Utrecht wil lachgas aan banden leggen | De Utrechtse Internet Courant Utrecht wil lachgas aan banden leggen | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht wil lachgas aan banden leggen

Utrecht wil lachgas aan banden leggen
Lachgaspatronen en ballonnen
De gemeente Utrecht vindt dat lachgas weer moet worden opgenomen in de Geneesmiddelenwet. Daardoor zou er minder makkelijk aan te komen zijn, wat overlast moet tegengaan. Dat meldt NU.nl.

De gemeente Utrecht vindt dat lachgas weer moet worden opgenomen in de Geneesmiddelenwet. Daardoor zou er minder makkelijk aan te komen zijn, wat overlast moet tegengaan. Dat meldt NU.nl.

De nieuwswebsite heeft een rondgang gedaan langs verschillende Nederlandse gemeenten waaronder Utrecht. De vier grote steden zouden zich het felst uitspreken tegen het gebruik van lachgas omdat het middel daar de grootste overlast veroorzaakt.

Lachgas helemaal verbieden kunnen gemeenten volgens NU.nl niet. Sinds juli 2016 valt het namelijk niet meer onder de Geneesmiddelenwet, maar onder de Warenwet. Dat betekent dat voor de verkoop van lachgas dezelfde regels gelden als voor bijvoorbeeld boeken en bloemen.

Uitspraak

Sinds de Hoge Raad en het Europees Hof van Justitie hebben geoordeeld dat middelen zonder ‘therapeutische werking’ niet meer onder de Geneesmiddelenwet mogen vallen is het gebruik van lachgas toegenomen.

Een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen zei tegen NU.nl dat inwoners zich ergeren aan de rondslingerende ampullen en andere overlast die het gebruik van lachgas veroorzaakt.

Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad stemde onlangs voor een verbod op lachgas in bepaalde gebieden. Welke gebieden dit worden wordt op 1 oktober bekendgemaakt.

Thuis

De gemeente Utrecht zei eerder dat er de afgelopen tijd een stuk meer meldingen binnenkomen over lachgas dat wordt verkocht en opgeslagen in woningen. Eerder deze maand troffen agenten elf lachgastanks aan in een woning aan de Bangkokdreef en later werd een grote hoeveelheid lachgas gevonden in een woning in Overvecht.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Luuk Upuuk

  Utrecht wil lachgas aan banden leggen, het begint met lachgas, straks uitlaatgas.

 2. JdV

  Mooi hoor! De gemeenteraad van Utrecht is het niet eens met het Europees Hof van Justitie en de Hoge Raad. Dat is natuurlijk behoorlijk schrikken voor deze hoge rechtscolleges dat deze deskundigen het niet eens zijn met hun standpunten. Een gemeenteraad van het formaat Utrecht, met haar hoogstaande reputatie op het gebied van wetskennis en goede inhoudelijke kennis van dossiers, daar gaan ze slapeloze nachten van krijgen in Den Haag.

 3. X

  Dat zuur hierboven…

 4. Binnenstadsbewoners

  Het zou fijn zijn als utrecht eerst zijn afd handhaving,,leert handhaven
  Binnenstad
  Vrijdag zaterdagavond
  Een grote bezopen bende,,kotsen pissen brallen
  Horeca die maling heeft aan alle regels
  waar?,nobelstraat,,,ganzenmarkt stadhuisplein
  Dus handhaving,,,niet wegkijken
  Maar preventief optreden
  Er wonen 20.000 mensen in de binnenstad

 5. Dennis

  Misschien een leuk huisje zoeken buiten de stad?
  Kom op zeg.. Nooit begrepen waarom mensen in de binnenstad willen wonen en dan gaan klagen over stadse geluiden.

 6. Kadoendra

  Wat mij opvalt aan veel jonge mensen is dat zij vaak geen zelfbeschermingsdrempel hebben.
  Waarmee ik bedoel dat met weed en hash zeer duidelijk te zien is dat het een 100% natuurproduct is en weed is dus duidelijk een stukkie van een plant en hash zijn de vetdeeltjes van de plant.
  Niemand hoeft dus een hoogleraar in de biologie te zijn om dat te begrijpen en daarom vind ik dat de jarenlange War on Weed en Hash de nummer 1 stommiteit is sinds de kruisiging van meneer Jezus Christus.
  Maar met die chemische pillenzooi weet praktisch geen enkele gebruiker wat die pil nu in werkelijkheid is, met andere woorden je slikt een sterk middel en bij de gebruiker gaat geen enkele alarmbel rinkelen dat er zelfs geen bijsluiter bijgeleverd wordt.
  De gebruiker slikt dus iets waar van hij/zij op goede hoop van zegen op hoopt dat het een mooie ervaring opgaat leveren, maar dat het zo gaat gebeuren komt voor sommige niet uit en het trieste noodlot slaat dan toe.
  Hetzelfde gaat op met dat lachgas, de meeste gebruikers gaan slechts voor het korte moment van de kik, maar dat ze feitelijk slechts een kort moment hun hersens martelen komt niet door in hun brein.
  Personen die lachgas gebruiken ervaren hun geluksmoment doordat hun hersens een moment geen zuurstof krijgt en iedereen die zijn brein gebruikt voor de zaak waar de Schepper of de natuur het voor bedoelt heeft kan weten dat je gewoon je eigen hersens zit te martelen als je ze geen zuurstof geeft.
  Een aantal jaren geleden heb ik over een jonge vrouw van + – 19 jaar oud gelezen en dat zij nu met een rollator loopt daar zij ernstige hersenbeschadiging heeft opgelopen vanwege het inhaleren van dat lachgas.
  Het echte lachen is haar dus vergaan.
  Ik ben opgegroeid met de verhalen van Paulus de Boskabouter en waar het in die verhalen uiteindelijk allemaal omdraaide was de liefde voor de natuur van de schrijver Jan van Oord (Jean Dulieu).
  Een cannabisplant is ook natuur waarvan de werking de natuurbeleving bij een boswandeling ook weer versterkt, het is te hopen dat jongeren beter gaan begrijpen dat die chemischezooi ook grote risico’s voor de gezondheid met zich mee kunnen brengen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).