Bij veertig procent van alle 2.189 ondergrondse containers in Utrecht werd afgelopen jaar weleens een afvalzak naast de bak gezet. Ook grofvuil belandt volgens de gemeente nog te vaak op straat. “Terecht dat veel bewoners zich aan dat rondslingerende afval ergeren”, zegt wethouder Susanne Schilderman.
Dagelijks worden in Utrecht zo’n 700 plekken met ondergrondse containers bezocht door zeven verschillende teams. Uit registraties van deze mensen bleek dat tussen augustus 2023 en halverwege mei 2024 bij veertig procent van de 2.189 containers afval naast de bak werd aangetroffen. Dit terwijl de ondergrondse containers volgens de gemeente vaak niet eens vol zijn.
Via sensoren wordt namelijk in de gaten gehouden hoeveel afval in de bak zit. Als een container voor ongeveer 80 procent is gevuld, rukken de mensen van stadsbedrijven uit om de bak te legen.
Grofvuil
Voor het grotere afval kunnen mensen een afspraak maken zodat het wordt opgehaald, of ze brengen het zelf naar het afvalscheidingsstation. “Toch belanden er nog vaak grote stukken afval, zoals piepschuim en zelfs hele partytenten, in de containers. Daardoor raken ze verstopt of klemt de klep”, schrijft de gemeente.
Het is strafbaar om in Utrecht een afvalzak naast de container te plaatsen. Vorig jaar is deze boete verhoogd van 70 naar 100 euro. Ook wordt er sinds vorig jaar meer op gecontroleerd. Dit heeft geleid tot 33 procent meer boetes in 2023.
Ergeren
“Het gebeurt helaas nog vaak dat mensen hun afvalzakken en grofvuil naast de container zetten”, zegt de wethouder. “Ook al zijn de containers niet vol en kan je voor grofvuil makkelijk een afspraak maken met de gemeente om het op te halen. Terecht dat veel bewoners zich aan dat rondslingerende afval ergeren. Als gemeente doen we er alles aan om de stad schoon te houden, door meer in te zetten op handhaving, vaker het afval naast containers op te halen en containers regelmatig te legen. Maar uiteindelijk verandert er pas echt iets als mensen hun afval gewoon in de container doen, in plaats van ernaast te zetten. Dat hopen we met deze campagne opnieuw onder de aandacht te brengen.”
53 Reacties
ReagerenVoor veel mensen is het zelf brengen van grof vuil naar een afvalsscheidingstation nauwelijks een optie, want geen auto, of geen trekhaak of geen rijbewijs, etc.
Laten ophalen klinkt leuk, maar kent één belangrijke regel: Het afval is maximaal 1,5 meter lang x 1 meter breed x 1 meter hoog (1,5 m3).
En daarna, verstopt onder het kopje wat mag je wel aanbieden staat: banken, bedden, tapijt, zonwering. Dat is allemaal groter dan 1,5m.
Super onduidelijk dus op de website en misschien wel een reden dat zo weinig mensen hun spullen laten ophalen.
Die studenten tegenover mij flikkeren te pas en te onpas hun vuilniszakken voor de deur op straat. Binnen no time is het dan een kolerezooi. Ik heb ontelbare keren melding gemaakt bij het online loket van de gemeente, maar handhaving is en blijft in geen velden of wegen te bekennen. Beste wethouder, het begint en eindigt met handhaving. Zolang u hier niet op inzet, hebben uw mooie woorden geen enkele zin.
Jeroen heeft 100% gelijk, aanbieden van grof vuil moet veel makkelijker worden gemaakt. Als de gemeente dat niet regelt zullen bewoners dat zelf doen door op steeds meer plekken grof vuil bij containers te plaatsen.
Waarom brengen ze het niet even naar een afvalscheidingsstation?
1. Ze hebben geen auto meer want die moest de stad uit of parkeren werd te duur.
2. Geen tijd om naast twee fulltime banen en kids nog ‘s grof vuil weg te brengen.
3. Woning toegewezen aan mensen die de taal nog niet machtig zijn.
@ Matt
Mogelijk is er nog een vierde reden: pure laksheid. “Ik donder m’n oude matras gewoon anoniem op straat want een paar dagen later wordt die toch wel opgehaald en geen BOA gaat erachter komen dat ik het heb gedaan.”
