Utrecht waarschuwde 28 bedrijven in 2022 voor verspreiden ongewenste reclame Utrecht waarschuwde 28 bedrijven in 2022 voor verspreiden ongewenste reclame

Utrecht waarschuwde 28 bedrijven in 2022 voor verspreiden ongewenste reclame

Utrecht waarschuwde 28 bedrijven in 2022 voor verspreiden ongewenste reclame
De gemeente Utrecht waarschuwde in 2022 in totaal 28 bedrijven omdat ze reclamedrukwerk door brievenbussen gooiden terwijl er geen ja/ja-sticker op de bus zat. Eén bedrijf ging meerdere keren de fout in. Dit blijkt uit antwoorden van het college op vragen van Partij voor de Dieren en GroenLinks.

De gemeente Utrecht waarschuwde in 2022 in totaal 28 bedrijven omdat ze reclamedrukwerk door brievenbussen gooiden terwijl er geen ja/ja-sticker op de bus zat. Eén bedrijf ging meerdere keren de fout in. Dit blijkt uit antwoorden van het college op vragen van Partij voor de Dieren en GroenLinks.

In Utrecht werd op 1 januari 2020 de ja/ja-sticker ingevoerd. Dat betekent dat reclamefolders alleen nog maar in de brievenbus gestopt mogen worden als bewoners zo’n sticker op de bus hebben.

Inwoners die alsnog reclamefolders in de brievenbus krijgen kunnen daarvan een melding maken bij de gemeente. Dat gebeurde vorig jaar 131 keer. Niet al deze meldingen waren terecht, omdat er ook meldingen binnenkwamen over religieuze boodschappen of uitingen van politieke partijen en dat zijn geen overtredingen. Dit soort pamfletten worden niet gezien als reclame. Ook kwam het voor dat er meerdere meldingen over één en dezelfde overtreding gedaan werd.

Elke melding waar volgens de gemeente een overtreding plaatsvindt, moet leiden tot een waarschuwing aan het bedrijf dat de afzender is. Dat gebeurde vorig jaar in totaal 28 keer. Partij voor de Dieren en GroenLinks lieten via de schriftelijke vragen weten dat ze graag zien dat er wordt opgetreden tegen bedrijven die ongewenst reclame verspreiden.

Gekoppelde berichten

32 Reacties

Reageren
 1. Nina

  Nou, wat goed van de gemeente.

  Volgens mij zijn er grotere problemen te behandelen?

 2. WvR

  Het kost wat, maar dan heb je ook wat: 28 bedrijven gewaarschuwd.
  Eén van de grootste problemen van Utrecht wordt daadkrachtig bestreden.
  Hulde.

  Ik stel voor een extra loket te openen, en het budget van de ongewenst-druk-werk-recherche te verdubbelen.

 3. Peter

  Nooit geweten dat je dit bij de gemeente kunt melden. Betreffende bedrijven krijgen van mij zelf een pittig mailtje in zo’n geval.

 4. Ellen

  Een bepaalde hardlooptrainer is in ieder geval een consequente overtreder

 5. Juf Ooi

  Gek word je er van, foldertjes, krantjes, het blijft doorgaan ………. heel vervelend. Vooral horeca bedrijven blijven ‘nieuwe horecagelegenheid geopend” en ‘aanbieding vrijmibo” dingen door de deur mieteren in Wittevrouwen. érg vervelend.

 6. Bill

  @Nina, waarom doe je de aanname dat de gemeente niet óók grotere problemen behandelt? Denk je dat ze maar 1 ding tegelijk doen?

 7. Fvw

  Heel simpel, retour afzender, kleine moeite, en het werkt.

 8. Pee

  Die stickers met ‘ja’ ja ‘ moeten weg mensen die geen reclame wensen te ontvangen plakken maar een ‘nee’ op de brievenbus.

 9. De count

  Die vrijmibo folders krijg ik dan weer niet, jammer, zocht nog wat vertier vanmiddag in het verder oersaaie Utrecht op vrijdagmiddag

 10. Tim

  28 bedrijven over een hele stad over een heel jaar vind ik eigenlijk nog best meevallen.

 11. Gré Braadslee

  @pee nee je moet gewoon niets door mijn brievenbus gooien dan persoonlijk aan mij is gericht zó zit het.
  @decount Als je leven af hangt van Horeca Ben jij zelf saai. Je moet je met niets kunnen vermaken, als je dat niet kunt is er iets loos aan je. HOreca is voor mensen met teveel geld en vrije tijd en die met beide niet weten van gekkigheid wat ze er mee moeten doen. Misschien je nuttig maken voor zieken en ouderen? Doe je iig iets voor de maatschappij dat wel nuttig is, dan al die nutteloze gecreëerde banen die alleen maar vet betalen en niets bijdragen aan opbouw van een maatschappij. Laat dat geld naar zorgmedewerkers in het lage segment gaan.

 12. wil

  @pee: waarom zou ik een nee op mijn brievenbus moeten plakken omdat ik iets niet wil? ik wil ook niet dat er door mijn brievenbus gezeken wordt, moet ik dat nu ook expliciet kenbaar maken?

