Utrechts college wil 2,5 ton extra voor komst van La Vuelta in 2022 Utrechts college wil 2,5 ton extra voor komst van La Vuelta in 2022

Utrechts college wil 2,5 ton extra voor komst van La Vuelta in 2022

Utrechts college wil 2,5 ton extra voor komst van La Vuelta in 2022
Het Utrechtse college heeft de gemeenteraad gevraagd om akkoord te gaan met een extra bijdrage van 250.000 euro voor de komst van La Vuelta. De wielerronde werd in 2020 afgelast vanwege corona, maar de organisatie hoopt dat het evenement in 2022 alsnog de Domstad aandoet.

Het Utrechtse college heeft de gemeenteraad gevraagd om akkoord te gaan met een extra bijdrage van 250.000 euro voor de komst van La Vuelta. De wielerronde werd in 2020 afgelast vanwege corona, maar de organisatie hoopt dat het evenement in 2022 alsnog de Domstad aandoet.

Het college hoopt dat het evenement door de extra bijdrage op dezelfde manier gehouden kan worden zoals voor vorig jaar gepland was. Zo was er een programma met activiteiten dat ruim honderd dagen voor het evenement van start zou gaan. In totaal zouden 160 organisatoren zo’n 200 evenementen en activiteiten organiseren. Het grootste deel van de organisatoren heeft na de afgelasting in 2020 gezegd ook in 2022 weer mee te willen doen.

Als La Vuelta in 2022 naar Utrecht komt, wil het college het evenement koppelen aan de viering van 900 jaar stadsrechten. Ook voor dat evenement staan namelijk allerlei activiteiten op de planning. Het college hoopt dat de twee evenementen het perspectief kunnen bieden dat nu door de coronacrisis ontbreekt. “2022 wordt zo een jaar om naar uit te zien en te vieren met de hele stad”, staat in het raadsvoorstel.

2,1 miljoen euro

La Vuelta zou vorig jaar van start gaan in Utrecht en Noord-Brabant, maar dat kon vanwege het coronavirus niet doorgaan. Vervolgens is door de betrokken provincies en gemeenten gekeken naar mogelijkheden om de start van de Ronde van Spanje in 2022 wel te organiseren.

Daaruit bleek dat in totaal ongeveer 2,1 miljoen euro extra nodig is om het evenement te kunnen organiseren zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Dat geld zou vooral nodig zijn voor het opnieuw opstarten en inrichten van de organisatie van het project en werkzaamheden die voor het evenement in 2022 moeten worden aangepast aan de huidige situatie.

Extra geld

De gemeente Utrecht had voor het evenement 2,1 miljoen euro beschikbaar gesteld en het college hoopt nu dus dat daar nog 250.000 euro bij komt. Dat geld zou voor het grootste deel (200.000 euro) komen uit het potje ‘Economie en Werk voor Iedereen’ uit de programmabegroting 2021. De overige 50.000 euro komt uit de reguliere begrotingen van Sport en Economische Zaken.

De andere publieke partners (provincie Utrecht, provincie Noord-Brabant, gemeente Breda en gemeente ’s-Hertogenbosch) hebben al extra geld toegezegd. Private partners die al bij het project betrokken waren, hebben gezegd dat ze een extra bijdrage willen doen. Ook worden er nog nieuwe partners geworven. Tot slot is aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een aanvullende subsidie gevraagd.

1 april

Het ministerie van VWS en de gemeente Utrecht moeten uiterlijk 1 april beslissen of ze extra geld gaan vrijmaken. De directie van La Vuelta wil namelijk op 1 april 2021 een besluit nemen over de toewijzing van de start in 2022.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
  1. Pee

    Ik denk dat dat geld beter ergens anders aan besteed kan worden.

  2. k

    NEE!!! Besteed het geld nou eens aan Economie en Werk voor Iedereen, zeker in/na coronatijd.

  3. Rob H.

    k 5/2/2021 – 12:48: De gehele horecasector, die nu op zijn gat ligt, is er dolblij mee. Dat is economie. En werk.

  4. Lombokker

    Belachelijk! Gebruik dat geld maar om ervoor te zorgen dat kinderen in Utrecht meer beweging krijgen. Er zijn legio sportclubs die een wachtlijst hebben voor jeugdleden, doe daar eerst eens wat aan.