Wel eens een telefonische melding proberen te doen van een volle container? Ben je zo 15 minuten mee kwijt.
Waarom staat er op de container niet een link of QR code, zodat je het ook online door kunt geven?
Vaak meegemaakt dat de ondergrondse container vol zat en dat je weer terug kon lopen met je zak, de container werd pas na een week geleegd en die zat dan ook die dag weer vol, klagen hielp niet, je werd nog net niet uitgelachen. Mijn over buurman liep altijd over iedereen zijn auto te zeiken in de straat, maar toen hij eens een bank en ijskast moest weg brengen naar het afval station, kwam die poes lief en aardig naar mij toe of ik even mee wilden rijden, ik vertelde de autohater dat hij gewoon even een bakfiets moest gaan huren, dan kan je het gewoon lekker zelf weg brengen!
Toevallig vanochtend nog gehad. Ging mijn vuilniszakje wegbrengen en zag uit de verte al een grote hoeveelheid zakken naast de containers staan. Toch geprobeerd de eerste container open te trekken en ja hoor ruimte zat, het duurde even voordat ik de zak hoorde vallen namelijk. Voor veel mensen is het kennelijk al teveel moeite om even de schuif open te trekken.
@jeroen: je kan prima met een (electrische) deelbakfiets naar de afvalscheiding. Mensen die geen auto hebben kunnen er een huren. Mensen die geen rijbewijs hebben kiezen daar zelf voor, voor hen is er de bakfietsoplossing. Die kin je gesubsidieerd en wel huren volgens de gemeente.
@Joris via https://loket.digitaal.utrecht.nl/ kun je dit vrij eenvoudig doorgeven.
Hier in Overvecht is het ook dagelijk raak. Mensen komen zelfs vanuit andere wijken met de auto langs en dumpen hun spul naast de containers. Als je iets nieuws kunt kopen/bestellen kun je ook prima zorgen dat je oude spullen netjes worden afgevoerd. Ondanks dagelijkse meldingen is handhaving hier jaarlijks maar een handjevol keren te zien, zolang de pakkans zó klein is zal er weinig veranderen.
Hier in het ‘nette’ Utrecht oost komen ze met de bakfiets en ook auto’s hun vuilniszakken brengen en gooien ze die gewoon bij de al liggende stapels. Terwijl die ondergrondse containers toch echt bedoeld zijn voor de bewoners van de Antoniushof. Hufterig gedrag noem ik het..
@Wim, het begint niet met handhaving, het begint met het feit dat je zelf je afval in de daarvoor bestemde container doet. Kom nou zeg. Eigen verantwoordelijkheid eerst! En dan lekker de gemeente de schuld te geven?
Grofvuil af laten halen is peanuts, ze nemen ook je bank mee hoor, even aanmelden.
Daarnaast bij alle openbare bakken een camera plaatsen. Zet de overtreders maar op beeld, bericht op DUIC dat ze bekend worden gemaakt indien ze zich niet melden et voila.
Boete mag ook wel omhoog van 100 naar 280 euro. Die zooi die echt ov-er-al rondslingert is echt een door in vele ogen. Tiefusbende trekt nog meer tiefuszooi aan. Ruim je zooi gewoon op.
Er is geen gemeente zo makkelijk als Utrecht hieromtrent.
Als reactie op “Waarom staat er op de container niet een link of QR code, zodat je het ook online door kunt geven?”
http://www.utrecht.nl naar melding/ klacht openbare ruimte doorgeven. Na enige oefening doe ik het in twee minuten.
Container zit ook vaak verstopt en is dus niet vol. Dan geeft de sensor geen melding en dus is het wachten op afval overlast wat dat op de site gemeld moet worden
Jaren geleden toen het werd ingevoerd heb ik dit fenomeen al aangehaald en voorspeld maar werd toen weggelachen weet iedereen het nog? En zie hier nu. Brand maar met z’n allen.
Laten ophalen van grofvuil wordt juist heel gemakkelijk gemaakt. Eens per week meestal en alles gaat online. Grote meubelstukken e.d. die niet uit elkaar kunnen, kun je gewoon aanbieden. Echt heel makkelijk. Probleem is dat veel mensen lui zijn en niets om hun buurt geven. Flikkeren alles op straat.Andere buren denken ‘ow dat is mooi, ik heb ook nog wel wat’ en zetten hun eigen grofvuil erbij. Als het is opgehaald denken de aso buren dat als je daar grofvuil neerzet het vanzelf wordt opgehaald. Uiteindelijk wel ja. En zo ontstaat er een negatieve spiraal en heb je als buurt op bepaalde plekken permanent grofvuil staan.
