Utrechts college maakt opnieuw duidelijk: geen voorstander van lokaal vuurwerkverbod Utrechts college maakt opnieuw duidelijk: geen voorstander van lokaal vuurwerkverbod

Utrechts college maakt opnieuw duidelijk: geen voorstander van lokaal vuurwerkverbod

Utrechts college maakt opnieuw duidelijk: geen voorstander van lokaal vuurwerkverbod
Vuurwerk. Archiefbeeld DUIC
Het college in Utrecht laat opnieuw weten geen voorstander te zijn van een lokaal vuurwerkverbod. De gemeente steunt wel een algeheel landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Het standpunt is een reactie op het initiatiefvoorstel dat GroenLinks en Partij voor de Dieren in oktober indienden.

Het college in Utrecht laat opnieuw weten geen voorstander te zijn van een lokaal vuurwerkverbod. De gemeente steunt wel een algeheel landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Het standpunt is een reactie op het initiatiefvoorstel dat GroenLinks en Partij voor de Dieren in oktober indienden.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren deden in oktober een initiatiefvoorstel voor een algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in de stad Utrecht. Het verbod zou in moeten gaan tijdens de jaarwisseling 2021/2022. De gemeenteraad beslist later of het voorstel wordt aangenomen.

Het college vindt, net als GroenLinks en de Partij voor de Dieren, dat het afsteken van minder vuurwerk positieve effecten zal hebben voor dierenwelzijn, milieu, volksgezondheid en het verminderen van de veiligheidsrisico’s.

“Met het landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen dat op 1 december a.s. ingaat, zet het Rijk een belangrijke stap”, schrijft het college. “Voor inwoners van de stad en omliggende gemeenten biedt landelijk beleid duidelijkheid (…) Regels beklijven beter wanneer ze voor alle inwoners van het land gelijk zijn en Utrecht kan meeliften op het landelijke communicatiebeleid.”

Vuurwerkbranche

Het college noemt daarnaast de vuurwerkbranche als belangrijke betrokkene. Het Rijk heeft een subsidieregeling om vuurwerkverkopers te helpen met het opruimen van voorraden van het vuurwerk dat vanaf komende jaarwisseling verboden is.

Vuurwerkhandelaren mogen ander vuurwerk echter nog gewoon verkopen en het college vindt dat Utrechters gebruik moeten kunnen maken van hun diensten. De subsidieregeling van het Rijk geldt bovendien niet voor het opruimen van voorraden van het vuurwerk dat nog is toegestaan. Het college wil daarom geen afsteekverbod zonder verkoopverbod en geen verkoopverbod zonder compensatie.

Burgemeesters

De burgemeesters van de vier grote steden denken hetzelfde over het vuurwerkverbod. Uit het Tweede Kamerdebat over dit onderwerp bleek in februari dat de grote steden denken dat er zonder landelijk totaalverbod van verkoop en afsteken van vuurwerk sprake zal blijven van overlast, schade en gevaarlijke situaties.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Hans

  Heel jammer dat het college niet wil doorpakken. Door de zure appel heen bijten is beter dan maar wat aanmodderen. Een totaal vuurwerkverbod is in het licht van de huidige coronacrisis, die leidt tot een voortdurende overbelasting van de zorg, meer dan passend. Het afsteken van consumentenvuurwerk is, zo is gevoeglijk gebleken een particulier lolletje wat ontiegelijk veel schade, ellende, dierenleed en onkosten oplevert. De hele samenleving lijdt er ieder jaar weer onder. Tijdens het schrijven van dit bericht gaat er bij mij in de buurt nu al weer (11.38u in de ochtend, op 9 november) een zwaar stuk knalvuurwerk af. Mijn hond gaat er telkens compleet van over de rooie.
  De vuurwerkbranche moet begrijpen, net als de tabaksbranche en de handel in nertsbont dat het de hoogste tijd is om een andere bron van inkomsten te zoeken.

 2. Natte Otter

  Erg zonde als dit er door heen komt, want er zal ook zeker een mate van substitutie plaatsvinden. Je kan gewoon naar Belgie of Duitsland (of andere Europese landen) en daar kopen wat je wilt.

