Utrechters wonen relatief dicht bij bibliotheek; gemiddeld 1,2 kilometer reizen Utrechters wonen relatief dicht bij bibliotheek; gemiddeld 1,2 kilometer reizen

Utrechters wonen relatief dicht bij bibliotheek; gemiddeld 1,2 kilometer reizen

Utrechters wonen relatief dicht bij bibliotheek; gemiddeld 1,2 kilometer reizen
Utrechters woonden in 2020 gemiddeld 1,2 kilometer van de dichtstbijzijnde openbare bibliotheek. Even ver als in 2014. Dat blijkt uit de laatste analyse van het CBS met data van de Koninklijke Bibliotheek.

Utrechters woonden in 2020 gemiddeld 1,2 kilometer van de dichtstbijzijnde openbare bibliotheek. Even ver als in 2014. Dat blijkt uit de laatste analyse van het CBS met data van de Koninklijke Bibliotheek.

De afstand tot de bibliotheek is in Utrecht gemiddeld korter dan in de rest van het land. Landelijk gezien was in 2020 de gemiddelde afstand tot de bibliotheek 2 kilometer. Die afstand is iets toegenomen ten opzichte van 2014. Toen was het gemiddelde nog 1,9 kilometer.

Tekst loopt door onder afbeelding

Loopafstand

Voor de meeste Utrechters ligt de bibliotheek op loop- of fietsafstand. Voor bewoners van Schiermonnikoog ligt de dichtstbijzijnde bibliotheekvestiging of -servicepunt op kruipafstand, met 0,6 kilometer. In het Zeeuwse Noord-Beveland pakken ze waarschijnlijk liever de auto: daar is de gemiddelde afstand tot een openbare bibliotheek 14,4 kilometer.

Waar in de gemeente Utrecht de gemiddelde afstand tot de openbare bibliotheek gelijk bleef, hebben andere Utrechtse gemeenten het minder getroffen. In Montfoort lag in 2020 de dichtstbijzijnde bibliotheek 5,6 kilometer verder dan in 2014. Dat is bijna vijf keer zo ver. In Lopik is de gemiddelde afstand met 4,6 kilometer toegenomen.

7 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  Dit is dus echt iets wat ik mij de afgelopen jaren bijna dagelijks afvroeg. Op hoeveel loopafstand woon ik van een bibliotheek vandaan. Nederland. Waarin een klein land gróót kan zijn.

 2. C.

  Wat ik in dit verband ook belangrijk vind, is dat de openingstijden van de grote bibliotheek in het oude postkantoor in Utrecht zo ruim zijn; gewoon zelfs op zondagmiddag even de stad in, bij de bibliotheek langs om boeken te halen. Hoe fijn, en wat een luxe is dat! Mede ook door de bibliotheek, die goed georganiseerd had hoe je boeken kon blijven lenen, goed de Coronatijd doorgekomen.

 3. W.

  Mooi, we mogen trots zijn op onze bibliotheken. De bibliotheek vervult voor best veel mensen in de sameneleving een belangrijke maatschappelijke rol.

 4. Koel Hoofd

  Ik heb die afstand -inclusief andere afstanden naar voorzieningen in Utrecht- al als reactie gegeven bij:
  https://www.duic.nl/algemeen/wat-is-een-mobiliteitshub-xl-en-vier-andere-vragen-over-alweer-het-volgende-megaproject-papendorp/

  Alle voorzieningen zijn in Utrecht namelijk al decennia lang binnen 10 minuten te bereiken, maar het college stelt dat dit een politieke doelstelling is om te realiseren….

 5. wollie

  bieb bieb!

 6. Roland Goetgeluk

  Nuttig nieuws? Nee en Ja

  Nee
  De verkeerde vragen worden gesteld. Ten eerste is voor iemand die oost woont een bibliotheek in west niet relevant: je wilt de afstand per buurt weten. Ten tweede wil je weten of de Utrechtse gemiddelde afstand ook geldt voor elke buurt; is de afstand in de ene buurt anders dan in de andere? En het antwoord is ja op de laatste vraag. Of die verschillen erg zijn, is vraag twee. Zelf checken: zie
  https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/84953NED/table?dl=2C08E

  Ja: 10 minutenstad
  Ik sluit nog even aan op Koel Hoofd die grotendeels gelijk heeft rond 10 minutenstad

  Pak de CBS-tabel maar eens – pak desnoods een ouder jaar want soms meer data – voor andere voorzieningen.

  Stel dat we lopen. Deel de kilometers door 3km/60 minuten (gemiddelde loopsnelheid per 60 minuten) en dan weet je hoeveel minuten je erover doet. Dus afstand 3 km, dan wordt de som 3/(3/60) = 3 * (60/3) = 60 minuten. Dus afstand 1,5 km: 1,5/(3/60) = 1,5 * (60/3) = (60/2) = 30 minuten.

  Stel dat we fietsen: je komt op 12km/60. Dus 4 maal zo snel.

  En wat blijkt. UIt de CBS-data (maar ook data http://www.pbl.nl) blijkt dat erg veel voorzieningen binnen 10 minuten bereikbaar zijn met de fiets. Soms is dat zelfs wettelijk (bushaltes: 500 meter= 10 minuten). De CROW houdt heel verstandig 1 kilometer aan (oude link).
  https://www.crow.nl/duurzame-mobiliteit/home/systeemintegratie/voetganger/loopafstanden-in-cijfers. En dan hebben we ook nog te maken met online shoppen of artsadvies en ga zo maar door.

  Het 10-minuten verhaal is een kopie van een Parijse aanpak. Maar de problematiek in Parijs is anders dan Utrecht.

  En er kleven stevige gevaren aan
  https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/wat-betekent-het-15-minuten-principe-nu-echt-voor-de-stad-en-wat-het-gevaar/

  Conclusie
  Een zinloos artikel met een mooi staartje dat Koel Hoofd en ik graag delen.

 7. Anne Marie ten Berge

  Vraag: Als de Neude het middelpunt is en de straal is 1.2 kilometer, hoe groot is dan de cirkel?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).