Utrechters lijken nauwelijks te worden beboet op verkeerd aanbieden grofvuil Utrechters lijken nauwelijks te worden beboet op verkeerd aanbieden grofvuil

Utrechters lijken nauwelijks te worden beboet op verkeerd aanbieden grofvuil

Utrechters lijken nauwelijks te worden beboet op verkeerd aanbieden grofvuil
Archiefbeeld. Bron: Handhavingutrecht
Het lijkt erop dat het verkeerd aanbieden van grofvuil en afvaldumpingen in Utrecht zo goed als onbestraft blijven. In 2021 zijn er namelijk slechts twee boetes hiervoor uitgeschreven. Hoe vaak grofvuil vorig jaar in de gemeente verkeerd is aangeboden is echter niet bekend.

Het lijkt erop dat het verkeerd aanbieden van grofvuil en afvaldumpingen in Utrecht zo goed als onbestraft blijven. In 2021 zijn er namelijk slechts twee boetes hiervoor uitgeschreven. Hoe vaak grofvuil vorig jaar in de gemeente verkeerd is aangeboden is echter niet bekend.

Het college reageerde woensdag op schriftelijke vragen die eind vorig jaar door de VVD en SP werden gesteld. De partijen vroegen met name opheldering over een aantal bergen grofvuil aan de Hannolaan en de Alexander de Grotelaan in Kanaleneiland, die ‘ogenschijnlijk’ niet snel werden opgeruimd.

De gemeente zegt daarover dat in dat specifieke geval renovatiewerkzaamheden een belangrijke oorzaak waren. Er waren namelijk containers geplaatst door de woningbouwcorporatie, maar deze bleken snel vol te zitten. Ook waren de containers afgesloten in de avonduren en in het weekend. “Dit leidde tot de gemelde bergen grofvuil bij de aanwezige ondergrondse containers.”

Handhaven

Daarnaast vroegen de VVD en SP of het college van plan was op het verkeerd aanbieden van grofvuil en afvaldumpingen in Kanaleneiland te handhaven. De gemeente zegt dat dader beboet wordt, zodra deze achterhaald kan worden. “Onderzoek naar de herkomst van grofvuil is zeer arbeidsintensief en levert in slechts enkele gevallen resultaat op”, aldus het college.

Zo zijn vorig jaar in Utrecht twee boetes uitgeschreven voor dit vergrijp en geen enkele daarvan in Zuidwest, de wijk waar ook Kanaleneiland deel van uitmaakt. “We zorgen wel dat het afval op straat zo spoedig mogelijk wordt verwijderd”, aldus het college.

37 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Wat?!

  Dat kan niet altijd zo zijn geweest. Toen ik student was hadden mijn huisgenoten een paar uur te vroeg een zak buiten gezet en kregen een boete. Kan me niet voorstellen dat wij destijds 1 van de 2 boetes in dat jaar waren. (we praten over een flinke tijd geleden).

 2. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Tja om dit op te sporen is net iets even te hoog gegrepen voor de gemiddelde Utrechtse handhaver,dan zijn fout gepakeerde auto’s een makkelijke doelwit,om dan vervolgens snel weg te rijden bang voor een confrontatie.

 3. Don

  Weet niet beter dan dat je in utrecht alleen maar parkeerboetes kunt krijgen voor de rest doet iedereen toch waar hij zin in heeft.

 4. alex

  Laten we niet doen alsof dit een probleem is wat overal in Utrecht voorkomt. Voornamelijk in Kanaleneiland en Overvecht. De locals vinden de milieustraat blijkbaar een brug te ver.

 5. Mars

  Het is niet alleen een issue in Kanaleneiland. Als je een melding doet via de app krijg je vanuit de gemeente terug gemeld dat ze veel meldingen krijgen van afval naast de containers. Ze reageren niet meer op individuele meldingen en sluiten alle meldingen gelijk af.

 6. Ate Von

  of is het misschien Kunst ?

