Utrecht wapent zich tegen mogelijke demonstratie; Organisatie roept iedereen op naar het centrum te komen | De Utrechtse Internet Courant Utrecht wapent zich tegen mogelijke demonstratie; Organisatie roept iedereen op naar het centrum te komen | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht wapent zich tegen mogelijke demonstratie; Organisatie roept iedereen op naar het centrum te komen

Utrecht wapent zich tegen mogelijke demonstratie; Organisatie roept iedereen op naar het centrum te komen
Utrecht is zaterdag voorbereid op een mogelijke demonstratie van ‘Nederland in opstand’. Zo is er extra politie aanwezig in de stad en ook zijn er op het Jaarbeursplein hekken neergezet.

Utrecht is zaterdag voorbereid op een mogelijke demonstratie van ‘Nederland in opstand’. Zo is er extra politie aanwezig in de stad en ook zijn er op het Jaarbeursplein hekken neergezet.

De gemeente ging er in eerste instantie vanuit dat de demonstratie op het Jaarbeursplein kon plaatsvinden, maar de afgelopen week kwamen er signalen binnen dat relschoppers naar de stad wilden komen. Daarop is besloten om het protest te verbieden.

De organisator roept ondanks het verbod iedereen op om naar de binnenstad van Utrecht te komen. In een video op Facebook zegt hij dat de locatie van de demonstratie op het laatste moment bekendgemaakt gaat worden.

Vreedzaam

Hij zegt daar ook bij dat het geen ‘gezelligheid’ wordt. “Er is aangegeven dat er een noodverordening wordt afgegeven. Er wordt dus opgetreden door de Mobiele Eenheid. Wij zullen daar vreedzaam op reageren.”

Waar het protest precies plaats gaat vinden en hoeveel mensen er komen is dus nog onduidelijk. De organisator zegt dat de demonstratie om 16.00 uur begint en dat een kwartier daarvoor de plek bekendgemaakt wordt.

De demonstratie van Nederland in opstand is nu voor de tweede keer verboden in Utrecht.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Tja. You can fool some people some of the time, but you can’t fool all the people all the time…Dan komt er opstand.

  Hou het netjes en beschaafd dames en heren. Beide partijen.

 2. Gadver

  Wat zijn hooligans toch een sukkels. Ga op je vrije zaterdag toch wat positiefs doen. Hang lui op de bank voor mijn part. Alleen losers gaan rellen, bah.

 3. A. Munters

  Waarom de organisator niet oppakken en vervolgen? Hang er maar het etiket van criminele organisatie aan.

 4. bawang putih

  nationalistische stumpers

 5. arjan

  Demonstranten trekken nu door lombok richting park oog in al. Ze lijken zich aardig ingedronken te hebben. De enige leus die ik hier hoor is “wij zijn nederland”.
  Doet allemaal wat anti alles aan.

 6. JJ

  Door dit tuig van de richel dat demonstreert tegen coronamaatregelen die er zo goed als nauwelijks meer zijn en die alleen maar uit zijn op polaristaie en ophitsen en tegen elkaar uitspelen van mensen (het creeeren van kampen); EN het doelbewust ondermijnen van de democratie, ben ik, omdat ik met OV reis en 30 minuten moest omlopen rondom Utrecht centraal, 5 minuten te laat gekomen bij mijn vader die overleden is in het ziekenhuis.

  Ik word een beetje moe van de anti-5g, farmers defence force, pro zwarte piet, anti vaxxing, rechts, zeer rechts, gele hesjes malloten, beroeps relschoppers, russische trollen, forum PVV trollen; die zonder dat ze het door hebben, zelf iedereen tegen elkaar aan het ophitsen zijn en zelf de sanenleving en het bestuur kapot maken. Walgelijk. Deze zware politieinzet kost weer tienduizenden tot honderdduizenden euroos.

 7. Vak K

  Demonstratie niet alleen tegen 1.5 meter, ook tegen BLM die ons doet geloven dat we allemaal racisten zijn ook tegen alle nieuwe Nederlanders die onze cultuur en geschiedenis willen veranderen en niet dankbaar zijn over onze gastvrijheid en kansen die ze krijgen, heel veel Nederlanders zijn het zat en zoals gewoonlijk in revolutie tijd komen de jongens vd straat als 1e in opstand, die laten zich niet piepelen!