  Dat gebeurt nu al met alles wat je nu hoort knallen en waar (bewust) vernielingen mee wordt gepleegd.

  Het legale Nederlandse siervuurwerk is van hoge kwaliteit. Dus een deel van de mensen zal relatief veilig Nederlands vuurwerk in gaan ruilen voor mogelijk gevaarlijker (minder goed getest) buitenlands vuurwerk.

  Pak kans van overlastgevers zal nihil blijven, overlast in de aanloop zal hetzelfde blijven (er is geen enkele reden om aan te nemen dat het minder zal worden, want er is nu ook al een verkoop verbod). Je schiet er dus weinig mee op.

 3. Gerard Brugmans

  Waar komt die meelevende houding jegens vuurwerkdealers toch vandaan? Ze hebben jarenlang dik verdiend aan die rommel en bijgedragen aan veel ellende. We hebben nu toch echt wel iets anders aan het hoofd dan deze dubieuze branche te gaan lopen pamperen. Gewoon direct stoppen met die onzin zonder compensatie, en anders moeten we misschien maar wat van de schade van de afgelopen decennia gaan verrekenen, eens kijken wie er dan moet betelen!

 4. Lombokker

  Of het nu vuurwerk is of iets anders; zolang er niet wordt gehandhaafd haalt een verbod helemaal niets uit. Maar om een of andere reden wil dat maar niet doordringen bij onze ambtenaren en politici.
  Een groot deel van die politici is overigens werkzaam als ambtenaar.

 5. Manou De R.

  Jij vraagt je af waar dat “pamperen” vandaan komt Gerard? Dit is toch al decennia lang de rode draad met alles in Nederland?

 6. waldorff

  @Lombokker: ben dat met je oneens. Je kan nu eenmaal niet achter elke boom of prullenbak een agent neerzetten om te handhaven.
  Mensen moeten zich ook aan regels en wetten houden zonder dat ze meteen een boete krijgen; maar…in de praktijk zie ik heel veel mensen om me heen die vinden dat die regels wel gelden voor de ander. (denk aan fietsen door rood, autorijden met een mobieltje in de hand, roken op het perron, het zich niet houden aan coronamaatregelen etc. etc.)

 7. cas

  @ Gerard, jammer dat je het idee van compensatieregelingen niet snapt. Uitleg lijkt mij met jou opmerking een te hoog gegrepen toevoeging.

 8. Kadoendra

  Ik koop liever aandelen op de Canadese Venture beurs want die kunnen ook enorm de lucht in knallen!

 9. Katja

  Utrechts college maakt opnieuw duidelijk. leve de lol en maling aan de zorgverleners en hulpdiensten.

 10. Rinke Doornekamp

  Als het in Nederland niet meer verkocht mag worden zou het al een hoop ellende schelen. Het is toch ongelooflijk dat dat men een vrijbrief geeft aan: vandalisme, vernielzucht, dierenleed, brandstichting, straatterreur, en niet te vergeten, luchtvervuiling, Een enorme hoeveelheid fijnstof roet, rook , stank en CO2 gaat de lucht in. Overbelaste ziekenhuizen krijgen ook nog eens te maken met mensen met een vuurpijl in het oog, afgerukte handen enz. enz. Gelukkig Nieuwjaar!!!

 11. Wilma

  Slap slap slap zoals altijd als het ergens om gaat. Misschien toch maar naar Rotterdam

 12. Stadsie

  Tijdens de wintersport vallen er jaarlijks meer gewonden dan door vuurwerk. De pandemie kwam dit begin dit jaar uit een skihut. Laten we dus wintersporten verbieden.

 13. RABE

  Slachtoffers van vuurwerk moeten maar buiten wachten tot ze geholpen kunnen worden. Meestal gaan deze slachtoffers te makkelijk om met de veiligheid.
  Echte patiënten moeten te alle tijden voorrang hebben bij de eerste hulp en verder.

 14. cas

  Dierenleed….. Het hele jaar een irritante blaffende hond in de straat en katten die het hele jaar in je tuin kakken…. Nou, die ene dag dat het voor hun minder leuk is zal mij een biet wezen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).