Utrechts gemaakt: Wahoe Edubox helpt bij aanwakkeren van nieuwsgierigheid van kinderen Utrechts gemaakt: Wahoe Edubox helpt bij aanwakkeren van nieuwsgierigheid van kinderen

Utrechts gemaakt: Wahoe Edubox helpt bij aanwakkeren van nieuwsgierigheid van kinderen

Utrechts gemaakt: Wahoe Edubox helpt bij aanwakkeren van nieuwsgierigheid van kinderen
De wereld verandert razendsnel. Het Nederlandse onderwijs houdt dat tempo niet meer bij, zien Jenna Maas-de Ries en Nicole Slangen. Om de nieuwsgierigheid van kinderen aan te wakkeren, ontwierpen zij daarom de Wahoe Edubox. Een pakket voor educatieve activiteiten en opdrachten.

De wereld verandert razendsnel. Het Nederlandse onderwijs houdt dat tempo niet meer bij, zien Jenna Maas-de Ries en Nicole Slangen. Om de nieuwsgierigheid van kinderen aan te wakkeren, ontwierpen zij daarom de Wahoe Edubox. Een pakket voor educatieve activiteiten en opdrachten.

“Er is nu al een mismatch in skills op de arbeidsmarkt. Mensen die solliciteren hebben niet altijd de vaardigheden die werkgevers zoeken. Dit gat wordt alleen maar groter omdat technologische ontwikkelingen snel gaan. Er zit een mismatch tussen wat kinderen leren op school en wat er uiteindelijk op de arbeidsmarkt van ze gevraagd wordt”, zegt Nicole Slangen.

“Ook weten we nog niet welke vaardigheden kinderen straks nodig kunnen hebben. Nu is bijvoorbeeld een arts nog veel tijd kwijt aan het stellen van een diagnose, maar mogelijk wordt dat later door een computer gedaan. Dat betekent dat de taak van de arts zou veranderen. Wie weet moet een arts in de toekomst ook kunnen programmeren. Geen overbodige luxe, om daar al het een en ander over te leren.”

Kinderen zouden meer een ‘groei-mindset’ moeten hebben, vinden Jenna en Nicole. “Dat is dat kinderen vol zelfvertrouwen continu blijven leren. Ze durven vragen te stellen en fouten te maken… Met een groei-mindset en een nieuwsgierig karakter kunnen kinderen op latere leeftijd meegaan met de veranderingen in de arbeidsmarkt.” De Wahoe Edubox moet daarbij helpen, met verschillende activiteiten die kinderen aan de keukentafel kunnen doen.

Materiaal

“In elke Wahoe Edubox zitten alle materialen die je nodig hebt”, legt Jenna uit. “Een beetje zoals een maaltijdbox. De Eduboxen zijn zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Veel van de onderdelen zijn 3D-geprint van biologisch afbreekbaar materiaal.”

In een box zitten drie of vier activiteiten en een gekleurde XXL-poster met uitleg van de activiteiten. “Kinderen gaan op hun eigen manier aan de slag. Sommigen gooien alle materialen van een activiteit bij elkaar en gaan ermee spelen en bouwen, andere kinderen volgen eerst alle stappen van de instructie. Na de activiteit kunnen kinderen een korte podcast luisteren die hen aan het denken zet over de activiteit en het onderwerp.”

Thema’s

Nu zijn er vier verschillende Eduboxen (maar dat worden er snel meer). Ze komen in verschillende thema’s; Biologie & milieu, Science, Computer science & programmeren en Zelfbewustzijn & diversiteit. Deze thema’s zijn aanvullend op het reguliere basisonderwijs. Jenna: “Wij stimuleren kinderen om te onderzoeken en experimenteren terwijl ze leren over onderwerpen die passen in een curriculum in 2022.”

Bijvoorbeeld met het maken van een zenuwspiraal om te leren over een stroomkring of een opdracht waarbij je een aap naar de overkant van een rivier moet brengen en daar zelf een oplossing voor verzint en bouwt. “Met de materialen bepaalt het kind zelf wat hij of zij bouwt: een brug, een boot, of misschien wel een kabelbaan. Het maakt niet uit, er is dus geen goed of fout, zolang de aap maar aan de overkant komt.”

Wat Nicole en Jenna kinderen vooral graag willen bijbrengen, is het besef dat leren echt leuk kan zijn en dat je soms moeite moet doen om iets nieuws te leren. “Als alles goed gaat bij het leren, is het helemaal prima. Maar als een kind ergens tegenaan loopt, kan een kind geneigd zijn om op te geven. Met een groei-mindset zegt een kind: “Ik kan het nóg niet.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

3 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Lang geleden dat ik zó enthousiast over een nieuw product ben geweest! Een hele leuke tijdelijke onderbreking voor kinderen (weer even leren denken én mindset shift!) in het langzame mentale radbraak-proces van het staatsonderwijs. Stel je toch eens voor dat je met deze doos nét het dovende vonkje weer ontsteekt, in de arme getormenteerde geest van de wegkwijnende Elon Musk van de klas…

    Klein constructief tipje; gooi die diversiteitsbox nog even snel ongezien in de kliko. Dat past niet in het idee hier, maar onder de streep maakt 1 foutje nog steeds een 9/10. Heel positief en goed initiatief. Hulde!

  2. Nicole

    Dankje voor de enthousiaste reactie Scherpschutter. Dat vonkje is precies waar we voor gaan. En vooral dat kinderen leren leuk vinden en zelf willen ontdekken hoe de wereld in elkaar zit.

  3. Scherpschutter

    Totally get it! Normaal is dit punt waarop ik de ondernemer baggervette winsten toe wensen. Speciaal voor deze gelegenheid maak ik daar liever even van: veel succes gewenst! Eén Elon Muskje kan genoeg zijn…

    Mvg,
    Patrick

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).