Verstedelijking, hete zomers en droogte dagen de stad uit. Met name de groenarme buurten in Utrecht, Kanaleneiland, Rivierenwijk, Ondiep en Zuilen, lijden daaronder. Met het project ‘Groene Buurt, Koele Buurt’ wil de gemeente Utrecht, in samenwerking met de provincie Utrecht en de Natuur en Milieufederatie, de hittestress in deze buurten in kaart brengen deze zomer. Utrechters uit deze buurten kunnen zich aanmelden om met speciale meetkastjes de temperatuur meten. Utrecht doet als een van de zes Europese steden mee aan dit project.
Met het onderzoeksproject ‘Groene Buurt, Koele Buurt’ wil de gemeente deze zomer de hittestress in de groenarme buurten Kanaleneiland, Rivierenwijk, Ondiep en Zuilen in kaart brengen. “We weten dat bepaalde delen van Utrecht heel veel warmer worden dan andere delen en dat dit te maken heeft met de hoeveelheid groen. Met dit project willen we die hitte in kaart brengen én onderzoeken hoe dit door inwoners van onze stad beleefd wordt. De data die de deelnemers verzamelen kunnen we goed gebruiken om buurten te verkoelen”, zegt wethouder Susanne Schilderman.
‘Hittehelden’
Utrechters uit de buurten Kanaleneiland, Rivierenwijk, Ondiep en Zuilen kunnen zich aanmelden voor dit project. Deelnemers kunnen deze zomer met draagbare meetkastjes informatie verzamelen over hitte en luchtvochtigheid. Volgens de gemeente zijn de meetkastjes licht en makkelijk te bevestigen aan bijvoorbeeld een tas of een sleutelbos. Daarnaast leggen de vrijwilligers hun persoonlijke ervaring van hitteoverlast vast via de sensor of de app. Met dit project kunnen de deelnemende Utrechters zogenoemde ‘hittehelden’ worden, aldus de gemeente Utrecht.
Tekst gaat verder onder de foto
Activiteiten
Met het project ‘Groene Buurt, Koele Buurt’ worden ook activiteiten in de buurt georganiseerd over hitte en de verkoelende werking van groen. Tijdens deze activiteiten worden ook de resultaten van het lopende onderzoek besproken, leren bewoners over maatregelen die hitte kunnen verminderen en werken ze samen met experts van Natuur en Milieufederatie Utrecht aan een plan om de wijk te verkoelen. Zo worden er onder andere workshops georganiseerd over de aanleg van geveltuinen.
Europese samenwerking
Niet alleen Utrecht heeft last van de hitte. Ook andere Europese steden krijgen te maken met uitdagingen deze zomer. De gemeente zoekt daarom actief Europese samenwerking. Het project ‘Groene Buurt, Koele buurt’ is onderdeel van UrbanReleaf, een door burgers aangedreven milieubewakingsproject dat strijdt voor groenere steden. Utrecht is een van de zes Europese pilotsteden, naast Riga, Dundee, Mannheim, Cascais en Athene.
17 Reacties
ReagerenWat de foto betreft: de Rivierenwijk ligt aan de andere kant van de Vaartse Rijn. Ik hoop dat deze reactie met een feitelijke mededeling eens een keer niet weggemoffeld wordt door de moderatie.
Gewoon airco’s installeren. In je auto, in je huis, op je werk. Verder laat je alles gewoon bezorgen als het warm is. Probleem opgelost.
Groen de wijken om deze af te koelen. Laat me niet lachen. Utrecht is bezig om stadsbreed groen op te offeren om binnenstedelijke huizen te bouwen. Er is een veel betere oplossing om met de risico’s van hitte om te gaan.
Als het heet is schijnt de zon volop. De hitte binnenshuis is perfect te bestrijden met een airco die draait op stroom van zonnepanelen. Aanbod en vraag die perfect op elkaar af te stemmen zijn. Overlijden als gevolg van hitte verminderen. Dat dient het doel te zijn.
Echter, dat komt in het kookboek van de Natuur en milieufederatie Utrecht niet voor. Die opereert als een werkgroep van GroenLinks.
Airco’s zijn energieslurpers, en milieuonvriendelijk.
Koop een paar ventilatoren.
En inderdaad, Utrecht is kampioen bomenkappen.
Systematisch worden er aan de lopende band bomen gekapt en stukken natuur volgebouwd stop daar eerst eens mee.