 7. Frank

  Hier op de Hoefijzerstraat/hoek Veeartsenijstraat (Wittevrouwen) is het bijna dagelijks raak: een grote openbare vuilstort en straffeloos (grof)vuil dumpen is hier aan de orde van de dag! Meer dan 150 meldingen gedaan in 2021 … niemand krijgt een boete hoor en de gemeente maar opruimen, zucht… Stuur alleen nou eens éérst de handhavers er op af en daarna pas de ophaalploeg, in plaats van andersom! Logisch dat je dan geen boetes schrijft als het gedumpte bewijsmateriaal al is opgehaald! De aso-mentaliteit viert hoogtij helaas.

 8. Erwin

  Utrecht wordt een vieze gribusstad met al dat grof vuil op straat, volle papierbakken en naast container geflikkerde vuilniszakken. Getverdemme!

 9. Binnenstadsbewoners

  Loop eens door de binnenstad
  Overal horeca afval
  Overal afvalzakken
  Overal winkels die hun afval dumpen op straat
  Horeca containers die dagenlang op straat staan
  Hoe dat komt,,,,,?
  Omdat iedereen weet,,,,handhaving handhaaft niet
  Ze zien het wel
  Maar lopen rijden fietsen gewoon door
  Waar komen al die ratten toch vandaan in de binnenstad?

 10. Soylent

  Hoe vaak vuil (let wel, niet alleen grofvuil) niet goed wordt aangeboden is niet geheel bekend, maar zeker wel deels. Ik geef dit met enige regelmaat aan bij de gemeente, zo ook mijn buurgenoten. Dat doen wij in de ‘slim melden’ app, op advies van de gemeente, want ‘dan wordt alles geregistreerd’. Je kan hier (oudegracht) op een willekeurige dag langslopen, en zal afval vinden.

  De reden: airbnb’s en studentenhuizen die hun vuil dumpen en niet weten (of doen alsof ze niet weten) dat daar specifieke momenten voor zijn. Hoe ik dat weet? Ook van de gemeente.

  “Onderzoek naar de herkomst van grofvuil is zeer arbeidsintensief en levert in slechts enkele gevallen resultaat op” is dan ook een statement wat je alleen kan maken als je ook daadwerkelijk onderzoek doet, en dat gebeurt niet.

 11. Realist

  @Natte Otter. Als dat in 2021 is geweest was dat inderdaad één van de twee boetes. Boefje 😉

 12. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat er veel te weinig ondergrondse containers geplaatst zijn en dat ze niet op tijd geleegd worden. Niet de dumpende burger is hier in gebreke, maar een falend huisvuilbeleid.

 13. D.

  Hier in de straat recent ook twee keer een enorme berg afval op straat gegooid omdat families uit hun flatje verhuisde… het heeft een paar dagen op straat gelegen.
  Verder is het vies op straat, bende bij de afvalcontainers, veel kerstbomen die maar ergens gedumpt worden, enz. Het is toch echt mentaliteitsprobleem hier in de stad. Erg egoïstisch.

  Soms raap ik wel eens wat op, maar mondkapjes of zwarte ballonnen raak ik liever niet aan…

 14. P-trus

  @Bromsnor

  Ja, als iedereen tegelijkertijd zijn afval in de container wil doen, is dat ding natuurlijk zo vol. We moeten er misschien nog aan wennen dat dat niet meer op een vast tijdstip hoeft (fijn!).

  En aso (niet karton opvouwers, en dumpers blijven er altijd). Graag hard optreden daar, en idd de horeca en winkels in de binnenstad zouden het voorbeeld moeten geven!

 15. Bernhard

  @Natte Otter: Verschilt per wijk. Hier in Overvecht wordt nauwelijks gehandhaafd. In Ondiep/Pijlsweerd heb ik twee keer binnen het uur een parkeerbon gehad (volledig terecht, overigens), in Overvecht zie ik automobilisten structureel op de rijbaan of kruisingen parkeren zonder dat zij ooit beboet worden. Zelfde geldt voor afval dumpen. Dan is hier zo een beetje de norm, omdat iedereen ermee wegkomt.

