Utrechters kunnen maand lang reageren op plannen voor Jaarbeurspleingebouw Utrechters kunnen maand lang reageren op plannen voor Jaarbeurspleingebouw

Utrechters kunnen maand lang reageren op plannen voor Jaarbeurspleingebouw

Utrechters kunnen maand lang reageren op plannen voor Jaarbeurspleingebouw
Foto: Bas van Setten
Utrechters die hun mening willen laten horen over de plannen voor het Jaarsbeurspleingebouw kunnen dat vanaf maandag doen. Het zogenoemde Stedenbouwkundig Programma van Eisen is vandaag gepubliceerd op een speciale website.

Utrechters die hun mening willen laten horen over de plannen voor het Jaarsbeurspleingebouw kunnen dat vanaf maandag doen. Het zogenoemde Stedenbouwkundig Programma van Eisen is vandaag gepubliceerd op een speciale website.

Op de website staan de plannen voor het nieuwe Jaarbeurspleingebouw en een formulier dat iedereen die wil reageren in kan vullen. Het document gaat in op de ambities voor het Jaarbeurspleingebouw. Er wordt gekeken naar het gebouw zelf, maar ook naar de omgeving en bijvoorbeeld milieueisen.

Het Jaarbeurspleingebouw moet ‘bruisend, markant en gezond’ worden, aldus de gemeente Utrecht. Er komen voorzieningen die veel mensen aantrekken, zoals culturele voorzieningen, maar ook (nacht)horeca en “mogelijk een skatebaan”.

Wensen

De onderste lagen van het Jaarbeurspleingebouw zijn straks voor iedereen toegankelijk, terwijl bovenin verschillende soorten werkplekken komen. Utrechters konden vorig jaar wensen en suggesties voor de onderste lagen van het gebouw doorgeven aan de gemeente. Die ideeën zijn meegenomen in het programma dat vandaag gepubliceerd is.

Wethouder Eelco Eerenberg: “Als we zeggen dat het nieuwe Jaarbeurspleingebouw een gebouw van en voor de stad moet worden, dan menen we dat ook. Daarom hoop ik ook dat de wederom veel Utrechters van zich laten horen, zodat we ook echt een plan van de stad aan de ontwikkelaars kunnen voorleggen.”

Reageren

Reageren op de plannen kan van 10 mei tot 6 juni. De reacties worden beantwoord en kunnen leiden tot aanpassing van de plannen. Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen wordt eind dit jaar voorgelegd aan de gemeenteraad.

Vervolgens komt er een tenderprocedure, waarin ontwikkelaars met hun ideeën kunnen komen. Daar moet een winnende ontwikkelaar uit naar voren komen. Eind 2024 moet de bouw beginnen.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Leuk docuemnt van 76 pagina’s.
    In het voorwoord zegt de wethouder:
    “Dit gebouw op het Jaarbeursplein voegt meer ‘beleving’ toe aan het stationsgebied: de bezoekers kunnen hier werken, sporten, elkaar ontmoeten en mooie momenten beleven door bijvoorbeeld een voorstelling of expositie te bezoeken.”

    Dat klopt, alleen is het wel een 100% indoor beleving.
    Een plek waar je niet komt als je er niets te zoeken hebt.
    Dus of het stationsgebied er daadwerkelijk aantrekkelijker door wordt, is nog maar de vraag.

    Het zal wel meer mensen (=geld) aantrekken wat weer positief is.
    Maar daarmee gaan ook veel menselijke verkeersbewegingen met allerlei voertuigen gepaard. En dat op een klein, kaal, betonnen, windtunnel gebiedje.
    Voordeel, de mensen die er wonen hebben er wel alles op een paar meter afstand onder bereik. Dat kunnen ze lopen. Lekker duurzaam!

  2. P-trus

    Ik zou het vooral een lege plek laten (kan dat nog ;-)?). Dan blijft er tenminste nog iets vh JaarbeursPLEIN over, met evt. mogelijkheid tot buitenrecreatie.

  3. Rivierenwijk

    Zet er bomen neer. Een park. Een beetje lucht tussen de tochtige hoge gebouwen.

  4. Hetty

    Utrecht…..de inspraak NA de uitspraak !

  5. JdV

    Glas, plas, was.

  6. TP

    Helaas is dit DE verdienlocatie van de Gemeente (want eigendom) waar heel wat kosten van het stationsgebied uit het verleden moeten worden terugverdiend. Denk aan TiVre etc. Daarom een overwegend kantoorprogramma want dat levert het meeste op (orde grootte 50 miljoen), meer dan bijvoorbeeld een woonbestemming. In het verleden zijn er al diverse initiatieven geweest voor deze plek, maar die zijn allemaal gesneuveld op de hoge grondprijs die de gemeente vraagt. Inmiddels volgens mij de derde keer dat de Gemeente deze locatie op de markt brengt.

