Utrecht wil roken verder aan banden leggen Utrecht wil roken verder aan banden leggen

Utrecht wil roken verder aan banden leggen

Utrecht wil roken verder aan banden leggen
De gemeente Utrecht wil het roken in de stad verder aan banden leggen. Daarom komen ze nu met het plan om meerdere plekken rookvrij te maken.

De gemeente Utrecht wil het roken in de stad verder aan banden leggen. Daarom komen ze nu met het plan om meerdere plekken rookvrij te maken.

Roken is ongezond en wordt op steeds meer plekken verboden. De gemeente heeft nu een roadmap gemaakt waarmee sigarettenrook nog verder moet worden teruggedrongen.

In de loop van dit jaar moeten onder andere kinderboerderijen rookvrij worden. Ook gaat de gemeente in eigen panden de rookruimtes voor ambtenaren per 1 juli sluiten. De gemeente werkt op dit moment met Qbuzz samen aan een plan van aanpak om te kijken of ook bushaltes rookvrij kunnen worden gemaakt. Met een aantal Utrechtse musea wordt onderzocht of het mogelijk is om een Utrechtse rookvrije culturele alliantie op te zetten.

Ook is de gemeente van plan om een wijkchallenge te organiseren om bewoners aan te moedigen om te stoppen en komt er een speciale theatershow De Stoppers waarin op een ludieke manier het gesprek met rokers wordt aangegaan. Daarnaast wil de gemeente dat in 2025 alle sportverenigingen rookvrij zijn en moeten ook steeds meer evenementen sigaretten in de ban doen.

‘Belang van kinderen’

“Dit is een mooie stap in de richting van een rookvrije generatie in Utrecht. Een beetje rekening houden met elkaar, vooral in het belang van kinderen. Dat is de kern en daar doen we het voor. Gelukkig is daar ook onder mensen die roken draagvlak voor. Dus op plekken waar kinderen komen, of waar je met meerdere mensen samenkomt zoals de bushalte, steek je daar straks even geen sigaret op. Als je daardoor ook zelf gaat nadenken over een gezondere leefstijl, is dat alleen maar dubbele winst”, aldus wethouder Volksgezondheid, Eelco Eerenberg.

Utrecht Science Park

Onderwijsinstellingen waren bij wet verplicht om per 1 oktober 2020 hun terrein rookvrij te maken. In navolging daarvan heeft de Universiteit Utrecht samen met organisaties en bedrijven in het Utrecht Science Park aangegeven het hele gebied graag rookvrij te maken, met uitzondering van enkele gedoogplekken die zo worden ingericht dat mensen gestimuleerd worden na te denken over een gezonde leefstijl.

De gemeente omarmt het rookvrij maken van dit gebied en heeft toegezegd om de groenstroken, bushaltes en wegen in dit gebied per 5 april 2021 als rookvrije zone aan te merken. Samen met de andere partners in dit gebied wordt gemonitord hoe de naleving er verloopt. Daarnaast zijn de busperrons op Utrecht Centraal per vandaag ook rookvrij gemaakt, net zoals al eerder gebeurde bij de andere (trein)perrons op het station.

37 Reacties

Reageren
 1. JvS

  Graag ook een verbod op al het andere wat ongezond is voor de mens. En liever vandaag dan morgen.
  Hieronder wat ideeën om te verbieden:
  Taart en cake
  Roomijs
  Friet
  Chips
  Pizza
  Snoep
  Chocoladerepen
  Mueslirepen en graanrepen
  Energydrinks
  Vruchtensappen
  Frisdranken
  Yoghurtdrank
  Starbucks koffie
  Cornflakes en krokante muesli
  Bewerkt vlees
  Sauzen en dressings
  Kant-en-klare maaltijden
  Light producten

  En soep uit blik ook als het even mogelijk is.

  Iemand een idee hoe we de gemeente aan banden kunnen leggen?

 2. Marcel

  Jvs, al deze dingen zijn niet direct schadelijk voor de persoon die naast je staat..

 3. Rob H.

  @JvS: die spullen mag je straks ook niet meer roken, dus dat wordt al geregeld.

 4. Janine

  @jvs: Ja inderdaad, kinderen en anderen hebben enorme overlast van het feit dat jij cake, roomijs of friet eet. Net als met roken. Sjongejonge.

 5. Koel Hoofd

  Compleet doorgeslagen.
  De overheid stigmatiseerd en criminaliseert hier 22% van de bevolking!
  Dat is discriminatie.

  Hoog tijd om eens heel goed die verkiezingsprogramma’s door te lezen voordat we een hokje met rood potlood opvullen.

