Utrechters met laag inkomen krijgen niet 200 euro maar 800 euro om energierekening te betalen Utrechters met laag inkomen krijgen niet 200 euro maar 800 euro om energierekening te betalen

Utrechters met laag inkomen krijgen niet 200 euro maar 800 euro om energierekening te betalen

Utrechters met laag inkomen krijgen niet 200 euro maar 800 euro om energierekening te betalen
Archiefbeeld
Utrechters met een laag inkomen krijgen nog deze week 800 euro als compensatie voor de stijgende energieprijzen. Eerder deze maand werd ook al over zo’n tegemoetkoming gesproken, maar toen ging het nog om een eenmalig bedrag van 200 euro.

Utrechters met een laag inkomen krijgen nog deze week 800 euro als compensatie voor de stijgende energieprijzen. Eerder deze maand werd ook al over zo’n tegemoetkoming gesproken, maar toen ging het nog om een eenmalig bedrag van 200 euro.

Vanwege de stijgende energieprijzen, die voor een deel door de oorlog in Oekraïne worden veroorzaakt, komen volgens de gemeente steeds meer Utrechters met een laag inkomen in de problemen. Hierdoor kondigde het college begin deze maand al aan met een compensatie van 200 euro te komen voor mensen met een kleine beurs. In de tussentijd heeft het kabinet echter besloten dit bedrag te verhogen naar 800 euro.

Utrecht heeft ervoor gekozen dit bedrag uit te keren aan mensen met een inkomen tot 125 procent van het sociaal minimum. Van zo’n 10.500 huishoudens heeft de gemeente voldoende gegevens om de 800 euro uit eigen beweging over te maken. “Zij ontvangen deze week de vergoeding op hun rekening en worden daarover met een brief geïnformeerd”, is te lezen in een raadsbrief.

Formulier

Daarnaast zijn er mogelijk ook nog eens zo’n 10.800 Utrechtse huishoudens met een inkomen tot 125 procent van het sociaal minimum, waarvan de gemeente niet genoeg informatie heeft om het bedrag direct over te maken. Voor deze mensen wordt een aanvraagformulier gemaakt.

Tot slot zegt het college dat dit geen structurele oplossing is voor het huidige probleem. “We blijven daarom lokaal werken aan energiebesparing en vragen landelijk aandacht voor structurele verbetering van de koopkracht van huishoudens, te beginnen bij een structurele verhoging van het minimumloon en het sociaal minimum”, aldus de gemeente Utrecht.

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Rottebert Peermans

  Dus de 80 inch tv’s zijn uitverkocht bij de MediaMarkt dit weekend?

 2. Lombokker

  Aangezien de energierekening wordt betaald met maandelijkse voorschotten, lijkt het mij verstandiger om deze compensatie ook in maandelijkse bedragen uit te keren. Een deel van de doelgroep heeft namelijk moeite om op een verstandige manier met geld om te gaan.

 3. Scherpschutter

  @Rottebert Peermans

  Yep. Ik vrees ook het ergste voor de voorraad Gucci traininspakken.

 4. Teringjantje

  Ik woon tegenover een sociale huurflat, daar staan in de winter geregeld de deuren wagenwijd open en het licht dag en nacht aan. Ik heb niet de indruk dat men daar erg wakker heeft gelegen van de gestegen prijzen. Maar goed, daar staan dan ook de duurdere Duitse auto’s voor de deur. Die zullen binnenkort wel voorzien zijn van wat nieuwe velgen.

 5. passalacqua

  elke stimulans om te werken wordt voor deze groep extra ontmoedigd met kwijtschelding, toeslagen, tegemoetkomingen enz enz, wat staat er tegenover?
  er zijn er veel die wel werken en net buiten al deze voorzieningen vallen, feitelijk hebben die nog minder pm!

 6. HJ

  10500 x 800 euro = 8,4 miljoen. Had de gemeente niet beter dat geld kunnen besteden aan het isoleren van hun huizen? Dat was een stuk duurzamer en structureler geweest.

 7. trol

  Lombokker…dit moet direct met de rekening verrekend worden, anders kan bijv. de eneco alsnog achter hun geld aan gaan. Gewoon geld uitkeren is vragen om problemen. Dat is ook bij de zorgtoeslag zo, die wordt opgemaakt, voordat de rekening betaald moet worden. Gewoon verrekenen. Is voor iedereen beter. Als grove donateur van belastinggeld, zou ik graag een wat slimmere methode zien, dan dit plan. Maar ik heb de hoop al eerder opgegeven.

 8. Cor Nelis

  Waarom wordt dit geld niet overgemaakt naar de energieleveranciers? Dan kan net tenminste niet voor iets anders worden gebruikt….

 9. RABE

  Lombokker, ik ben het met je eens. Mensen die in de problemen komen kunnen vaak niet met geld omgaan. Dus is het beter om deze mensen per maand te compenseren.

 10. Binnenstadbewoner

  @ jantje. excessen en criminelen heb je overal. Meesten in die flats hebben het wel degelijk erg moeilijk, zowel geestelijk als fysiek als financieel. Cocktails van ellende.

  Deze terechte vergoeding zou via de belastingdienst moeten gaan en niet via de gemeentes. Wie hier aanspraak op wil maken en geen uitkering van UWV of gemeente heeft, moet alle inkomensgegevens aan gemeente overleggen en die kunnen zomaar zoek raken, alle ambtenaren kunnen er mss in neuzen, nooit verwijderd worden etc.. De belastingdienst staat meer op afstand en weet toch al tot achter de komma wat ieders inkomen is.

 11. Rob van wijnen

  ik zie veel wijsheid het overmaken van 800 euro naar deze doelgroep is niet heel slim . en ondoordacht !!!!!!! waarom niet via de energie leverancier zo voorkom je dat deze schenking op gaat aan luxe maar zeker niet aan de komende energie rekening.

 12. Hassan

  Top ga binnenkort lekker nieuwe banden halen voor mijn golf 8 GTI.

 13. Achterlijke gladiool

  Je zal het maar krap hebben en steeds weer worden neergezet als een domoor, fraudeur en klaploper door het fijne volk hier op DUIC.

 14. TeringJantje

  @ Achterlijke gladiool

  Als je kan werken en het niet doet ben je inderdaad een klaploper. Dat je het dan krap hebt heb je dan aan jezelf te danken. Ze mogen nog dankbaar zijn dat ze geen tegenprestatie voor dat geld hoeven te leveren (wat overigens ook het zwartwerken tegen zou gaan). Dus nee, ik vind ze niet zielig. Mensen die wegens overmacht niet kunnen werken (dus waar het stelstel voor bedoeld is) hoeven zich niet aangesproken te voelen.

 15. Gevaarlijke Schorpioen

  Niet lullen, neemt deze aalmoesje van 800 euro maar als een geschenkje uit de Riool. Het is toch maar een eenmalig compensatie. Geniet maar van deze kleinigheidje van de overheid. Want die gasten hebben ons genoeg uitgebuit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).