Utrecht wil luchtkwaliteit in de stad verbeteren en komt met campagne over schoner hout stoken Utrecht wil luchtkwaliteit in de stad verbeteren en komt met campagne over schoner hout stoken

Utrecht wil luchtkwaliteit in de stad verbeteren en komt met campagne over schoner hout stoken

Utrecht wil luchtkwaliteit in de stad verbeteren en komt met campagne over schoner hout stoken
De gemeente Utrecht wil de luchtkwaliteit in de stad verbeteren en is daarom begonnen met een campagne over schoner hout stoken. De campagne moet Utrechters bewust maken van de gezondheidseffecten van houtrook en roept op om rekening te houden met de buren.

De gemeente Utrecht wil de luchtkwaliteit in de stad verbeteren en is daarom begonnen met een campagne over schoner hout stoken. De campagne moet Utrechters bewust maken van de gezondheidseffecten van houtrook en roept op om rekening te houden met de buren.

“Houtrook is schadelijk voor de gezondheid, ook voor de houtstoker zelf, en kan tot gezondheidsklachten en (geur)overlast leiden”, stelt de gemeente Utrecht. “Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen zijn hier extra gevoelig voor.”

De gemeente beschikt naar eigen zeggen over een onderzoek waaruit blijkt dat houtstook door consumenten een bijdrage levert van 23 procent aan de landelijke uitstoot van de fijnere fractie fijnstof.

“De cijfers liegen er niet om. Houtstook levert een grote bijdrage aan de uitstoot van fijnstof, wat niet goed is voor jouw gezondheid”, zegt wethouder Eelco Eerenberg. “Daar willen we Utrechters bewust van maken. De campagne zetten we stadsbreed uit, maar we richten ons extra op de wijken waar meer houtstook plaatsvindt en men vaker overlast ervaart door houtstook.”

Stookstandaard

De gemeente wil er met deze campagne voor zorgen dat Utrechters die toch willen stoken, dat zo schoon mogelijk doen. Daarom komt ze met de ‘Utrechtse Stookstandaard’, waarin tips staan om schoner hout te stoken. Een van tips is om het vuur uit te laten bij windstil of mistig weer, maar ook het advies om alleen hout te stoken dat droog is en niet geverfd, gebeitst of geïmpregneerd, staat in de lijst.

Op 18 november en 17 februari worden ook gratis stooktrainingen georganiseerd. De Veiligheidsregio Utrecht en de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche leggen daar uit hoe mensen schoner en zuiniger kunnen stoken en hoe je je kachel of open haard brandveilig gebruikt. De training is bedoeld voor Utrechters die al hout stoken, aldus de gemeente.

41 Reacties

Reageren
 1. Ihsan

  Ik ben voor mijn werk bij honderden mensen over de vloer geweest in Utrecht. Voornamelijk bij milieubewuste mensen uit de middenklasse of bovenlaag. Gelukkig was er maar één huis waar hout werd gestookt. Ik zal die stank nooit vergeten. Ik dacht dat ze gewoon 24/7 binnen zaten te roken, tot mijn collega er op wees dat ze hout stookten. Een van de kinderen van het gezin had astma… Volgens de ouders lag het toch echt ergens anders aan. Ik heb zelden zulke nonchalante, onwetende, ongeïnteresseerde mensen ontmoet. Beseffen deze mensen wel dat het de 21eeuw is, niet de 12e.

 2. Lexus

  Eigenlijk zou houtstook gewoon verboden moeten worden, wanneer we de luchtvervuiling en met name vooral de opwarming van de aarde tegengaan. Maar de meeste mensen willen hun leefpatroon nu eenmaal niet aanpassen en daarom gaat de mensheid, en met haar een groot aantal diersoorten, met rasse schreden haar ondergang tegemoet. Menselijkerwijs gesproken is de aarde overigens zonder mensen oneindig veel beter af.

 3. Pee

  Maar wel biomassacentralen bouwen en subsidiëren want die vervuilen niet ,alleen de burger vervuilt.
  Ik geef het 1 jaar en dan word houtstook verboden voor de burger.

 4. Teringjantje

  Ja want dit is het grootste probleem in de stad! Die handvol mensen die nog een houtkachel hebben! Kunnen ze zich op het stadhuis niet met echte problemen bezighouden?

