Utrechters moeten gft-afval beter scheiden en daarom komen er zogenoemde cocons Utrechters moeten gft-afval beter scheiden en daarom komen er zogenoemde cocons

Utrechters moeten gft-afval beter scheiden en daarom komen er zogenoemde cocons

Utrechters moeten gft-afval beter scheiden en daarom komen er zogenoemde cocons
Voorbeeld van een cocon in Rotterdam
We moeten als Utrechters nog beter ons groente-, fruit- en tuinafval (gft) scheiden. Dat is althans de wens van de gemeente want daarmee wordt niet alleen de berg restafval kleiner, ook wordt er van het gft compost gemaakt en kan er biogas uit worden gehaald. Daarom worden er de komende periode allerlei containers in de stad geplaatst waar bewoners het gft-afval in kunnen gooien.

We moeten als Utrechters nog beter ons groente-, fruit- en tuinafval (gft) scheiden. Dat is althans de wens van de gemeente want daarmee wordt niet alleen de berg restafval kleiner, ook wordt er van het gft compost gemaakt en kan er biogas uit worden gehaald. Daarom worden er de komende periode allerlei containers in de stad geplaatst waar bewoners het gft-afval in kunnen gooien.

Het college van burgemeester en wethouders zegt zich in te zetten voor minder afval en het stimuleren van een circulaire economie. “Minder afval bespaart grondstoffen, energie en dus het klimaat. We kunnen een grote stap zetten in deze ambities door de inzameling van gft uit te breiden. […] Het is onze ambitie om de hoeveelheid ingezameld gft drastisch te verhogen, waarmee we een grote stap kunnen zetten in het verminderen van de hoeveelheid restafval.”

Kliko

Nu wordt ongeveer 30 kilogram gft-afval per inwoner per jaar ingezameld, terwijl ongeveer het dubbele hiervan per jaar per inwoner bij het restafval eindigt. Vooral bij woningen met een tuin en een achterom wordt het afval momenteel goed gescheiden. Dit komt omdat de bewoners van deze huizen vaak een gft-kliko voor de deur hebben, terwijl het restafval weggebracht moet worden naar een ondergrondse container.

Voor de overige woningen, met uitzondering van complexen hoger dan vier woonlagen, zijn draagbare afvalemmers van 40 liter beschikbaar, maar lang niet alle huishoudens die recht hebben op zo’n citybin maken er ook gebruik van. Volgens de gemeente komt dit omdat er vaak te weinig ruimte voor is.

Cocon

Om er toch voor te zorgen dat meer Utrechters hun gft-afval gaan scheiden moet het systeem eenvoudiger worden gemaakt volgens de gemeente. Daarom worden er op korte termijn zogenoemde cocons geplaatst op verschillende plekken in de stad. “Cocons zijn meer conventionele brengvoorzieningen, namelijk een reguliere kliko met een stalen container eromheen met inworpopening.”

Het voordeel van deze cocons is dat de kliko’s geleegd kunnen worden met een normale vuilniswagen. Het nadeel is echter dat zo’n kliko snel vol zit en er ruimte opgeofferd moet worden in het publieke domein.

Hoogwaardig brengsysteem

Voor de langere termijn wordt momenteel samen met de gemeente Rotterdam en verschillende bedrijven gewerkt aan een ‘hoogwaardig brengsysteem’. “Het inzamelsysteem dat we met onze partners ontwikkelen moet een hoogwaardig systeem worden, met een minimale ondergrondse en bovengrondse impact, passend in dichtstedelijk gebied met weinig openbare ruimte”, schrijft het college van burgemeester en wethouders.

Er is ook al een systeem in beeld. Dat is een smalle ondergrondse buis die door middel van vacuüm kan worden geleegd. Dit concept wordt nu met een test in de praktijk onderzocht. Het zal echter nog wel een paar jaar duren voordat dit systeem volledig operationeel is.

Hierboven wordt gesproken over groente-, fruit- en tuinafval (gft). Wanneer er echter geen tuinafval tussenzit wordt gesproken over groente-, fruit- en etensresten (gfe). In Utrecht bestaat 90 procent van het gft uit gfe.

26 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Goede nuancering, ik moet namelijk helemaal niks. En op wensen van de gemeente reageer ik hetzelfde als de gemiddelde projectontwikkelaar: voor wensen moet je naar de Efteling.
    Alles in 1 grijze zak. Grijze zak in ondergrondse container. Succes ermee verder.

  2. Theo

    Ik ben zeer benieuwd hoeveel parkeerplekken er nu weer gaan verdwijnen door de voorgenomen plaatsing van deze “cocons”.

  3. Thuisblijver

    Is dit een late 1 april grap? De gemeente heeft nu al moeite om de “rest” bakken te legen. Wel makkelijk: restafval vol, dan, huppekee, in de bak ernaast.

  4. Rob

    Wat mag dat kosten? Serieus brutaal dat de gemeente deze wens heeft en zo te lezen gaat uitvoeren in tijden van tekorten, schaarste en toenemende armoe.

  5. Peter

    “Het nadeel is echter dat zo’n kliko snel vol zit” …
    En de gemeente denkt nog steeds dat de mensen hun GFT afval dan weer mee naar huis nemen?
    En de stank? Je zal zo’n kliko maar naast je voordeur krijgen.

  6. Bahco

    Ik ben benieuwd hoe erg al deze brengpunten gaan stinken wanneer de temperaturen blijven stijgen.

