De gemeente Utrecht gaat samen met netbeheerder Stedin een lobby voeren om de wettelijke gasaansluitplicht af te schaffen. Utrecht ziet graag dat de nieuw te bouwen wijk Haarrijn in Leidsche Rijn de eerste nieuwbouwwijk wordt zonder gasaansluiting.
Stedin vindt het niet meer maatschappelijk verantwoord om nieuwbouwhuizen nog steeds in grote getale op het gasnet aan te sluiten. Energiezuinige nieuwbouwwoningen zonder aansluiting op het gasnet zouden de nieuwe norm moeten worden.
Investeringen van zo’n 100 miljoen euro per jaar om alle woningen aan te sluiten op het gasnet zijn onnodig in de ogen van Stedin. “Als alle woningen in 2050 CO2-neutraal moeten zijn, zullen deze investeringen door de netbeheerders niet meer worden terugverdiend. Stedin wil niet langer verplicht worden om publiek geld in stranded assets te investeren”, zegt David Peters, directeur Strategie en Innovatie van Stedin.
“Wie CO2-neutraal wil zijn, moet afscheid nemen van aardgas in de gebouwde omgeving. Het is zonde van het geld om nieuwe woningen nog aan te sluiten op het gasnet, terwijl er betaalbare alternatieven zijn” aldus Peters. “We zijn daarom blij dat de gemeente Utrecht hetzelfde denkt over gasloze nieuwbouw als wij. Samen vragen we de overheid de aansluitplicht gas voor nieuwbouw woningen te schrappen.’’
Lot van Hooijdonk, wethouder Duurzaamheid en Milieu van de gemeente Utrecht: “Het Utrechts college heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dat levert de stad geld, banen én een gezonde toekomst op. Wat betreft verwarming weten we dat aardgas langzaam plaatsmaakt voor andere technieken. Daarom vinden we het van groot belang, net als Stedin, dat we nieuwbouw niet per se meer op gas hoeven aan te sluiten. Wat ons betreft leveren we in de nieuwbouwwijk Haarrijn, 650 energiezuinige woningen op zonder gasaansluiting.”
13 Reacties
ReagerenWat een ‘nieuws’ ; ik verbaas mij hele dag al over dit ‘nieuws’; hele wijken in leidscherijn zijn nooit aangesloten op gas geweest; hoezo experiment?
Jammer dat duic en wethouder dit niet lijken te weten
Hoezo eerste Gasloze wijk.
Er zijn al diverse wijken zonder gas welke zijn getrakteerd met de stadsverwarming welke dus niet de besparing op te brengen die belooft is.
Hebben de heren ook geluisterd naar de klachten in Houten waar de warmte pompen waar de beheerder het contract heft opgezeg waardoor de bewoners nu weer op zoek moeten naar een andere manier van verwarming.
Dus deze lucht fietserij loopt dadelijk weer uit op hoge energie rekeningen want die pompen moetn wel elektrischaangedreven worden.
Ik kan nu al vertellen dat al die mensen die daar gaan wonen, zwaar bedonderd zullen worden door STEDIN/ENECO, kijk maar eens naar dat stadsverwarming verhaal.
http://www.stadsverarming.nl/
Natuurlijk willen ze iedereen aan de stadsverwarming. Helaas zijn deze centrales helemaal niet groen en juist vervuilend.
Het ‘gevaar’ voor energie maatschappijen is dat je zelf je verbruik in de hand hebt en nergens toe verplicht wordt, dus wanneer je maatregelen neemt om je huis energie neutraal te maken verdienen ze ook bijna niets aan je. Dat is natuurlijk met de dure stadsverwarming wel anders. De verplichte aansluitkosten zijn daar erg hoog.
Gasloos kan ook prima zonder stadsverwarming maar met lucht/waterwarmtepomp icm zonnepanelen en hoge mate van isolatie in de gevel/dak en vloer. evt icm lokale esco bij meergezinswoningen.
En het is wederom Lot van Hooijdonk die haar gedachten doordramt.
Ga alstublieft fietsen.
@cas 5/7/2016 – 8:54;
Wat zou je zeggen van de jaarlijkse koste, rond de 400 euro, en het einde is nog niet in zicht volgens mij.
Wat is er een kennis bij de Gemeente Utrecht aanwezig(….) Ooit wel eens van Terwijde gehoord????