 5. Lombokker

  Vanwege COPD heb ik regelmatig last van houtrook, vooral bij windstil weer. Dat het maar liefst 23 procent van de landelijke uitstoot van de fijnere fractie fijnstof veroorzaakt vind ik ronduit shockerend. Ik denk dat veel mensen met een open haard niet beseffen dat zij zo’n grote bijdrage leveren aan de vervuiling van onze leefomgeving.

  Ik ben er dan ook erg blij mee dat er een campagne komt om de eigenaren van open haarden daar op te wijzen. Domweg verbieden wordt toch niet gehandhaafd, dan is voorlichten wat mij betreft een veel betere optie.

 6. Wim

  Teringjantje.

  Lezen, beste man, die viezigheid levert 23% van de fijnstof. Ik begrijp niet dat houtstook nog steeds niet verboden is. Wel autopesten, niet het grotere probleem aanpakken.

 7. Scherpschutter

  Ja. Bijzonder dat de gemeente 150.000 bomen per jaar verbrandt per jaar, maar wee uw gebeente als u een houtkachel heeft…

  Dit gaat niet om houtstook. Of gezondheid. Dit gaat om controle over uw energievoorziening.

 8. Harm

  Ook als je in de binnenstad woont, Oudegracht/Lange Nieuwstraat/Springweg/ Twijnstraat is het een groot probleem. De meesten met grote huizen, stoken het “erbij” voor de gezelligheid want een cv hebben ze ook. De rook dwarrelt slaapkamers en woonkamers binnen van andere mensen. Iedereen die dit weleens meegemaakt heeft weet dat je niet kunt slapen in zo’n vieze lucht en ‘s ochtends wakker wordt met keelpijn en hoofdpijn. Hout stoken in de stad is een slecht idee.
  https://www.gemeente.nu/ruimte-milieu/leefomgeving/protocol-voor-lokaal-stookverbod-in-voorbereiding/

 9. Teringjantje

  @ Scherpschutter

  Eens! Massaal bomen importeren uit de VS en in bioverbranders knallen verlaagd de Co2 uitstoot kennelijk, maar als Jan met de Pet een blok hout op zijn haard gooit is hij een milieuvervuiler. En voor de mensen die het onderzoek van de gemeente als zoete koek slikken zou de inleiding “De gemeente beschikt naar eigen zeggen over een onderzoek waaruit blijkt dat houtstook door consumenten” al alarmbellen af moeten laten gaan. Kan namelijk een kleuter zijn die een opstel over het klimaat heeft geschreven.

 10. Stoker

  Gewoon de aanschaf van goede houtkachels stimuleren door een sloopregeling voor open haarden net als met de dieselauto’s. In Scandinavië gaan steeds meer mensen op hout stoken omdat het duurzaam is en je niet afhankelijk bent van een internationaal gasnetwerk met politieke gevoeligheden. Het is circulair en met goede bosbouw prima te doen (helaas heeft Nederland niet die oppervlaktes bosbouw) en met een moderne dichte kachel is de hoeveelheid fijnstof naar mijn weten een stuk minder.

 11. Bill

  @scherpschutter, want de gemeente doet deze verbranding ook gewoon in een slecht geveegde en niet volledig verbrandende open haard natuurlijk?

  Zoals altijd is uw logica weer eentje die weinig (verbrand) hout snijdt, “per jaar per jaar.”

 12. Realist

  Zolang de door Groen Links ingezette biomassacentrales nog volop doordraaien is het uiterst hypocriet om over die paar houtkacheltjes te zeuren.

 13. Hans

  Ga criminelen vangen, gemeente. En laat gewone mensen die een drie keer een fikkie stoken in de tuin in de zomer met rust

 14. Stuiter

  @realist Groenlinks is altijd zeer kritisch geweest op biomassa en de subsidies die erbij horen. Het waren juist vvd en cda die geen klimaatbeleid wilden voeren als daar niet een forse component biomassa bij zat.

 15. Lexus

  Hier wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat de mensen alleen hout stoken. De werkelijkheid is dat vaak alles wat brandbaar is in de haard of kachel wordt geflikkerd. Niet alleen desasteus voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de mensen. Een onmiddellijk totaalverbod is op zijn plaats.

