Utrechters weer positiever over toekomst van de stad - De Utrechtse Internet Courant Utrechters weer positiever over toekomst van de stad - De Utrechtse Internet Courant

Utrechters weer positiever over toekomst van de stad

Utrechters weer positiever over toekomst van de stad
De Oudegracht in Utrecht. Foto Robert Oosterbroek
Utrechters zijn nog positiever dan vorig jaar over de stad waarin ze wonen, maar ook zijn er een aantal hardnekkige problemen. Daarnaast is gebleken dat Utrecht nog sneller groeit dan gedacht. Dit staat in de Utrecht Monitor 2019, het onderzoek met feiten en cijfers over de gemeente.

Utrechters zijn nog positiever dan vorig jaar over de stad waarin ze wonen, maar ook zijn er een aantal hardnekkige problemen. Daarnaast is gebleken dat Utrecht nog sneller groeit dan gedacht. Dit staat in de Utrecht Monitor 2019, het onderzoek met feiten en cijfers over de gemeente.

In de monitor is te lezen over de toenemende groei van de stad. In 2018 is de stad met bijna 5400 inwoners gegroeid, wat meer is dan voorgaande jaren. Dit betekent dat Utrecht naar verwachting in 2024 de grens van 400.000 inwoners passeert. Net als vorig jaar zijn 65-plussers de sterkst groeiende groep met van 36.500 in 2019 naar circa 60.000 in 2040 volgens de monitor.

Economie

Economisch gaat het over het algemeen goed met de stad. De werkloosheid neemt af en de werkgelegenheid is in 2018 sterk toegenomen. In sommige sectoren ontstaat een tekort aan werknemers, zo is er veel vraag naar mbo’ers met een technische opleiding.

Het aantal toeristen dat Utrecht bezoekt is vorig jaar gestabiliseerd. Na een enorme groei in 2017 is het aantal hotelovernachtingen in Utrecht in 2018 iets afgenomen. Wel zijn er weer meer B&B’s bijgekomen, die vooral geconcentreerd zijn in de binnenstad.

Wel kent de stad een aantal hardnekkige problemen. Ondanks de economische groei is het aantal gezinnen dat in langdurige armoede leeft iets toegenomen. Ook zijn er grote economische verschillen tussen bepaalde wijken.

Gezondheid

Over het algemeen ervaren Utrechters hun gezondheid als goed, wat ook blijkt uit cijfers. In alle delen van Utrecht stijgt de levensverwachting en het aantal mensen dat overmatig rookt en drinkt daalt. Wel is de vaccinatiegraad in Utrecht iets gedaald.

Tevredenheid

Volgens de monitor zijn Utrechters over het algemeen gelukkig (82%) en tevreden met hun eigen leven (88%). Voor het eerst werd er in 2018, naast vertrouwen in de toekomst ook gepeild hoeveel vertrouwen Utrechters hebben in hun medemens. De meerderheid van de Utrechters (71%) is het eens met de stelling ‘dat de meeste mensen over het algemeen wel te vertrouwen zijn.’

Ook hier zijn grote verschillen tussen wijken in Utrecht te vinden. Zo vindt 41% van de bewoners van Overvecht het moeilijk om hoopvol te zijn over de toekomst van zijn of haar wijk, vergeleken met 11% in Oost en Noordoost. Wel is dit een afname in vergelijking met voorgaande jaren: in 2016 vond nog 56% van de Overvechters het moeilijk om hoopvol te zijn over de wijk.

Ook krijgt Overvecht met een 5,6 veruit het laagste cijfer van haar bewoners. Het hoogste cijfer gaat naar Noord en Noordoost, die een 8,2 krijgen. Gemiddeld geven Utrechters hun wijk een 7,3.

Leefgebied en mobiliteit

Utrecht kreeg er in 2018 bijna 3100 nieuwe woningen bij, wat wederom meer is dan voorgaande jaren. Wel is de slagingskans voor mensen die een sociale huurwoning zoeken kleiner geworden. Dit komt omdat de vraag sneller toeneemt dan er bijgebouwd wordt.

Naast dat er steeds meer mensen bijkomen, groeit ook de groep Utrechters die in de stad zelf werkt. De mensen zijn voor het grootste deel tevreden over de bereikbaarheid van de binnenstad met het OV, per fiets of te voet. Net zoals in 2017 is maar 26% tevreden over de bereikbaarheid van de stad per auto.

Tegelijkertijd is 36% van de Utrechters ontevreden over de verkeersveiligheid in de buurt, een lichte stijging in vergelijking met vorig jaar. Dit is opvallend aangezien het aantal ongevallen is afgenomen.

Wil je meer feiten en cijfers uit de Utrecht Monitor bekijken? Kijk dan hier.

13 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Fijn dat sommigen het zo positief zien, maar anderen hebben (en haden) andere wensen en zijn verkast naar buiten de stad om geen last te hebben van die linkse drammers zoals PvdA, D66 en GL. Dat ze daarmee de troep achterlieten voor de kiezers van die linkse club namen ze daarbij voor lief.

 2. JdV

  400k inwoners in 2024 is onverantwoord. De gemeente zou er naar moeten streven de stad bewoonbaar te houden, en een reductie van de aantallen inwoners is daar een belangrijk element in.

