Utrechters willen Overweeghuis voor prostituees in Utrecht Utrechters willen Overweeghuis voor prostituees in Utrecht

Utrechters willen Overweeghuis voor prostituees in Utrecht

Utrechters willen Overweeghuis voor prostituees in Utrecht
De afwerkplek van de tippelzone achter de Europalaan. Foto: DUIC / Marlot van den Berg
Een groep Utrechters wil graag een Overweeghuis voor prostituees in de stad. Dit is een tijdelijke opvangplek voor sekswerkers die uit de prostitutie willen stappen. In Groningen is er al een Overweeghuis geopend.

Een groep Utrechters wil graag een Overweeghuis voor prostituees in de stad. Dit is een tijdelijke opvangplek voor sekswerkers die uit de prostitutie willen stappen. In Groningen is er al een Overweeghuis geopend.

Na de succesvolle start van het Overweeghuis in Groningen nemen enkele betrokken bewoners het initiatief om eenzelfde soort opvang in Utrecht te openen. Aanleiding voor het initiatief is de sluiting van de Utrechtse tippelzone, die in 2021 gepland staat.

Initiatiefnemers van het Overweeghuis willen tijdelijke opvang bieden aan mensen die op de tippelzone of in Utrechtse clubs werkzaam zijn, zodat ze in alle rust kunnen overwegen of ze willen uitstappen.

Keuze

“Op eigen kracht uit de prostitutie stappen is vaak niet eenvoudig. Daarom willen we deze mensen de gelegenheid geven om, los van hun omstandigheden, na te denken over wat zij willen met hun leven. De keuze om uit te stappen of in de prostitutie te blijven, laten we bij de mensen zelf”, aldus Evelien Roukema, één van de initiatiefnemers van het project.

De groep initiatiefnemers is op zoek naar meer mensen die willen meedenken over het project of als vrijwilliger willen meewerken. Daarom organiseren ze een informatiebijeenkomst op 15 september in het stadhuis. Roukema laat weten dat de komende tijd spannend wordt, want het initiatief kan alleen starten als er subsidie vanuit de gemeente of landelijke organisaties komt.

24 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  Als de dames uiteindelijk niet uit de prostitutie willen stappen is het misschien een goed idee om van dat Overweeghuis een bordeel te gaan maken.

 2. Scherpschutter

  Ik begrijp er niks van. Het idee is dus om een huis beschikbaar te stellen aan een specifieke groep professionals die vrijwillig een beroep uitoefenen, alwaar deze professionals kunnen slapen en in alle rust hun beroepskeuzes in leven kunnen heroverwegen? Want dat kunnen deze professionals thuis niet ofzo? Of op vakantie?

  Geen wonder dat ze subsidie aanvragen en zelfs niet eens de moeite nemen voor een crowdfundingactie of investeerders zoeken. Dit is wel zo’n ongelofelijk bar slecht idee dat helemaal niemand hier ook maar een Euro uit eigen zak voor betaalt….

 3. Rottebert Peermans

  Ik overweeg ook te stoppen met werken. Ik vind het mensonterend om voor mijn baas en zijn klanten dingen te doen die ik normaal nooit zou doen zonder dat ik er geld voor krijg. Graag wil ik ook ultra all inclusive opvang en betaling van mijn rekeningen. Alvast bedankt!

 4. Koel Hoofd

  Er zijn al goed werkende intiatieven die vanuit ex-prostituees komen, de enige echte experts over dat keiharde werk, de enige echte experts die deze meiden kunnen helpen omdat ze weten wat er speelt en dat gesloten wereldje kennen.
  Wat vinden die eigenlijk van deze actie?
  Het heeft er meer dan alle schijn van dat die werkelijke professionals hier nu zijn gepasseerd door mensen die te veel vrije tijd in hun lege leventje hebben.

 5. Freddy

  ha, ja dan kunnen ze goed overwegen de ene dag wel, andere dag niet en zo afbouwen..

 6. Herman

  “Utrechters” willen…., dat wil zeggen een paar mensen, en oh ja… er is wel subsidie nodig, of de rest van alle Utrehters even wil betalen. Wordt natuurlijk wel weer van ons belastinggeld betaald.

  Die dames kunnen toch ook voor iedere beurt een euro “Overweeg tax” vragen?

 7. UtrechtseSjoerd

  Als het naar Gronings model is, dan mogen de sekswerkers alleen meedoen aan dit uit belastinggeld betaalde project, als ze al besloten hebben uit de prostitutie te willen stappen. De term “overweeg-huis” is dus puur voor de marketing. Het is ook geen initiatief van bewoners, maar van het Leger Des Heils. Er zijn al genoeg hulp-mogelijkheden voor sekswerkers die willen stoppen.

  https://twitter.com/PPNL_Sekswerk/status/1299083006183960576

 8. Alex

  Waar de dames vooral behoefte aan hebben zijn veilige en goede werkplekken, een einde aan discriminatie en stigmatisatie en verbeteren van hun rechtspositie.

