Utrecht ziet kansen voor ontwikkeling Maarschalkerweerd: ‘Verborgen parel in de stad’ | De Utrechtse Internet Courant Utrecht ziet kansen voor ontwikkeling Maarschalkerweerd: ‘Verborgen parel in de stad’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht ziet kansen voor ontwikkeling Maarschalkerweerd: ‘Verborgen parel in de stad’

Utrecht ziet kansen voor ontwikkeling Maarschalkerweerd: ‘Verborgen parel in de stad’
De Laan van Maarschalkerweerd. Foto: DUIC / Marlot van den Berg
Maarschalkerweerd – van de forten en het station Lunetten in het zuiden tot aan zwembad Krommerijn in het noorden – is een verbogen parel in de stad. Dat meent het Utrechtse stadsbestuur en daarom is er een plan opgesteld voor het groene en uitgestrekte gebied. Wethouder Klaas Verschuure: “Maarschalkerweerd is een verborgen parel met veel potentie. Ik gun het onze inwoners om dit gebied te ontdekken.”

Maarschalkerweerd – van de forten en het station Lunetten in het zuiden tot aan zwembad Krommerijn in het noorden – is een verbogen parel in de stad. Dat meent het Utrechtse stadsbestuur en daarom is er een plan opgesteld voor het groene en uitgestrekte gebied. Wethouder Klaas Verschuure: “Maarschalkerweerd is een verborgen parel met veel potentie. Ik gun het onze inwoners om dit gebied te ontdekken.”

De voetbal- en hockeyvelden, de Vier Lunetten, de atletiekvereniging, de Uithoflijn en de zone langs de A27 vormen samen met nog enkele andere gebruikers Maarschalkerweerd. Het gebied ligt aan de rand van de stad. De gemeente kwam vorig jaar met een conceptplan voor de locatie, want er moet een hoop gaan gebeuren. Na overleg met de stad mag nu de gemeenteraad haar oordeel gaan vellen over de visie.

Veel inwoners kennen Maarschalkerweerd vooral vanwege de sportvelden. Wethouder Klaas Verschuure is er de afgelopen tijd regelmatig geweest om de sfeer te proeven en de potentie van het gebied op te tekenen. “De stad is hard aan het groeien, er komen heel veel inwoners bij. We kiezen ervoor om binnen de stadsgrenzen meer woningen te bouwen. De drukte in de stad gaat ook gepaard met meer vraag naar locaties waar gesport en gerecreëerd in het groen kan worden. Dit gebied heeft deze potentie. Daarom moet er in Maarschalkerweerd meer ruimte komen voor recreatie, erfgoed, natuur en nieuwe vormen van sport.”

Parkgebied

De parken van Utrecht lopen op een mooie dag snel vol. Maarschalkerweerd moet samen met de landgoederen van Amelisweerd een groene long van de stad worden. De losse groene delen in Maarschalkerweerd moeten samen een echt parkgebied gaan vormen. “Als het lekker weer is, willen mensen naar buiten. Maarschalkerweerd heeft al prachtige wandelpaden, daar moeten er meer van komen. Utrechters kunnen hier gaan recreëren.”

Belangrijk is dat het gebied over een aantal jaar beter verbonden is met de stad en de regio en daarmee beter bereikbaar is. Wethouder Verschuure: “Het moet bijvoorbeeld makkelijker zijn om er met de fiets te komen. Maarschalkerweerd moet veel toegankelijker worden, met plekken om te ontdekken.” Ook wordt er gesproken over een nieuw station Lunetten-Koningsweg. Zo kan het gebied voor het openbaar vervoer beter ontsloten worden en kan de tram – die nu nog als een barrière door het gebied loopt – ervoor zorgen dat het gebied beter bereikbaar wordt.

Sport

De sportvelden in Maarschalkerweerd blijven bestaan. “Zowel voor top- als breedtesport blijft het gebied erg belangrijk. Dat willen we versterken door het in te richten als een sportcampus. Maar het gebied leent zich niet alleen voor georganiseerde sporten, juist ook bewegen in de openbare ruimte kan hier heel goed. Te denken is aan bootcampen, hardlopen en urban fitness. Dit sluit allemaal goed aan bij de gezonde stad die we willen zijn.”

Naast het groen en de sportlocaties hoopt de wethouder dat het erfgoed, de lunetten, meer aandacht gaat krijgen. De vier forten liggen nu nog verscholen en moeten toegankelijk worden voor publiek. Er is ook al een naam bedacht voor het gebied: het Lunettenpark. “Niet alleen fysiek moet de plek beter zichtbaar worden, ook de cultuurhistorie kan meer benadrukt worden. De lunetten zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en komen mogelijk op de Unesco-werelderfgoedlijst.”

Woningbouw

In het plan – dat eigenlijk niet om woningbouw draait – is wel een woningbouwlocatie opgenomen. Rond stadion Galgenwaard kunnen tussen de 500 en 1000 woningen komen. Ook is plek voor meer kantoren en andere voorzieningen. Hiervoor kunnen de hoeken van het stadion benut gaan worden. Ook wordt de ruimte rond het stadion opnieuw ingericht. Hoogbouw zou ook passen in de ruimte rondom het stadion, volgens de visie die er nu ligt.

