Inwoners van Utrecht hebben relatief weinig last van drugsgebruikers in hun woonbuurt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de andere grote steden, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, is de overlast relatief gezien een stuk groter.
In Utrecht ervaart 5,1 procent van de inwoners ‘veel overlast’ van drugsgebruik in hun woonbuurt, zo blijkt uit de cijfers. In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam ligt dat percentage met respectievelijk 9,3, 8 en 7,1 procent een stuk hoger. In heel Nederland gaat het om 3,3 procent van de totale bevolking van 15 jaar en ouder. Dat komt neer op 490.000 mensen, ten opzichte van 440.000 in 2021.
Niet alleen in de grote steden ervaren meer inwoners overlast van drugsgebruik dan in Utrecht. Ook in minder grote steden als Roosendaal (9,7 procent), Vlaardingen (7,9 procent), Venlo (7,3 procent), Tilburg (7,2 procent), Schiedam (7 procent) ligt het percentage inwoners dat overlast ervaart hoger dan in de Domstad.
Harddrugsverbod
De gemeente Utrecht concludeerde vorige maand ook dat de overlast van verslaafden in Utrecht is afgenomen. Volgens de gemeente heeft dat onder meer te maken met het harddrugsverbod en de gebiedsverboden bij het Lucasbolwerk, het Hieronymusplantsoen en sinds kort Park Lepelenburg. Wel blijkt dat het aantal meldingen van omwonenden en ondernemers over intimidatie en vervuiling weer is toegenomen nu het zomer is.
Gekoppelde berichten
Overlast van drugsgebruikers afgenomen in Utrecht, maar blijft dat zo nu het zomer is?
Onder meer het harddrugsverbod, de gebiedsverboden en andere maatregelen hebben ervoor gezorgd dat er minder…
Vanaf vandaag is harddrugsgebruik op straat in Utrecht verboden
Het is vanaf vandaag niet meer toegestaan om harddrugs te gebruiken op straat in Utrecht.…
Burgemeester kan nu ook gebiedsverboden opleggen in Park Lepelenburg in Utrecht
Burgemeester Sharon Dijksma heeft ook Park Lepelenburg in Utrecht aangewezen als verblijfsontzeggingsgebied. Reden daarvoor is…
6 Reacties
ReagerenRelatief weinig overlast….. Wat zegt dat nu eigenlijk?
1 op de 20 inwoners in Utrecht ervaart overlast.
Dat zijn er heel veel.
De originele bron van CBS geeft aan:
“In de 55 grote gemeenten (meer dan 70 duizend inwoners) zegt gemiddeld 5 procent van de inwoners veel overlast te ervaren van drugsgebruik in hun buurt.”
Utrecht zit dus op het gemiddelde.
Drugsoverlast concentreert zich vaak in het centrum van steden, waar in het geval van Utrecht circa 5% van de bevolking woont. In Amsterdam woont circa 9% van de bevolking in het centrum, wat ook weer correleert met het hogere percentage. Er is dan niet noodzakelijk sprake van meer overlast, maar dat er meer mensen in de omgeving wonen waarin de meeste overlast plaatsvindt, en eraan worden blootgesteld.
Van de ‘grote steden’ waar Utrecht in het artikel mee vergeleken wordt is het veruit de kleinste, met in tegenstelling tot steden als Amsterdam en Rotterdam niet meerdere grote stadskernen die sterker hun eigen lokale drugsproblematiek kunnen ontwikkelen.
De andere plaatsen die genoemd worden liggen richting de grens, en daar zal de overlast misschien minder groepen heroine/meth junks betreffen zoals in Utrecht centrum, maar meer buitenlandse toeristen die de grens overkomen om (soft)drugs te kopen. Een ander soort overlast dus.
De situaties zijn zo verschillend dat je het eigenlijk niet kan samenvatten op de manier zoals in het DUIC artikel wordt gedaan. Het hangt er maar net vanaf wat je precies vergelijkt en met welk doel.
Bron CBS: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/27/meer-mensen-ervaren-overlast-van-drugsgebruik-in-hun-woonbuurt
@Q4,
Juist het Heroïneprobleem is enorm groot in de grenssteden als Heerlen, Venlo, Maastricht, Tilburg, Breda, Roosendaal.
Duitsers en Fransen zijn gek op heroïne, Nederlandse heroïne is van uitmuntende kwaliteit.
Wij zijn het doorvoerland voor het VK, waar in sommige steden in arbeiderswijken de 7e generaties heroïne verslaafden in families alweer zijn opgestaan.
In Utrecht is het gebruik van heroïne bij gebruikers jaarlijks aan het minderen.
De meesten van de jaren 80 heroïne epidemie zijn rond de 70, klein groepjes middelbare leeftijd en een marginaal groepje van in de 30.
Hier gaat het eigenlijk alleen maar om base coke.
De enkeling die bij het coke roken een downer neemt als heroïne is niet te vergelijken met de grenssteden.
Grenssteden kennen een enorme overlast van harddrugsverslaafden en blowers bij elkaar.
Of zou het komen van dat de mensen in de gemeente utrecht inmiddels zo gewend zijn aan de overlast dat het niet meer opvalt. Een steek vechtpartij overlast onder het bollendak of in een van de parken wie kijk er nog van op. Het gevolg van heel lang het probleem verplaatsen in plaats van het op te lossen. Dat de gemeente utrecht durft te concluderen dat de overlast van verslaafden in Utrecht is afgenomen door het harddrugsverbod en de gebiedsverboden zou ik misleidende propaganda noemen.
Gisteren was ik aangevallen voor mijd deur .
Met een mes.
De crackhead is gearresteerd..
@ Dr
Wat erg. Sterkte.