Utrechters met laag inkomen krijgen 200 euro om energierekening te betalen Utrechters met laag inkomen krijgen 200 euro om energierekening te betalen

Utrechters met laag inkomen krijgen 200 euro om energierekening te betalen

Utrechters met laag inkomen krijgen 200 euro om energierekening te betalen
Archiefbeeld
Utrechters met een laag inkomen krijgen mogelijk al deze maand een eenmalige uitkering van 200 euro als tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen. De gemeente heeft besloten niet te wachten op een regeling uit Den Haag.

Utrechters met een laag inkomen krijgen mogelijk al deze maand een eenmalige uitkering van 200 euro als tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen. De gemeente heeft besloten niet te wachten op een regeling uit Den Haag.

Onder meer vanwege de oorlog in Oekraïne en de toenemende inflatie stijgen de energiekosten hard. De verwachting is ook dat dit alleen maar toeneemt. Vanwege deze ontwikkelingen heeft de gemeente Utrecht besloten om de kosten voor een deel van de inwoners te compenseren.

Het is de bedoeling dat alle uitkeringsgerechtigden eind maart eenmalig 200 euro op hun rekening gestort krijgen. Utrechters met een inkomen onder de Utrechtse armoedegrens, 125 procent van het wettelijk sociaal minimum, verdienen, maar geen uitkering krijgen, kunnen ook een aanvraag indienen voor een eenmalige tegemoetkoming.

Angst

“We willen Utrechters niet onnodig in de kou laten zitten”, zegt wethouder Linda Voortman. “We horen schrijnende gevallen van mensen die uit angst voor de hoge rekening de verwarming helemaal uitlaten. Met deze eenmalige vergoeding en het verlengen van de tijdelijke regeling willen we inwoners op korte termijn in staat stellen om de energierekening te (blijven) betalen. Hiermee proberen we te voorkomen dat er schulden ontstaan of verergeren.”

Daarnaast zegt de gemeente van plan te zijn om ‘ruimhartig maatwerk’ te blijven bieden tot in elk geval 1 augustus 2022. Dit betekent dat inwoners die ondanks de 200 euro in ‘schrijnende situaties’ terechtkomen, het verschil tussen de oude en nieuwe energierekening vergoed kunnen krijgen.

Tot slot zegt de gemeente bij het Rijk te blijven aandringen op een structurele oplossing voor deze zogenoemde energiearmoede.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

26 Reacties

Reageren
 1. Matt

  Ik vind dit weer zo’n “one size fits none” aanpak. De ene uitkeringsgerechtigde heeft afgelopen jaar een contract voor drie jaar afgesloten en merkt niks van hogere energieprijzen, de ander heeft een variabel contract en gaat het volgens mij ook met 200 euro niet redden.

 2. Esrin W.

  Ja. En de maand daarná? En de maand dáárná?

 3. Scherpschutter

  Je vraagt je zo onderhand toch wel eens af waar al dat door Balkenende beloofde zoets nu toch blijft, na decennia van E.U. zuur dat zich nu tot zoutzuur heeft ontwikkeld.

 4. Ihsan

  Hoezo schrijnend? Dit zou volgens mij de reactie moeten zijn van álle Utrechters. De verwarming uit en een trui extra aan! Dit is een grote continentale oorlog, en de gasreserves in Europa raken nog dit jaar op. Gazprom heeft doelbewust voor de oorlog haar reserves in Duitsland uitgeput, de JAMAL pijplijn is vorige week stilgelegd, en gisteren dreigde Rusland voor het eerst met het afsluiten van Nord Stream 1. Volgende winter is het uitgesloten dat wij Russich gas kunnen importeren. Het is dus zeer belangrijk dat alle burgers en bedrijven zo zuinig mogelijk doen met het gas. Ik zou van een partij als GroenLinks verwachten dat zij alle burgers aansporen om de verwarming uit te zetten. We kunnen in deze tijden niet meer verwachten in luxe te kunnen leven.

 5. Kees Smetvrees

  Vroeger als kind zijnde,had ik geen verwarming op mijn slaapkamer, als het buiten vroor,kreeg ik gewoon een extra deken.
  Tegenwoordig zijn het allemaal watjes, jezelf wassen kun je ook met koud water.

 6. Bill

  Het is werkelijk ook nóóit goed he?

 7. JdV

  Bangmakerij vanuit de regering. Nu covid achter de rug is moet er iets anders worden gevonden.
  Feit: de lente komt er aan. Binnenkort kan de verwarming uit.
  Feit: in Groningen zit genoeg gas om Nederland minimaal 25 jaar in haar eigen gasbehoefte te laten voorzien.
  Feit: In 6 maanden kun je zonder enig probleem de winning in Groningen weer opstarten en alle reservoirs tot aan de nok toe vullen.

  Maar onze regering weet dat je met angst verkiezingen wint en steun krijgt.

