Utrechter wil drinkwaterpompen naar Jemen sturen | De Utrechtse Internet Courant Utrechter wil drinkwaterpompen naar Jemen sturen | De Utrechtse Internet Courant

Utrechter wil drinkwaterpompen naar Jemen sturen

Utrechter wil drinkwaterpompen naar Jemen sturen
V.l.n.r. Abdullah Ibrahem, Faris Alqubati, Joost de Waard
In Jemen is een groot tekort aan schoon drinkwater en daarom wil Utrechter Faris Alqubati -geboren in Jemen- waterzuiveringspompen naar het land sturen. Om het geld bij elkaar te krijgen is hij een crowdfunding gestart.

In Jemen is een groot tekort aan schoon drinkwater en daarom wil Utrechter Faris Alqubati -geboren in Jemen- waterzuiveringspompen naar het land sturen. Om het geld bij elkaar te krijgen is hij een crowdfunding gestart.

Door de oorlog in Jemen is drinkwater erg schaars. Alqubati woont zelf sinds 2013 in Nederland en sinds een jaar woont hij in Utrecht. “Ik woon hier goed en voel me daar soms schuldig over. Ik wil iets kunnen betekenen voor mijn thuisland”, aldus Alqubati.

Via een crowdfunding hoopt hij genoeg geld op te halen om een waterzuiveringspomp te kopen, te versturen en te laten functioneren. Al een jaar is hij bezig met deze actie.

Wateringenieurs

Alqubati werkt samen met een team van wateringenieurs in Jemen. Ook krijgt hij hulp van mensen uit Nederland. Een vriend van hem, Abdullah Ibrahem, woont ook in Utrecht en samen zetten zij zich in voor de mensen in Jemen. Ook zijn Nederlandse vrouw helpt hem bij het project.

Veel familieleden van Alqubati wonen nog in Jemen, maar wil hij de pomp toch naar een ander dorp brengen dan de plek waar zijn familie verblijft. Dit is een bewuste keuze, omdat hij zo wil laten zien dat het project geen eigenbelang is. Toch is drinkwater ook voor zijn familie een groot probleem, zij moeten bijna vier uur lopen om water te krijgen. Alqubati is niet meer in Jemen geweest sinds hij in Nederland woont.

De eerste pomp die hij met de crowdfundig wil plaatsen, ziet hij als een pilot. Als dit allemaal goed verloopt hoopt Alqubati nog velen pompen naar andere dorpen in Jemen te krijgen. “Ik denk dat schoon water de eerste stap is naar een vreedzaam leven in Jemen.”

 

 

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Is er op dit moment nu wel of geen oorlog in Jemen? Is het dan wel veilig om daar waterpompen naar toe te brengen en te laten installeren? Als het weer veilig is, wanneer gaan de vluchtelingen dan terug aangezien ze graag een bijdrage willen leveren aan het wederopbouwen van hun land?

 2. John

  Goed initiatief! Veel wetenschappers in Amerika hebben al jaren beargumenteerd dat het risico op terrorisme en conflicten het beste kan worden aangepakt met het zorgen voor toegang tot drinkwater. Er is sprake van letterlijke conflicten / het moeten vechten voor een druppel water.

  Mensen toegang geven tot drinkwater kan dus mogelijk een bijdrage leveren aan het stoppen van oorlog en conflicten.

  Enkele bronnen:
  https://www.scientificamerican.com/article/could-a-lack-of-water-cause-wars/
  https://www.theguardian.com/environment/2014/feb/09/global-water-shortages-threat-terror-war

 3. Frank Bosch

  Dit soort projecten zijn in het verleden veel en al vaak toegepast. Helaas houdt het niet op bij het leveren van de pompen. Wordt er ook nagedacht over onderhoud en reserve onderdelen. Dat is waar de meeste projecten op stuk lopen. En in deze conflictgebieden is het risico van vernieling vele malen hoger dan in de westerse wereld. Lijkt mij een beetje korte termijn denken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).