 8. Kadoendra

  JJ

  Vergeet Antifa niet te vermelden, want die gasten zeggen dat ze anti-fascisten zijn maar ze gedragen zich vaak ook als fascisten.

 9. Jozias

  @ SS (what’s in a name)

  Wie wordt er dan voor de gek gehouden precies?

  Ik vind de overheid zeer helder en open communiceert omtrent de coronarcihtlijnen, die nu alweer een week zo goed als in zijn geheel versoepeld zijn.

  En welke vrijheid wordt dan beknot? Ik ga al weken weer naar de film, spreek met vrienden af in de horeca, kan overal komen, reis met het OV, bepaal zelfs waar ik kom met wie en wie ik uitnodig in mijn huis en sterker nog, ik mag zo goed als alles zeggen en vinden; ook in de publieke ruimte en in het publieke debat.

  Het enige dat nog geldt zo’n beetje is een mondkapje op in het OV. Het had juist wat mij betreft wat minder soepel gemogen, want als er een tweede golf komt (die gewoon kan komen) dan zijn we fucked met ons allen. Maar succes met reageren weer, want je moet altijd het laatste woord hebben en vindt dat alleen jij het bij het rechte eind hebt.

 10. Jankanerwatvan

  @JJ:
  Gecondoleerd.

  Door het niet noemen van Antifa, ER, BLM etc. ben je zelf net zo polariserend bezig.

 11. Scherpschutter

  @Jozias

  Wel, het is natuurlijk een tamelijk kwalijke zaak (zeg ik met enig gevoel voor understatement) dat het RIVM (en WHO) doen alsof er maar twee verspreidingswijzen zijn met het coronavirus. Grote druppels en contact. Dit waar werkelijk blatantly obvious is dat aerosole verspreiding met overweldigende afstand verspreidingsoorzaak nummer 1 is. Om het simpel uit te drukken: ze zien een aerosol virus aan voor een contactvirus…

  Dat stemt u kennelijk tevreden. Het ontstemt daarentegen letterlijk honderden diepgeschokte virologen en epidemologen die 100% zeker zijn van dit standpunt, dat ik overigens persoonlijk in maart al riep:

  https://m.hln.be/nieuws/buitenland/wetenschappers-luiden-de-alarmbel-who-negeert-besmetting-via-aerosolen-nochtans-zijn-we-100-procent-zeker~a7fd1e76/

  En het ontstemt ook een aanzwellend van de bevolking, waaronder de protestanten. Logisch, want die 1.5 meter gevangenissamenleving is natuurlijk volkomen flauwekul als je bedenkt dat een aerosol virus zich outdoor helemaal niet kan verspreiden en indoor die 1.5 meter vrijwel geen bescherming biedt…Bovendien heeft helemaal niemand corona meer en is er momenteel NUL noodzaak voor een lockdown. Ondertussen is ook de economische schade hierdoor van Bijbelse proporties…

  Echter, wat ik persoonlijk pas echt kwalijk vind is dat het RIVM zelf de tweede golf in oktober en november zal veroorzaken door de aerosole en aerogene verspreidingswijze maar te blijven ontkennen….Waar we nu aan een deltaplan ventilatie zouden moeten werken om dit griep-achtige virus in te dammen in het griepseizoen, werkt het RIVM verspreiding en nieuwe uitbraken in de hand door indoor weer grote groepen mensen toe staan om samen te komen…zonder zelfs ook maar het basale advies om de ramen op te zetten.

  Maar goed dat u zo tevreden bent en zo blij bent met het ‘heldere’ RIVM. Een steeds groter deel van Nederland is echter wel klaar met zich laten bedonderen.

 12. René

  @JJ: Er is wel degelijk verschil. ER bijvoorbeeld baseert zich niet op fake news, roept niet op tot geweld en houdt zich verder ook keurig aan de wet, iets wat van al die clubs ter rechterzijde helaas niet kan worden gezegd.

 13. JJ

  @jankanerwatvan.

