Stop het zwart-wit denken, dat is wat de initiatiefnemers van ‘Dare to be Grey’ willen met hun campagne. De studenten van Universiteit Utrecht wonnen met hun social media campagnes de eerste prijs in de Facebook Global Digital Challenge.
De Utrechtse studenten vinden dat het grijze midden, met zijn brede diversiteit aan meningen, nuances en identiteiten, onder druk is komen te staan. Er wordt volgens hen steeds meer gedacht in extremen, in zwart en wit. “Dat komt tot uiting in felle discussies over de vluchtelingenstroom en de plaats van bijvoorbeeld de islam in onze samenleving.”
Om deze polarisatie te doorbreken, hebben de studenten een campagne opgezet. De campagne bestaat uit een fotoserie, een serie video’s en een video-animatie. Daarnaast organiseert ‘Dare to be Grey’ verschillende activiteiten om mensen bewust te maken van zwart-wit denken. “Door een platform te creëren voor persoonlijke verhalen, bieden wij iedereen in het midden een vooraanstaande plaats in het maatschappelijk debat.”
‘Dare to be Grey’ begon als stage voor Utrechtse studenten internationale betrekkingen. Maar de stage is bijna afgerond, de campagne nog lang niet. De studenten gaan waarschijnlijk door met de campagne.
De Facebook Global Digital Challenge is een initiatief van de Amerikaanse overheid en Facebook. Universiteiten over de hele wereld deden mee aan de challenge.
7 Reacties
ReagerenEr zijn ook Joden, hindoes, boeddhisten, katholieken, protestanten, enz, die een helpende hand kunnen zijn, de hele discussie over moslims komt denk ik de hele Nederlandse samenleving zijn strot uit.
Als iedereen nu eerst eens de koran en de hadith gaat lezen.
Er zijn ook vrouwen en mannen die een helpende hand kunnen bieden. Volwassenen en kinderen. Dat doet niet af een verhaal. Wat mij de strot uit komt, is de negativiteit en gebrek aan respect voor elkaar. Als dat er meer zou zijn, dan is discussie ook minder nodig. Beetje ironisch dat bij een oproep tot minder zwart-wit denken GeenStijl komt met zo’n ongenuanceerde uitspraak…
Esther 1/7/2016 – 2:43
Volgens mij heeft @GS gelijk en heeft het gros van de bevolking het wel gehad met al die gelikte islamitische praatjes die strijk en zet worden gelogenstraft door de dagelijkse realiteit.
Lees de koran eens.
Waar de studenten eigenlijk werkelijk toe oproepen is ‘stop met denken’. Men zoekt in essentie een compromis tussen tegengestelde gedachten, waarmee zowel goede als slechte gedachten gemixed zouden worden tot een grijze blubber die niet ‘goed’ meer is, en dus ook sowieso ‘slecht’ bevat. Grijs is per definitie geen denken meer. Grijs is juist afstand doen van denken.
Het is een compromis sluiten om het compromis sluiten, waarbij de verschillende gedachtes op zich (en de redeneringen erachter) niet langer centraal staan, maar dus het compromis als zodanig. Dat vormt een afschaffing van ratio, logica en rede als zodanig. Een gedachte (ook over Islam of de vluchtelingenstroom) is ofwel goed ofwel slecht. Wie op basis van rationele overwegingen een goede gedachte heeft en vervolgens besluit om een compromis te sluiten met iemand waarvan men weet dat hij/zij een slechte gedachte heeft, is krankzinnig.
Er mag nooit een compromis zijn waar het gaat om principes. Er mag ook nooit een compromis zijn waar het gaat om moraal. Er mag eveneens nooit een compromis zijn waar het gaat om zaken als kennis, waarheid of rationele overtuigingen. Goed is goed, slecht is slecht. Het grijze midden is per definitie evil.
Leve het zwart-wit denken! Dat is tenminste denken.
@Esther 1/7/2016 – 2:43;
Tja Esther het is zomer dus je zal wel de hele dag met een roze bril oplopen.
Fijn weekend Esther.
Dare to be Grey is duidelijk iets waarvan @Hans en @GS de ruimere betekenis niet van snappen, Frank Boeijen zong het al , denk niet zwart denk niet wit maar alleen in de kleur van je hart, en dat is wat er in een heel groot gedeelte van onze multiculturele samenleving nog niet gedaan en om die reden is het helaas weer nodig om met Dare to be Grey de aandacht voor te vragen, nee geef mij dan maar iemand zoals @Esther die hier word neergezet als iemand die een roze bril zou dragen, dat is altijd beter dan zwart-wit denken