Verder ben ik het eens met
@JdV
@Toine Goossens
Dank voor het plaatsen van een andere foto. Let overigens eens op hoe versteend dat plein is. Die verstening vind je in de hele stad. Dat moet allemaal veel groener.
@katja: dat is juist super. Wanneer gebruik je een airco? Als het warm en zonnig is. Wanneer zijn er de grootste energieoverschotten en is stroom vaak gratis of zelfs betaald? Juist, als het erg zonnig is. Geef dus iedereen subsidie bij de aanschaf van airco’s, die gaan ze gebruiken als het warm is en dragen daardoor bij aan voorkoming van de overbelasting van het stroomnet op zonnige dagen. Omdenken Katja. Omdenken.
De foto van het Drakenplein is van voor de recente aanpassingen waarbij het een stuk minder stenig is geworden.
Vreemde keuze. Volgens mij is Lombok een stuk minder groen dan Rivierenwijk en Kanaleneiland. Animo om mee te doen zal er hier ook zeker zijn.
Opmerkelijk staaltje van nietszeggend micromanagement voor de buhne van GroenLinks in samenwerking met de voormalige werkgever van Van Hooijdonk.
Utrecht is namelijk al gedetailleerd in kaart gebracht met de hitte stresskaart.
https://www.nationalehittestresskaart.nl/
Je kan helemaal inzoomen tot je eigen gedetailleerde plekkie…
Maar wat doet onze groene gemeente, groen belijden door in het groen te snijden. m.a.w. wat op die kaart nu nog groen ‘koel gebied’ is wordt strakt knalrood dankzij beton en asfalt.
Dergelijke volksverlakkerij kunnen ze alleen bij groenlinks.
@JdV en @Toine Goossens: dus dan moeten we bij temperaturen boven 30 graden gewoon maar de hele dag binnen blijven zitten? Airco’s halen de warmte niet weg, die verplaatsen het alleen maar naar buiten. Je gooit het bij wijze van spreken over de schutting bij je buurman. Dus als iedereen een een airco heeft, dan is het buitenshuis al helemaal niet meer te doen…
Oude huizen die vol in de zon liggen zijn sowieso met airco ook nauwelijks te koelen. En mensen moeten er ook het geld en de ruimte maar voor hebben hè!
Dan liever extra groen in de straat, daar heeft toch iedereen profijt van?
Het is toch geen hogere wiskunde? Hoe meer steen, hoe minder bomen, hoe heter het wordt! De trend in Utrecht (en andere steden) is verdichten = winstmaximalisatie voor de projectontwikkelaar en meer hittestress. Als doekje voor het bloeden vermindert Utrecht het aantal parkeerplaatsen voor wat schaamgroen…
@Marjolein 14:17
“Dus als iedereen een een airco heeft, dan is het buitenshuis al helemaal niet meer te doen…”
Gokje. Volgens mij heeft u nog nooit gehoord van het begrip ‘thermodynamica’, laat staan dat u de wetten kent…? Amai…. LOL.
@Marjolein, ja exact. Als er een extreme situatie is, gedraag je je anders . Lichamelijk sterken gaan dan massaal naar het strand of bezetten de Utrechtse parken om te barbecuen. Ouderen blijven dan heerlijk koel binnen.
Daar is niets mis mee.
Omdat Rivierenwijk helemaal dicht gebouwd wordt met appartementen!
Alleen bij het kanaal is er nog groen… Er niet meer groen in de wijk komen veel meer!
@marjolein: hoe denk je dat het in landen gaat waar het echt warm is en iedereen airco heeft? Inderdaad, als het heel warm is blijf je binnen met de airco aan. Bomen helpen echt heel weinig. Geld er voor hebben? Vandaar mijn pleidooi voor ruime subsidies. Ruimte? Een buitenunit neemt ongeveer 1/2 m2 ruimte in. Kan zelfs op balkon of dak van uitbouw. En zoals gezegd, we moeten zoveel mogelijk stroom gebruiken bij zonnig weer om problemen op het stroomnet ivm overbelasting te voorkomen. Bomen helpen daar echt 0,0 mee.
@ Katja
“Airco’s zijn energieslurpers, en milieuonvriendelijk.”
Het klimaat wordt warmer. Dat betekent over een jaar verdeeld dus minder stoken om een huis te verwarmen en meer energieverbruik om een huis te koelen. Onderaan de streep maakt het weinig uit.