Ik begrijp het niet meer… De overheid is ZOO verzot op vuilnis! Ze importeren een aantal keren per week treinen vol vuilnis uit Italië!
Hoe bestaat het dan dat ze de eigen landgenoten in het vuilnis laten verstikken?
Partij voor de dieren zit hier natuurlijk achter vanwege de onophoudelijke stroom voeding voor ongedierte! Het mes snijdt aan meerdere kanten!! Je kunt zonder gène alles buitenshuis uit je handen laten vallen!! Of, net zoals blikjes e.d. Vuilnisstatiegeld te krijgen bij de inname stations. Als het om geld gaat zijn ineens alle problemen opgelost en slapen we verder in een schonere stad. Tesaam met hongerige ratten, duiven, meeuwen en ander sujet!
@jeroen 29/5/2024 – 15:17:
“…Het afval is maximaal 1,5 meter lang x 1 meter breed x 1 meter hoog (1,5 m3)….”
Gratis tip:
Ik gebruik mijn fantasie altijd: “….wat ik heb past prima in 1,5m3, alleen niet volgens de dimensies die die debiele ambtenaren voorschrijven…”
En dat is goed genoeg voor mij.
En voor de grofvuil ophalers blijkbaar ook, gezien de 100% succes rate in opgehaald grofvuil.
Grofvuil ophalers denken niet in 1.5 x 1 x 1.
Die halen grofvuil op, getting the job done.
Voor 1.5 x 1 x 1 moet je eerst ambtenaar worden.
@JdV een bakfiets kun je zelfs gratis lenen bij de afvalscheidingsstations: https://loket.digitaal.utrecht.nl/nl/products/aanhanger-of-bakfiets-lenen
Steeds meer mensen zijn niet zo sociaal meer. Goed onderwijs zou helpen, maar dat is een zaak van lange adem. Meer handhaving zou ook helpen, maar er zijn te weinig handhavers en er is te weinig budget voor handhaving. De samenleving wordt op andere terreinen ook steeds asocialer (denk aan hooligangeweld, fietsen in voetgangersgebied, gevaarlijk rijgedrag met auto’s etc), dit kan handhaving niet allemaal bijbenen. Blijft ook symptoombestrijding. Afvalophalen door gemeente is best redelijk geregeld. Kan inderdaad nog klantvriendelijker door melden makkelijker te maken. Het afvalpasje dat er ooit was was ook zo gek nog niet.
Het probleem aanpakken bij de kern, namelijk de bewoners. Dat is de oplossing.
In alle wijken zie je hetzelfde gebeuren; containertje vol?, dan pleur je jouw vuilniszak er gewoon naast. Of het nou in Tuinwijk, Tuindorp, de Goudkust of Overvecht of Ondiep is. Het volk is gewoon te volgevreten om de vuilniszak even tijdelijk in de eigen schuur of kliko of wat voor bak dan ook te zetten.
Eigen gedrag eerst dus!
We kunnen de gemeentelijke instellingen wel de schuld geven, maar we zijn zelf het probleem in deze.
Als alle bewoners toch eens dit nobele advies voor in ieder geval een maandje ter harte zouden nemen, hebben we dit soort foto’s niet meer.
Maar nee hoor, klankbordje in het leven roepen, vragen stellen in de gemeenteraad, de little people alhier maar reagluren. Het lost allemaal geen ene sodemieter op mensen!
Gewoon bij een volle ondergrondse container je vuilniszak weer mee terug nemen. Probleem opgelost totdat die container is leeg gehaald.
@Wim
Nee, het begint niet bij handhaving. Het begint bij het in gesprek gaan met je buren, in dit geval de studenten en je ongenoegen als buurman bij hen melden, desnoods met je andere buren.
Niet door te gaan schelden en schreeuwen, want dat werkt vrijwel altijd averechts. Maar dat snapt deze samenleving niet meer zo goed.