  Bij de BLM-bijeenkomsten in Nederland, georganiseerd door BLM-NL, zijn geen wanklanken of gewelddadigheden geweest (op Rotterdam na, maar de vraag is of dat mensen waren die met de organisatie te maken hadden), bij geen één van de tientallen demo’s, waar dus in totaal tienduizenden bij aanwezig zijn geweest. Zelfs bij de bekritiseerde demo in Amsterdam, die WEL gewoon AANGEMELD was, probeerde deelnemers alsnog afstand te houden en mondkapjes te dragen, ondanks grote onverwachte opkomst. Ook hier waren geen relschoppers en was geen enkele onregeledheid.

  Het enige dat Extincition Regelion doet is wegen afzetten door er op te gaan liggen. Dat is nog steeds geweldloos verzet. Daar wordt in verhouding vaak overdreven op gereageerd door mensen als jij en de overheden. Verder gebruiken zij geen geweld en demonstreren vaak ook zonder echt te roepen en schreeuwen, ze dragen doorgaans alleen wat teksten met zich mee. Zij vormen geen bedreiging voor de openbare orde, bedreigen geen mensen, Confronteren mensen niet met agressieve uitingen. Waarom je graag deze groep er bij haalt om af te leiden wat ik zeg weet ik niet.

  Antifa is geen 1 groep met 1 organisatie maar een benaming voor mensen die alleen opduiken op plekken waar extreem rechts aanwezig is of waar rechts beleid de doorslag geeft (zoals Wereld-Handels-bijeenkomsten of NAVO-bijeenkomsten). Ze bieden daar een (gewelddadig welliswaar) tegengeluid aan (niet my cup of tea). Antifa staat voor antifascisten. De naam zegt het al. Ze zijn tegen fascisten. Hoe kan je daar eigenlijk niet tegen zijn (?); buiten dat ik zelf niet hou van mensen die vooral komen om te rellen. Vooral gaan ze graag tegenover extreem rechts staan om te knokken. Wat antifa met de betoging van gisteren te maken heeft weet ik niet, ze waren er niet. Wat ik met antifa te maken heb weet ik ook niet. Ik sympathiseer niet met ze.

  Jij polariseert dus vooral door expliciet deze groepen te vermelden als reactie op mij. Groepen die niets met de massale politie inzet van gisteren van doen hebben en groepen die niet al weken verantwoordelijk zijn voor wanordelijkheden in Nederland en honderdduizenden tot miljoenen euro’s aan belastinggeld dat besteed moet worden aan politeinzet. Een dat vanwege demo’s die nergens op slaan, omdat er geen vrijheid beperkingen (meer) zijn in Nederland.

  De vraag is of die er wel echt geweest zijn. De mensen die dat denken leven vooral online en laten zich ophitsen door lieden die er op uit zijn om de politiek en het bestuur te destabiliseren. Denk daar maar eens over na.

 14. Jozias

  @ SS

  Wist niet dat u amateurviorloog was. U meent ook werkelijk op ieder onderwerp een expert te zijn. Dat kan natuurlijk helemaal niet in het echt.

  Het RIVM zal het vast niet altijd helemaal 100% zeker weten. Kan ook niet, want zij hebben met nieuwe situaties te maken die nog onderzocht moeten worden. Dat kan nu eenmaal niet in een kort tijdsbestek van 3-6 maanden goed gedaan worden. Men gaat dus af op wat men al weet en soms is dat niet zo veel. Het kan best zijn dat critici van het de huidige conclusies van het RIVM ergens een punt hebben, maar dat moet wel onderzocht worden. De critici van de huidige conclusies van het RIVM hebben hun onderzoeken OOK nog niet goed kunnen onderbouwen en bewijzen, ongeacht of ze wel of geen gelijk hebben. Dat het uw (en menig ander) onderbuik aanspreekt maakt nog niet dat je daar nu op dit moment al veel conclusies aan kan wijten. Hopelijk zijn we in het najaar al weer veel verder.