  Aan de zoveelste subsidie spons die zogenaamd sekswerkers gaat ‘helpen’ met uitstappen is nauwelijks behoefte.

 9. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat de “beroepskeuze” prostituee minder vrijwillig is dan Schepschutter en Rottebert doen geloven.

 10. Aimée

  Mijne heren reaguurders (behalve Bromsnor),
  er zijn prostituees die vrijwillig dit beroep beoefenen. Vind ik prima. Echter het leeuwendeel is slachtoffer van mensenhandel en hebben er dus niet voor gekozen. In deze veilige omgeving kunnen ze tot zichzelf komen en proberen hun leven opnieuw richting te geven.

 11. Voordorp56

  Laat die ” groep Utrechters ” dan een crowdfundingactie opzetten voor hun plan, maar je kan niet gaan verwachten dat de rest van de inwoners daaraan gaan meebetalen van hun belastinggeld. Het idee is prima (en misschien nodig) maar het idee van subsidie (gemeenschapsgeld) is compleet ruk. Die ” groep Utrechters ” zie ik ook voor me als inwoners met te veel vrije tijd, geen verdere invulling in het leven, al dan niet voorzien van een roze bril op hun neus en crocs in vrolijke printjes aan hun voeten.

 12. Bert

  @aimee zelfde excuus dat er werd bij het zandpad en bleek dat lang niet zo structureel te zijn als het college van b&w beweerde.

  Verder neem ik aan dat mevrouw Roukema al diverse prostituees in huis heeft genomen. En uiteraard heeft de persoonlijke levensovertuiging van mevrouw Roukema hier ook helemaal niks mee te maken.

 13. Yoshua

  De tippelzone was een aantal maanden gesloten.
  De dames en heren waren dus al gestopt met werken.
  Nu gooien ze de boel weer open en willen eigenlijk dat de dames en heren overwegen te stoppen met de werkzaamheden.
  Wanneer ze die tippelzone niet meer hadden opengegooid was het probleem al opgelost geweest zonder subsidie te vragen.

 14. Herman

  @Yoshua, dus jij denkt dat tijdens de sluiting “het vak” niet werd uitgeoefend?
  Dat is allemaal gewoon doorgegaan hoor, alleen wat minder gereguleerd.

  De werkzaamheden die door deze dames worden aangeboden bestaan al sinds mensenheugenis, logisch ook de behoefte is er.
  Dit vak wordt niet voor niets als “oudste beroep” aangeduid.

  Ook met Overweeg huis, Corona, of wat dan ook is er aanbod en behoefte van en aan prostitutie.

 15. Yoshua

  @Herman,

  Dat denk ik niet.
  Er zit nogal een verschil in een dame die het ambacht professioneel uitoefent met omzet maken als doel.
  Dan iemand die ziek is en dit werk uitsluitend doet om een verslaving in stand te houden.
  In tijden dat de tippelzone gesloten was, was er geen noemenswaardige overlast van dames en heren die tippelden in de stad.
  De tippelzone heropenen geeft verslaafden juist een trigger om door te gaan met de alles vernietigende problemen in stand te houden.
  Prostitutie is een goed en eerzaam beroep dat nooit zal verdwijnen.
  Maar dames en heren die ziek zijn en alleen om deze reden een vorm van prostitutie bedrijven is toch echt een heel ander verhaal.
  De tippelzone had niet heropend moeten worden en de dames en heren die echt in nood komen die moet je helpen met afkicken, dat is voor iedereen het beste.
  Het is in mijn beleving misdadig om mensen verslaafd te houden door het te faciliteren.
  Vinden ze het echt een leuke ambacht dan kunnen ze wanneer ze clean zijn toch ook gewoon werken in dit vak.

 16. Alex

  @ Aimée, 95 tot 98% van de sekswerkers kiezen zelf voor sekswerk, echter zijn de definitie van mensenhandel zo ruim dat het grootste deel automatisch tot vermoedelijk mensenhandel slachtoffer word bestempeld. Daar komt dus het verschil tussen 95% slachtoffers waar burgemeesters en hulpverleners het over hebben en de 2-3% echte slachtoffers welke door de politie worden gevonden en waarop onderzoekers uitkomen. En dat is gewoon een kwadelijke zaak, niet alleen word er fout beleid gevoerd, maar erger is dat echte slachtoffers te lang buiten beeld blijven of politie geen tijd voor heeft.

 17. cas

  @ Yoshua, ooit verslaafd geweest aan harddrugs? Schijnt niet heel makkelijk te zijn om vanaf te komen en je moet toch het geld vinden om je behoefte te bekostigen. Dat ze er niet stonden betekent niet dat ze geen werk hadden. Dat gaat wel gewoon door maar op een andere plaats/manier.
  Hoe jij het nu zegt is een hele gevaarlijke en typische gedachte… Wat ik niet zie, is er niet. Dat is natuurlijk flauwekul.