Ik woon in een straat met veel sociale huur en juist die groep lijkt het allemaal maar van zich af te flikkeren. In hun huizen is het brandschoon maar eromheen is geen prio. Karton net snijden. Elke week grofvuil dunpen etc etc
Hier in Noord-West is het echt bar en boos. Zoals hierboven al gezegd worden spullen met autoladingen tegelijk uit andere wijken rond de containers gekwakt, ‘s avonds en midden in de nacht. Hele huisraden worden er gedumpt – echt ontzettend asociaal gedrag dat in een paar jaar tijd een verbijsterende omvang heeft aangenomen (waarschijnlijk om dat ze zien dat het toch wel weer wordt opgeruimd). Vooral de wat meer afgelegen, minder goed van de openbare weg zichtbare containerplekken zijn voortdurend de klos.
Een buurtrestaurant deponeert per werkdag 6á9 zakken bedrijfsafval in een kleine ondergrondse buurtcontainer terwijl 20 mtr. verder een speciale ondergrondse container is met een “vermaalsyteem” voor bedrijfsafval. Uit gemakzucht gebruikt het buurtrestaurant deze niet. Bij verzoek aan de gemeente om het restaurant te overtuigen van het juiste containergebruik geen reactie gehad.
Bij ons in de betonbuurt zijn ze bezig met het vernieuwen van die buizen van het warmtenet. De afvalcontainers zijn nu al een geruime tijd half ingebouwd door van die “afzet-hekken, nu waren veel van mijn buurtbewoners vóór die tijd al te beroerd om het klepje van de container open te doen, wanneer ze hun zak brachten, maar nu is die plek eromheen een stuk kleiner door die hekken. Dat heeft tot gevolg dat er telkens zóveel zakken en grofvuil vóór en tegen de containers aanstaan, dat je er niet eens meer bij kunt! (de containers zijn NIET VOL). Omdat er voor mij geen doorkomen aan is neem ik de vuilniszak mee terug naar huis en zet hem in de tuin, wachtend tot ik weer bij kan. Maar dat kan nog wel eens ff duren, waardoor ongedierte nu fijn in mijn tuin komt om een happie te eten!! Nu heb ik 2 katten en die vangen muizen maar inmiddels ook ratten!!!! Het probleem verplaatst niet maar breidt zich juist uit!!
Heeft de gemeente Utrecht nou zelf niet in de gaten dat die invasie van ratten is geëxplodeerd sinds de komst van die ondergrondse containers??!! Je betaald ieder jaar een godsvermogen aan afvalstoffenheffing en elk jaar wordt het meer, waarvoor?? Met kliko’s had ik nooit geen last van ratten of ander ongedierte!! Je kan me een hoop vertellen maar al deze ellende met die ondergrondse containers (oa boa’s, ratten overlast, campagnes voor dit probleem enz) kosten uiteindelijk toch veel meer dan die ouderwetse kliko’s?! De gemeente denkt schijnbaar dat mensen aanspreken, ze gaan helpen om de klep met hun handen open te doen en hun vuilniszak erin te plaatsen, maar hier zie ik dat die mensen de klep niet willen aanraken met hun handen want dát vinden ze nou echt “onhygiënisch”!!!!! Alle afval zoals etenswaren,maandverbanden etc wat fijn bij MIJN voordeur belandt omdat de containers voor bij mijn stoep staan, vinden ze niet hun probleem, het is niet hun straat???!!! Dat krijg ik als antwoord als ik mijn buurtbewoners aanspreek op het letterlijk neergooien van hun vuilniszak voor de containers… Want ja als ze die klep open moeten doen om hun zak op de juiste manier weg te gooien, moeten ze erna hun handen wassen! Stel je voor!!!! Dus nu heb ik fijn ongedierte vóór mijn deur en bij de achterdeur!
En dan heb ik ‘t nog niet eens over de stankoverlast bij m’n voordeur zodra de temperatuur stijgt, de voordeur moet zo snel mogelijk dicht omdat het anders direct ‘t huis intrekt.. Ff maand de voorkant buitenzitten is er sinds de komst van de ondergrondse niet meer bij…
Nuttige informatie.
Zal voortaan kijken of er nog eentje werkt ipv me kapot te ergeren aan de zooi in afwachting van de sanitaire ruiming.
Strenger handhaven!
Torenhoge boetes en iemand die de camerabeelden ook echt goed bekijkt zodat dit nooit weer gebeurt. Dit is het enige wat zal helpen .