 16. Natte Otter

  @Realist was het maar zo’n feest. Het is inmiddels wel een jaar of 15 geleden denk ik. Dus toen schreven ze iig nog boetes 🙂

 17. Dorine

  Ook in/rond de binnenstad wordt veel rotzooi naast de containers gepleurd. Ik heb zelf tientallen malen gemeld over de Noorderstraat. Er staat daar ook veel karton met een adresetiket er nog op, dat zou toch makkelijk scoren moeten zijn zou je denken.
  Helaas werkt mijn denkraam anders dan dat van de gemeente. Jammer!

 18. WvR

  @alex:
  Mwah…op de Croeselaan is het minimaal 1x per maand ook wel raak hoor. Kastje, matrasje, dat soort werk. Ook populair is om alles wat je niet meer wilt buiten te zetten met een post-it “gratis meenemen” er op.

 19. WvR

  @Natte Otter:
  15-20 jaar geleden, Transwijk:
  De avond voor vuilnis-ophaal-dag je afval buitenzetten was gegarandeerd een boete. Die mocht pas om 8:00 ‘s ochtends (of daaromtrent) worden aangeboden. De reden: Trekt ongedierte aan. Twee maanden staking door de vuilnismedewerkers was niet zo’n probleem daarentegen.

 20. Scherpschutter

  Uitstekend. Beboeten behoort immers geen taak van een gemeente te zijn. Rommel opruimen wellicht wel, al is uiteraard te prefereren om dit aan een private partij uit te besteden, zo getuigt ook de onvoorstelbare lakse houding van het college;

  “We zorgen wel dat het afval op straat zo spoedig mogelijk wordt verwijderd”, aldus het college.

  De ambtelijke laksheid en desinteresse druipt er vanaf. Stel je toch eens voor dat een privaat bedrijf dat goed betaalt krijgt om zooi op te ruimen op deze wijze reageert op de klacht van klanten dat ze haar werk niet goed verricht…Dat bedrijf heeft in een week geen klant meer over.

 21. Tristan

  De tolerantie, welke de gemeente pretendeert, ontaardt in wegkijken.

 22. Claudia M.

  De dumpers zullen ook geen visitekaartje achterlaten. Zonder bewijs beboeten, gaat dan bijzonder lastig worden.

  Sinds de plaatsing van de verzamel-afvalpunten, van het intussen alweer afgeschafte nieuwe inzamelen, wordt daar alles gestort wat men niet gebruiken kan, maar ook niet door het gat past. Als ik de reacties zo lees, is het in iedere wijk raak.

  In plaats van online een groot afvalafspraak te maken, nodigt dit blijkbaar uit je zooi daar te dumpen. Het is echter overal diep triest, bij een bezoek aan mijn tandarts, telde ik even negen (9!) mondkapjes op straat op nog geen twee vierkante meter! Wat mankeert mensen toch je zooi zo achter te laten?

  Grote drukte over het klimaat, maar het directe leefklimaat blijkt beduidend minder interessant, gezien de troep die men achterlaat.

 23. Tojne Goossens

  Waar solidariteit bij het grof vuil wordt gezet, is alleen dat vuil zichtbaar. Solidariteit, Inclusief Denken is in Utrecht ver te zoeken.
  Aangezien Utrecht zich als linkse stad afficheert is duidelijk dat ook linkse burgers zich helemaal niets van inclusiviteit aantrekken. De politieke voorlieden van D66 en GL accepteren het wanstaltig gedrag van deze burgers om in het zadel te blijven. Hen aanspreken op dat gedrag durven zij niet. Ja wel als ik rook, dik ben, auto rijdt of op een brommer zit. Dat zijn niet ons soort mensen, daar durven de zich links noemende politici wel tegen op te treden. De eigen aanhang mag de beest uithangen.

