Verschillende creatieve, ambachtelijke of historische producten uit de regio. In de rubriek Utrechts Gemaakt wordt een product uit de stad centraal gesteld. In deze editie: Staffhorst Jenever.
Van 1861 tot 1974 maakte de familie Staffhorst een echte Utrechtse jenever. Bastiaan Staffhorst behoort tot de vijfde generatie die de familietraditie in 2013 een nieuw leven heeft ingeblazen. “Ik had nog één fles Staffhorst Jenever van mijn vader. Als ik deze nu opdrink, is het weg, dacht ik. Dat vond ik zonde en ik besloot weer een keteltje te gaan stoken.”
Kardemom
Uiteindelijk is het niet gebleven bij het stoken van die ene ketel. Samen met Arjan Smit van distilleerderij de Pronckheer houdt Staffhorst zich inmiddels alweer vijf jaar bezig met de gedistilleerde drank. “Met zijn tweeën hebben we die laatste fles geanalyseerd. De kardemom sprong daar erg uit. In al onze jenevers proef je die dan ook terug. Je kunt dus wel zeggen dat kardemon de rode draad in al onze jenevers is.” Door te werken met ambachtelijke producten probeert Staffhorst zich te onderscheiden van de grote jenever stokerijen. “We willen compromisloos kwaliteitsproducten maken. Voor ons is het belangrijk dat het heel lekker is.”
Eau de Vie
Volgens Staffhorst is het niet zo dat vooral oude mannen jenever drinken, iets wat veel mensen denken. “Het is een vrij kostbaar product, dat voornamelijk wordt gekocht door mensen tussen de dertig en vijftig.” Hoewel de gin op dit moment het meest populair is , is de jenever volgens Staffhorst bezig aan een comeback. De Eau de Vie daarentegen is heel onbekend en daarom (nog) niet heel gewild. “Eigenlijk is het jammer dat maar weinig mensen Eau de Vie drinken, want van fruit – waar deze drank van gemaakt wordt – is vrijwel altijd meer dan genoeg. Zeker in deze omgeving, in Utrecht zitten we vlakbij het gebied waar veel fruittelers zitten”, vertelt Staffhorst.

Toekomst
Staffhorst Jenever is een uniek Utrechts product, maar in de toekomst is de jenever misschien ook in het hele land verkrijgbaar. “Hoe leuk zou het zijn als ze in Amsterdamse horeca zeggen dat ze een heel lekkere jenever uit Utrecht verkopen?”, zegt Staffhorst opgewekt. De eerste stap naar uitbreiding hoopt hij in 2018 al te maken. “Op dit moment zijn onze producten verkrijgbaar bij zelfstandige slijterijen en in verschillende horecazaken in Utrecht. We merken dat mensen de behoefte hebben aan een plek om te bezoeken om te zien hoe gedestilleerd wordt gemaakt. Het zou leuk zijn om de stokerij weer een plek te geven in de stad. Daarvoor zijn we op zoek naar een geschikte locatie.”
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.