Veel mensen interesseert het geen moer, als zij er maar vanaf zijn. Bij ons om de hoek is het ook iedere week raak. Wat een bende. Maar ja, handhaven kost ook geld. Als de boetes maar hoog genoeg zijn denken mensen wel 3 x na voor ze weer vuil dumpen. 1000 euro boete per keer dan maar?
Als je gaat zeuren dat het te moeilijk is om het online dooe te geven ben je gewoon lui. Of de taal niet goed machtig, dat kan ook. Dan kan je bellen en maken ze de afspraak voor je. Als je niet weet wat het betekent dat bijvoorbeeld een bank of kast uitgezonderd is van de 1,5 meter regel, bel dan ook gewoon even. Afvalscheidingsstations zijn in het weekend ook open dus als je daar geen tijd voor wilt maken is dat je eigen probleem, niet vd hele buurt (en belastingbetaler!). Je kan zelfs gratis even een aanhanger of bakfiets lenen. En als de ondergrondse container vol of geblokkeerd is zet je je rotzooi er niet naast want dan kan de vrachtwagen em weer niet lezen en is er extra personeel nodig om jouw rotzooi op te ruimen (en dus extra belasting centen). Enzovoort.. we creëren dit probleem echt zelf!
In Zuilen Queeckhoven dagelijks vuil op/naast/rond/omheen de ondergrondse containers. Meerdere meldingen gemaakt, maar vrijwel nooit een gewone boa te zien in de wijk. Ook grofvuil wordt er bij gezet. In Overvecht hebben ze hier op twee locaties containers van stadswerken voor geplaatst. In Zuilen kan dat blijkbaar niet?
@Joris: Dat kan met een hele handige app waar veel gemeentes (ook Utrecht) mee werkt. De app heet “Buiten Beter”. Daar kan je melding maken van allerlei soorten van overlast. Van vuilnis op straat en een kapotte container tot kapotte straatverlichting.
Plak op de containers website en telefoonnr + hoe je grofvuil kunt laten ophalen?
De opening van de containers is te klein. Dua gaat er veel náást.
Wanneer er íets náást ligt, gaat de volgende er blind vanuit dat hij vol zit.
1+1=2
Melden is mooi. Voorkomen is beter.
Dagelijks legen een must.
Dit gaat nooit veranderen in een stad met zoveel verschillende bevolkingsgroepen en culturen Het is naïef om te denken dat het gedrag door handhaving gaat veranderen. We zullen er mee moeten leven, dat we een gemeente hebben die niet luistert naar de behoefte van bewoners en stoïcijns eigen oplossingen bedenkt.De bakken voor papier zijn niet ingesteld op de grote dozen waarmee post verzonden wordt. Past niet door de vul opening. Daarmee wordt direct het probleem gecreëerd. Als je aankomt met je afval en de bak is vol. Logisch dat dat mensen het niet mee naar huis nemen. Wat is er mis met het oude ophalen lang de deur.. ik denk dat het goedkoper is dan handhaven en telkens opruimen.
De gemeente Utrecht heeft de gemeente belastingen weer flink verhoogd en idd de regels rond wat je mag aanbieden zijn niet altijd even duidelijk. De laatste keer met aanbieden van het grootvuil kwamen ze niet opdagen en heeft die zooi gewoon een weekje door de straat laten laten slingeren
Dit is puur gemakzucht en asociaal gedrag!
Van mijn buurvrouw hoor ik dat het haar al drie keer is gebeurd dat zij een afspraak heeft ingepland om het grofvuil op te laten halen maar dat men gewoon niet komt opdagen. Daar zou ook wel eens naar gekeken mogen worden.
Ooit gebeld om een grote oude luie stoel op te laten halen als grof vuil. Stond smorgens (nadat ik nog 2 weken moest wachten voor ze kwamen)om half 7 smorgens netjes langs de weg maar niet opgehaald, ook volgende dag niet. Na wat telefoontjes werd ik beschuldigd van het niet op tijd aangeboden te hebben. Fijn zo’n medewerkster die je beschuldigd van liegen. En ja, ik heb het gewoon laten staan. Na een dag of 4, 5 werd het eindelijk opgehaald.
Ik heb gehoord dat er gemeentes zijn waar je een grote bak met twee wieltjes krijgt die je eens in de week aan de straat mag zetten. Dat schijnt best goed te werken.