 18. Toine Goossens

  Sekswerker is een legaal beroep. Sekswerk is beschermd in Nederland.

  Desondanks zijn er subsidie afhankelijke sociaal werkers die vinden dat het allemaal shit is in die sector. Dus gaan zij hulp aan bieden aan mensen die daar niet op zitten te wachten. Uitgezonderd natuurlijk degenen die er mee willen stoppen.

  In Den Haag was laatst zo’n gesubsidieerde club die op basis van contact met 24 sekswerkers, groter is hun bereik blijkbaar niet, concludeerden wat goed was voor de ca 700 dames en heren die daar werkzaam zijn.

  Als exploitanten betrapt worden op inzet van slaven, kunnen ze de deur per direct sluiten. De onderwereld heeft daarom al lang haar werkveld verlegd naar de digitale media en afspraken in hotels. Ja, u leest het goed, vrijwel alle illegaal misbruik van vrouwen als sekswerker vindt in hotels plaats. Niet in de vergunde sector.

  Het is een van die dossiers waar hoog opgeleid, ‘integer’ linksig Nederland volstrekt wegkijkt van de werkelijkheid.

 19. Yoshua

  @cas,
  Ik ben nooit ergens verslaafd aan geweest, maar ken beroepsmatig een groot aantal (ex) verslaafden.
  Omdat het niet makkelijk is om er vanaf te komen moet je mensen maar verder doorlaten modderen in mensonterende omstandigheden?.
  Jij denkt dat je iets leest en dat ik dat zou hebben gezegd.
  Flauwekul.
  Juist in deze situatie dat de tippelzone maanden lang gesloten is geweest, is het een perfecte situatie om die mensen uit deze verschrikkelijke situatie te halen.
  Afkicken is moeilijk, zoals veel dingen moeilijk zijn.
  Toch zal een verslaafde een keer door de zure appel moeten bijten en werken aan een betere kwaliteit van leven.
  De tippelzone gaat toch binnenkort dicht, waarom zou je nu wachten met doorpakken en mensen langer laten lijden in het leven dat ze dragen.
  We hebben het over ernstig zieke mensen.
  Dit zijn echt geen professionals, maar amateurs door de situatie waar ze in verkeren.
  Nu gaat de gemeente een prachtig bedacht plan uitstippelen in hoop dat verslaafden stoppen met prostitutie.
  Verslaafden verdienen een beter leven dan tippelen.

 20. [email protected]🤔

  @Toine Goossens,

  U benoemt zoals het is,beter had ik het niet kunnen verwoorden, bravo.👏

 21. Stefan

  Is er überhaupt wel een toekomst gericht prostitutie beleid / plan in Utrecht , hoe dit er echt uit dient te zien met onderkenning van vraag en aanbod, zonder crimineel invloeden,mensenhandel.
  Mij komt het over als steeds ad hoc maar wat doen zonder realistische samenhang.

 22. Anna

  Wij hebben daar geen behoefte aan
  We hebben een veilige werkplek nodig zoals ons was belooft door gemeente utrecht en oja
  Er werken niet alleen verslaafde dames daar op de tippelzone jammer dat dat elke keer gedacht word
  Het merendeel is niet verslaafd

 23. Carmen Kleinegris

  Dit is gewoon het zoveelste christelijk initiatief om sekswerkers te behoeden voor de zondeval, want sekswerk is volgens de leer van ChristenUnie (van wie dit initiatief komt) een soort van bah vies. Alle clubs die zich achter dit initiatief scharen denken nog steeds dat sekswerk verboden kan worden en als het verboden is ook nooit meer voorkomt. De tippelzone (waar de foto genomen is in dit artikel) is op 6 mei 1986 gestart, juist omdat tippelprostitutie bij het Moreelse park toen illegaal was. Maar al was het verboden, er werkten veel sekswerkers (waarvan slechts 35% verslaafd) gewoon door. Doordat sekswerk verboden was, durfden de vrouwen zich niet bij de politie te melden als er nare dingen gebeurden, zoals verkrachting of ander misbruik. Dát werd de aanleiding om de tippelzone op te richten, zorgen dat vrouwen veiliger konden werken en steun kregen om zich veilig en geborgen te voelen. Al die argumenten zijn nog steeds valide. Sekswerkers stoppen nooit, al maak je sekswerk strafbaar en onmogelijk. Maar de gemeente en de christelijke partijen zorgen er wel voor dat het werk onveilig wordt. Mede gesteund door andere Utrechtse politieke partijen. Sekswerkonveilighuis is dus een betere term dan overweeghuis

 24. Sandra

  Ik zou mij graag willen opgeven.
  Alvast bedankt .
  Weet niet waar het precies.is maar ik wil de uitdagingen aan gaan

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).