  Het selectief aanspreken van mensen op gedrag stort ons in een nieuwe klassenstrijd. De opkomst van fascistoïde partijen als die van Baudet is er het gevolg van. Elite van Utrecht stop dat, zet andere mensen niet weg op basis van uw normen en waarden. Accepteer dat veranderingen tijd nodig hebben. Geef mensen die tijd.

 24. Thuisblijver

  Gewoon laten liggen. Vroeg of laat ruimen de bewoners het wel op, en, nu komt het belangrijkste: dat vinden ze niet fijn, dus de volgende keer dat er weer een onverlaat zooi dumpt, dan zorgt de buurt ervoor dat deze hufter (terecht) wordt aangepakt (met naam melden bij de politie bijvoorbeeld). Handhavers: uitkering geven en zeggen dat ze nooit meer hoeven te solliciteren (dat is echt de goedkoopste oplossing).

 25. Thuisblijver

  Oh ja: de app slim melden: ik heb nog nooit zo’n domme applicatie gezien. Vooral de automatische terugmelding. Hulde voor de consultant die hiermee z’n zakken heeft gevuld, de zak graag voor de ambtenaar (waarschijnlijk geen Utrechter) die hier kostbaar gemeenschapsgeld aan verkwanselt heeft.

 26. Theo

  Sinds een paar jaar lijkt het probleem van gedumpt afval bij mij in de straat te zijn toegenomen. En dat is niet de schuld van de gemeente maar de schuld van de wijkbewoners.

  Je kunt in Utrecht gratis je grofvuil door de gemeente laten ophalen. Je kunt gratis je afval aanbieden bij meerdere afvalscheidingsstations. Als je geen auto hebt, kun je gebruik maken van een bakfiets. Oud papier kun je hier in de buurt ook bij twee sportverenigingen inleveren. Oud witgoed kun je vaak laten meenemen door de leverancier van nieuw witgoed. Echt, er zijn mogelijkheden genoeg om op een schappelijke manier van je afval af te komen als het niet in de ondergrondse containers past/hoort.

  En toch zag ik van de week weer een koelkast op straat staan, lagen er complete meubelstukken naast containers, was er weer een inwerpopening van een container geblokkeerd omdat er zooi in was geduwd die er niet in paste, lag er een enorme berg karton naast een container – hoe kun je daar de gemeente de schuld van geven? Echt, de bende die steeds maar weer ontstaat, is rechtstreeks te herleiden tot lakse inwoners die simpelweg geen zin hebben om op gepaste wijze hun afval op te ruimen. “Dump maar op straat, de gemeente ruimt het toch wel op” lijkt tegenwoordig het adagium…

 27. Antonia

  Mijn vuil stapelt zich nu op in me eigen huis.
  Eerder kon ik het voor de deur neerzetten. Nu moet ik 100 mt lopen en dat is mijn beperking.
  De trap met 1 vuilniszak af gaat net.. maar ermee lopen lukt niet.

 28. Tomasso

  Het voordeel is wel dat het merendeel van de troep op 1 plek gedumpt wordt in plaats van plantsoenen en achterafplekjes. Het lijkt me dat met nihile pakkans en onmogelijke bewijsbaarheid op basis van achtergelaten troep er beter geïnvesteerd kan worden in tweedagelijkse rondes langs de bekende hotspots om op te ruimen. Dit lijkt me ook een prima taakstraf. Voor het bepalen van die hotspots kunnen de slim melden meldingen prima voor gebruikt worden.

  Voorts mag iedereen die door handhaving of politie betrapt wordt op het uit de auto gooien van troep een knieschot krijgen.

 29. BW

  @alex
  Gaat niet alleen om Kanaleneiland en Overvecht, dit probleem komt voor bij vrijwel alle inzamelstations in Utrecht. Woon zelf in Oog in Al vlakbij zo’n station en daar ligt eigenlijk altijd wel iets, varierend van een bankstel of matras tot soms een complete inboedel. Wordt binnen één of twee dagen wel opgehaald, maar regelmatig ligt er dezelfde dag alweer nieuwe rotzooi.

