Utrechter (19) veroordeeld tot celstraf voor oproep tot rellen op het Smaragdplein Utrechter (19) veroordeeld tot celstraf voor oproep tot rellen op het Smaragdplein

Utrechter (19) veroordeeld tot celstraf voor oproep tot rellen op het Smaragdplein

Utrechter (19) veroordeeld tot celstraf voor oproep tot rellen op het Smaragdplein
Een 19-jarige Utrechter is veroordeeld tot een celstraf omdat hij opriep om te komen rellen op het Smaragdplein. Omdat de man al twee weken in voorarrest heeft gezeten hoeft hij niet naar de gevangenis.

Een 19-jarige Utrechter is veroordeeld tot een celstraf omdat hij opriep om te komen rellen op het Smaragdplein. Omdat de man al twee weken in voorarrest heeft gezeten hoeft hij niet naar de gevangenis.

Na de invoering van de avondklok was het een aantal dagen onrustig in Nederland. In Utrecht bleven grote rellen echter uit, ondanks verschillende oproepen die werden gedaan via sociale media.

De politie heeft in de dagen daarna verschillende Utrechters opgepakt voor opruiing en sommigen daarvan zijn ook al veroordeeld. Woensdag stond de 19-jarige man voor de rechter. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier weken, waarvan twee voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Vanwege het voorarrest hoeft de Utrechter niet meer de gevangenis in.

Naast de celstraf had de officier van justitie ook een taakstraf van 120 uur geëist. Maar gezien de jonge leeftijd van de verdachte ging de rechtbank niet mee in deze eis.

8 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Ik vind dit erg teleurstellend. Bij andere rechtbanken krijgen deze opstokers 4 tot 6 weken cel aan hun broek. Ik begrijp ook niet wat dit met de verdachte zijn leeftijd te maken heeft; die weet donders goed dat hij fout bezig is.

 2. Erwin

  @Lombokker: heeft niks met de welke rechtbank het is te maken, maar gelukkig kijken rechters in NL zowel naar de strafeis van het OM als naar omstandigheden van de verdachten/daders. Die zullen hierbij een rol hebben gespeeld.
  Daarnaast is een gevangenisstraf niet zaligmakend. Het appelleert lekker aan het oog-om-oog-principe, maar grote kans dat zo’n jongere van de regen in de drup belandt. Recidivecijfers liegen er wat dat betreft niet om, die liggen bij gevangenisstraf hoger dan bij bijv. taakstraffen.
  Misschien raakt deze jongen wel een stageplek kwijt, moet ie voor z’n zieke moeder zorgen. Het is speculeren. Laat deze afweging aan de rechtbank over en probeer daar vertrouwen in te hebben en te houden.

 3. Katja

  Man ? Is een jongeman.

 4. RABE

  Wel soepel met de straf. Ik vind dat leeftijd hier geen rol mag spelen.
  Je doet mee met de grote jongens, je gedraagt je als een grote jongen, dan dus ook de straf als een grote jongen.
  Hoe eenvoudig kan het zijn. Aanpakken en de cel in.

 5. Trebor

  Prima hoor! Deze oproep is verre van gezond verstand.wat bezielde deze onbenul.

 6. Trebor

  Prima hoor! Deze oproep is verre van gezond verstand.wat bezielde deze onbenul. Jammer dat zn voorarrest mee geteld word.

 7. Kees Truijens

  @Lombokker
  Probeer respect te hebben voor onafhankelijke rechtspraak. Gevangenisstraf voor opruiing is heel wat.
  Aan zo’n zaak zitten meer kanten dan je in een kort bericht kunt weergeven. Laat de rechter die beoordelen.

 8. Angelique

  Goed dat die gepakt is.
  En ook rechters mogen kritiek verwerken, waarom niet. Zijn ook maar mensen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).