 16. Scherpschutter

  @Teringjantje

  De enige reden dat de biomassacentrales co2 ‘verlagen’, is omdat co2 uit biomassacentrales niet opgeteld hoeft te worden bij de co2 uitstoot van het land, zo heeft diezelfde overheid besloten….Kid you not! Het is een wassen neus. Een papieren boekhoudfoefje. In werkelijkheid verhogen biomassacentrales de co2 uitstoot gigantisch. Maar op papier….Het is zwendel.

  @Bill

  Ja hoor Bill. Superschoon, die biomassacentrales, om over de verhouding 150.000 bomen per jaar (centrale) vs een paar honderd (private stokers) nog maar te zwijgen…LOL.

  Het gaat niet om milieu of klimaat. De overheid geeft daar geen moer om. Het gaat om controle over uw energievoorziening….

 17. Karla

  De enige schone houtstook is geen houtstook. Kappen! (ook met kappen dus)

 18. isabelle

  Ik woon in Wittevrouwen, daar stookt men ook de hele herfst/winter/koudere lentenachten met hout voor ‘de gezelligheid’. Die stank en ongezonde lucht krijg ik dan binnen door hetzij mijn open ramen, hetzij mijn mechanische ventilatie.

  Waarom geen stookverbod in de stad?

 19. Berk

  Dat gezeik over die biomassacentrales mag ook wel eens klaar zijn nu. Van links tot rechts is iedereen er nu wel over eens dat die dingen niet ok zijn. Ze hadden er gewoon nooit moeten komen. Het lastige is om ze weer weg te krijgen, contracten enzo. Maar om nu bij elke milieumaatregel van ons gemeentebestuur die centrales er weer bij te halen is gewoon flauw en leidt af van daadwerkelijke andere problemen

 20. Uche uche

  23%?? Wat veel! Hoezo heeft politiek Den Haag hier nog geen plannen voor? Wel mooi om dit net te lezen op een dag dat ik benauwd en met brandende keel wakker werd vanwege – ironie – houtstook ergens in de buurt.

  De combi astma-Utrecht is sowieso geen fijne… Blijf me telkens verbazen over de zo lekker ruikende schone lucht als ik elders in het land uit een trein of auto kom. Bizar verschil! (En niet iedereen heeft het budget of de mogelijkheden om zomaar ‘lekker ergens anders gaan wonen als de stad me niet bevalt’…)

 21. RABE

  Als ik het goed begrijp mag dan ook de gewone BBQ niet meer aan.
  Met windstil weer kan dit natuurlijk voor overlast zorgen maar een beetje gezelligheid moet kunnen.
  Een houtkachel is anders want die brand vaak langer en bij echte koude ook als het niet waait. Dan blijft de stank tussen de huizen hangen en kan voor overlast zorgen.

 22. Hetty

  Eindelijk eens een goede actie van de gemeente Utrecht. Van mij, astmapatient zijnde en met overburen met een houtkachel, die te veel rook afgeeft en voor overlast zorgt, mag de hele houtstook worden afgeschaft, maar deze voorlichttingscampagne is een stap in de goede richting. Ook ik ben bij iemand geweest met houtkachels, en het stonk binnen een uur in de wind naar brand. Ik hoop, dat deze campagne een succes word, en dat het de overlast van houtstook zal verminderen.

 23. woutvr

  Hoezo laat ze met rust @Hans? Ik ga heus niet met dichte ramen zitten terwijl mijn buurtgenoten een fikkie lopen te stoken..

 24. Koel Hoofd

  Die wethouder heeft totaal geen idee waar hij het over heeft.
  Maar het bekt lekker voor de door D66 uitgeroepen klimaatramp en de GL neurose dat de wereld vergaat.
  Enige nuancering is soms echt wel op zijn plaats, bij deze:
  Bron: http://www.emissieregistratie.nl/erpubliek/erpub/condensable.aspx
  (onderstaand is slechts een fragment, het hele stuk schept nog meer duidelijkheid)

  “Hoewel de fijnstofemissie uit houtstook toeneemt tot ongeveer 23 procent van de landelijke emissie PM2.5, is de relatieve bijdrage van Nederlandse houtstook aan de totale achtergrondconcentratie1 van PM2.5 beperkt, ongeveer 4 procent.

