Utrecht zet deze zomer in op kleinschalige evenementen: termijn vergunningsaanvraag verkort Utrecht zet deze zomer in op kleinschalige evenementen: termijn vergunningsaanvraag verkort

Utrecht zet deze zomer in op kleinschalige evenementen: termijn vergunningsaanvraag verkort

Utrecht zet deze zomer in op kleinschalige evenementen: termijn vergunningsaanvraag verkort
Archieffoto festival
Sinds 1 juli zijn evenementen in de stad weer mogelijk. De gemeente heeft de behandeltermijn voor nieuwe vergunningsaanvragen verkort. Utrecht richt zich bij aanvragen zo veel mogelijk op kleinschalige en zelfredzame evenementen in de wijken en buurten.

Sinds 1 juli zijn evenementen in de stad weer mogelijk. De gemeente heeft de behandeltermijn voor nieuwe vergunningsaanvragen verkort. Utrecht richt zich bij aanvragen zo veel mogelijk op kleinschalige en zelfredzame evenementen in de wijken en buurten.

Mede door de komende vakantieperiode en de verwachting dat ook veel Utrechters thuisblijven, zien organisatoren, ondernemers, bewoners en bezoekers uit naar evenementen en activiteiten in eigen stad.

“We willen onze inwoners en bezoekers de mogelijkheid bieden om in onze stad te kunnen ontspannen. Dat hebben we met z’n allen wel verdiend. We willen organisatoren en de evenementensector zo goed mogelijk helpen om weer op een basisniveau te komen”, zegt wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken). “Tegelijkertijd is het belangrijk om oog te houden voor de leefbaarheid in de stad en voor omwonenden.”

De gemeente richt zich bij aanvragen zo veel mogelijk op kleinschalige en zelfredzame evenementen die de ‘leefbaarheid en sociale cohesie’ in wijken en buurten versterken. Daarbij gaat het om een diversiteit van vormen van vermaak, cultuur en sport. De behandeltermijn voor nieuwe aanvragen is verkort.

Straat- en buurtfeesten
De versoepelingen van 1 juli bieden meer mogelijkheden voor activiteiten in de buitenruimte. De gemeente hoopt dat daardoor juist kleinschalige activiteiten gespreid door de stad in deze vakantieperiode doorgang kunnen vinden. Wel blijven de regels van het RIVM van kracht.

Straat- en buurtfeesten mogen ook weer: op een niet-doorgaande weg kunnen die tot 200 personen volstaan met een melding. Bij een buitenevenement boven de 250 personen moeten alle aanwezigen vooraf reserveren en alle bezoekers moeten een zitplaats hebben. Daarnaast moet de organisator de gezondheid van de aanwezigen checken. Bij evenementen met een doorstroom van bezoekers, zoals een braderie, kermis, of betoging is reserveren, gezondheid checken en een zitplaats garanderen niet nodig.

Noodverordening
Alle organisatoren moeten altijd voldoen aan belangrijke criteria uit de noodverordening, zoals het scheiden van de bezoekersstromen, het nemen van hygiënemaatregelen en het garanderen van anderhalve meter afstand tussen aanwezigen.

5 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Beste Klaas Verschuure, we hebben helemaal niets ‘verdiend’, we hebben gewoon op het allerlaatste nippertje (voorlopig) een nog veel grotere ramp weten te voorkomen.
  Iedereen kan zien dat zelfs de 1,5 meter maatregel bijna nergens meer aangehouden, en zeker door u niet meer gehandhaafd wordt. Dat beloofd wat voor al die gezellige kleinschalige evenementen die u nu ook nog versneld wil laten plaatsvinden. Want die versterken niet alleen ‘leefbaarheid en sociale cohesie’, maar vooral ook de besmettingsgraad. Waarom kiezen toch steeds meer politici voor dit platte korte termijn popiejopie gedrag?

 2. Robbin Groen

  Beste Gerard Brugmans,
  Ik ben het met u eens dat Klaas Verschure niet voor ons hoeft uit te maken wat we wel of niet verdiend hebben. U en ik ook niet.

  Maakt u zich verder niet ongerust, want inmiddels is wel duidelijk dat 1,5 meter afstand vooral buiten niet nodig is. Door al onze buitenactiviteiten is bewezen dat de besmettingsgraad daarvan niet hoger of lager wordt.

 3. Gerard Brugmans

  @Robbin Groen: het is vrij simpel, de regels gelden voor iedereen, ook als u het om de een of andere reden met een bepaalde regel niet eens bent. U bepaalt niet wat nodig is en wat niet nodig is, zeker niet als het om andermans gezondheid gaat. Anti-1,5 meter activisten zijn een gevaar voor zichzelf maar vooral ook een gevaar voor anderen en vormen daarmee een ernstig maatschappelijk probleem. Rijdt u ook op hoge snelheid door rood licht met het risico een kleuterklasje dood te rijden, of stopt u veiligheidshalve toch maar even hoewel u niet zeker weet of dat klasje om de hoek komt aanlopen?

 4. MJPD

  @Robin Groen
  “Door al onze buitenactiviteiten is bewezen dat de besmettingsgraad daarvan niet hoger of lager wordt.”

  Prachtig altijd, dat wensdenken, zonder schijnbaar enige medische achtergrondkennis… U moet niet alleen het Staatsjournaal kijken, maar ook wat er elders in de wereld en met name in de VS gebeurt. Explosieve stijgingen in alle staten. Hier gaat dat (helaas) ook gebeuren.

 5. Koel Hoofd

  @Robbin Groen
  Als dat waar zou zijn, hoe komt het dan dat er in de periode direct na de antiracisme demo in Amsterdam een verhoging van het corona virus in het rioolwater van Amsterdam is gemeten?
  Mensen kunnen worden besmet zonder symptomen te ontwikkelen, die kunnnen anderen mensen weer besmetten die wel symptomen krijgen en ziek worden. Daar weer ernstig letsel aan over kunnen houden of gewoon op een rot manier dood kunnen gaan. Het is maar waarvoor je kiest.
  Maar voorkomen blijft beter dan achteraf genezen.

  In dit geval kiest de wethouder bewust voor risico verhogende maatregelen, terwijl er in de wereld al is aangetoond dat het loslaten van de regels tot een toename in slachtoffers leidt. De emotionele drang naar vermaak en beleving domineren hier overduidelijk het gezond verstand.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).