Utrechters aangehouden voor opruiende teksten over intocht Sinterklaas Utrechters aangehouden voor opruiende teksten over intocht Sinterklaas

Utrechters aangehouden voor opruiende teksten over intocht Sinterklaas

Utrechters aangehouden voor opruiende teksten over intocht Sinterklaas
Foto: Bas van Setten
Twee mannen uit Utrecht zijn aangehouden omdat ze opruiende teksten over de intocht van Sinterklaas zouden hebben verspreid. Volgens de NOS gaat het om de 38-jarige Michael van Z. en de 41-jarige Rogier M.

Twee mannen uit Utrecht zijn aangehouden omdat ze opruiende teksten over de intocht van Sinterklaas zouden hebben verspreid. Volgens de NOS gaat het om de 38-jarige Michael van Z. en de 41-jarige Rogier M.

Beide mannen staan bekend als anti-Zwarte Pietdemonstranten. Volgens de politie zijn ze aangehouden vanwege uitlatingen die zij over de landelijke sinterklaasintocht in Apeldoorn hebben gedaan op sociale media. Ze worden verdacht van bedreiging, opruiing en het verspreiden van opruiende teksten.

Ook is er een 35-jarige man uit Leiden aangehouden. De drie mannen zitten momenteel vast. De politie zegt de zaak te onderzoeken. Wat er precies op sociale media is gezegd is niet bekend.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Ton

  We hebben hier natuurlijk allemaal een mening over. En die kennen we nu ook wel ondertussen van elkaar. Laten we nu eerst maar eens gewoon weekend houden. Geniet er van.

 2. Bernhard

  Ontzettend vermoeiende non-discussie.

 3. Meneer Harmsen

  31 en 41 jaar en dat op die leeftijd nog zo actief bezig met dit wereldprobleem een nobel prijs ligt in het verschiet of mee in de zak en samenwerken met edele Piet maar dat woord kennen niet.

 4. Frans Borgers

  Roetveeg betekent, veeg het roet.Dus blijft het zoals ik als kind genoot van Sinterklaas en Zwarte Piet

 5. Yvon

  Tussen de negatieve berichten door (elders op het internet) toch even een lofzang naar Utrecht. Waar de intocht al jaren gemoedelijk verloopt door de keuze voor roetveegpieten.

 6. sander

  @yvon

  Dat is natuurlijk gezeik. de intocht verliep daarvoor ook al gemoedelijk. het is pas minder gemoedelijk gaan verlopen toen er mensen (mijns inziens onterecht) vonden dat ze moesten gaan demonstreren.

  Natuurlijk is het niet meer dan logisch dat pieten minder zwart worden dan vroeger (er zijn immers geen schoorstenen meer om doorheen te klimmen), maar tijdens een feestdag demonstreren om je gelijk te halen en daarmee onrust veroorzaken vind ik not done.

 7. Lombokker

  Allemaal aandacht trekkerij door een paar gefrustreerde schreeuwlelijken.
  De media rollen bijkans over elkaar heen om ze die aandacht ook te geven.
  En zo wordt van een non-probleem opeens een probleem gemaakt.
  Zodat de echte problemen uit het zicht kunnen blijven.

 8. M.A.

  Er was in Utrecht nooit een probleem tot kleine minderheid vond dat het een probleem moest worden. En tot kleine minderheid vond dat het heel belangrijk was dat hele feest aangepast moest worden voor een heel kleine minderheid. En nog is het niet genoeg voor de KOZP beweging, dat is wel een probleem en maakt aardig wat mensen boos.

 9. Hadjememaar

  Zelf vind ik een zwarte piet met grote oorbellen, dikke lippen en een raar accent niet meer van deze tijd, maar goed, de helft van Nederland denkt daar anders over. Komt wel goed. Wat ik totaal niet begrijp is waarom iemand zijn standpunt duidelijk moet maken met agressie en oproepen tot geweld. Noch van voorstanders, nog van tegenstanders. Waar gaat dit over. Als je je zin niet krijgt ga je intimideren? Met knuppels zwaaien? Aan de schandpaal nagelen? Schieten? Ik vind het echt niet normaal. Ik zou er bijna agressief van worden.

  Voer een discussie, demonstreer, maar laat je knuppel (trekker, zandauto etc.) thuis en laat andere mensen met rust. Demonstreren OK, intimideren NIET OK.

 10. Arbeider

  Ik lees alleen maar drogredenen. Ik ben normaal opgevoed met zwarte pieten daar was niets racistisch aan. Het was je oom of buurman die zwarte Piet speelde, vandaar ook de schmink.

  Links Nederland heeft er zelf een groot probleem van gemaakt door mensen zoals Sylvana Simons en die Gekkie van KOZP een podium te geven in de media. Neem nou die Sylvana Simons, alleen maar uit op aandacht, die ziet zich zelf als een soort Winnie Mandela en die Jeffrey voert ook maar een klein groepje gefrustreerden aan.

  In plaats van Nederland dankbaar te zijn, gaan dit soort figuren een strijd aan om onze cultuur te veranderen, wat alleen maar averechts werkt. In een paar grote steden hebben ze hun zin maar de rest van Nederland doet het gewoon zoals het hoort bij dit kinderfeest.De pieten zijn onherkenbaar zodat het sprookje in leven blijft.

  En wat die 2 gekkies uit Utrecht betreft. 1x per jaar willen ze zich profileren en vervolgens zitten ze weer vast wegens bedreigingen…wat mij en vele andere betreft…rijp voor TBS.