  Dat komt doordat de concentratie PM2.5 voor ruim de helft wordt bepaald door PM2.5 emissies uit het buitenland. Bovendien wordt een significant deel van de landelijke PM2.5 concentratie bepaald door zogeheten secundair fijnstof. Secundair fijnstof is fijnstof dat in de atmosfeer wordt gevormd door chemische processen, zoals ammoniakzouten. PM2.5 emissies uit houtstook vallen onder fijnstof dat direct door mens of natuur in de lucht wordt gebracht, het zogenaamd primair fijnstof. In de Emissieregistratie zijn alleen de primaire fijnstofemissies opgenomen.

  Ondanks de kleine bijdrage van houtstook aan de PM2.5 achtergrondconcentratie is het relevant om condenseerbaar fijnstof aan de uitstoot toe te voegen. Dit maakt de berekende achtergrondconcentratie PM2.5 fijnstof namelijk nauwkeuriger. Bij deze berekeningen waarbij condenseerbaar fijnstof is meegenomen, is het verschil tussen berekende en gemeten achtergrondconcentraties PM2.5 nagenoeg nul. Voor die tijd was er een verschil van enkele tienden microgrammen. Wat de gevolgen van het meenemen van condenseerbaar van fijnstof van houtstook zijn voor de bijdrage van houtstook aan de fijnstofblootstelling of de effecten voor de gezondheid zal nog nader onderzocht moeten worden. ”

  Het is dus mierenneuken met 8 cijfers achter de komma zodat de modellen beter werken. Men weet gewoon niet of en wat de effecten zijn van ultrafijnstof (dat is PM2.5) voor de gezondheid.
  Er zijn nu (NB! hoe dat in 2035 is weet niemand) enkel een paar mensen die klagen over geuroverlast en daar zelf gezondheidsproblemen aan verbinden.
  Die gaan ook eisen dat u uw bbq niet meer gebruikt omdat zij daar last van hebben….
  Dat is nou de dictatuur van de minderheid die altijd een oor vinden bij Utrechtse D66/GL combi omdat die dan de echte problemen niet hoeven op te lossen.

  16 maart 2022, nog 164 dagen te gaan….

 25. Cas

  Ihsan, de kachel veroorzaakt geen astma, geen fabels verspreiden!! Het kan wel klachten geven bij mensen die het hebben.

 26. Koel Hoofd

  Voor meer hard noodzakelijke nuancering bij dit Duicartikel, lees de volgende info van de overheid over deze kwestie:
  http://www.emissieregistratie.nl/erpubliek/erpub/condensable.aspx

  Intussen hebben we te maken met een wereldwijde energiecrisis.
  Is die situatie verergerd door milieu en klimaatactivisten die te dwingend te veel te snel willen en de politiek die daar naar luistert zonder er deugdelijk beleid op te maken.
  Dus die mensen met houtkachels, die lachen nu wel het hardste.
  Oeps…

 27. Bromsnor

  Bromsnor mag graag een fikkie stoken, maar in de stad is dat niet te doen. Idioten die zomers gezellig de vuurkorf aan doen vergassen de hele buurt. Liever geen open haard / vuurkorf in de stad.

 28. Robin

  Wat een verspilling van gemeente geld. Met een beetje onderzoek kom je tot de conclusie dat houtstook, ook op de meest milieuvriendelijke manier, niet door de beugel kan. Dan moet je niet mensen bewegen om een nieuwe houtstookkachel te kopen: Verbieden binnen de bebouwde kom en wel zo snel mogelijk.
  Ik gun mensen hun knisperende haardvuurtje, maar daarvoor zitten we gewoon te dicht op elkaar in Nederland.

 29. Nina

  Eerst maar eens de snelweg A27 verbreden, zodat de auto’s en vrachtverkeer goed kunnen doorrijden en daardoor minder vervuilen.

 30. JdV

  Goh. Zou fijn zijn als de gemeente dit onderzoek publiek toegankelijk maakt. Ik vermoed dat daar dan binnen de kortste keren hele grote gaten in geschoten gaan worden. Maar het bekt wel lekker natuurlijk, een volledig niet onderbouwde 23%. En laten we eerlijk zijn, voor sommige mensen is het nooit genoeg.
  Een groot aantal inwoners heeft last van pollenallergie. Ik roep die hierbij op om gezamelijk actie te gaan voeren tegen sl dat gras, struiken en bomen die de gemeente her en der plant waardoor wij ziek worden.