 3. Hadjememaar

  Ik vind wel dat het steeds drukker wordt, zowel in het centrum als in de wijken, maar verder ben ik uitermate te spreken over de ontwikkeling van Utrecht. Ik hou niet persé van een daadkrachtige overheid, maar ik ben onder de indruk van de daadkracht waarmee het stationsgebied, Leidse Rijn en De Uithof worden aangepakt. Jammer van de Uithoflijn. Van mij krijgt mijn woonomgeving een 9,5 en de stad als geheel een 8,5.

 4. herman

  De gemiddelde Utrechtenaar heeft het beter naar zijn zin, dan de gemiddelde reageerder hier 🙂

 5. Tim

  Ik woon naar grote tevredenheid in de stad. De voorzieningen in mijn buurt zijn prima, de binnenstad is nog altijd erg aantrekkelijk en gezellig, en ik ben blij dat er eindelijk veel bouwprojecten zijn om de woningnood enigszins het hoofd te kunnen bieden.
  Mijn enige zorg is de mobiliteit en bereikbaarheid. Ondanks toenemende drukte heb ik het idee dat echte investeringen, vooral in het OV, achterblijven. Daarnaast vind ik het stationsgebied tot nu toe maar matig. Het is kil, grijs, kaal en op sommige plekken nog steeds niet erg fietsvriendelijk.

 6. Joep

  @ Fred,

  D’66 is helemaal geen linkse partij, zelfs een beetje rechts van het midden.

  Het is een liberale partij zoals liberale partijen zijn. Beetje zoals de liberal democrats in Engeland.

  Ze noemen zich sociaal liberaal, omdat de andere liberale partij, de VVD, geen ‘liberale’ partij is maar een rechts conservatieve. Die zijn alleen in naam liberaal.

  Daarnaast heeft de VVD (naast D’66) de afgelopen jaren ook bestuurverantwoordelijkheid in Utrecht gedragen, dus hoezo links gedram? Utrecht wordt erg liberaal bestuurd de laatste jaren; zeker niet links-links. Want er is namelijk steeds meer plaats voor de rijken en steeds minder voor modaal en onder modaal.

 7. cas

  Beetje nuance mag altijd wel worden toegepast bij dit soort rapporten. En uiteindelijk is het natuurlijk ook hoe de mens tegen de stad aankijkt. Studenten, armen, rijken, allochtoon, autochtoon, iedereen heeft zo zijn prioriteiten.
  Dat in kanaleneiland de ratten hoogtij vieren is misschien voor een bepaalde groep minder belangrijk en andere zeer belangrijk. Voor de zure mensen, dit werkt natuurlijk ook zo bij een negatieve uitkomst.

 8. Willem

  @ Joep. Utrecht wordt sinds jaar en dag geregeerd door een college dat door D’66 en GL gedomineerd wordt. Als je dit niet links noemt ben je echt helemaal de weg kwijt.

 9. Fred

  Ik ben redelijk tevreden met de stad, het is natuurlijk een leuke stad die veel te bieden heeft en die zich snel ontwikkeld.
  Wat wel echt een serieus punt is, is het achterblijven van een echt goed OV-systeem wat bij een stad van dit formaat hoort.
  Vergelijk Utrecht met andere steden 400.000 tot 500.000 inwoners, en dan zie je dat die steden meestal een tram- of lightrail netwerk hebben.
  Dat blijft dus erg achter bij de andere ontwikkelingen, straks hebben we er veel inwoners bij, en de gemeenteraad denkt dat op te lossen door wat extra busbanen aan te leggen en wat fietsproefjes op te starten, en de fietspaden zijn al overvol.
  Dat de fiets in Utrecht zo populair is, is mooi, maar komt het deels ook niet omdat er vaak geen goed OV-alternatief is ?
  Utrecht heeft (zeker met straks meer dan 400K inwoners), een uitgebreider tram-netwerk nodig, en misschien ook wel een ondergrondse oost-west verbinding UCP – CS – LR.

 10. Josef

  @willem Nee, d’66 Is idd geen linkse partij. Volgens geen enkele definitie zelfs. Het is niet voor niets een advocaten en artsen partij (en een afsplitsing van de VVD)

 11. Anne Marie ten Berge

  @ Beste Joep: D66 is alleen in naam democratisch. De VVD is alleen in naam een partij voor het Volk, Het CDA doet alleen in naam een appel op normen en fatsoen. GroenLinks is alleen in naam een groene partij. PvdA is alleen in naam een partij die opkomt voor het rode socialisme. De CristenUnie is alleen een unie die in naam de tien geboden aanhangt. en ga zo maar verder. Het zit niet in de naam. het zit in de daden. Ik verwacht goede politiek van de PVV en van Forum.

 12. Maria

  Josef/Joep, huh, D’66 afsplitsing van VVD?
  Van Mierlo draait zich in zijn graf om als hij deze onzin zou lezen.

 13. Josef

  @ Maria

  Ik denk dat van Mierlo zich eerder omdraait vanwege zoveel onwetendheid aan jouw kant.

  Hier een stukje d’66 geschiedenis voor je:

  “De partij werd opgericht op 14 oktober 1966. Initiatiefnemers waren Hans van Mierlo, een journalist van het Algemeen Handelsblad, die partijleider werd, en Amsterdams VVD-gemeenteraadslid en fractievoorzitter Hans Gruijters die de feitelijke initiatiefnemer tot het vormen van de politieke partij D’66/D66 was. Vergeet ook Ed Nijpels niet, die altijd van zowel de VVD als d’66 lid is gebleven. “

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).