  Om aan te geven hoe verknipt dit land is geworden…net zijn er in Apeldoorn zwarte pieten gearresteerd, ja echt…IS kinderen worden teruggehaald met al hun haat en deze bezorgde Nederlanders vastgezet.

  Wat een land, met dank aan knuffellinks!

 11. Marq

  Het wachten is op anti-Kerst demonstraties; ook daar zijn waarschijnlijk anti-feministische, kindonvriendelijke, christenfundamentalistische en niet-inclusieve elementen in te ontdekken. Hoog tijd dat daar met belastinggeld veel onderzoek naar wordt gedaan!

 12. Hans

  Wat is de inhoud van betreffende teksten? Het is namelijk nogal wat als mensen op grond van teksten aangehouden worden. De teksten waren ‘opruiend’. Wat werd er dan precies vermeld?
  En voorts vind ik dat zowel de fanatieke voor- als tegenstanders van Zwarte Piet het kinderfeestje verziekt hebben met hun wederzijdse gelijkhebberigheid. Onverdraagzaamheid is ook hier de oorzaak van alle ellende en opgeklopte emoties. Jammer voor de kleintjes die echt niet wakker liggen van roetvegen, zwartheid of regenboogkleurtjes. Kinderen willen gewoon het sprookje, kleur maakt alleen voor ruziënde volwassenen wat uit.

 13. Yolo

  Apart weer hier.

  Ieder mens heeft het recht om te demonstreren op iedere dag van het jaar. Of je het er nu mee eens bent of niet. Dan kijk je maar de andere kant op of mijd je de demonstratie maar, of je legt aan kinderen uit waarom, waarvoor of waartegen er gedemonstreerd wordt. Dat geldt voor zowel voor als tegenstanders.

  In dit geval zijn het namelijk tegenstanders van de traditionele Piet die gearresteerd lijken te zijn.

  Wat we wel zien, feit. is dat het het geweld en het verpesten van het feestje met name vanuit de pro-(zwarte)-pieten hoek komt, die zeggen iets te beschermen dat ze zelf kapot maken met geweld en zeer onbehoorlijk gedrag tegen mensen die gewoon mogen protesteren. Als je namelijk niet meer gewoon je stem en mening mag laten horen zonder aangevallen te worden….dan zijn we pas echt ver van huis.

  Welke weldenkende persoon die niet zoveel moeite heeft met de traditionele piet wil nu eigenlijk geassicoceerd worden met: neo-nazis, hooligans, extreme nationalisten, agressieve en dronken boeren? Dat zijn op dit moment namelijk de fanatieke zogenaamde beschermers van de traditionele Piet.

  Ik in ieder geval niet. Dat wat ze zeggen te beschermen maken ze zelf kapot. Daarom verandert Piet ook gewoon van uiterlijk. Uiteindelijk overal.

  (De grote steden hebben trouwens, als je de geschiedenis een beetje kent, altijd voorop gelopen. Toen het huidige Sinterklaasfeest zijn intrede deed, vierde men dat met name in de grote stede zo. Met een grijze oude wijze Sint in rood kostuum en helpers, rondom pakjesavond, met liedjes en het zetten van de schoen. Op het platteland werd er op een heel andere manier aandacht geschonken aan een (onzichtbare en niet aanwezige) Sint persoon). Misschien wilde men tien ook wel koste wat kost aan hun eigen tradities vasthouden?

 14. Yoshua

  Eigenlijk wenste ik in mijn kinderjaren Zwarte Piet naar het einde van de wereld en dat hij nooit meer terug zou komen.
  In de jaren 70 was zwarte Piet absoluut geen kindervriend maar een agressieve gek die je te pas en te onpas zou kunnen gaan slaan met een roe.
  Wanneer het even tegenzat dan kwam je in zijn postzak terecht en ontvoerde de agressieveling je naar Spanje.
  Voor de rest is het treurig dat babyboomers zich druk maken over tradities en andere flauwekul.
  Vroeger hadden we als traditie het verbranden van vrijgezelle rare vrouwen die we dan heks noemden.
  Homo’s werden ook traditioneel verbrand.
  Waarom zouden we dan niet stoppen met deze christelijke traditie die we sinterklaas noemen, wee hebben de meeste christelijke tradities als vaarwel gezegd.

 15. Koel Hoofd

  Die slogan die de antizwartepieten clubs hanteren is eigenlijk heel erg racisitsch en discriminerend: no more blackface. Oftewel: geen zwarte gezicht meer. Dus gekleurde Nederlanders zijn ongewenst want Nederland moet wit zijn?
  Heeft iemand daar al eens over nagedacht?

 16. JdV

  @Yolo: ieder mens heeft het recht km te demonstreren op elk moment van de dag. Behalve als jouw mening de linkse elite niet aan staat. Dan wordt je demo verboden. Of je wordt aangevallen, bekogeld en bedreigd. Waar de politie bijstaat en toekijkt. Daar hebben we zelfs in Utrecht dit jaar voorbeelden van gezien. Maar dat wordt gewoon toegestaan.

 17. YOLO

  @ jdv

  Apart dan dat Pegida zo vaak mag demonstreren, in Utrecht bijv. en apart dat de pro pieten op neusafstand van de ant pieten de meest verwerpelijke dingen mogen roepen dan en zelfs met objecten en vuurwerk mogen gooien. Het mag allemaal in Neďerland.

  Boeren mogen snelwegen dichtgooien en zelfs protesteren daar waar het eigenlijk niet toegestaan. Ga ergens andees huilie huilie doen. Nederland wordt voornamelijk door CDA en VVD geregeerd. Niks links aan trouwens.

  De grondwet is door een liberaal opgesteld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).