  7. Massegast

    Wat een plein maakt of breekt is de ‘invulling’ van de plinten. Zijn die niet interessant en levendig, dan kun je een geslaagd plein wel vergeten. Maar gelet op het punt wat @TP maakt: het zal wel om verdienen gaan. En of het dan een boeiend plein wordt? Dat is pure bijvangst, in het beste geval. Sombere voorspelling van mijn kant: een te klein plein voor evenementen en voorts een tochtgat, wat je met opgestoken kraag naar de kroegjes van de oude binnenstad doet spoeden. Die zitten wel als een warme jas.

  8. Moniek

    Dit kale tochtgat krijg je helaas niet meer goed, en zeker niet bruisend, markant en gezond. Hoe een plein “gezond” zou moeten worden, snap ik al helemaal niet.

  9. Niels Bokhove

    O jee, weer een wolkenkrabber! Ik dacht even: ook nog dat hele plein volbouwen, maar dat bleek niet het geval.
    De allereerste vraag aan de burger had(!) eigenlijk moeten zijn: moet er op die plek überhaupt een gebouw komen? Niet gebeurd. Voldongen feit dus.
    Utrecht is al berucht om zijn pleinenbeleid. Echt leuke pleinen zijn de Neude en het Vredenburg nog steeds niet. In de ‘groene’ versie van de HC-vernieuwing (weet u het nog, dat referendum? A of 1?) zou het Smakkelaarsveld groen blijven. Toen plan voor Openbare Bieb – ging niet door. Nu woninghoogbouw daar met de soms (goed oor de rust) rinkelende of piepende tram eronderdoor, nog een klein beetje groen over, voor de rest verplaatst naar het dak(!) van die gebouwen! M.a.w.: burger belazerd door eigen bestuur. Ook met dat op zich best aardige Poortgebouw over de singel heen, stond niet in het oorspronkelijke plan waarover het referendum ging.
    Het enige binnensingelse park is het Lepelenburg, dat met mooi weer vol zit. De oude binnenstad is prachtig maar ook benauwend, zeker als de bevolking verder groeit en het massatoerisme straks (onverhoopt) weer terugkeert.
    Dus weg met het Jaarbeurspleingebouw. Laat ook die ruimte – temidden van protserige hoogbouw – ajb open. De stad heeft lucht nodig. Dat is wat de burger volgens mij aan ‘beleving’ (irritant kletsmodewoord) zou verwelkomen. ‘Bruisend’ is ook al zo’n nietszeggend onzinwoord, wat moet ik me daar bij voorstellen? En bovendien: dat bruisende moet nog maar blijken, dat valt op voorhand nooit te zeggen.

  10. eemke

    Utrechts bestuur lijdt aan pleinvrees helaas. Pleinen het liefst vol bouwen met onzin, hoezo meer werkplekken??

  11. Trebor

    Helaas het zal nooit wat worden het moet hoog en het kleine beetje buiten/sport en spel word weggeblazen door geldzucht .
    Kan de skate baan niet gewoon behouden worden en daarboven gewoon bebouwing.

  12. RABE

    Als er een gebouw komt is volgens mij het plein weg. Iedereen wordt gevraagd een tegel te vervangen door een plant, en wat doet de gemeente in een grijs deel van de stad??? Ze willen er een gebouw neerzetten. Natuurlijk strak en modern zonder enige vriendelijke uitstraling. Plant wat extra bomen en struiken met daar tussen hufterproef zitjes. Een groene plek in het centrum tegen het fijnstof. Zou heel fijn zijn en ik denk dat veel mensen het wel met me eens zijn.

  13. Joop

    Er is een tijd terug online een enquete geweest waarin Utrechters konden aangeven hoe het gebouw moet worden.
    En nu weer een maand lang reageren ?
    Eigenaardig.

  14. Jan D

    Zijn ze allergies in de gemeente voor pleinen? Waarom laten ze het nou niet gewoon een stationsplein. Niks geen gebouw, die hebben we zat in Utrecht.

  15. P-trus

    Merendeels vd reacties zoals ik al zei: laat het Jaarbeursplein, wat er nog van over is, het plein. Ook idd mooi te gebruiken voor evenementen (@Massegast).

    Hoe is er door de gemeente ooit hieraan voorbij gegaan?! En kantoorruimte?? We gaan toch steeds meer vanuit huis werken, ook na de Corona(maatregelen). En er zijn nog genoeg oude leegstaande (kantoor)gebouwen voor hergebruik of bewoning toch?

  16. Koel Hoofd

    Leefbaar Utrecht wilde er ooit iets van maken, maar D66GL werd dominant.
    Kennelijk weten die het verschil tussen varianten ‘A en 1’ niet, of dat speelde ver voor hun tijd…
    Hoe dan ook:
    Groene ruimte = geld,
    tegel ruimte =bansai boompje voor het groene duurzame warme gevoel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).