 6. Raccoon

  Top dat de bushaltes langzamerhand meer en meer rookvrij worden! Verschrikkelijk irritant wanneer je in de regen gedwongen wordt in de ziekmakende stank te moeten staan.

 7. Probleem

  De individuele vrijheid eindigt waar die van een ander begint. Nu nog een verbod op houtstook..

 8. Dorian

  Graag ook rookverbod op terrassen, als die ooit weer open gaan.

 9. JdV

  @probleem. Houtstook brengt geen schade toe aan anderen. Wellicht overlast. Maar ja, dat kan de piano van de buren ook doen.

 10. Utrechter2

  @JvS: helemaal eens met jou. Sommige reageerders op jou missen het punt want in het artikel staat meermalen dat het niet alleen om die arme meerokers gaat maar dat de overheid een gezonde levensstijl wil afdwingen en dan is de vraag helemaal terecht waar dit ophoudt. Ik zou trouwens transvetten ook toevoegen aan je lijst.

 11. Utrechter2

  Ik weet nog hoe in Nederland altijd werd gewezen op het domme Amerika dat met de drooglegging hopeloos gefaald had: ze criminaliseerden burgers daar alleen maar mee en maakten de maffia groot.

 12. Piet Palla

  @ JdV

  Rook dmv houtstook is anders enorm kankerverwekkend en levert meer uitstoot op een avond op, dan een oude dieseltruck van voor 2009 die op en neer kachelt naar Parijs (1200 km heen en terug).

  Gewoon ziekmakend en veel meer dan overlast.

  Net als alle rook ziekmakend is en tabaksrook zeer schadelijk is voor de omstanders.

  Tabak en nicotine zijn producten die helemaal niet beschikbaar zouden moeten zijn voor een consument in de eerste plaats.

  1 van de meest stompzinnige bezigheden die je kan verzinnen als mens.

 13. Jeroen

  De mythe dat je ziek wordt als je een paar minuten in iemand anders rook staat is hardnekkig maar daardoor nog steeds niet waar. Je kunt het vinden stinken, je kunt er overlast door ervaren maar je zult er geen seconde korter door leven. Pure fabricatie van anti-tabakszeloten.

 14. herman

  Mooi, steeds verder aanbanden liggen en prijzen nog harder omhoog. Roken doe je maar thuis of in een reservaat.

 15. josef meier

  graag verbod verbod op verbods makers

 16. Kadoendra

  @Koel Hoofd

  “Hoog tijd om eens heel goed die verkiezingsprogramma’s door te lezen voordat we een hokje met rood potlood opvullen.”

  Stem Dion Graus want rondom die gast hangt op het ogenblik heel veel rook.

 17. Willem

  @jdv: houtstook veroorzaakt geen schade?!?!?!
  Als copd-patient heb ik geen leven door dat idiote houtstoken! Je hebt geen idee!!!
  Echt ongehoord die reacties van je!!

 18. Steve

  Graag dan ook alcohol verbieden.
  Er lopen nog dagelijks mensen rond met een blik bier in hun handen.
  Ook in de binnenstad.
  Hopelijk gaan ze daar ook weer eens meer opletten.
  Mensen die voor de gezelligheid wat drinken, daar heb ik geen moeite mee.
  Wel aan mensen die mede door alcohol overlast geven.

 19. Massegast

  Drugs liberaliseren en roken inperken. Da’s logisch, toch. En dan laten we alcohol, zoals gebruikelijk, onbesproken.

 20. JdV

  @ piet palla: goed idee dan zo’n biomassacentrale die Utrecht voorziet van comfort.
  @willem: alsof elk huis in Utrecht hout stookt. Gas, stadsverwarming, warmtepompen. Houtstook moet je zoeken met een lantaarntje. Maar blijf je vooral wentelen in de slachtoffer rol.

 21. Thuisblijver

  Fietsen zonder licht! Ook verbieden! Oh, wacht, dat mocht al niet. Valt of staat met handhaving, oh, wacht, daar schort het aan.
  Overigens vind ik roken (in tegenstelling tot andere ongezonde dingen zoals vet, suiker, alcohol) echt superdom. Als je nu nog rookt, dan maakt het toch niet meer uit. Je toegevoegde waarde voor de maatschappij zal niet gemist worden.

 22. Scherpschutter

  Is het niet veel makkelijker voor de gemeente om leven en plezier hebben als zodanig te verbieden? Dat scheelt een onnodig wrede 1000 tussenstapjes in het totale ketenen van de mens. Het is dus nog ‘humaner’ ook. Thans, humaner op dezelfde manier dat je aangeschoten wild waar je op gejaagd hebt ook snel het genadeschot geeft.

