Utrechter hoeft geen toestemming meer te vragen voor ophangen hangmat of slackline | De Utrechtse Internet Courant Utrechter hoeft geen toestemming meer te vragen voor ophangen hangmat of slackline | De Utrechtse Internet Courant

Utrechter hoeft geen toestemming meer te vragen voor ophangen hangmat of slackline

Utrechter hoeft geen toestemming meer te vragen voor ophangen hangmat of slackline
De hangmatten worden bevestigd. Op de foto is er nog geen gebruik gemaakt van een bescherming. Foto: Archief DUIC
Mensen die in de gemeente Utrecht een hangmat of slackline willen ophangen, hoeven daarvoor geen toestemming meer te vragen aan de gemeente.

Mensen die in de gemeente Utrecht een hangmat of slackline willen ophangen, hoeven daarvoor geen toestemming meer te vragen aan de gemeente.

Uit een proef die de gemeente heeft gedaan, blijkt dat hangmatten en slacklines geen schade aan de bomen veroorzaken. Daarom werd eerder het ophangen toegestaan, mits er toestemming was. Die toestemming is nu dus ook niet meer nodig.

Het ophangen is toegestaan in alle parken en plantsoenen van de gemeente Utrecht. Wel moeten hangmateigenaren kiezen voor bomen die in het gras staan en dus niet boven struiken of andere beplanting. Daarnaast mag de hangmat alleen hangen aan bomen met een grove bast, van de soorten: eik, populier, iep, linde, wilg en tamme kastanje.

De bomen moeten een omtrek hebben van 95 centimeter en er moet boombescherming onder de ophangbanden worden gebruikt. Verder mogen alleen een- en tweepersoons hangmatten worden opgehangen.

Geen bordjes

Wethouder Kees Diepeveen vindt het voorlopig niet nodig om bordjes met de regels in de parken te plaatsen. “De verwachting is dat er niet op grote schaal gebruik wordt gemaakt van hangmatten en slacklines in parken. Daarom zijn borden niet nodig. Als het gebruik toch fors toeneemt dan bekijken we dit opnieuw”, schrijft hij.

De bomen die eerder tijdens de proef zijn onderzocht op schade, worden door de gemeente voorlopig in de gaten gehouden. Als er toch schade ontstaat, kan de gemeente opnieuw naar de regels kijken.

4 Reacties

Reageren
 1. wollie

  wel minstens 1,5 meter uit elkaar natuurlijk.

 2. Katja

  Bezopen.

 3. Zuilen 030

  Theorie:
  A. 2 bomen uitzoeken met de juiste ondergrond.
  B. Effe uitvogelen wat voor boom het is.
  C. Omtrek meten.
  D. Boombescherming aanbrengen
  E. Hangmatje plaatsen.

  Praktijk:
  A. 2 bomen scoren
  B, C en D: Niet nodig, wordt toch niet gehandhaafd.
  E. Hangmatje plaatsen.

 4. W

  Gaat Groen Links dit ook allemaal zelf handhaven?
  Jammer dat het natuurlijke ‘gezicht’ van onze bomen weer zo nodig door jongeren verpest moet worden. Jammer toch wethouder Diepeveen. Laat dit toch lekker iets voor Amsterdam zijn.
  En voor jongeren in Utrecht, die zo nodig moeten: ga toch lekker thuis op je bed liggen en laat anderen genieten van bomen zoals ze moeten zijn! Het is geen pretpark hier. Blijf svp van onze Utrechtse bomen af!
  In Parijs heeft men heel veel waardering voor de parken en mag je vanaf de stoelen genieten van de bomen in het park. Nee……. in Utrecht moet men weer zo nodig…………., vreselijk toch!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).