Utrecht wil zonne-eiland aanleggen op Nedereindse Plas op grens met Nieuwegein en IJsselstein Utrecht wil zonne-eiland aanleggen op Nedereindse Plas op grens met Nieuwegein en IJsselstein

Utrecht wil zonne-eiland aanleggen op Nedereindse Plas op grens met Nieuwegein en IJsselstein

Utrecht wil zonne-eiland aanleggen op Nedereindse Plas op grens met Nieuwegein en IJsselstein
De Nedereindse Plas. Foto: DUIC
Het college is van plan om zonnepanelen aan te leggen op de oostelijke Nedereindse Plas, op de grens van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Ook krijgt het omliggende Nedereindse Park een opknapbeurt en wordt er gekeken of er in de toekomst mogelijk kleinschalige evenementen georganiseerd kunnen worden.

Het college is van plan om zonnepanelen aan te leggen op de oostelijke Nedereindse Plas, op de grens van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Ook krijgt het omliggende Nedereindse Park een opknapbeurt en wordt er gekeken of er in de toekomst mogelijk kleinschalige evenementen georganiseerd kunnen worden.

De Nedereindse Plas bestaat uit een oostelijk en westelijk meer en ligt in zijn geheel in de gemeente Utrecht. Tussen midden jaren 60 en eind jaren 80 is er verontreinigd afval zoals bouw- en sloopafval, huishoudelijk afval, chemisch afval en verontreinigde grond in de plassen gedumpt. Daardoor kan er niet gezwommen worden in het water.

Zonne-eiland

Het gebied is echter wel geschikt om energie op te wekken via zonnepanelen. Na onderzoek is het Utrechtse college van burgemeester en wethouders van plan om een zonne-eiland van 5 hectare aan te leggen op de oostelijke plas, genoeg om ongeveer 2.500 huishoudens van stroom te voorzien.

Op de westelijke plas komen geen panelen en daar zijn een aantal redenen voor. Zo wordt momenteel de westoever van dit meer hersteld en dit zou volgens het college ‘niet goed verenigbaar’ zijn met de aanwezigheid van een zonne-eiland. Daarnaast blijft de westelijke plas bruikbaar voor vogels.

Zorgen

Tot slot hebben onder meer omwonenden en gebruikers van het park laten weten zich zorgen te maken over de effecten van de zonnepanelen op het water. “De zorgen over effecten op waterkwaliteit, natuur en recreatie hebben een rol gespeeld bij de keuze van het zoekgebied op één plas”, schrijft het college in een brief aan de raad.

Deze zorgen hebben er ook toe geleid dat het zonne-eiland maximaal 5 hectare groot wordt. Daarmee is zo’n 25 procent van de oostelijke plas bedekt. Samen met hoogheemraadschap de stichtse rijnlanden (HDSR) wordt onderzocht of dit vergroot kan worden tot maximaal 10 hectare, waarmee dus 50 procent van de oostelijke plas bedekt zou zijn. Rondom het eiland komt groen, zowel op als onder het water, en dit moet bijdragen aan de biodiversiteit.

Park

In april van dit jaar konden bewoners en gebruikers hun mening geven, niet alleen over het zonne-eiland maar ook over de omgeving, het Nedereindse Park. Veel van deze mensen zagen graag dat er nieuwe paden en routes door het gebied komen, waar fietsers en wandelaars elkaar niet in de weg zitten. Ook was er veel vraag naar onder meer bankjes, prullenbakken, sanitaire voorzieningen, een speeltuin en fitnesstoestellen.

“Als onderdeel van de doorontwikkeling willen we graag snel zichtbare verbeteringen voor de gebruikers doorvoeren. Zo worden nog deze zomer nieuwe bankjes en picknicktafels geplaatst en is de bocht in het fietspad nabij de skipiste hersteld. […] We zetten in op het beter scheiden van gebruikers(groepen) op de sportheuvels”, aldus het college. Ook wordt het asfalt vernieuwd en komt er een nieuwe speeltuin en fitnesstoestellen.

Evenementen

Tot slot wordt gekeken of het gebied in de toekomst gebruikt kan worden voor kleinschalige evenementen. Daarbij moet volgens de gemeente rekening gehouden worden met de bodem van het gebied. “Op dit moment zijn er nog geen locatie-specifieke voorwaarden op het gebied van toepassing, met uitzondering van bodemaspecten.”

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Kleinschalige evenementen ? Daar gáán we weer…En wat is “kleinschalig” ? Ook qua geluid ?.

  2. Wim Vreeswijk

    Dit zonneveld levert energie op voor slechts 2.500 gezinnen, wat neerkomt op circa 8.500 personen, hetgeen slechts een fractie is van de totale behoefte bij 450.000 personen (Utrecht+IJsselstein+ Nieuwegein) Wellicht is het een veel beter idee om een kerncentrale te plaatsen, wat niet alleen veel goedkoper is, maar ook veel grootschaliger is dan het huidige bovenliggende voorstel.

  3. ACTK

    @Wim Vreeswijk. Kerncentrales zijn nooit een goed idee en moet je alleen toepassen als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput. Kerncentrales maken je voor splijtstoffen afhankelijk van regimes waarmee je geen zaken wilt doen (waar kennen we dat van?). Je creëert een onomkeerbare en gigantische vervuiling op een relatief klein oppervlak. Je creëert een enorm veiligheidsrisico in het geval er binnen de levensduur van de centrale gewapende conflicten uitbreken. En je creëert een klein risico op een gigantisch ongeval want in de Nederlandse situatie tot een volksverhuizing zou leiden van een fors percentage van de Nederlandse bevolking.

    Al deze problemen creëer je niet als energie decentraal en zoveel mogelijk dicht bij de plaats van verbruik wordt opgewekt. Technische ontwikkelingen staan dit nu toe en ontwikkelen zich in rap tempo door. Het is dan oliedom om ouderwetse centralistische oplossingen als kernenergie, en de complete infrastructuur die daarbij nodig is, opnieuw op te gaan tuigen.

    Ook zonne- en windenergie zullen nog veel nadelen kennen, maar die gaan we vlot overkomen dankzij het enorme schaalvoordeel wat er is en de gedeelde belangen van de burger daarbij. Waar kernenergie zich slechts in generaties van 50 tot 60 jaar kan doorontwikkelen ligt dat tempo bij niet fossiele bronnen veel hoger. Als de winst op een nieuw aan te schaffen zonnenpaneel groot genoeg is zal de consument snel bereid zijn na 15 jaar al tot verbetering over te gaan. Een nieuwe kerncentrale is geen optie. Ook het vervangen van reactoren door betere etc is geen optie wanwege de hoge graad van vervuiling.

    Met kernenergie koop je problemen.

  4. Jeroen

    @Wim
    Met die logica mag er nooit meer een energiecentrale gebouwd worden, want het is nooit in 1x precies genoeg voor nu en de toekomst. Verder zijn kerncentrales veel duurder, die zitten gauw in de orde van miljarden euro’s. Ook wil je die om voorspelbare redenen niet te dicht bij steden hebben als het even vermeden kan worden.

  5. jeff

    ik begrijp niet waarom ze dit doen. Er zijn zoveel andere oplossingen dan zo een lelijk eiland midden in een natuurgebied te plaatsen. asbest van de toekomst.

  6. Martin

    Kleinschalig tot 3000 personen en tot 105db?? Berg je dan maar, daar is de aan- afvoerweg niet op berekend…

  7. Wijk.

    Utrecht…GroenLinks stad ! Dus dat glazen eiland gaat er komen evenals die uitbreiding.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).