  Dan: deze demo was gericht op vrijheidsbeperking van onze regering die nagenoeg niet bestaat of zelfs niet bestaan heeft. Je mag zo goed als overal komen in Nederland en je mag zo goed als alles denken en roepen in Nederland. Dat is nooit veranderd. Ik mag (inmiddels) weer uit in de horeca en plezier hebben (behalve nog niet naar een nachtclub), ik mag shoppen, ik mag op vakantie, ik mag afspreken met wie ik wens. Het enige dat een hele korte periode aan je gevraagd is, is je contactmomenten met mensen te beperken en enige afstand in acht te nemen om risico’s te verkleinen. Er zijn voorwaarden gecreëerd om op de piek van een niet per sé alle mensen gevaarlijk virus, maar wel een virus dat de zorgcapaciteit deed overbelasten (met alle gevolgen van dien), naar beneden bij te stellen. Het enige dat ik zelf enigszins ongemakkelijk vind is het dragen van een mondkapje in het OV. Maar mensen die daar over klagen hebben wel heeeeeeel erg last van fiets world problems. Wat boeit dat mondkapje in het OV nu eigenlijk helemaal?

  Verder zijn samenkomsten, zeker in de openbare ruimte, voor grote groepen mensen gewoon weer mogelijk. Dat is vooral fijn voor bruiloften en begrafenissen. De pretparken en kermissen zijn weer open. Ik zie dus eigenlijk niet in hoeverre in ik ergens in mijn vrijheid aangetast wordt. Sterker nog. Tijdens de gehele corona’crisis’ hebben de stranden vele weekenden vol gelegen (en waren de treinen daar naartoe zelfs overvol). De winkelstraten puilden op dagen als Hemelvaart in sommige steden uit.

  Het enige dat goed verkeerd is gegaan, maar waar niet echt tegen gedemonstreerd wordt, is hoe er met mensen in verzorgingshuizen is omgegaan. Het is inderdaad niet kies en ergens ongrondwettig om die mensen af te zonderen van sociale contacteen. Juist het isoleren heeft extra dodelijke slachtoffers veroorzaakt. Dit in combi met zorgpersoneel dat geen of weinig beschermingsmiddelen had. Verzorgingshuizen waren superkatalysatoren, zeker omdat de oudjes en zieken op elkaar gepakt zaten in gebouwen met een beperkte ruimte. Echter is zelfs dit niet helemaal aan de overheid te wijten, maar vooral te wijten aan de directies van de borginstellingen, de vrije markt, die hun personeel onthield van zorgmiddelen en veiligheidsmiddelen die op een gege ven moment voldoende voorhand waren en die vaak eigenhandig onnodig strenge richtlijnen hanteerde (strenger dan de richtlijnen van de centrale overheid) inzake bezoek(momenten) van familie.

  Laten we het dus vooral hebben over dat het onderwerp van de aangekondigde demo die terecht niet door mocht gaan echt helemaal nergens op slaat in de basis.

 15. JJ

  @ René
  Ik zeg ook heel duidelijk dat er een groot verschil is tussen vredelievende demonstranten die opkomen voor een betere wereld (door rechts vaak doelbewust aangeduid als extreem links> zijn in de praktijk vaak gewoon vredelievende normale burgers die niet zo extreem zijn) en het rechtse tuig van de richel wat gisteren meende te moeten komen protesteren (door hun zelf vaak aangeduid als bezorgde burgers, zelf nog niet eens doorhebbende hoe erg aan de extreem rechtse zijde ze staan of dat ze daar naartoe aan het opschuiven zijn).

  Wat al deze mensen ook niet doorhebben is hoe erg ze in een onlinewereld leven en zich laten manipuleren en framen door trollen die er doelbewust op uit zijn om onrust te zaaien in de politiek en het bestuur. Er is namelijk weinig sprake van vrijheidsbeperkingen in Nederland. Ga het maar uitproberen. Je kan zo goed als overal komen en gaan en staan. Dan heb ik het nog niet eens over mensen die zich laten mislieden over teksten die zogenaamd in een noodwet zouden komen (ik heb ze gedeeld zien worden online), maar die never nooit in de noodwet zouden kunnen te komen staan. De noodwet bestaat ook nog niet, want de minister moet zijn huiswerk opnieuw doen. Zo wel tweede kamer, eerste kamer en onze rechterlijke macht hadden moeite met de teksten in de noodwet. Zo werkt dat namelijk in Nederland. Een minister of regering kan nooit eigenhandig zijn zin of macht doordrukken. Daar is controle en toetsing op.

