Utrechters kunnen meedenken over nieuwe burgemeester | De Utrechtse Internet Courant Utrechters kunnen meedenken over nieuwe burgemeester | De Utrechtse Internet Courant

Utrechters kunnen meedenken over nieuwe burgemeester

Utrechters kunnen meedenken over nieuwe burgemeester
De Domtoren gezien vanaf de Neudeflat. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
Utrechters kunnen vanaf nu laten weten welke aspecten zij belangrijk vinden van een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad vraagt iedereen om mee te denken en ideeën in te sturen. Dat kan zowel digitaal als schriftelijk tot en met 28 juni. 

Utrechters kunnen vanaf nu laten weten welke aspecten zij belangrijk vinden van een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad vraagt iedereen om mee te denken en ideeën in te sturen. Dat kan zowel digitaal als schriftelijk tot en met 28 juni. 

“Bijvoorbeeld welke eigenschappen de burgemeester moet hebben, of waar hij of zij als eerste mee aan de slag moet gaan, welke aandachtsgebieden u belangrijk vindt, enzovoort. […] Als inwoner van Utrecht kunt u daar nu over meedenken”, is te lezen op de speciaal ingerichte internetpagina waar je direct een formulier op kan invullen.

Ook kan je een mail sturen of een kaart in te vullen. Vanaf maandag zijn de kaarten onder meer te vinden in bibliotheken en op het stadhuis. Vervolgens kunnen die gratis worden verstuurd, maar je zelf afleveren kan ook. In de hal van het oude stadhuis en het stadskantoor staat namelijk een speciale brievenbus.

Anoniem

“We hopen dat veel inwoners van zich laten horen, zodat we als gemeenteraad uiteindelijk een mooie vacaturetekst kunnen opstellen”, zegt de voorzitter van de werkgeverscommissie.

De ideeën, die je anoniem kunt indienen, worden uiteindelijk openbaar gemaakt en gebruikt bij het opstellen van de profielschets van de nieuwe burgemeester.

Jan van Zanen maakte eerder bekend Utrecht te verruilen voor Den haag. Vanaf 1 juli wordt Peter den Oudsten de waarnemend burgemeester van Utrecht.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. MJPD

  Ingevuld. Strekking, een burgemeester die niet wegkijkt en eindelijk eens durft te handhaven op het welbekende straattuig. Geen Pechtold of een andere D66’er en ook geen GroenLinks aub.

 2. UtrechtseSjoerd

  Wat zou er bijzonder zijn aan de profielschets van de nieuwe Utrechtse burgemeester? Is het niet zo dat bij elke burgemeester dezelfde eisen gesteld worden?

  – Verbindend leiderschap
  – open houding
  – alertheid en rechte rug
  – integer
  – bruggenbouwer
  – mensenmens.

  Vergeet ik nog een nutteloos nietszeggend eigenschap?

  Ik heb nog nooit een profielschets van een burgemeester gezien waarin eisen stonden als

  – minimaal 5 jaar ervaring in vergelijkbare functie
  – Ervaring met multidisciplinaire teams
  – Universitair geschoold
  – Aantoonbaar oplossend vermogen
  – Pragmatische instelling
  – Gewend te acteren in een politiek gevoelige omgeving

 3. Aa

  Wil niet negatief zijn maar dit klinkt als de zoveelste schijn democratische voorstelling. De gemeente heeft daar ook een handje van. Zo organiseren zij inspraakavonden over besluiten die allang vast staan.

 4. WimUtrecht

  Flauwekul! Het is een functie waarvoor al tig jaar eisen worden gesteld aan bestuurlijke kracht, leidinggeven, besluitvaardigheid, crisismanagement ed. Burgers die nu ideeën aandragen komen niet veel verder dan : Het kunnen zingen van “Als ik boven op de Dom sta” of Alles beter dan Henk Westbroek.

 5. Scherpschutter

  Als er werkelijk interesse vanuit de politiek in de mening van burgers zou zijn dan zouden die door ons burgers betaalde politici wel zelf hun burgemeester laten kiezen. Wat heb je aan deze flauwekul?

  Ik hoef ook helemaal geen burgemeester. Wat heb ik er aan? Afschaffen die middeleeuwse onzinfunctie voor incapabele duimendraaiers.

 6. Jolanda

  Denken we nou echt dat bewoners ook maar iets in te brengen over wie er burgemeester wordt in Utrecht? Dat is allang bekonkeld en geregeld op politiek niveau en een uitruil van posities in het land.

 7. Karla

  Een Google-formulier. Sjemig.

 8. Koel Hoofd

  Politiek populisme voor de buhne.
  De vorige keer kregen we daardoor een wolfshond die nog een bot tegoed had van Den Haag.

 9. Katja

  Heb gezegd dat het een inwoner van Utrecht moet zijn, geen lid van een politieke partij, en vooral geen mislukte politicus/ca die zo nodig aan een baantje moet worden geholpen, want “je moet toch wat met zo’n persoon”.

 10. wollie

  speciaal ingericht, Karla! 🙂

 11. arbeider

  Een type burgemeester zoals in Bloemendaal, dat past wel bij dit College!…
  Zie Opstandelingen, had een deja vu…

  Inderdaad geen Pechtold of een Groens Linkser,.

