Utrechters praten met Utrechters: Taal doet meer | De Utrechtse Internet Courant Utrechters praten met Utrechters: Taal doet meer | De Utrechtse Internet Courant

Utrechters praten met Utrechters: Taal doet meer

Utrechters praten met Utrechters: Taal doet meer
Archieffoto: Michiel van Ooijen
Het Huis Utrecht organiseerde dinsdag een avond waarbij Nederlands- en anderstaligen het gesprek aangingen. Daarmee moet er meer ‘verbondenheid’ worden gecreëerd in de stad. Er waren vijftig vertegenwoordigers van Utrechtse organisaties en vijftig anderstaligen.

Het Huis Utrecht organiseerde dinsdag een avond waarbij Nederlands- en anderstaligen het gesprek aangingen. Daarmee moet er meer ‘verbondenheid’ worden gecreëerd in de stad. Er waren vijftig vertegenwoordigers van Utrechtse organisaties en vijftig anderstaligen.

Eén op de negen Utrechters heeft een taalachterstand. Taal Doet Meer wil dit probleem aanpakken. Het was een gemoedelijk sfeertje; er werd gegeten en gedronken en vooral veel gepraat over van alles en nog wat. Voor de gezelligheid, maar ook om over belangrijke zaken aan te stippen als studie en wonen. Er werden bijvoorbeeld selfies gemaakt en nummers uitgewisseld.

De Syrische Hussain Abdelhaleen (27), ruim tweeënhalf jaar in Nederland, wil graag accountant worden. Hij heeft zijn nummer al uitgewisseld met iemand die hem mogelijk kan helpen verder te komen in zijn carrière. Waar hij wil werken weet hij nog niet, hij heeft nog niet zo’n goed beeld van zijn mogelijkheden zijn in Nederland. Als hij nog jong was geweest dan had hij had graag architectuur gedaan: “Er zijn zoveel mooie gebouwen en architectuur hier”, zegt Abdelhaleen.

Na tweeënhalfjaar nog geen buurman gezien

Bashir Al Hamad (32), ook uit Syrië, woont in Overvecht. Op de vraag of het leuk wonen is in Utrecht antwoord hij 50/50. “Ik woon er al tweeënhalf jaar en er is nog nooit een buurman op bezoek gekomen”, zegt Hamad. Maar hij heeft niet stilgezeten en heeft al een stage Beeldhouwen gedaan. Hij heeft zelfs al geëxposeerd in het Utrechtse stadskantoor. Hij is nu ziek, maar eenmaal beter zou hij het liefst beeldhouwer worden. Vanavond is hij vooral aanwezig voor de sociale contacten en de gezelligheid.

Faris Aiqubati (30) uit Jemen wil graag instromen bij de Hogeschool Utrecht: “Ik heb de hogeschool gebeld maar alle boeken zijn in het Nederlands. Ik wil de 21+ toets halen, maar de vragen zijn moeilijk.” Aiqubati is nu hard op zoek naar een economie student om hem te helpen zijn 21+ toets kan halen.

Fijn om mensen te helpen

Ilhani Takinbas (51) woont al veertig jaar in Nederland. Na lang voor de klas te hebben gestaan op het Amadeuslyceum in Utrecht vertrok hij in 2008 naar Limburg om een broodjeszaak te openen met zijn ex-vriendin. Takinbas: “Ik vind het heel leuk om nieuwe mensen te leren kennen en te helpen. Dit heb ik ook altijd gedaan op mijn werk. Door in contact te komen met mensen ben je nooit uitgeleerd.”

Khaled Alhouz (25) uit Syrië wil dit jaar afstuderen aan de TU Delft. Hij woont nu in Den Haag, maar hij is op zoek naar een kamer in Utrecht. “Utrecht, waar ik anderhalf jaar gewoond heb, vind ik het leukst”, vertelt Alhouz. Hij wil na zijn opleiding nog een master doen aan de universiteit. In zijn vrije tijd organiseert hij dansavonden in onder meer TivoliVredenburg.

Taal is alles

De bezoekers hebben lekker gegeten en bijgepraat. Al met al een geslaagde eerste editie van Utrechters met Utrechters. Ditmaal georganiseerd door de Rabobank die het stokje overdraagt aan een volgende organisatie. Wieke Eefting van de Universiteit Utrecht praat gezellig mee met de aanwezige gasten en is trots op de vrijwilligers en organisatoren: “Taal is heel belangrijk, taal is alles”, benadrukt Eefting.

Aan het einde van de avond worden er nog wat ideeën geopperd die de aanwezigen op papiertjes hebben opgeschreven. Een van de ideeën is ‘om met bejaarden te gaan praten. Zij zijn eenzaam en kunnen sociale contacten gebruiken. Wij ook. En ze praten ook wat langzamer’, schrijft iemand.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).