  De terrassen puilen de laatste dagen/ weken trouwens weer uit als vanouds. Dus welke vrijheidsbeperkingen? Je mag zo goed als alles denken en zeggen; zie de boeren vrijdag. Er is echter een verschil met geen maatregelen willen nemen bij een demo waarvan aan je gevraagd wordt dat te doen door het gezag, geen verantwoordelijkheid willen dragen tegen tuig dat zich aansluit bij je demo en zelfs mensen expliciet te vragen om te komen naar een verboden demo om ook doelbewust de confrontatie met de politie aan te gaan.

 16. René

  @René: Oeps! Ik bedoel natuurlijk: @Jankanerwatvan

 17. Scherpschutter

  @Joszias 12:24

  “Het RIVM zal het vast niet altijd helemaal 100% zeker weten.”

  Iets niet 100% weten is iets anders dan een airborne virus voor een contactvirus aanzien. Ik zou me als ik u was toch wat zorgen maken als DE (metaforische) autoriteit op het gebied van mobiliteit een vliegtuig aanziet voor een auto….Dat is wel even andere koek natuurlijk dan “iets niet 100% weten” en al helemaal in de context waarin dit duizenden levens heeft gekost en vermoedelijk ook nog duizenden levens zal kosten. Holy shit…

  “De critici van de huidige conclusies van het RIVM hebben hun onderzoeken OOK nog niet goed kunnen onderbouwen en bewijzen”

  Hiermee zegt u eigenlijk niets anders dan dat u er kennelijk totaal niet van op de hoogte bent dat er wereldwijd duizenden peer reviewed studies zijn. Dat is wel een tikje genant.

  “Ik mag (inmiddels) weer uit in de horeca en plezier hebben (behalve nog niet naar een nachtclub), ik mag shoppen, ik mag op vakantie, ik mag afspreken met wie ik wens.

  U ‘mag’…? LOL! Wel, ik ben erg blij voor u dat uw lijfeigene u de halsband even heeft afgedaan en het u toegestaan is om even beperkt de beentjes te strekken en een plasje tegen een boom te doen tot u weer aangelijnd wordt. Dear lord….

  “U meent ook werkelijk op ieder onderwerp een expert te zijn. Dat kan natuurlijk helemaal niet in het echt.”

  Ook dit is een vermakelijke. U heeft niet door dat ik niet zoiets meen te zijn…maar dat U kennelijk meent dat ik dit ben. U laat hier zien hoe u over mij denkt…Een expert in alles. Wel, bedankt voor dit enorme compliment, maar laten we eerlijk zijn: dat heb ik ook wel verdiend.

 18. Jankanerwatvan

  @JJ & Rene:

  Ik heb het niet over links/rechts. Wat ik zeg is dat partijen aan uiterste zijden van het spectrum, of het nu antifa of pegida betreft, niet bepaald zorgen voor enige toenadering. Sorry voor de nuance

 19. Koel Hoofd

  De wereld is echt compleet getikt geworden.
  Tegenwoordig krijgt elke gek die begint te schreeuwen een podium, terwijl ze 9 van de 10 x complete onzin uitkramen. Maar ja, emotionele sensatie verkoopt nu eenmaal beter dan sex en teeners mogen er ook naar kijken.

  Wanneer er voor een groepering het woord ‘extreem’ voor geplakt kan worden, dan weet je dat je te maken hebt met gekkies die niet voor rede vatbaar zijn. de wereld zit daar intussen vol mee dankzij de vrijheid van meningsuiting.

  Ter info, de focus op internet trollen leggen is een duidelijk teken dat er totaal niet wordt begrepen welke keiharde wereld er achter die vriendelijke online interface schuil gaat. De polarisatie begint al bij google zoekmachine die het voorzetje geeft met algoritmes, de sociale media kopt het balletje in het gewenste goaltje. Maar wie maken die algoritmes? Mensen die daardoor geld, status en macht verkrijgen. Daarom liegt Mark Zuckerberg ook alles bij elkaar, en omdat politici de materie niet begrijpen, komt hij er lachend mee weg.

  Aangezien mensen alleen maar zien wat ze willen zien, is daarvoor waarschuwen echt roepen in de woestijn van het continent Australie…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).