Gaat nog wel erger worden als de gemeente weer moet bezuinigen op gemeentelijke diensten. Maar het is A. gedrag van mensen zelf en B. gemeentelijke diensten niet n iet goed reageren en allerlei eisen gaat stellen aan het aan te bieden afval.
Of zou het wellicht zo zijn dat de containers niet op tijd geleegd worden?
Mensen hebben zeer lage waarden en normen.
Bij ons gezin maken wij eerst een afspraak om grofvuil op te laten halen. Dan zetten we het grofvuil alleen de nacht voor de geplande afspraak op een nette stapel op de kant van de straat. We gaan niet zomaar op een hoopje smijten of de doorgang van de stoep belemmeren. Het werd de volgende dag probleemloos opgehaald. Een andere groep mensen lieten hun grofvuil grofweg een weekje liggen en je moest bijna op de straat lopen om eromheen te gaan.
Daarnaast zie ik ook heel vaak dat men gewoon zakken vuilnis naast de bak zetten terwijl er nog heel veel ruimte in de ondergrondse bak beschikbaar is. Als het echt vol is, dan gaat het voor een paar dagen in de berging tot er weer ruimte is.
Mensen die niet netjes afval wegzetten verdienen ongedierte in hun huis.
Handhaving heeft onvoldoende capaciteit. Sociale controle is het enige dat een beetje kan helpen. Verenig je daarom als buurt. Zorg dat je je buren kent en zij jou. Onderhoud goede contacten met je buren. Zet je in voor je eigen buurt. Spreek met enkele gelijkgestemde buren af om bijv. eens per week groen te onderhouden, zwerfvuil op te rapen en vuilniszakken die naast de container staan, erin te doen. En: spreek inwoners aan die afval naast containers zetten of grofvuil dumpen. Iedereen heeft er belang bij om verloedering te voorkomen en om de rattenoverlast zo laag mogelijk te houden.
Het is geen gemakzucht of gebrek aan handhaving. Die ondergrondse containers zijn er doorgeduwd door een politieke partij. En toen werd er al gezegd dat het problemen op zou leveren, maar deze politieke partij vindt partij ideologie belangrijker (hebben ze wel vaker last van).
Net als de passen, die ingevoerd waren om de “burger op te voeden” (lees: een opmaat naar het extra belasten per huishouden). Ook daarvan zei iedereen dat het niet ging werken, maar toch werd het door geduwd. Maar uiteraard werd dat later toch ook weer afgevoerd.
Dus wederom miljoenen bij het vuilnis, vanwege lichtfietserij en dedain voor de burger.
Verschillende keren een melding gedaan van troep op straat, krijg je van de gemeente Utrecht een meldingsnummer waarmee je melding geregistreerd staat. Krijg je na een dag of twee een e-mail dat uw klacht afgehandeld is en de troep is opgeruimd, jaja vergeet het maar. Een keer melding gedaan van een lachgas fles die open en bloot in de goot lag, krijg ik een telefoontje van politie bureau dat ze hem verwijdert hebben. Loop ik een dag later er langs met de hond uitlaten, ligt die gasfles er nog gewoon. Ik wil maar zeggen, de Gemeente Utrecht, de Handhavers en de Politie liegen met z’n allen alles aan elkaar!!!!!
Hoezo geen handhaving, er rijd een paar keer per dag een scanauto van handhaving langs………..
Iedereen flikkert het er maar neer… heeft niks met sociale huurwoningen of weet ik veel te maken!
Er zijn te wrong container of te veel mensen,.
Ik zie het overal liggen.
Gewoon weer terug na de vuilniszakken en grootvuil 🤷🏼♀️
Woon in het centrum, op loopafstand van de foto boven dit artikel en zie mensen dagelijks afvalzakken naast de reguliere prullebak die op de foto staat zetten. Ik vermoed dat veel mensen die hier nieuw komen wonen niet beter weten dan dat je daar elke dag gewoon vuilniszakken neer kunt zetten, ze doen het dan ook op elk mogelijk moment, ‘s ochtends net nadat de zakkenz ijn weggehaald, halverwege de middag. Het is ook verwarrend dat er zakken die naast een reguliere prullebak worden gezet ook worden opgehaald. Gemeente kan het bv. versimpelen: in de binnenstad gooi je je spullen in een ondergrondse container, alles wat ernaast staat wordt apart opgehaald, doorzocht en beboet, ik kreeg tien ajar geleden een boete omdat ik mn vuilniszak door verwarring wegens een feestdag een dag te vroeg of laat had buitengezet (was iets van €100 ofzo), toen had ik m’n lesje snel geleerd. Herken ook wat Wim 29/5/2024 – 15:19 zegt, woont misschien ook in deze straat? En herkenbaar wat Wim en Michiel zeggen, heb nog nooit iets van handhaving gezien. In de Donkerstraat aan de Mariaplaatskant is het vrijwel dagelijks een rotzooi, terwijl er op +/- 100m afstand drie ondergrondse containers zijn.
