Utrechters denken aan elkaar in decembermaand Utrechters denken aan elkaar in decembermaand

Utrechters denken aan elkaar in decembermaand

Utrechters denken aan elkaar in decembermaand
Riekie en Piet Meijer
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC in samenwerking met de gemeente Utrecht waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in de stad. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt?

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC in samenwerking met de gemeente Utrecht waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in de stad. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt?

De decembermaand draait voor veel mensen om gezelligheid. We zoeken elkaar op, eten samen en geven elkaar cadeaus. Maar er zijn ook Utrechters die zich juist in deze periode meer eenzaam voelen. We gingen de straat op en vroegen aan inwoners van onze stad of zij in december extra omkijken naar familie of buurtbewoners.

Loes Severien (20) en Guusje Hulsman (19) bellen hun grootouders in de decembermaand vaker op. “Ik bel mijn opa en oma in deze periode extra vaak op. Vanwege corona kan ik ze al minder vaak zien dan ik wil, maar ik vind het wel belangrijk om het contact goed te houden”, zegt Loes. De oma van Guusje is alleenstaand en woont nog op zichzelf. “Ik wil niet dat zij de hele tijd alleen zit en daarom zoek ik mijn oma vaker op in deze periode. Dat doe ik overigens niet alleen, mijn ouders doen dat bijvoorbeeld ook en ook haar andere kleinkinderen.”

De 73-jarige Riekie Meijer zegt de afgelopen periode veel stil te hebben gestaan bij eenzaamheid. “Ik heb zelf net een ziekte achter de rug en ik merkte dat daardoor alles wel moeilijker werd. Ik heb mijn man aan mijn zijde en die helpt mij wel, daar heb ik heel veel geluk mee. Dan gaan we samen een stukje wandelen of een koffietje drinken. Dat zou ik niet zo vaak hebben gedaan als hij er niet was. Voordat ik ziek werd stond ik er nooit zoveel bij stil.”

Jongeren
Bij eenzaamheid denken veel mensen waarschijnlijk automatisch aan ouderen, maar ook jongeren kunnen zich eenzaam voelen. Marion van Maarseveen (32) woonde een tijdje terug alleen in een appartement in de Utrechtse wijk Lunetten. “Veel mensen hebben daar altijd de gordijnen dicht, je ziet daar bijna niemand. Dat vond ik heel ongezellig.” Marion besloot daarom op een gegeven moment te verhuizen naar een studio van Place2BU in Leidsche Rijn. Sommigen verklaarden haar voor gek omdat ze er qua vierkante meters op achteruitging, maar ze voelt zich veel prettiger op de nieuwe plek. “Er wonen veel jongere mensen, maar bijvoorbeeld ook statushouders. Samen organiseren we activiteiten en andere gezelligheid. Yoga op zondag en soms een borrel. Het is daar veel gezelliger.”

Willem Pool is 63 jaar en zou het liefste met de hele familie kerst vieren. “Dat hoort toch bij de decembermaand. Maar we moeten ook rekening houden met de coronaregels. Dit is wel lastig want juist in deze tijd is er meer behoefte aan samenkomen. We hebben het bezoek daarom opgedeeld en komen daarom in kleinere verbanden samen. Echt eenzaamheid kennen we volgens mij in de familie niet, we bellen elkaar allemaal geregeld.”

De 28-jarige Martine Temmink staat er veel bij stil dat er eenzame mensen zijn, al ervaart zij dat zelf niet. “Iemand in mijn omgeving is ziek en die kan daardoor niet veel ondernemen. Je merkt dan dat zo’n persoon geen nieuwe verhalen meer maakt; zij gaat weinig de deur uit en maakt geen nieuwe dingen meer mee.” Het is niet zo dat Martine in de decembermaand specifieke plannen heeft gemaakt met de zieke persoon uit haar omgeving. “We spreken elkaar heel regelmatig, zorgen ervoor dat ze niet alleen thuis is. Vandaag ben ik op pad geweest om kerstinkopen voor haar te doen.”

De 73-jarige Marijke van ’t Veld zorgt er goed voor dat zij niet eenzaam wordt. Ze woont alleen in een flat in Tuindorp, maar gaat nog vaak de deur uit. “Ik ga bijvoorbeeld naar bijeenkomsten in het buurthuis en in de kerk. Daarnaast bezoek ik eetgroepen, waar ik samen met andere mensen ga eten. Zo kijken we ook naar elkaar om. Dit alles is echter wel minder geworden vanwege corona. Ondanks dit ben ik niet eenzaam.

Utrechters die zich graag willen inzetten om eenzaamheid van andere inwoners te verminderen kunnen een kijkje nemen op de webpagina gericht op Eenzaamheid van het Netwerk Informele Zorg Utrecht  of de op campagnepagina van Eén tegen eenzaamheid. Hier zijn handige en makkelijke tips te vinden om iemand in de decembermaand maar ook in alle andere maanden een klein steuntje in de rug te geven.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).