Ach, loop al enige maanden te lobbyen tegen dat onzalige plan om de Weertsingel autoluw te maken!
Minimaal 50% meer verkeer op de Overloop/Ahornstraat daardoor!
Ben mijn leven niet zeker met de weg oversteken daardoor op de Overloop in Utrecht laat staan de extra milieuvervuiling (en geluidsvervuiling), met recht aan het gas……..
Maar ja, op de Weertsingel staan miljoenen pandjes en in Ondiep klootjes (a)sociale woningen dus wat interesseert het groot geld annex yuppen partij GroenLinks dat?
Opzouten met deze wethoudster en helemaal met YUPPEN partij GroenLinks die de behoeften van de gewone burger finaal aan de laars lapt!!!!!!!
Dan nog energie neutraal, op zich zonder meer een heel goed loffelijk streven, zal ik niet ontkennen, maar welke energie gaan we dan gebruiken?
Zeker hetzelfde als elektrische auto’s, waar komt de energie van de laadpalen vandaan?
Van een energiecentrale die de lucht vervuilt door het verbranden van …… brandstoffen!!!!!
Wie belazert wie??????
Zonnepanelen klinkt leuk maar die zijn voor de gewone burger onbetaalbaar, subsidie is voor zover ik weet afgebouwd cq, afgeschaft dus gaan we dan Yuppen woonwijken bouwen die voor de gewone burger onbereikbaar zijn?
Gaan we dan enclaves bouwen voor aan de ene kant de Yuppen in een schone(nere) wijk die wel de duurdere aanschaf kunnen betalen en voor het klootjesvolk die het vaak van een minimum inkomen moeten doen in de vervuilde stad?
@rob haak
Inderdaad in Driebergen is wijk de Groene Tuinen een volledige wijk zonder gasaansluiting gebouwd.
Zolang als ik het ouderlijk huis heb verlaten heb ik in woningen in wijken zonder gasaansluiting gewoon. Wijk C, Lombok, Zeeheldenbuurt, Dichterswijk. Nooit een CV of gasfornuis gehad. Ook thuis, op Rijnsweerd, geen gas.
In ieder geval betaal ik al 30 jaar teveel geld aan eneco/stedin voor een stadsverwarming waar ik niet om gevraagd heb. Helaas geen keus, als je een woning wilt kopen in een nieuwbouwproject krijg je de fijne stadverwarming er gewoon bij. Dat je je daarvoor een slag in de rondtebetaald aan de eneco oplichters merk je later pas.
Ik heb de goedkope alternatieven waar wethouder en milieuclubs over roepen, voor gas niet gehoord.
waarom is men zo stil over het feit dat de stadverwarming in Utrecht draait op GAS-bijstook en helemaal niet op het voorgedane restwarmteverhaal…? De energiecentrale staat stil, stroom elders kopen is goedkoper. En drie keer raden wie de energieverliezen in het net mag betalen? Juist, de burger, een HR ketel thuis is echt goedkoper.
En wie zich zorgen maakt over Parijs moet op http://www.staatvanhetklimaat.nl het artikel van Marcel Crok in de Volkskrant eens lezen. Je zou daar uit af kunnen leiden dat de werkelijke reden dat zo veel landen Parijs ondertekenden is omdat ze weten dat er in feite rumte is voor een factor anderhalf hogere CO2 productie dan nu en ze er geen buil aan kunnen vallen.
Nogmaals, ik hoor de goedkoper alternatieven voor gas graag. Ze zijn er nu niet.
Maar goed, stadje Utrecht, droom lekker verder dat je de mileudoelstellinge gaat halen.
Wanneer dien het hoger beroep in de diesel-verbanning? Zal dan blijken dat een mderne diesel meer echt fijnstof produceert dan een oude? Fijnstof is alles tussen zeg 0 en 10um. de fractie tot 5 um is zo fijn dat die direct in de lngen wordt opgenomen. en 3x raden welke auto die vooral produceert? Juist die met de beste verbranding….. de nieuwe….
@Ralph: zonnepanelen leveren stroom overdag, je verwarming gebruik je vooral savonds. In de winter is het dan donker. In feite verwarm je dan op met fossiele brandstof geproduceerde warmte. Niet dat er iets mis mee is, of dat het niet kan, maar zo lang je PV stroom niet opslaat, gebruik je echt wat anders en blijft dure standby capaciteit noodzakelijk…..