 31. Lou

  Vind die houtkachels ook echt vies. Heb zelf buren op enkele huizen afstand met een buitenkachel. Als die aan gaat met mooi weer, doe ik alle ramen dicht, anders ruikt het hele huis ernaar. Oftewel, de één zijn pleziertje (zoals iemand het hier noemt) is voor ongeveer 10 omliggende huizen van de betreffende achtertuin verplicht binnen meeruiken óf ramen en deuren sluiten. Dan heb ik het nog niet over de fijnstof en mensen met medische klachten. Wat mij betreft komt er een verbod op.

 32. wollie

  een biomassacentrale heeft de fijnstofuitstoot van twee, misschien drie open haarden bij een veelvoud van het vermogen. als de uitstoot een factor van belang is, breng je je boompjes dus naar de Eneco ipv zelf oproken.

 33. Mikkie Venema

  Er zijn ook houtrookfilter op de markt die je in je schoorsteen in bouwt ie zijn heel effectief

 34. Toine Goossens

  Alleen open haarden en barbecue’s die met olieblokjes worden aangemaakt zijn een probleem. Alle moderne houtkachels voldoen aan de strengste normen. Wat blabla commentatoren hier ook beweren.

  Door voortschrijdend inzicht verdwijnen die open haarden. Blijven die aanmaakblokjes over. Houtskool en briketten geven namelijk geen rook af.

  Over 10 jaar heeft niemand het hier meer over.

  PS. Mijn COPD is sinds 15 jaar volledig over dankzij de verbeterde luchtkwaliteit in Utrecht

 35. Berk

  @Toine Goossen

  ‘Houtskool en briketten geven geen rook af’ Hahaha, dan heb je mijn bbq nog niet gezien. Wat een onzin!

 36. Katja

  En haal die scooters en brommers van de straat, aantoonbaar verveuilender dan auto’s.

 37. JR

  Gefeliciteerd Goossens. Gelukkig bent u de maat der dingen. Ik helaas niet.

 38. Willem

  @ Toine Goossens

  Zoohoo. Dat is kras. U heeft een causaal verband kunnen vaststellen tussen het verdwijnen van uw COPD en verbetering van de luchtkwaliteit. Ik ben benieuwd naar het onderzoek. Temeer daar uw COPD al verdwenen zou zijn voordat ons bestuur serieus werk is gaan maken van verbetering van de luchtkwaliteit.

 39. ML

  Ook in deze reacties zie je weer dat mensen die houtstook willen verbieden omdat ze er zelf ziek van worden, worden geframed als leden van een linkse partij of klimaatwappies. De Houtstook lobby is er blijkbaar veel aan gelegen om dit beeld in stand te houden.

  Ook de gemeente Utrecht valt halfslachtig beleid te verwijten, door de haarden en kachels branche uit te nodigen met “Tips” voor “schoner” stoken. Gezondheidsraad en WHO hebben in September een duidelijke boodschap afgegeven met nieuwe normen voor fijnstof en ultrafijnstof.

  Laat de Burgemeester van Utrecht (Sharon Dijksma), zich hier eens over uitspreken, ze heeft per slot van rekening in vorige rollen milieu in haar portefeuille gehad.

 40. Piet

  @Teringjantje, CO2 doet helemaal niks met houtstook. Die kan namelijk nooit meer zijn dan de boom ooit zelf heeft opgenomen. Als een boom in de natuur omvalt en wegrot dan is de CO2 print net zo groot.
  Het gaat hier om het fijnstof en mensen die niet kunnen stoken. Dus vies(geschilderd) en nat hout in de haard gooien en daarnaast niet warm genoeg stoken(door te weinig zuurstof toe te laten). Daardoor komen er vele giftige en schadelijke stoffen uit de schoorsteen en valt de damp neer naast je schoorsteen met overlast tot je buren. Als je goed gedroogd hout op de juiste manier stookt en een moderne kachel heeft niemand daar last.

 41. Mark

  Dan is Piet niet tegen een stook beperking of verbod, want bij “goed stoken” merken de omgeving toch niets! Piet heeft kennelijk niet om zijn huis(blok) gelopen tijdens het stoken. Onderzoek geeft aan dat pm2.5 fijnstof (roet) verhoogd is tot 800 meter van een schoorsteen van een “goede” stoker!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).