Utrecht zoekt vijftig inwoners die de gemeente willen adviseren over de klimaatmaatregelen Utrecht zoekt vijftig inwoners die de gemeente willen adviseren over de klimaatmaatregelen

Utrecht zoekt vijftig inwoners die de gemeente willen adviseren over de klimaatmaatregelen

Utrecht zoekt vijftig inwoners die de gemeente willen adviseren over de klimaatmaatregelen
Foto: Robert Oosterbroek
Vanaf volgend jaar krijgt Utrecht een klimaatpanel dat bestaat uit vijftig inwoners van de stad. Het idee is dat zij vanaf januari 2023 vijf keer per jaar samenkomen en de klimaatmaatregelen van de gemeente onder de loep nemen.

Vanaf volgend jaar krijgt Utrecht een klimaatpanel dat bestaat uit vijftig inwoners van de stad. Het idee is dat zij vanaf januari 2023 vijf keer per jaar samenkomen en de klimaatmaatregelen van de gemeente onder de loep nemen.

Een aantal Utrechters is uitgenodigd om zich aan te melden voor het klimaatpanel. Uit alle aanmeldingen worden uiteindelijk vijftig mensen geloot. Het idee is dat deze groep vijf keer per jaar samenkomt, actuele thema’s bespreekt en advies geeft aan de gemeente.

Voordat deze sessies in 2023 van start gaan is er in december van dit jaar een bijeenkomst in het Stadhuis. “Als gemeente zetten we alles op alles om klimaatverandering tegen te gaan en om onze inwoners te helpen hun energierekening betaalbaar te houden”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk. “Maar sluit het beleid genoeg aan op onze inwoners? Welke tips hebben zij voor ons en zijn er onderwerpen waar we als gemeente meer aandacht aan moeten besteden? Met dit Klimaatpanel luisteren we naar onze inwoners en passen we zo nodig en mogelijk onze aanpak aan.”

Utrechters die niet worden ingeloot voor het klimaatpanel of gewoon graag mee willen denken kunnen na elke panelsessie hun mening geven op het online platform DenkMee. Op deze plek komen discussiepunten op te staan die voortvloeien uit de bijeenkomsten van het klimaatpanel.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

15 Reacties

Reageren
 1. Zuilen030

  Jammer dat Scherpschutter verkast is!

 2. Scherpschutter

  ja ik doe mee!

 3. Jos

  Ik draag misroeptoetert, JdV en Koel Hoofd, Realist en Rottebert voor!

 4. JdV

  Dank. Ik heb mij gisteren al per mail aangemeld als kandidaat. Ik zal er nog een mail met uw steunbetuiging achteraan sturen. Als dat niet de doorslag geeft weet ik het ook niet meer. Maar uiteraard is het al een grote eer om door Jos te worden genomineerd!!!

 5. Teun

  Ik draag mezelf voor.

 6. Klaasjan

  Het gaat toch om Utrechters en niet om Stadskanalers?

 7. Aniwe

  En reuze makkelijk want blijkbaar mag je je bolide naast het stadhuis parkeren 😁

 8. GBrie

  Moet wel representatief blijven. 97% vd bevolking is zich ervan bewust dat er een klimaatverandering is. Dus in panel van 50 hooguit 2 ontkenners!! Hoewel die het hardst schreeuwen.

 9. Lombokker

  Jammer voor alle enthousiastelingen hier, maar volgens mij zijn de uitnodigingen al lang verstuurd. Het panel wordt dus samengesteld uit deelnemers de de gemeente zelf heeft geselecteerd!
  De criteria waarop die selectie is gebaseerd zijn mij ook na enig gezoek niet duidelijk geworden.
  https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/duurzame-stad/denk-mee-over-het-klimaat/

 10. Jos

  De volgende ramp zit er over 30 jaar alweer aan te komen:
  https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13917/artikel/2451244-dit-zijn-de-gevolgen-voor-nederland-als-de-zee-2-of-5-meter-stijgt

  Pleur inderdaad die polder maar vol met huizen. Dat is gewoon bewezen slecht bestuur zonder vooruitziende blik.

 11. Lexus

  @Jos: maakt u zich geen zorgen. Tegen die tijd is de mensheid al aan haar eind gekomen of vecht een resterend groepje rijken en machtigen nog om een min of meer leefbaar plekje op aarde, die vanzelfsprekend gewoon verder draait met de overlevende soorten.

 12. Geenstijl@Utrecht

  Misschien een goed idee om de heer Kees van Oosten vast panellid te maken,die heeft meer verstand van milieu dan menig ambtenaar.

 13. Statler

  Ik vraag me af op grond van welke criteria de uitnodigingen verstuurd zijn. Ik ken in elk geval niemand die er een ontvangen heeft.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 14. Nina

  Iedereen een verplichte maximale footprint voordat diegene spreekt over of geld verdient met duurzaamheid.

 15. Klaasjan

  @Nina,
  Wie zou dat moeten verplichten, regelen, halfjaarlijks uitrekenen en dan ook nog voortdurend controleren, en corrigerend optreden?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).