 13. Kloek

  @ Nina

  Jij vindt het omdraaien van rechtsprincipes en het ieder jaar verspillen van miljarden en miljarden kilo’s aan drukwerk niet belangrijk? Als je niet snapt dat het in het leven om details draait en dat die details altijd het grote plaatje beïnvloeden, dan weet ik het ook niet meer).

  Heeft helemaal geen invloed op de wereld , nee joh, hoe kom je erbij?

 14. Jos

  @ Pee

  Nee, het is beter als mensen bewust vragen om reclame.

  Het standaard antwoord hoort altijd nee te zijn.

  Waarom krijgen bedrijven het recht om mensen te manipuleren en beïnvloeden (en ze iets te proberen laten kopen, waar die mensen uit zichzelf nooit opgekomen zouden zijn).

  En sterker nog: waarom krijgen bedrijven het recht om ongevraagd MIJN huis binnen te komen? Wat geeft iemand buiten de postbode en de pakketbezorger eigenlijk het recht om ongevraagd mijn tuinpad te betreden? Mijn privébezit. En dan ook nog met zijn of haar vingers door de brievenbus IN MIJN HUIS te komen en daar allerlei troep te deponeren. Het lijkt verdacht veel op inbraak zonder diefstal.

 15. Scherpschutter

  @Wil 14:59

  U hangt een WC pot voor de deur als u wilt dat daar in gepist wordt. U hangt geen WC pot op als u niet wil dat erin gepist wordt natuurlijk.

  U hangt een brievenbus op OMDAT u correspondentie wilt kunnen omtvangen. Dat dingt hangt er niet omdat u geen post wil.

  Wilt u geen reclamedrukwerk ontvangen? Dan maakt u dat kenbaar via een ‘NEE’ sticker. Een ‘JA’ sticker op een WC pot voor de deur moeten plakken om aan te geven dat erin gepist mag worden is krankzinnig.

  Lijkt me allemaal vrij logisch, maar je raakt eraan gewend op DUIC dat velen grote moeite hebben met basale logica.

 16. Ray

  Bijna alles wat ongevraagd door de brievenbus komt is van politieke partijen!

 17. Nina

  @ Kloek

  Ondertussen worden er hele bossen verbrand in Nederlandse biomassacentrales. Eerst maar eens de grote problemen en daarna de details.

 18. Nina

  Hier in de buurt zie ik hordes mensen met de oud papier kliko sjouwen.
  Die mensen lezen nl. nog kranten en tijdschriften. Zoooooo bezorgd om de reclamefolders….. Zucht.

 19. Sandra

  @Ellen, ja die harlooptrainer inderdaad. Heb hem al eens een pittige mail gestuurd. Heel irritant. Zou zelf dus ook al nooit lid worden hierdoor, dus de reclame werkt m.i averechts

 20. WvR

  @Jos:
  “… waarom krijgen bedrijven het recht om ongevraagd MIJN huis binnen te komen…”
  Dat hebben ze niet, en doen ze niet.

  “…Wat geeft iemand buiten de postbode en de pakketbezorger eigenlijk het recht om ongevraagd mijn tuinpad te betreden? Mijn privébezit. En dan ook nog met zijn of haar vingers door de brievenbus IN MIJN HUIS te komen en daar allerlei troep te deponeren. Het lijkt verdacht veel op inbraak zonder diefstal…”
  Dit is, met afstand, het meest rare statement dat ik op deze site gelezen heb.

  En niet eens simpel oplosbaar.
  Er gaat, linksom of rechtsom, post voor @Jos komen.
  Maar @Jos wil geen post.
  Of wil dat wel, als het maar niet bezorgd wordt.
  Of eigenlijk wel bezorgd, maar dan tenminste alleen dan, wanneer @Jos de post hoogst persoonlijk heeft gecontroleerd, en het restant terug geeft aan de postbezorger.

  Ik denk dat @Jos een probleem heeft.

 21. Miepkniep

  Vandaag weer “de keizer makelaars” elke week hetzelfde, elke week gooien ze die bagger door onze deuren. En ik zit er écht niet op te wachten met je glossy gladgestreken gezicht op die foto’s.

 22. corma bomeboer

  Gewoon doen wat ik doe. Enveloppe kopen: 500 stuks voor tientje. Een krant dubbelvouwen , knippen. lekker dik maken, het foldertje erbij doen. dubbel plakband zodat het veel weegt. afzender opzoeken online, ongefrankeerd terugsturen. Komen de frankeringskosten voor hen en ze ontvangen net zoals zij doen zinloze troep terug. Zo doe ik het altijd. Als iedereen dat vanaf nu doet, houdt het heel snel op.

 23. Jos

  @ WvR

  Post is geadresseerd of heb ik om gevraagd.

  Reclame heb ik niet om gevraagd.

  De postbode loopt gevraagd daar of met toestemming, de reclamepersoon heb ik niet uitgenodigd.

