Utrechters mogen anderhalve maand reageren op plannen voor Beurskwartier Utrechters mogen anderhalve maand reageren op plannen voor Beurskwartier

Utrechters mogen anderhalve maand reageren op plannen voor Beurskwartier

Utrechters mogen anderhalve maand reageren op plannen voor Beurskwartier
Croeselaan in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
Op het ontwerpbestemmingsplan voor het Beurskwartier 1 reageren, kan tot 22 oktober. Iedereen die dat wil, mag online een reactie achterlaten.

Op het ontwerpbestemmingsplan voor het Beurskwartier 1 reageren, kan tot 22 oktober. Iedereen die dat wil, mag online een reactie achterlaten.

De locatie Beurskwartier 1 ligt tussen het Jaarbeursplein, de bebouwing aan de Graadt van Roggenweg, de hallen van de Jaarbeurs, de oostzijde van de Croeselaan en de Van Zijstweg. Ook het complex Foreest valt onder de plannen. Dat gebied ligt tussen de Rabobank en de Jan van Foreeststraat.

Beurskwartier 1 moet een gebied worden met woningen, bedrijven en plekken voor ontspanning, waaronder in ieder geval een park. In de bestemmingsplannen staat onder meer beschreven welke gebouwen verdwijnen of een andere functie krijgen.

Mensen die op de plannen willen reageren, kunnen dat doen via de website van de gemeente Utrecht. In september en oktober zijn verder nog drie informatiebijeenkomsten over de plannen.

15 Reacties

Reageren
 1. Joep

  Heel simpel. Nooit bestaande goede huizen slopen voor een park, als er elders genoeg ruimte is voor een park, om te beginnen. Als nu iedereen eens massaal dit als zienswijze in zou dienen.Dan zul je helaas zien dat er weinig mee gedaan wordt, omdat de plannen al zo goed als rond zijn natuurlijk.

  Wordt tijd dat de gemeenteraad eens gaat ingrijpen bij deze manier van werken door de gemeente Utrecht, tenzij dit natuurlijk eigenlijk precies de manier van werken is zoals zij dat graag zien.

  Zou een gemeenteraad eens willen reageren onder reacties op DUIC? Zou wel eens prettig zijn namelijk.

 2. Wim

  @ Joepie

  De raad heeft 45 leden. Zoveel smaken, zoveel meningen. Wie had je willen horen?

 3. Joost

  Prima reactie van Joep. Het slopen van een monumentale zeer goed onderhouden gevelwand met woningen is hetzelfde als een snelweg van niks naar nergens aanleggen.

 4. De count

  Hi Joep,

  Reageren kan op de website via de link in het artikel. We zullen het lezen, en alsnog onze eigen ideen erdoorheen drukken, al dan niet ingefluisterd door een projectontwikkelaar.
  Groetjes,
  De gemeenteraad

 5. Katja

  Alles wat nog niet bebouwd is, daarvan kun je een park maken.
  Huizen slopen om een park aan te leggen, verderop huizen bouwen ? Zoals Jan Schaeffer ooit zei “Is dit beleid, of is er over nagedacht ?”

 6. Herman

  Een vernieuwende stad durft te slopen. Niet zo slopen als ze ooit met de Utrecht hebben gedaan, maar wel durven slopen.
  Soms moet he voor de structuur durven slopen en dan kan het voorkomen dat een bestaand niet heel bijzonder blok wordt opgeofferd.

  Het grote geheel.zien valt niet altijd mee.

 7. Rick van der Zweth

  @Joep: zelf zit ik in de gemeenteraad namens de PvdA. Wij hebben ons, samen met de bewoners, stevig verzet tegen de sloop van de huizen. Het gaat hier om karakteristieke woningen uit de jaren ’20 die bovendien in prima staat zijn. Deze woningen slopen om het park een tikkeltje groter te maken, is eeuwig zonde. Helaas wil het overgrote deel van de gemeenteraad deze plannen doorzetten (waaronder D66, GroenLinks en VVD), ondanks de alternatieven die wij ook hebben aangedragen. Wij blijven ons hier tegen de plannen verzetten, samen met de bewoners.