 23. Probleem

  @jdv: uw feiten vrije relaas ervaar ik als overlast. Houtstook is echter een aantasting van mijn individuele recht op schone lucht.

 24. BW

  @JvS
  Door anderen is al afdoende beschreven waarom jouw opsomming irrelevant is, maar toch even uit nieuwsgierigheid (ik leer graag bij): wat is er mis met vruchtensappen?

 25. Katja

  En dan te bedenken dat het roken dmv accijns de staat miljarden oplevert, meer zelfs dan wat het roken kost.

 26. JvS

  @bw,ik denk dat je beter moet lezen want je mist net als velen het punt. Je gaat ervan uit dat ik doel op het roken.

  Je had ook Google kunnen gebruiken ipv de vraag hier te stellen. Had je al een antwoord gehad.

 27. JdV

  @probleem: Uw claim op recht op schone lucht kunt u uitoefenen op groenland of tierra del fuego. Mits daar uiteraard geen vulkaan uitbarst. Maar dan kunt u altijd nog gerechtelijke stappen tegen de vulkaan nemen uiteraard.

 28. Lomboque

  Zolang er toch geen handhaving mogelijk is mogen ze van mij nog 1000 regels instellen. Lijkt meer voor de bühne te zijn dan daadwerkelijk beleid om de stadsbewoners in haar gedrag te sturen. Lees: Virtue signaling

 29. BW

  @JvS
  Ah, ik en vele anderen moeten beter lezen. De spookrijdertheorie houdt in dat je het waarschijnlijk zelf bent als je er meer dan één ziet.

  Hoe dan ook, ook na beter lezen staat vruchtensap toch echt in jouw lijst suggesties van ongezonde zaken die verboden kunnen worden. Vandaar toch nog eens de vraag: wat is er ongezond aan het uitpersen van een sinaasappel?

 30. Scherpschutter

  @Probleem 20:18

  Er bestaat niet zoiets als een recht op schone lucht, noch kan zoiets bestaan. Hooguit kan er een verbod op het vervuilen van lucht zijn…Dat moet u natuurlijk niet verwarren met een recht op schone lucht, wat dus hooguit een privilege is.

  Wel heeft u het recht u elders te vestigen.

 31. Gregor

  Heel goed, geen sigaretten meer in de openbare ruimte en publieke bijeenkosmten. Roken doe je maar in je eigen huis en tuin. Voor de rest verbieden die onzin.

 32. Jannes

  Voordat je besluit je elders te vestigen, Scherpschutter, vraag je eerst de smeerpoets op te houden met vervuiling.

 33. Utrechter2

  @BW, @JvS: slecht voor het tandzuur, zeker als mensen sinaasappelsap als escape gaan na een eventueel verbod op snoep 🙂

  (ik hou het bij deze ene opmerking hoor)

 34. Justin

  @Utrechter2, de hoofdgedachte achter het verbannen van roken is de schade die je anderen aandoet. Dat staat _glashelder_ in het artikel hierboven, dus doe maar niet alsof ze “allus van je wille afpakkuh”.

 35. Toine Goossens

  De Utrechtse gezondheids fetisjisten slaan weer toe.
  In 2019 was de gemiddelde leeftijd bij overlijden 78,5 jaar. In 1950 61,2. We worden in 70 jaar tijd 17,3 jaar ouder. Een winst van meer dan 28%.
  Maar net als Holle Bolle Gijs nooit tevreden was, zijn ook de gezondheidsfetisjisten nooit tevreden.

  Dat heeft wel een forse prijs. Het aantal jaren dat mensen een slechte gezondheid hebben neemt sterk toe. Oudere lichamen zijn niet zo flexibel, aanvaard dat eens.

 36. Utrechter2

  @Justin: “met uitzondering van enkele gedoogplekken die zo worden ingericht dat mensen gestimuleerd worden na te denken over een gezonde leefstijl.”

  We hebben het hier over buitenlucht. Het hele anti-rookbeleid is op salamitactiek gebaseerd.

 37. toine goossens

  De buitenlucht is van een zo,n hoge kwaliteit dar het beter is om buiten te slapen dan binnen. Binnenlucht staat stijf van fijnstof en verbrandingsproducten.
  Met de in Nederkand gebruikelijke recirculatie afzuigers wordt die troep weer vrolijk de woning in geblazen. Tel uit je winst.

  Worden we daar ziek van? Gaan we daar eerder van dood? Ja, natuurlijk, zoals we ook eerder dood gaan door te fietsen of autorijden. Iedere activiteit draagt bij aan vooroverlijden. Wen er maar aan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).