  @ Nina1

  Kranten en tijdschriften komen op bestelling en worden gelezen. Inhoud. (Wat de 1 oppervlakkig vindt, maakt de ander zielsgelukkig). Mensen voelen zich er prettig bij en dus hebben ze nut. Goed trouwens dat er nog mensen lezen. Daarnaast brengen de mensen het dus naar het oud papier waarna het gerycled wordt tot nieuw krantenpapier of wc papier. Ik sleep liever met spullen die ik gekocht heb dan spullen die (ongevraagd) mijn huis in gefl*kkerd worden.

  Reclameflodders zijn niet nodig en misbaar

  Reclame is op brainwashing gericht, ongevraagd.

  @Nina2

  Je hebt weer goed opgelet op het trollencollege. Regel 5: “als je geen argumenten hebt, ga je met “whatsaboutism’s” strooien”. Rechtstreeks afkomstig uit de R*ssische school.

  We hebben het niet over bomen die tot biomassa verbrand worden. Door de politiek is al besloten daar een einde aan te maken, het is alleen de vraag of de energiebedrijven, de zogenaamd vrije markt, zich daar iets van aantrekken, zoals zo vaak bij kapitalisten, middelvinger naar de wereld en middelvinger naar de mens.

  We hebben het hier over papier dat ongevraagd als reclamefolder in de huizen van mensen wordt gekieperd. Of zullen we hier ook nog een keer de vuurwerkdiscussie gaan voeren?

  Ik wil niet dat mensen ongevraagd op mijn tuinpad lopen of ongevraagd hun vingers in mijn huis stoppen. En al helemaal niet dat men ongevraagd dingen in mijn huis fl*kkert. Mijn huis en tuin zijn MIJN bezit. SS houdt er trouwens weer erg rare opvattingen over bezit op na. Dit vindt hij uiteraard wel prima. Je gaat bijna denken dat de trollen en reaguurders hier niet vanwege hun mening zitten, maar puur om te rellen, omdat ze de aanname hebben dat het progerssievelingen zijn die tegen reclame zijn en progressievelingen moeten vanuit het rechts-conservatieve gedachtengoed altijd aangevallen worden. Daar heeft het hier toch echt alle schijn van.

  Want met logica heeft het dan ook niks te maken.

  Overigens overtreden de reclamebedrijven de regel die we in Utrecht hebben.

 24. Koel Hoofd

  “Niet al deze meldingen waren terecht, omdat er ook meldingen binnenkwamen over religieuze boodschappen of uitingen van politieke partijen en dat zijn geen overtredingen. ”
  Ergens is het heel krom, commerciele uitingen mogen niet maar religieuze en politieke uitingen wel. Nederland staat bekend als de koopman en de dominee, ik denk dat we het koopman gebeuren voorlopig wel kunnen schrappen vanwege de politieke religie…

 25. Martin

  Dus als ik met een ja/ja sticker het reclamemateriaal dat bij mij in de bus wordt gegooid vervolgens in de bus gooi bij iemand die dat niet heeft, krijgt het bedrijf van het reclamemateriaal een waarschuwing van de gemeente.

 26. Nina

  @ Jos

  “Goed trouwens dat er nog mensen lezen.”

  In de 21e eeuw lezen mensen kranten en magazines online en boeken op een tablet. Net al dat men kaarten en post via whatsapp en mail verstuurd. En hoewel dat ook CO2 verbruikt, scheelt dat bomen en hoeft er niet te worden gerecycled.

 27. Deelauto

  Bah die PvdA pamfletten verstoppen mijn brievenbus inmiddels. Hoezo geen reclame?

 28. Papier hier

  @corma bomeboer Allemachtig wat treurig en passief aggressief, en wat een gedoe. Wie ongefrankeerde post ontvangt (want dat wordt wél bezorgd) krijgt een betaalverzoek maar dat is vrijblijvend. M.a.w. die eikelige hardloop cursusaanbieder krijgt een berg post die ze direct bij het oud papier gooien, ze gaan echt niet die vrijwillige bijdrages betalen, en dus zijn de kosten voor PostNL. Gevolg: jij wentelt je lekker in je eigen gelijk (‘heb je ze toch mooi een lesje geleerd’ NOT), onnodig werk en de post tarieven worden weer verhoogd (voor iedereen) om de kosten te kunnen dekken. Niemand blij. Bedankt he?

  Ik stel voor dat als het je zo’n goed gevoel geeft, je gewoon lekker je envelopje met kranten blijft klaarmaken. Maar dat je ze ipv in de brievenbus in de oud-papier bakt gooit.

 29. Jos

  @Nina

  Enig idee hoeveel energie en Co2 permanent draaiende megaservers en het innternet kosten?

  Je hebt echt dom en nog dommer…..

  Zo slecht is dat gerecycled papier niet.

 30. Jos

  @deelauto

  Of al die PVV en Forum voor Demagogie-rommel, of al die vrijheidskrantjes tijdens corona.

 31. Nina

  @Jos

  Ook jij bent aan het lezen en posten op DUIC.

  En verder graag discussiëren op de inhoud. Het heeft geen pas iemand dom te noemen.

 32. Corma Bomeboer

  Dank @papier hier voor het compliment, ik heb er nog 20 kilo bovenop gegooid !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).