Langs de Graadt van Roggeweg ligt ook bijna elke week wel een hele huisraad op de stoep, soms zelf complete (kleding)kasten en keukenapparatuur. Alsof daar echt bijna elke week iemand verhuist ofzo en ze hun oude meubels daar dan maar achterlaten.
Plak hele grote foto’s van ratten op die containers!
Met de tekst erbij: ook graag een huisdier?
Maar dan wel echte grote foto’s van 50×50 cm of zo! Mensen moeten dit beeld duidelijk op hun net vlies krijgen……..
En PvdD…….niet zeuren graag!!!
@WvR, precies. Gewoon die stomme zin weghalen van de website en het de burger weer een stukje makkelijker maken.
@Jenf, kijk dat zijn de tips die helpen om de burger weer te helpen zijn gedrag aan te passen, en baadt het niet dan schaadt het niet in dit geval.
@ Gezeik, het gaat hier niet om gezeur, maar om een betere communicatie. Als je wilt dat de burger zijn grofvuil aanbiedt, moet je in je boodschap niet als een van de eerste zinnen dit soort onzinnige en onjuiste belemmeringen noemen.
De overlast onstaat door hoe de mens is en hoe het systeem is ingericht.
Ondergrondse containers werken niet goed. De kleppen zijn vaak te klein, waardoor het proppen en duwen wordt. Vaak moeten mensen helpen met het openduwen van kleppen en met hun handen aan de containers zitten. Dat willen veel mensen niet doen (smetvrees), dus is de makkelijkste optie er naast zetten. Voorkomt veel gedoe (duwen en wurmen) en voorkomt vieze handen. De meeste mensen vinden vuilniswegbrengen een vervelend iets. Daar willen ze snel vanaf zijn. Doen ze vaak als ze toch al op weg naar ergens zijn. Ook is het eigenlijk raar dat je in sommige gemeentes pasjes nodig hebt om ze open te doen. Heb je wel de zak bij je, maar niet het pasje, dan ga je al. Ook dan laten mensen zakken naast containers achter.
Het systeem met de containers is niet ingevoerd, omdat het makkelijker is. Het is ingevoerd als kostenbesparing. Afval hoeft (was de gedachte) minder vaak opgehaald te worden met grote vrachtwagens. In het centrum, met steeds meer inwoners, moest meerdere keren per week afval opgehaald worden in de oude situatie. En dus wordt er met de invoering van de containers bespaart op benzine en personeelskosten. Een route langs een paar containerpunten is kilometers korter dan door zo goed als alle straten rijden. Dit bespaart tijd en brandstof.
Afvalverwerking is meestal openbaar aanbesteed aan bedrijven door gemeentes en dat betekent dat het geen maatschappelijke dienst meer is, betaalt door ons allen, maar dat er door bedrijven die hier op intekenen aan verdiend moet worden. Dat betekent maximale kostenbesparing, zo min mogelijlk leveren, net het minimale niveau halen en zo veel mogelijk verdienen, maximale winstoptimalisatie. Dat is het gevolg van het neoliberale marktdenken, door VVD, D’66 en CDA al decennialang aangehangen, waar men onder paars (de VVD/ D’66) zelfs de PvdA in mee heeft gekregen. Geld verdienen is goed voor enkelen, niet voor de samenleving als geheel. Bij het afval zijn de gevolgen meteen zichtbaar.
Even een tegengeluid: ik ben er wel blij mee. Ik kan mn vuilnis wegbrengen wanneer ik wil, voor grofvuil voer ik een formuliertje op de website in, en het wordt geregeld. En die bakken? Bij ons in de straat gaat dat eigenlijk altijd wel goed.