 8. Confusius

  @ Esrin

  Er staat letterlijk in het stuk dat Utrechters met een laag inkomen zich kunnen blijven.melden, ook na de 200 euro en periode. Er wordt dan naar een maatwerk-oplossing gezocht.

  En idd, we moeten allemaal zuinig met het gas gaan doen. Zit niets anders op. Weg decadente en luxe illusie die vooral leeft bij de lage middenklasse die zich de afgelooen 50 jaar steeds meer kon veroorloven. Daar is de rek nu op en dat wordt even wennen.

  Neemt niet weg dat de minst vermogenden NU hun rekening niet meer kunnen betalen en NU hulp nodig hebben.

  Tuurlijk is het voor de reaguurders nooit goed, want Groen Links moet kostte wat kost gebashed worden. Dat is de hele missie. Het paradigma verrechtsen.

  Misschuttert pruttelt weer wat. Het wordt steeds meer niet te volgen.

 9. JdV

  @Confusius: 3 kerncentrales in NL en we hoeven helemaal niet zuinig met energie te doen. Veilig, schoon (CO2). Geen belangrijke grond die niet kan worden gebruikt voor woningen (zonneparken). Geen moord op flora en fauna (windmolens). Geen vernietiging van oerbossen (biogas centrales). Win-win-win. Nu nog mensen die niet om ideologische redenen liever geld aan Qatar of Rusland geven dan zelfvoorzienend te worden en we zijn er. Mensen zoals u staan de ontwikkeling in de weg. U bent onderdeel van het probleem. En inderdaad, Groen Links id de oorzaak.

 10. Pee

  er is gas zat maar men wilt er gewoon de hoofdprijs voor hebben .
  door alle sancties die rusland word opgelegd gaat de gaskraan dicht .
  dus moeten wij in de kou gaan zitten maar wel de hoofdprijs voor gas blijven betalen , dan neem je jezelf in de maling.
  @Confusius
  groenlinks is niet zuiver op de graat en probeert de boel te manipuleren door zogenaamd tegen die biomassacentrale te zijn terwijl ze zelf gezorgd hebben voor voor de contracten met vattenfal waar we nu niet meer onderuit kunnen .

 11. Scherpschutter

  @Ihsan

  We hebben een giga-gasveld in Groningen met 450 miljard kuub gas (dat gas geven we nu vrijwel gratis weg aan Duitsland en Italie), de energiebelastingen in Nederland kunnen worden afgeschaft waarmee energieprijzen in Nederland acuut 50% goedkoper zouden kunnen zijn EN we hebben in de Noorzee ook nog eens 200 miljard kuub met exploitatiemogelijkheid liggen. We zijn het Koeweit van de E.U. man! Thans, dat zouden we kunnen zijn met de juiste politieke keuzes…

  “Een warme trui aan en de kachel uit zeg hij en armoede maar accepteren”, zegt ie…Ja, eehhh, dat is dus letterlijk net zo bizar als wanneer de overheid van Koeweit zou aangeven dat burgers voortaan maar moeten gaan lopen ipv autorijden op benzine omdat Koeweit geen geen olie uit het buitenland meer kan krijgen, terwijl ze hun eigen velden leegpompen en gratis naar de buren verschepen…LOL

  Er is geen energiearmoede. Er zijn geen gastekorten. Er is een politieke bestuurscrisis! Energie kan in Nederland bijna gratis zijn…Tegelijk kunnen letterlijk het schathemeltje rijke Dubai van de E.U. zijn en Noorwegen doen verbleken tot een bende armoedzaaiers. Nou goed, dat laatste is wat overdreven, maar u begrijpt het punt. Nederland zit 100% in deze situatie door politieke keuzes!

 12. RABE

  Dit vraagt om controle. Ik heb een laag inkomen, maar kan goed met geld omgaan.
  Heb ik dan recht op 200 euro of niet. Ik hou maandelijks een paar euro over door bewust in te kopen. Alle koopjes uit de folders en dat helpt.

 13. Realist

  @Cofusius. Wat is dat toch met die linkse rakkers die ineens allemaal roepen dat het genoeg is met onze welvaart. Dat bepaal jij niet niet voor ons. Begin jij gewoon bij jezelf. Hup, gooi alle decadentie, alle luxe overboord en laat het ‘goede’ voorbeeld eens.

 14. Moniek

  @JdV Bent u wel eens in de provincie Groningen geweest? Hebt u de gestutte panden wel eens gezien?

 15. JdV

  @Moniek: Vreselijk. Dan kunnen we inderdaad beter geld naar Qatar en Poetin sturen. Alles liever dan een paar scheuren in de muren van 100 jaar oude Groningse huizen. Proest.

 16. Lombokker

  Naar ik heb begrepen heeft een deel van deze mensen moeite om op een verstandige manier met geld om te gaan. In dat geval lijkt het me handiger om dit bedrag in 12 maandelijkse termijnen te geven, de energierekening wordt immers ook iedere maand afgeschreven.

