Utrechters sporten minder, drinken meer en eten ongezonder sinds coronacrisis | De Utrechtse Internet Courant Utrechters sporten minder, drinken meer en eten ongezonder sinds coronacrisis | De Utrechtse Internet Courant

Utrechters sporten minder, drinken meer en eten ongezonder sinds coronacrisis

Utrechters sporten minder, drinken meer en eten ongezonder sinds coronacrisis
Een deel van de Utrechters is sinds het uitbreken van de coronacrisis minder gezond gaan leven. Zo wordt er meer gerookt, meer gedronken, minder gezond gegeten en minder gesport. Ook de psychische gezondheid is bij een deel achteruitgegaan. Dat blijkt althans uit een enquête van het RIVM en de GGD.

Een deel van de Utrechters is sinds het uitbreken van de coronacrisis minder gezond gaan leven. Zo wordt er meer gerookt, meer gedronken, minder gezond gegeten en minder gesport. Ook de psychische gezondheid is bij een deel achteruitgegaan. Dat blijkt althans uit een enquête van het RIVM en de GGD.

Tussen 17 en 25 april hebben 1.229 Utrechters meegedaan aan een onderzoek over de impact van de coronacrisis. De resultaten zijn volgens de gemeente niet representatief voor de bevolking van de stad, maar geven wel een indicatie.

De gemeente constateert dat de uitbraak van het virus een grotere impact op de leefstijl van mensen in de stad heeft gehad dan bij inwoners van de regio. In Utrecht geeft maar liefst 60 procent van de ondervraagden aan minder te zijn gaan bewegen, in de regio is dit 55 procent. Ook is 18 procent van de Utrechters meer gaan drinken, voor mensen uit de regio ligt dit percentage op 12 procent.

Eten

Ook qua gezond eten scoren de stadsbewoners slechter. Zo geeft 20 procent van de ondervraagden aan minder gezond te zijn gaan eten, in de regio is dit 17 procent. Mensen uit de regio zijn wel relatief meer gaan roken. Zo gaf 29 procent aan vaker een sigaret op te steken, in de stad was dit 27 procent.

Ook constateert de gemeente dat de uitbraak van het coronavirus een grotere impact heeft gehad op de psychische gezondheid in de stad dan in de regio. “Minder Utrechters voelen zich psychisch gezond. En een groter deel voelt zich vergeleken met de periode voor de corona-maatregelen (veel) somberder, gestresster en eenzamer.”

1,5 meter

Ook blijkt uit het onderzoek dat Utrechters vaker dichter dan 1,5 meter bij anderen zijn gekomen bij bijvoorbeeld het boodschappen doen. Stadsbewoners hebben daarnaast minder 70-plussers bezocht dan mensen uit de regio en ook hebben mensen uit Utrecht minder mogelijkheden om buiten te zitten.

De gemeente wil aan de hand van verschillende metingen, de resultaten uit het bewonerspanel, bevindingen uit landelijk onderzoek en van de andere grote steden, literatuur en verhalen uit de stad het beeld verder aanscherpen. “Dat aangescherpte beeld levert concrete handvatten op voor beleid en uitvoering.”

11 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Dus vatbaarder worden voor allerlei virussen zoals het coronavirus.

 2. isabelle

  “Dat aangescherpte beeld levert concrete handvatten op voor beleid en uitvoering.” O ja? Wat dan?

 3. Bertje 030

  In de stad zitten mensen dichter op elkaar, meer in flats en minder buitenruimte dan in kleinere plaatsen, dus nog verder volbouwen die stad; met nog minder buitenruimte en blokkendozen waar je je kont niet kan keren, goed voor de volgende golf.

 4. Koel Hoofd

  @Isabelle
  Dat is nou vakkundig met een dikke onderzoekskluit het riet in worden gestuurd.

  Utrecht zet de komende jaren vol in op uitbreiding door inbreiding. Dus meer mensen op een vierkante kilometer gepropt dankzij hoogbouw tenkoste van openbare leefruimte en mobiliteit. Dat willen mensen nu niet meer want daar worden ze dood ongelukkig van, eten en drinken ze te veel en ongezond, bewegen ze amper achter de laptop, en zit men op een kluitje zitten tegen de voorschriften in.
  Mensen willen gewoon een huis met een eigen tuin want dan zijn ze altijd veilig voor welk virus dan ook terwijl ze sit ups in de buitenlucht kunnen doen, de groente op de BBQ kunnen roosteren, hun kinderen in de zandbak parkeren als ze thuis moeten werken.