  5. Scherpschutter

    @Lombokker

    Wat dacht u ervan om dat geld gewoon terug te geven aan de rechtmatige eigenaren, de belastingbetalers. Die kunnen prima zelf beslissen waar ze hun geld aan willen uitgeven.

  6. Jozias

    Even 250.000 (boven op wat miljoenen) extra willen uittrekken voor prestigespeeltje “De Vuelta”; een uiterst commerciële onderneming trouwens, zo’n Vuelta, met miljoenen op de bank, maar dan gemeentes en belastinggeld gebruiken om het speeltje te financieren en dus ook de belastingbetaler.

    Ik zou gewoon het belastinggeld terugstorten op de bank en een crowdfunding organiseren als gemeente Utrecht. Kunnen we meteen zien wat de animo vanuit het bedrijfsleven en de burger is voor deze Vuelta. Het wordt de hele tijd verkocht als giga feest voor de stad en als feest voor de burger. Kunnen we meteen zien of die burger hier nu wel op zit te wachten. Het geld komt hoe dan ook van hen af.

    Zo’n gok durft de gemeente vast niet aan. Ze durven namelijk niet te zeggen waar het nu om draait; namelijk dat de Vuelta een prestigespeeltje voor bestuurders is, waarmee zij graag geschiedenis willen schrijven.

  7. Karel

    Totaal oninteressant, dit “feestje”. Weggegooid geld.
    Laat Spanje dat fietsgebeuren maar tot eigen land beperken.
    Koppeling met 900 jaar stadsrechten is volstrekt kunstmatig en betekenisloos.

  8. Pee

    @Jozias
    Helemaal mee eens.
    Jammer genoeg zullen ze dat niet op zo’n manier doen want ze weten dat het dan niet door zal gaan.

  9. RABE

    Wat is de gemeente toch met geld aan het smijten. Cultuurhuis, Vuelta en ga zo maar door. Echt niet leuk meer.
    Maar nu weet ik wel waarom de afvalstoffenheffing omhoog gaat.
    De burger betaald voor uitspattingen van de gemeente.

  10. C.

    “Als La Vuelta in 2022 naar Utrecht komt, wil het college het evenement koppelen aan de viering van 900 jaar stadsrechten. Ook voor dat evenement staan namelijk allerlei activiteiten op de planning. Het college hoopt dat de twee evenementen het perspectief kunnen bieden dat nu door de coronacrisis ontbreekt. “2022 wordt zo een jaar om naar uit te zien en te vieren met de hele stad”, staat in het raadsvoorstel.”

    Wat een éééééénig ideeeeee! Laten we dan al die wielrenners ertoe verplichten om bij de start verkleed te gaan als historische figuren van rond 1122: als keizer Hendrik V, als bisschop Godebald, Giselbertus, ja ook als keizerin Mathilde (!), noem maar op. Laten ze op het archief en bij de overige gemeentelijke diensten waar de expertise heet te zijn aan het werk gaan met dit idee.

  11. N.

    @C.
    Dat lijkt me nu echt een goed idee voor Citymarketing, waar die enorme staf die ze daar hebben — vooral gastvrouwen, zo heb ik wel eens gezien op hun website — nu thuiswerkend hun tanden in kunnen zetten.

  12. Lexus

    De Vuelta is, net als de meeste topsport, een commercieel gebeuren, dat daarom zijn eigen wielerbroek moet ophouden. Van de komst van zo’n spektakel profiteert maar een klein deel van de bevolking; heel veel mensen hebben er vooral last van. Om hier te mogen starten zou in ieder geval een flink bedrag op tafel moeten worden gelegd voor de vele kosten die de gemeente hiervoor moet maken. Waarom moet trouwens een Ronde van Spanje tweeduizend kilometer van huis beginnen? Dit levert gigantische milieuschade op. En dan die koppeling aan de herdenking: ik ben benieuwd hoe dat aan elkaar gepraat gaat worden. City Marketing, doe je best. Ik ben heel benieuwd hoe die lucht gebakken gaat worden.

  13. C.

    Ik zie nu dat in de laatste alinea iets staat over 1 april …… Is dit hele bericht niet een grap? Inclusief de koppeling Vuelta – 900 jaar stadsrecht?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).