  En verder: verwarming 1 of 2 graden lager zetten en korter douchen!

 17. Moniek

  @Scherpschutter
  Balkenende? Denk, denk. Wie was dat ook alweer?

 18. Realist

  @Moniek. Daar moeten ze dan ook uit de opbrengsten ruimhartig voor worden gecompenseerd. Dat had overigens allang gekund gezien het feit dat er wel miljarden vrijgemaakt worden voor bijvoorbeeld een verzonnen stikstofprobleem, megalomane klimaatplannen of overdadige immigratie.

 19. Confusius

  @Realist

  Goedkope trollentactiek weer.

  1) Ik ben niet links, dat u menselijkheid als links benoemt maakt duidelijk hoe extreem u in uw eigen denken bent en u doet aannames, legt mij woorden in de mond en polariseert.

  2) u bepaalt niet in uw eentje hoe het openbaar bestuur werkt of dient te handelen en

  3) u heeft werkelijk niks te zeggen over mijn standpunten, idealen of meningen.

 20. GeeWee

  Goed dat minima geholpen worden. Maar je zou dit echt moeten toetsen middels een energiefactuur en dan compenseren o.b.v. het gastarief per m3 op die factuur. Nu ontvangen sommige minima een douceurtje dat ze niet nodig hebben terwijl anderen tekort komen met 200 euro. Ik snap dat dit in de uitvoering meer werk is maar dit soort helicoptergeld-oplossingen zijn m.i. ongewenst.

 21. Liza

  @ Realist

  Je zit nogal diep in de desinformatiefuik

  Er is niks verzonnen aan de stokstofproblematiek. Het is een serieus probleem. Het constant morrelen aan de wetenschap waarbij aan de stoelpoten van feiten gezaagd wordt voor een eigen politieke agenda is een gevaarlijke ontwikkeling.

  Er is niks megalomaans aan de klimaatplannen, ze schieten namelijk bij verre te kort. Het probleem wordt nog lang niet serieus genomen. Het is een rechtstreekse bedreiging van het voortbestaan van de mens. Het niet serieus nemen van klimaatproblemen gaat iedereen nog veel meer geld kosten, want nog meer moeten investeren in noodgrepen tegen natuurgeweld en klimaatproblemen die de vluchtelingenstromen naar het westen nog meer doen laten toenemen.

  Alsof migratie gestimuleerd wordt. Zo lust ik er nog wel een paar.

  Zo, jij zit diep in de trollenfuik.

 22. Moniek

  @Realist
  Dus als ik het goed begrijp, koopt u een verzakte provincie af zonder dat de bewoners er over beslissen?
  U denkt dat het stikstofprobleem verzonnen is?
  En dat veegt u met “overdadige immigratie” op één hoop?
  U zegt veel over uzelf in uw reactie.

 23. Realist

  @Confusius. Je bent een goed voorbeeld van het hedendaagse progressief linkse gedram. Korte opsomming:
  1. De middenklasse MOET maar even wennen aan een minder luxe leventje…
  2 WE MOETEN zuinig aan gaan doen met het gas want er zit niets anders op..
  3. Lage inkomens MOETEN NU gecompenseerd worden..
  We moeten helemaal niets van wat je verkondigt (doe het lekker zelf), er zijn nl. meerdere wegen die naar Rome leiden. De beslissingen laat ik liever over aan democratisch gekozen bestuurders ipv aan drammers.

 24. Confusius

  @ Realist

  Drammer: jijzelf op dagelijkse basis hier.

  Als er iets niet is wat je doet, is je neerleggen bij het dagelijkse bestuur, getuige je schrijfsels op duic.

  Links? Ik niet. Zoals al eerder aangehaald.
  Trol? Jij wel waarschijnlijk.

  En: het dagelijks bestuur compenseert dus de laagste inkomens.

  Succes met je kop in het zand steken verder.

 25. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @ Kees Smetvrees , ik ben het helemaal met je eens hoor ! het zijn trouwens de winters van vroeger niet meer , vind ik , ik mijn jeugd kon je nog op straat schaatsen , zo dik ijs lag er toen op straat , en op de ramen van onze slaapkamers , aan de voor én de achterkant stond twee centimeter dik het ijs , op gewoon enkel glas natuurlijk …. we hadden alleen ‘n kolenkachel in de woonkamer , en ook nog géén geiser of boiler natuurlijk … net als alle andere buren bij ons in de Papaverstraat toen d’r tijd , soms als het lukte , wat kolen jatten bij de Vumi Melkfabriek , want ook voor kolen was er niet altijd geld natuurlijk ….. maar niemand klaagde , want we stonden er allemaal zó in …..

 26. Moniek

  @Realist
  U had het zelf toch echt over “moeten” in uw reactie waarin u stelt dat Groningers ruimhartig moeten worden gecompenseerd voor het oppompen van 25 jaar gas. Over de vraag of de Martinitoren misschien omvalt, rept u niet…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).