  Voor die omstandigheden moeten ze nu de stad uit of ruim een half miljoen aftikken, maar om te werken met het OV of de fiets de stad in. Het OV is passé dankzij corona, en betaalbare huizen in het groen zijn niet op fietsafstand, maar met de auto Utrecht is ongewenst want ook Teslas worden de stad uit gepest.

  Geen hogere wiskunde hoor, dat heette in de jaren zestig en zeventig nog de menselijke maat.

  Kortom, Utrecht heeft nu een groot probleem want het schoffeert de menselijke maat door mensen als labratjes opelkaar te proppen.
  Echter, de gemeente kennende, gaat dat de eerst komende 30 jaar niet worden opgelost dankzij onderzoeken die onderzoeken scherper moeten maken dan het voorgaande vage onderzoek.

 5. Yoshua

  Misschien zit er een kern van waarheid in.
  Sinds de ophokplicht ben ik mij gaan verdiepen in lekker eten en koken.
  Drie maal per week gingen wij een vorkje prikken bij restaurants in en om de stad.
  Nu maak ik zeven dagen per week een feestmaal met de nodige flessen wijn.
  Toch vindt ik deze ongezonde leefstijl veel fijner dan het gemiddelde eten in een restaurant.
  Ik verbaas mij dat de horeca direct weer top drukte kent met volle terrassen en restaurants die zijn volgeboekt.
  Ben blij dat de horeca weer top drukte kent, maar dit jaar verdienen ze niets meer aan ons.

 6. Wim Vreeswijk

  Bertje [email protected] Helemaal mee eens! Dat heet in bestuurlijk jargon: stedelijke verdichting en op naar de 450.000 inwoners in 2030, dus nog veel meer mensen op dezelfde 94 km2, waardoor de kans op pandemieën veel groter wordt en een heel interessant rekenmodel voor de heersende raadscoalitie, als men bedenkt dat Utrecht met 100.000 extra inwoners ook nog eens met 100.000 x 1,60 per nieuwe inwoner, dus 16 miljoen extra uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid per jaar incasseren. Ik heb het dan niet over de zogeheten a.s. herijking waarbij armoedemagneten, zoals de 4 grote steden w.o. Utrecht, ook nog eens met ingang van 2021-2022 veel meer gaan krijgen ten koste van kleine gemeenten onder de 50.000 inwoners.

 7. Pete

  Ik ben wel meer gaan drinken,,,,Thuis,,,soort van verveling
  Maar hetzelfde blijven sporten
  4 keer per week als een dolle de singel afrennen, plus 4 keer 270 opdrukjes

 8. Kees Truijens

  @Bertje 030
  Je zegt het kort en krachtig, met het gelijk aan je kant!

 9. Lachgas

  Bij alles wat men wil of doet, blijft het gerommel in de marge. Als we naar 1.5m maatschappij gaan, moet Nederland 1.5X zo groot worden en dat kan niet.
  Dus zullen we iets moeten doen aan bevolkingsgroei, maar dat dringt niet door.
  Nu blijven we steden maar te verdichten, uit te breiden, etc. Hoe lang kunnen/willen we hier mee doorgaan?

 10. Piet

  Denk dat veel mensen die voor Corona regelmatig in de horeca waren
  Dat nu veel minder doen
  Wie gaat er naar café waar je op 1,5 mtr moet blijven
  Die blijven nu lekker thuis
  Flesje wijn
  Biertje
  Gezellig,,en veeeeel goedkoper

 11. Koel Hoofd

  @Lachgas
  Daarom wil de het groene gezondheid nastrevende gemeente het beeld nu aanscherpen met meer onderzoek. Die plannen voor uitbreiding door inbreiding wil en kan men niet meer wijzigen zonder hele pittige politieke discussies.
  Maar onderzoek doen om het scherpe beeld scherp te krijgen stelt de politieke zware discussies daar over uit naar volgende regeringsperioden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).