In de Canadese stad Edmonton staat sinds zondag een exacte kopie van het beeld van Anne Frank dat op het Janskerkhof in Utrecht staat. Het idee voor het beeld kwam van Frank Stolk, een Canadees met Nederlandse roots die op vakantie was in Utrecht en onder de indruk raakte van het beeld.
Frank Stolk groeide op in Nederland en hoorde in zijn jeugd veel verhalen over de rol van het Canadese leger in de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegen een lokale krant in Canada vertelt Stolk: “De dankbaarheid daarvoor zit voor altijd in ons hart. Nederlandse schoolkinderen onderhouden nog altijd de Canadese begraafplaats in Nederland. Ze leggen er bloemen en branden kaarsjes op de herdenkingsdag.”
Toen Stolk op vakantie was in Utrecht en het beeld van Anne Frank op het Janskerkhof zag, besloot hij dat er in de Canadese stad Edmonton ook zo’n beeld moest komen. Als eerbetoon aan de Canadese militairen. Stolk, voorzitter van de Nederlands-Canadese Club Edmonton, besloot zich samen met de clubleden hard te maken voor zo’n beeld.
Pieter d’Hondt
Afgelopen zondag was het zover: in Light Horse Park in Edmonton werd op een bronzen sokkel het beeld van Anne Frank onthuld. Het is niet alleen een kopie van het beeld op het Janskerkhof, het Canadese beeld is namelijk daadwerkelijk gemaakt met de mal die beeldhouwer Pieter d’Hondt in 1960 gebruikte voor het beeld in Utrecht.
Bij het beeld in Edmonton is een plaatje met een barcode neergezet, die mensen kunnen scannen om meer informatie te lezen over Anne Frank. Ook staat er een bordje met informatie in het Engels, Nederlands en Frans.
Bedanken
Het beeld is geplaatst om de Canadese militairen te bedanken voor hun rol in de bevrijding, maar ook om Anne Frank te eren. Stolk vindt dat zij symbool staat voor het goede in de mens. “De ondertoon van haar schrijven was dat ze altijd geloofde dat menselijkheid zou zegevieren en sterker zou zijn dan het kwaad.”
Stolk hoopt dat mensen die het beeld zien even nadenken over wat vrijheid werkelijk betekent. “In alle oorlogen (zelfs nu) zitten mensen ondergedoken en worden mensen vermoord en gemarteld. We zouden ons geen zorgen moeten maken dat we anderhalf jaar niet naar een bar konden. Mensen zouden moet reflecteren op hoe goed ons leven in Canada is.”
‘Onze’ Anne Frank staat al sinds 1960 op het Janskerkhof. Sinds afgelopen weekend staat er een kopie van dit beeld in Edmonton, Canada. Een Canadees met Nederlandse roots was op vakantie in Utrecht en kwam het beeld tegen: and the rest is history. 🇳🇱 ❤️🇨🇦 pic.twitter.com/BkS4NFizAn
— Gemeente Utrecht (@GemeenteUtrecht) August 11, 2021
Gekoppelde berichten

De stadsbeeldhouwer van Utrecht was een ambachtsman: ‘Hij was altijd bezig’
Een stad als Utrecht kan blijven verbazen. In het straatje Wijde Doelen, langs het Louis…
2 Reacties
ReagerenIn ‘Met het oog op morgen’ zondagavond jl. interview met
Cees Grimbergen en Frank Stolk gehoord. Bijzonder verhaal.
Hoop wel dat ze ergens in de informatie bij het beeld ‘Anne Frank’ in Edmonton wel de naam van de beeldhouwer, Pieter d’Hondt, noemen!
Te vaak zien we hier in Nederland beelden staan zonder titel en naam van de beeldhouwer en dat is meer dan jammer en verdienen de beeldhouwers niet!
Het zou toch fantastisch zijn als in het Zocherplantsoen aan de voet van de woning en het atelier van Pieter d’Hondt, zijn portret komt te staan. De geweldig mooie karakteristieke kop van Pieter, kort voor zijn overlijden in 1997 gemaakt door zijn bevriende beeldhouwer
Paulus Reinhard!
Culturele Zaken gemeente Utrecht kijk hier svp een na!
@W
Als Pieter d’Hondt een oude witte heteroseksuele man was, dan kan je het wel vergeten want bij ons gemeentebestuur gaat policor inclusiviteit boven kwaliteit.