 8. Rick van der Zweth

  @Joep: zelf zit ik in de gemeenteraad namens de PvdA. Wij hebben ons, samen met de bewoners, stevig verzet tegen de sloop van de huizen. Het gaat hier om karakteristieke woningen uit de jaren ’20 die bovendien in prima staat zijn. Deze woningen slopen om het park een tikkeltje groter te maken, is eeuwig zonde. Helaas wil het overgrote deel van de gemeenteraad deze plannen doorzetten (o.a. D66, GroenLinks en VVD), ondanks de alternatieven die wij hebben aangedragen. Wij blijven ons tegen deze plannen verzetten, samen met de bewoners.

 9. Koel Hoofd

  Prima reactie van Joep.
  Alleen is de meerderheid in de raad GL en D66, die leven niet in de realiteit maar in hogere groene sferen…

 10. Bill

  Een grote en snelgroeiende stad als Utrecht is altijd in beweging en ja, daar horen nu eenmaal kleinere offers bij. En het is natuurlijk fijn om (vanuit de oppositie) op de emotie en de kleine man/vrouw te spelen, maar er wordt een hoogwaardige verblijfsruimte voor 5000 (nieuwe) Utrechters gecreëerd en dat is zeker nodig.
  Een centrumgebied dat moet aansluiten op de bestaande stad en daar moeten stedenbouwkundig dus nieuwe structuren in worden aangebracht. Logische stap van de gemeente en vervelend voor enkele inwoners.

 11. Thijs

  Het is bijzonder. We staan aan de vooravond van de grootste crisis in de moderne geschiedenis van ons land. Regeren is vooruitzien. Utrecht sloopt mooie sociale woningen en bouwt alleen prestige projecten voor rijken die straks niet meer rijk zijn. Geen enkel nieuwbouw project in de nieuwe stad haalt de streefcijfers van 35% sociaal. Terwijl welvaart afneemt procentueel de sociale woningvoorraad af laten nemen is onverantwoordelijk, we zitten al op 11 jaar wachtlijst voor je een woning krijgt. Regeren is vooruitzien, niet cashen op project ontwikkelaars en geboren en getogen utrechters vervangen door zuid as figuren.

 12. Ooginaller

  En de plannen die er liggen zijn wat mij betreft ook prima plannen. Er is een complete visie voor dit gebied en dit rijtje huizen moet helaas gewoon plat. En als de PvdA in het college had gezeten, had die Van der Zweth precies hetzelfde gezegd. Maar ja, als oppositiepartij is dit gewoon even een puntje scoren.

 13. Peter

  Er is veel behoefte aan extra woningen in Utrecht, maar deze nieuwe inwoners zullen ook gebruik willen maken van faciliteiten. Bij welke sportverenigingen kunnen deze inwoners zich nog aansluiten, Sportclub Zwaluwen heeft nu al ellenlange wachtlijsten en dat geldt voor heel veel sportverenigingen in Utrecht. En is er voldoende plek op de bestaande scholen voor de kinderen die hier komen te wonen? Ik maak me dus zorgen of er voldoende voorzieningen/faciliteiten bijkomen bij dit woningbouwplan. Dat geldt overigens ook voor de andere grootschalige plannen in de buurt (Merwede, Kruisvaart, Heycop, Jongerius).

 14. Sibrand

  Wat een ongelofelijke negativiteit in dit forum, terwijl hier zulke mooie en gevarieerde gemengd hoogstedelijke en zelfs natuurinclusieve projecten worden gerealiseerd. Met zoveel diversiteit aan nabije voorzieningen, deels in de plinten van gebouwen, met veel ruimte voor voetgangers en fietsers en faciliteiten voor deelmobiliteit.
  Sommigen hebben blijkbaar liever Oost-Berlijnse ‘architectuur’ uit de jaren 50 van de vorige eeuw of vergelijkbare grijze massa. Daar wil je toch niet in leven de komende 50 tot 100 jaar??
  Dus wat mij betreft vooral lof voor plannen als Wonderwoods, Mark en Merwedekanaalzone!

 15. Nina

  Bizar hoe makkelijk veel reageerders heen stappen over de sloop van een monumentaal pand (want dat zal het uiteindelijk worden, als het niet gesloopt wordt) en het thuis van veel medebewoners van hun stad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).