  7. Mario Beekveldt

    Ik erg me rot aan al de afval naast de kliko’s. Het maakt de wijk Zuilen armoedig. Gemeente: dit moet anders.

  8. Grote Fiets Transitie

    @ Theo:

    Aha, een bijkomend voordeel. Hoe meer des te beter. Utrecht autoluw!

  9. De count

    Vooral benieuwd hoeveel gft men denkt in te zamelen hiermee. De luie utregter gaat het echt niet apart verzamelen. Notoir slechte discipline als het gaat om afval. Zie ook gedrag bij stakingen

  10. Justin

    Oh nee, Theo! Denk aan onze auto’s! Onze geliefde auto’s en hun parkeerplekken!

  11. Harm

    Gemeente Utrecht is door zijn bomen heen. Alles is gekapt en kaal gesnoeid. Te weinig inkomsten voor de biomassa installatie. Klopt dit?

    Zonder aanvullende inkomsten, is minder uitgeven de enige manier. Waarin?

  12. Marieke

    Met dank aan de Partij voor de Dieren: https://utrechtgemeente.partijvoordedieren.nl/moties/motie-gft-inzameling-in-de-gehele-gemeente

  13. Uuu

    @ JdV

    Ik moet niks? Je moet juist van alles! Rare definitie van een democratie en een rechtsstaat houd jij er op na dan.

    Je moet je namelijk aan de wet, grondwet, regels, verordeningen en dergelijke houden. Doe je dat niet, dan hangen er consequenties aan vast.

    En ja, je moet GFT scheiden. Dat hebben we immers afgesproken met elkaar via het daarvoor bevoegde kanaal, te weten het openbare bestuur.

    Burgerlijke ongehoorzaamheid mag als het openbaar bestuur de grondwet, internationale verdragen of de universele verklaring omtrent de rechten van de mens aantast. Verder heb je je zelf maar te schikken. Dat is dus precies wat er mis gaat met de wapachtigen, zoals jij zelf (en je dagelijks laat blijken).

  14. Ricard

    Ik woon in Wijk C en wil heel graag mijn gfe (heb geen tuin) apart inzamelen en inleveren, alleen faciliteert de gemeente dit niet in onze wijk. Een gft/gfe punt waar nu ook karton en restafval zit zou ik fijn vinden, verzamel ik het eerst zelf wel thuis apart. Zonde om dit alles bij het restafval te gooien!

  15. Pee

    Ik sluit me aan bij @JdV.

  16. Henri Koopman

    Als de gemeente nu s begint afspraken te maken met de horeca in de binnenstad over gft afval, er gaan daar tonnen per week bij het rest afval

  17. Janny

    Een goed idee van de Gemeente Utrecht om ook het groente-,fruit- en etenswaren afval te gebruiken van mensen die op een flat wonen bijvoorbeeld. Een leuk gekleurd gfe afvalemmertje erbij leveren en dan
    een extra cadeautje (led lamp?) erin om mensen te stimuleren bij te dragen aan een groene stad. Tegen eventuele stank een paar lavendel struiken om de container zetten en zo wordt onze stad weer iets groener.

  18. gert

    heel dom mensen willen niet of velen kunnen niet gaan lopen slpen met zware gft bakken ,ergo veel mensen gooien het bij gewoon afval

  19. Nina

    @ Janny

    Jij woont niet naast een ondergrondse afvalcontainer plek? Dat wanneer je je raam openzet de geur naar binnenwaait?

    Lavendelplantjes….. Sure.

  20. Geenstijl@Utrecht😉

    Wat zullen de ambtenaren blij zijn,weer een aanbesteding te doen,wordt je altijd beter van …. wat zal het deze keer zijn.

  21. Theo Visser

    Helemaal mee eens om het afval goed te schijden maar dan moet het wel opgehaald worden bij ons wordt de straat al weken overgeslagen.

  22. Arjan Verhoeven

    Wat een geëxperimenteer toch altijd, en dan ook maar meteen overal want het mag wat kosten. Het is veel goedkoper om met een paar buren het via een bedrijf te laten ophalen, maar met gedwongen winkelnering betaalt iedereen braaf mee aan pasjes die niet werken, plastic containers die toch maar niet hoeven, wel nascheiden, niet nascheiden. Ze zijn er maar druk mee.

  23. Koel Hoofd

    De biomassacentrale heeft honger en de aandeelhouders willen geld zien.
    hmmm…
    Ze zouden inwoners eigenlijk moeten betalen om die biomassa af te mogen halen.
    Want die inwoners hebben er toch ook tijd en geld in gestoken om het eindproduct bioafval te produceren.
    Zal de consumptie van groente en fruit ook ten goede komen.

  24. Robert

    plastic mag voortaan bij het restafval maar het appeltje moet in de cocon. we zijn jaren bezig geweest om het plastic te scheiden, toen dat te goed ging moesten we daar mee stoppen . WEET JE!! ik flikker alles gewoon bij elkaar. ,,,behalve mijn baterijen dan !!

  25. JdV

    @robert: exact. Ik ben geen onbezoldigd gemeentereinigingsambtenaar. Zoek het maar lekker zelf uit gemeente. Alles in 1 zak en verder mag je ermee doen wat je wil.

  26. EJG Weijers

    Ze hebben al 6 weken mijn gft kliko niet geleegd. Die van de buren wel. Ik heb zelfs een nieuwe kliko besteld en gekregen. Maar weer niet geleegd. Zou iemand van de vuilnismannen expres mijn kliko niet legen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).