Een groep Utrechters wil dat Manege ’t Hoogt aan de Gageldijk toch de historische poffertjeskraam mag openen op het terrein. Zij zijn daarom een petitie gestart die inmiddels ruim 800 keer is ondertekend.
De manage is in 2018 door de ondernemers omgebouwd tot zorgboerderij waar mensen met een beperking, burn-out of ziekte in de stallen kunnen werken. In de loop der tijd ontstond het plan om meer met horeca te gaan doen, zodat de mensen die aan het re-integreren waren vaker met andere mensen in contact komen. Toen ontstond het idee om de historische poffertjeskraam van Anton Mullens (80) over te kopen.
Vorige week werd bekend dat de ondernemers van de manege geen vergunning kregen voor de poffertjeskraam. Zo was in NRC te lezen dat de gemeente zei dat de kraam niet zou passen in de bestemming van het gebied. Daarnaast werd ook als reden aangedragen dat de kinderen in de omliggende wijk Overvecht te veel overgewicht zouden hebben.
“Juist in Overvecht is een verleidelijk ongezond voedselaanbod met grote aantrekkingskracht op kinderen in de vorm van een poffertjeskraam daarom onwenselijk”, was te lezen in de afwijzingsbrief die NRC heeft ingezien.
Petitie
De initiatiefnemers van de petitie zeggen te constateren onder meer dat er in Utrecht met twee maten wordt gemeten. “Want de afgelopen zes jaar mocht het fastfood-aanbod in de stad toenemen met 41 procent, maar een poffertjeskraam in het Noorderpark mag niet.”
De groep probeert nu dan ook zoveel mogelijk handtekeningen op te halen zodat het plan om de historische poffertjeskraam te openen naar eigen zeggen ‘tenminste het voordeel van de twijfel krijgt’.
Gekoppelde berichten

‘Ondernemer mag geen poffertjeskraam openen in Overvecht omdat kinderen te zwaar zijn’
De ondernemers van Manege ’t Hoogt aan de Gageldijk in Utrecht willen graag een historische…
10 Reacties
ReagerenOei, de gemeente gaat hier werkelijk genadeloos en keihard op de bek.
De doelstelling van die poffertjes is namelijk re-integratie van mensen met een beperking, burnout of ziekte. En dan komt grondwet artikel 22 lid 1 om de hoek: De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid.
Het verbieden van die poffertjeskraam staat re-integratie (bevordering van de gezondheid) in de weg, terwijl het argument voor het verbieden is dat poffertjes kinderen in Overvecht te dik maakt.
Dat eerste is hard te maken, dat laatste absoluut niet want: kinderen fietsen die paar calorietjes er weer af om bij die poffertjes te komen…
@Koel hoofd:
De belangrijkste reden was dat er geen horecabestemming op die manege zit. De gemeente gaat dus niet genadeloos en keihard op zijn bek.
Een petitie lijkt me dan ook zinloos. Een aanvraag om het bestemmingsplan te wijzigen lijkt me meer op te leveren.
Elke kiosk of automaat verkoopt toch ook alleen maar suiker en vet in de vorm van frisdrank, ijs, chips en m&m’s? Schijnbaar is dat de norm, maar opper een poffertjeskraam en er is ineens een probleem.
Uitstekend. Tijd dat de gemeente zich weer bezig gaat houden met plantsoenen harken, in plaats van wat burgers al dan niet wensen te eten.
maak ze gewoon 10 euro per portie, dan verkoop je alleen aan 50plussers… opgelost
Nu wil ik op elke hoek van de straat een ouderwetse poffertjeskraam. Poffertjes uit de muur. Poffertjes bij de happy meal. Poffertjes in iedere vleugel van winkelcentrum Overvecht. Poffertjes op ooghoogte voor de kinderwagen. Poffertjes. Poffertjes. Poffertjes.
Vooral met reclame gericht op KINDEREN.
Weleens in en rondom winkelcentrum Overvecht gelopen? Patatkramen wafelkramen you name it. Mischien ook al dat spotgoedkope snoepgoed verbieden in al die euro winkels? In de reguliere supermarkten kun je ook voor een spotprijs snoepen tot je tanden er uit vallen. Regentesque onzin dit.
Toch zou ik wel willen, Scherpschutter, dat de gemeente eens op straat gaat handhaven, naast het aanharken van de plantsoenen vanzelfsprekend.
@Rob H
Het punt is dat de gemeente niet wil dat kindertjes een paar kilometer gaan fietsen om poffertjes te eten maar wil dat ze gaan fietsen voor konijnenvoer.
Het punt is dat de gemeente een reintegratie project minder belangrijk vind dan kleine kinderen te onderwerpen aan hun achterlijke moraal.
Op 16 maart 2022 wordt de gemeente afgerekend op haar prestaties van de afgelopen jaren. Wie weet wat voor konijn er dan uit de hoge hoed komt vallen?
@Moniek
Helaas Moniek. Al het belastinggeld van burgers is uitgegeven aan kunst en cultuur die diezelfde burgers niet vrijwillig willen kopen.