  Ik zie dat het h-woord (‘handhaven’) alweer is gevallen, maar omdat er doorgaans geen afzender op het grofvuil staat zul je de dader op heterdaad moeten betrappen en je kunt natuurlijk niet permanent een handhaver neerzetten bij ieder afvalstation. Dit zal toch echt van demense zelf moeten komen…

 30. Eddard

  De binnenstad is altijd vol afval omdat er zoveel ophaaldagen zijn die met kleine wagentjes worden gereden. Dinsdag en donderdag restafval, woensdag karton. En dan in ieder geval maandag en soms nog vaker ophalen van bedrijfsafval.

  Ze zijn met een ophaaldag vaak tot begin van de middag bezig omdat ze alles met kleine wagentjes doen. Vanwege de aslastbeperkingen mag de vuilnisauto niet meer in de binnenstad. Zo’n klein wagentje is dan een paar keer vol. Dan moeten ze die legen bij het afvalpunt en weer terug de stad in. Dat duurt dan weer heel lang vanwege alle eenrichtingsverkeer.

  Al met al ligt de hele stad van maandag tot en met donderdag van 8u tot 15u onder de bergen afval. En dat is zo gepland.

 31. RABE

  Helaas staat er nooit een adres bij de bende. Moeilijk beboeten dus.
  Controleurs de weg op sturen. Fijne wandeling of fietstocht door onze mooie stad en ze krijgen nog betaald ook.

 32. UtregFaalt

  Als de gemeente niet wil of kan handhaven, dan moeten ze het opruimen. Nu leggen ze het probleem weer bij de omwonenden neer

 33. woutvr

  Ja @Ss, geld verdienen willen we allemaal wel. Ben blij dat de gemeente kritisch naar z’n uitgaven kijkt. Dat scheelt ook weer in de belasting. Mensen op heterdaad betrappen is geen sinecure. Misschien is het zetten van een camera op een milieupunt nog een idee. Maar ja, wie wil dat ..

 34. jan

  Laten we vooral zeggen dat in de mindere buurten van utrecht je vrijwel nergens een boete voor krijgt en zo je zooi op straat kan zetten. En dan wordt het nog opgeruimd ook nog! Heb je hetzelfde gedrag in de betere buurten van Utrecht dan staat er direct een handhaver driftig te schrijven.

 35. Nina

  De gemeente Utrecht leert haar inwoners zelf hoe ze behandeld wil worden. Dat gaat dus gewoon zo door of wordt nog erger zolang er geen consequenties worden verbonden aan verkeerd gedrag.

  Het kost teveel tijd en moeite, zegt de gemeente Utrecht. Zucht. Als alle ouders met deze instelling zouden opvoeden…..

 36. Nina

  @woutvr

  Niet alles is in geld uit te drukken. Leefbaarheid behoeft ook handhaving en ja dat kost geld.

  De inwoners van Utrecht betalen meer dan voldoende aan de gemeente om de leefbaarheid in oog te houden en de APV te handhaven.

  Het is een kwestie van keuzes maken. Eerst de basis op orde (zoals handhaving, schoon verkeersmeubilair /straten, ongediertebestrijding, gemeentelijke administratie en afvalverwerking) en daarna geld voor persoonlijke agenda’s en speeltjes van wethouders.

  Ik koop ook geen schilderij voor aan de muur, als ik een lekkend dak heb waar ik het geld voor nodig heb. Het verhogen van de gemeentelijke belastingen in Utrecht met 13-15% dit jaar is zeer onwenselijk, maar onvermijdelijk door alle onnodige uitgaven gedaan door de gemeente.

 37. Toine Goossens

  @Medelezers,

  Gaat u vooral eens wandelen over de Utrechtse straten en verbaas u, met mij, hoeveel vuil en onkruid, of overhangend tuingroen, bewoners over ons uitstorten. Als dat voor de deur niet gebeurd, dan zeker niet bij de vuilstort.

  Loopt u eens door de Thijsselaan in Tuindorp. Ik agendeer die straat voor een DUIC prijs voor de vuilste trottoirs in Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).