  Verder zal het allemaal al wel ingevuld zijn. Met kromme tenen gisteren naar Beau zitten kijken wat CDA”er van Omtzigt bloot legde over de Overheid…..en dat in Nederland….grote schande!.

 12. [email protected]😉

  Als je gelooft dat wij als inwoners hier iets over te zeggen hébben heb je het goed mis in deze Democratuur.

 13. Vincent Z

  Wat een poppenkast en hoe onbeschaamd, na de keuze A en 1, het zes jaar bijtekenen en toch vertrekken, het see you in 2030 dat see u too 030 bleek te zijn, om dit te initiëren. Ik vind het niet alleen een schijnvertoning het is bovenal een belediging voor de utrechter die beter weet. Wat een onbeschaamde onderschatting van de geestelijke vermogens van haar inwoners. Of zijn de bedenkers werkelijk zo dom te geloven dat inwoners hier intrappen? Ik vrees het eerste wat een arrogantie en wat een minachting voor de stadsgenoten. Voor straf 100 maal De nieuwe kleren van de keizer overschrijven.

 14. Peet

  Geen Pechtold
  Maar ik vrees dat men in het stadhuis aan het bekonkelen is
  Dat zgn meepraten van burgers
  Daar doet D66 nooit aan
  Referendum partij,,,haha

 15. jos stelling

  Het gaat al lang niet meer over links of rechts. Het gaat feitelijk steeds meer en in toenemende mate over “onder” en “boven” (top-down). De macht blijkt steeds meer een gesloten bolwerk en netwerk en het electoraat wordt daardoor steeds apathischer. Een burgemeester als een échte vertegenwoordiger van de burgers en daarmee een regelrechte tijdbom tussen de regelneven en het vermeende z.g.n. bestuur (college, raad en ambtenaren), dat lijkt me wel wat. Iemand die echt luistert.

 16. George

  Geen Groen Links en geen D66

 17. Binnenstadsbewoners

  Henk Westbroek of Jos stelling
  Dat zijn verbinders
  Volksmensen
  Ik zeg doen
  Liefst beiden!!!
  Maaaar pleeeeaaaseeeee geen Pechtold

 18. Aleida

  Niemand van D66 of GL iemand die ook letterlijk is een keer ingrijpt, en idd geen 1 die uit de politiek nog een baantje wil…. een zeker GEEN Pechtold!

 19. Stuiter

  Ik lees hier en hoop reacties dat mensen geen d66 of groenlinkser willen. Maar echter. Dit zijn toch echt de partijen waar de meeste Utrechters op gestemd hebben. Blijkt maar weer dat dit forum niet representatief is voor de hele stad…

 20. wollie

  Zullen we het een jaartje zónder burgemeester doen en kijken hoe dat bevalt? met de bespaarde gage kunnen we het neonkunstwerk van dhr Baas laten verwijderen van ons prachtige postkantoor aan de neude.

 21. Scherpschutter

  @Stuiter

  Nonsens. De grootste groep homogene stemmers zijn niet stemmers…En die mensen hebben vast niet niet-gestemd omdat ze D66 of GroenLinks zo’n goed idee vonden.

  Dit forum is in mijn beleving zeer representatief voor de stad, dat past alleen niet zo in uw gewenste realiteit geloof ik.

 22. EWesterhoff beekink

  Geen pechthold en geen groen links die onze stad naar de filistijnen zullen helpen laat die baantjesjagers maar utrecht alstublieft maar voorbijgaan geen echte utrechter stemt op groen links of D 66 het zijn de importfiguren die daar op stemmen

 23. René

  @ Scherpschutter. De niet stemmers hebben ook geen FvD of PVV gestemd. We weten het gewoonweg niet. Daarom tellen we ze in onze democratie dus ook terecht niet mee!

 24. Marcel

  Verbazing wekkend deze reacties. Een burgemeester heeft helemaal niks te vertellen. Zijn functie is voorzitter van de raad. Als in zijn portefeuille het baas zijn over de politie zit is dat het wel zo’n beetje. De raad is de baas. Het college moet uitvoeren wat de raad wil. Het gekke is alleen in dit systeem dat de raad, omdat het zo verscheiden is, nooit met een voorstel komt. In commissies wordt alles al voorbestemd en bepaald. Achteraf vraagt de raad of gedaan is wat in commissies is besproken. Echt een waardeloos systeem. Voor vandaag de dag heb je meer nodig dan op afstand besturen. De raad / commissies zouden veel meer in de stad moeten zijn om te weten wat er speelt. Dat doet niemand. De Stad zou in gedeeltes opgeknipt moeten worden met wijk bestuur dat dus veel meer dicht bij de mensen staat. Een soort deelraden die ook weer met el;kaar overleggen. Bewoners van zo een stadsdeel moeten dan hun vertegenwoordiger kiezen.
  Het systeem wat we nu hebben is zo ontzettend 17de eeuw.
  Ik heb 4 jaar raadswerk gedaan en werkelijk het is een totaal achterhaald bestuurs systeem.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).