Het huidige plan is een stip op de horizon. De verschillende onderdelen van de visie kunnen los van elkaar uitgewerkt worden. Het is nu eerst aan de gemeenteraad om er een oordeel over te vellen. Wethouder Verschuure:  “Het is heel belangrijk dat we met deze visie Maarschalkerweerd eindelijk de plek in de stad geven die het verdient. Het is een verborgen parel aan de rand van Utrecht en heeft veel potentie om te gebruiken, met groen, sport en erfgoed. De stad groeit hard, maar juist door dit gebied te ontwikkelen op deze manier kunnen we de druk ook wat verlichten. Als de coronamaatregelen het weer toelaten zou ik inwoners toch eens oproepen om het gebied te gaan verkennen, het is de moeite waard.”

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Willem

  ‘Stip op de horizon’. Maak vooral geen haast #woningcrisis.

 2. Don

  Laat het een parel blijven dus blijf ervan af gemeente Utrecht. Dit is een verkapte manier om meer lelijke flats in dit gebied te persen en ook hier de leefbaarheid aan te tasten.

 3. cas

  Het is juist een “parel” omdat er geen pretpark van gemaakt is, maar juist met rust is gelaten…

 4. Jeroen

  Maarschalkerweerd is nu nog helemaal geen parel. Een zooiige rafelrand met afgetrapte paardenveldjes, lintbebouwing, waaibomenhout, lukraak neergegooide sportvelden en een enkele verweesde kweker. Met als bonus een superdrukke 10-baans snelweg er midden doorheen. Oh ja, en een kwart is al afgesloten wabt golfbaan. Een van de meest rommelige stukken Utrecht die de stad kent. Benieuwd wat de gemeente daarvan wil maken..

 5. Rob H.

  @Don: De leefbaarheid van Utrecht gaat pas ten gronde als er niet meer woningen bijkomen. Bouwen daar dus.

 6. Ties

  Zie ook:
  https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwen/bouwprojecten/visie-maarschalkerweerd/

 7. Ties

  De Uithoflijn dwars door de sportvelden.
  Dat worden hoge netten om alle soorten van ballen tegen te houden. Een honkbal tegen de tram lijkt me niet zo handig…….

 8. Henk

  Wethouder Verschuure zou graag zien dat de inwoners van Utrecht (e.o) ‘t gebied Maarschalkerweerd in de toekomst meer voor (weekend-)recreatie gaan benutten en ziet ze dan het liefst per fiets of tram komen. Hopelijk komen er dan meerdere (bewaakte) fietsenstallingen en gaat de tram op de Uithoflijn ook op de zaterdag en zondag rijden.

 9. Kadoendra

  “Maarschalkerweerd heeft al prachtige wandelpaden”

  Inderdaad, het jaagpad langs de Kromme Rijn!
  Aan het einde van de Tolsteegsingel loop je via het jaagpad zo de stad uit richting het bos en landerijen van Amelisweerd.
  Een mooie en unieke verbinding van een stad met de natuur!
  Het koesteren en oppoetsen van een Utrechtse parel vind ik prima, maar kijk uit dat het geen houten kraal wordt.

 10. paul

  Het is ruimtelijk een behoorlijk versnipperd gebied waarbij verschillende functies weinig verbonden zijn.
  Het bebouwen van de drie hoek tussen de sporen en overdenking van de A27 oostring biedt veel ruimte voor woningen. Woningen langs de spoorbanen zoals bij de westring A10 in Amsterdam zou heel logisch zijn. Trein & Tram station Koningsweg creëert eenvoudig al optimale verbindingen.
  Verder kan Amelisweerd, golfbaanen, sport parken ,forten méér aan elkaar groeien met extra groen, jogging routes, mountan bike routes etc.
  Het stadion nu eens gaan voorzien van dak en hoek tribunes gefinancieerd door 2 woontorens naast bij de waterlinie weg lijkt me een top idee !

 11. Bill

  Prima plek voor hoogbouw, zo rond de Galgenwaard!! Ga maar richting de 100/150 meter met de woongebouwen, en laat de rest van het groen ook daadwerkelijk groen.

  Zeker ook kansen voor de open plek bij station Lunetten. Een IC-station/OV-hub om de stroom reizigers richting het Sciencepark te reguleren, met er bovenop intensieve woningbouw om aan de vraag van 100.000 woningen te voldoen, legio kansen!!

 12. Scherpschutter

  Een visie hebben of vanuit een ideologische dwaalleer hele stukken stad terug de 19e eeuw in helpen zijn twee totaal verschillende zaken uiteraard.

  Wat een totaal gemiste kans weer om o.a. een deel van het woningprobleem en logistieke probleem op te lossen…Verschrikkelijke verspilling van kostbare schaarse grond.

 13. erwin

  Hoe past het nieuwe intercitystation Utrecht-Maarschalkerweerd in deze plannen?

 14. Luuk Upuuk

  Een heel mooi verhaal om het groen en de recreatiemogelijkheden dichter bij de burger te brengen. Ik zat het al met een glimlach te lezen en toen gaf de eerste zin in het laatste hoofdstukje alles prijs: “In het plan – dat eigenlijk niet om woningbouw draait – is wel een woningbouwlocatie opgenomen.”

 15. Nina

  @Luuk Ikkink

  De drone van de projectontwikkelaars en vastgoedbouwers staat nooit stil.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).