Utrecht winnaar EU Award schoner en beter transport - De Utrechtse Internet Courant Utrecht winnaar EU Award schoner en beter transport - De Utrechtse Internet Courant

Utrecht winnaar EU Award schoner en beter transport

Utrecht winnaar EU Award schoner en beter transport

Utrecht is uitgeroepen tot CIVITAS stad van het jaar. De gemeente won tevens een award op het gebied van duurzame technische innovatie. Dat laatste komt voor een belangrijk deel door de innovaties op het gebied van stedelijke distributie over water door middel van de elektrisch aangedreven Bierboot en over land met de zonne-elektrisch aangedreven Cargohoppers.

In Funchal (Madeira) vond gisteravond de prijsuitreiking plaats van de CIVITAS EU Award voor schoner en beter transport. Van de 18 Utrechtse projecten werden er vijf genomineerd. In totaal waren er 38 genomineerde projecten. Wethouder Frits Lintmeijer (verkeer) reisde af naar Madeira om daar deel te nemen aan de bijeenkomst over schoner en beter transport in de EU. In totaal nemen zo’n 200 steden uit 31 landen deel aan het CIVITAS kennisuitwisselingsproject om te leren van de kennis en ervaring van uitvoerende steden.

CIVITAS PLUS helpt, op initiatief van de Europese Commissie, steden om duurzamer, schoner en energiezuiniger stadsvervoer te bereiken. Dit gebeurt door implementatie en evaluatie van ambitieuze en innovatieve maatregelen, zowel technologisch als beleidsmatig. CIVITAS PLUS is in de tweede helft van 2008 gestart en loopt tot in 2012. Het bestaat uit vier demonstratieprojecten. MIMOSA is daar één van.

MIMOSA staat voor Making Innovation in Mobility and Sustainable Actions. Utrecht is een van de deelnemende steden aan dit project, samen met Tallinn (Estland), Gdansk (Polen), Funchal (Portugal) en Bologna (Italië). In de komende jaren nemen deze steden veel maatregelen op het gebied van bijvoorbeeld alternatieve brandstoffen, collectief passagiersvervoer, energiezuiniger autogebruik en innovatieve technologieën voor transport systemen (mobiliteitsmanagement).

Utrecht verwacht met 22 concrete maatregelen veel verbeteringen op het gebied van schonere stadsbussen, P&R-voorzieningen, veiligere scholen, intensiever fiets- en bootgebruik en het gebruik van lokale distributiecentra. DTV Consultants is de rechterhand van de Gemeente Utrecht in dit project en helpt onder andere met alle externe contacten (project coördinatoren, Europese Commissie). Utrecht is sinds 2008 één van de steden die CIVITAS-activiteiten uitvoert. Op dit moment lopen er maar liefst 18 projecten voor verduurzaming van verkeer en vervoer. Europa draag daaraan ruim 3 miljoen euro bij.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).