Utrechters kloppen twee keer vaker dan vorig jaar bij de gemeente aan voor duurzaamheidslening Utrechters kloppen twee keer vaker dan vorig jaar bij de gemeente aan voor duurzaamheidslening

Utrechters kloppen twee keer vaker dan vorig jaar bij de gemeente aan voor duurzaamheidslening

Utrechters kloppen twee keer vaker dan vorig jaar bij de gemeente aan voor duurzaamheidslening
Foto: Robert Oosterbroek
Utrechters hebben dit jaar twee keer zo vaak bij de gemeente een duurzaamheidslening aangevraagd als vorig jaar. Met het geld kunnen inwoners energiebesparende maatregelen aan hun huis betalen. Vanwege het succes van de duurzaamheidslening, wordt het fonds verhoogd met vier miljoen euro.

Utrechters hebben dit jaar twee keer zo vaak bij de gemeente een duurzaamheidslening aangevraagd als vorig jaar. Met het geld kunnen inwoners energiebesparende maatregelen aan hun huis betalen. Vanwege het succes van de duurzaamheidslening, wordt het fonds verhoogd met vier miljoen euro.

De stijging van het aantal aanvragen heeft onder meer te maken met de stijgende energieprijzen. De noodzaak om woningen te verduurzamen en energie te besparen wordt groter en is voor veel Utrechters zelfs nodig om de rekeningen nog een beetje betaalbaar te houden.

De duurzaamheidslening is een van de manieren waarop de gemeente Utrecht inwoners probeert te helpen met het nemen van energiebesparende maatregelen. Woningeigenaren kunnen bij de gemeente een lening afsluiten onder gunstige voorwaarden. Met het geld kunnen ze energiebesparende maatregelen betalen. Volgens de gemeente is het rentetarief van de duurzaamheidslening lager dan bij vergelijkbare leningen, zoals de energiebespaarlening van het Rijk.

Aanvulling

Sinds het in het leven roepen van de duurzaamheidslening in 2012 zijn er bijna 700 leningen verstrekt. Ook blijkt dat de lening steeds meer wordt aangevraagd. Het aantal aanvragen verdubbelde dit jaar ten opzichte van dezelfde lening vorig jaar. Gemiddeld wordt 11.700 euro geleend, wat 30 procent hoger is dan voorheen.

De gemeente wil dat meer Utrechters gebruik kunnen maken van de duurzaamheidslening en vult daarom het fonds aan met twee keer twee miljoen euro. Naar verwachting kunnen daarmee 300 tot 350 huishoudens de komende twee jaar zo’n lening afsluiten.

Geld niet op de plank

Wethouder Lot van Hooijdonk is blij met het extra geld: “We zien in Utrecht dat mensen vaak wel willen verduurzamen, maar het geld hiervoor zelf niet op de plank hebben liggen. Terwijl je woning verduurzamen juist nu zo belangrijk is om je energierekening te verlagen. Met het aanvullen van het fonds voor deze lening maken we het voor meer inwoners mogelijk om energiebesparende maatregelen te treffen. Denk aan het isoleren van de woning, HR++ glas of de aanschaf van zonnepanelen of een hybride warmtepomp. Dit soort investeringen betaalt zichzelf al heel snel terug.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

8 Reacties

Reageren
 1. bureaulesswatts.nl

  1) Energie besparen betekent : minder energie in plaats van MEER.

  2) Energie besparen betekent ook niet dat je de buurman -de belastingbetaler – jouw energierekening laat betalen.

 2. Moniek

  Waarop baseert u uw eerste stelling, @bureaulesswatts?

 3. W.

  @Moniek, als ik die website bekijk: brace yourself 😅

 4. Koel Hoofd

  Verduurzamen van je huis is nu heel aantrekkelijk met die bizar hoge energieprijzen van €3.85/m3 gas en iets minder dan een euro per kWh,
  Slechts tijdelijk afgekapt op een plafond van misschien €1.5 per kuub en €1 per kWh.

  Maar er is iets heel geks aan.
  De overheid stimuleert mensen om een langdurige consumptieve lening (persoonsgebonden krediet met BKR registratie maar zonder onderpand) dus een schuld aan te gaan om nu de energierekening (noodzakelijk consumptiegoed) te kunnen blijven betalen doordat je geld verdient door minder/geen gas te gebruiken (besparen) maar wel veel meer elektriciteit te gaan verbruiken. Dat laatste is geen probleem bij kWh prijzen van een dubbeltje, maar als dat moet worden afgetikt in hele euros is dat een monsterprobleem. Want een jaarrekening van €800 wordt dan €8.000, bovenop die lasten van de afgesloten duurzaamheidlening…

  Sorry hoor, maar hoezo moeten mensen een consumptieve lening op persoonlijke titel met BKR registratie afsluiten zodat ze een eerste levensbehoefte, een basisrecht, kunnen betalen om dan nog steeds in de financiële problemen te komen?
  Want we krijgen jarenlang economisch heel zwaar weer want we stevenen op volle kracht af op stagflatie…dat betekend hoge inflatie met meer baanonzekerheid en veel hogere lasten terwijl de overheid geld tekort komt.

  Doe het licht en de kachel maar uit en koop een skibroek, dikke wollen sokken en dikke trui en ga daar maar mee onder een fleece dekentje op de bank hangen. Dat is het meest veilige investering met het allerhoogste rendement en hou je nog geld over om ook de boodschappen etc. over een jaar nog te kunnen betalen. Dat doen ze in Oekraine ook en ben je lekker solidair.

 5. Hans

  Tegengas tegen alle koudwaterpaniek:

  https://www.nrc.nl/nieuws/2022/09/26/het-koud-hebben-vroeger-wisten-we-niet-beter-a4143187

 6. Pee

  Dit gaat natuurlijk voor een hoop mensen een zeer groot probleem worden want niet alleen gas en elektra worden onbetaalbaar .
  Wat te denken van de ziektekostenverzekering , de boodschappen en noem maar op of wil de gemeente dat we daar ook maar leningen voor moeten afsluiten?

 7. Koel Hoofd

  @Pee
  De overheid/EU spelen struisvogelpolitiek met de kop in het zand, sinds Oekraine zelfs nog een metertje dieper.
  Ongeveer 1/3 van de bevolking komt in de problemen door energieprijzen en inflatie. Dat zijn heel veel gele hesjes….

 8. Nina

  Armoede komt er niet aan….het is er al.

  Onze MP zegt in zijn interview bij Op1 afgelopen maandag dat het geld met bakken binnenkomt in Den Haag; dat het heel goed gaat met het huishoudboekje van Nederland. Ondertussen gaat onze economie kapot en lijden huishoudens kou en honger.

  Wat een onbeschrijfelijke en dieptrieste onkunde, als je zelfs met zo’n grote pot geld achter de hand niet begrijpt (laat staan doet) wat nodig is voor ons land.

  Waar is de zelfreflectie van dit kabinet (of hun vele coaches)? Hoe kan dit zo verschrikkelijk fout gaan?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).