Utrechts hospice aan de Kanaalstraat weer opgefrist | Utrechts hospice aan de Kanaalstraat weer opgefrist – De Utrechtse Internet Courant

Utrechts hospice aan de Kanaalstraat weer opgefrist

Utrechts hospice aan de Kanaalstraat weer opgefrist
Hospice Utrecht - Archiefbeeld DUIC
Het hospice aan de Kanaalstraat heeft een opknapbeurt gekregen. Het zorgt volgens directrice Lorissa Jonker voor een lichtere en frissere omgeving. Daarnaast gaan de Stichting Hospice Utrecht en Stichting Thuis Sterven Utrecht samen verder onder de naam Stadshospice Utrecht.

Het hospice aan de Kanaalstraat heeft een opknapbeurt gekregen. Het zorgt volgens directrice Lorissa Jonker voor een lichtere en frissere omgeving. Daarnaast gaan de Stichting Hospice Utrecht en Stichting Thuis Sterven Utrecht samen verder onder de naam Stadshospice Utrecht.

De binnenkant van het hospice is de afgelopen drie maanden flink opgeknapt. Er zijn nieuwe meubels en vloeren, er is meer verlichting gekomen en een flinke lik verf door het pand gegaan. Het zorgt voor een frisse, moderne, maar ook rustige en huiselijke sfeer. In overleg met de aannemers is het mogelijk geweest de werkzaamheden zó uit te voeren dat de gasten van het hospice hiervan geen hinder hebben ondervonden, zo kon het hospice gewoon open kon blijven.

Het Stadshospice is een plaats waar terminaal zieken de laatste drie maanden van hun leven in rust kunnen doorbrengen. Toegewijde vrijwilligers doen hun best om het de gasten, zoals de zieken in het hospice genoemd worden, zo comfortabel mogelijk te maken.

“Als gasten ergens naartoe willen proberen we dat te regelen, zoals een high tea of een bezoek aan het strand. Sommige gasten komen binnen, gaan naar hun kamer, en blijven daar. Anderen installeren zich in de woonkeuken en praten met iedereen die binnenkomt. Het is belangrijk dat ze hun eigen invulling aan hun verblijf kunnen geven. Alles is prima”, vertelt Jonker.

De woonkeuken

Kaars

Het gebouw is een oase van rust aan de drukke Kanaalstraat. Van buiten ziet het oude gebouw met zijn glas-in-loodramen er wat somber uit, maar binnen is het huiselijk; in de woonkeuken wordt gegeten, er staat een grote TV met twee luie stoelen en de deuren richting de tuin staan open om de zon naar binnen te laten. Bovenaan de trap staat een brandende kaars. “Die steken we aan als een van de gasten is overleden. Wanneer de familie de overledene heeft meegenomen doen zij de kaars weer uit”, vertelt Jonker.

Naast dat er altijd plek is voor vier gasten in het Stadshospice begeleidt de stichting ook mensen die liever thuis willen sterven. Vrijwilligers houden bijvoorbeeld ouderen die weinig familie hebben gezelschap. “Zowel thuis als in het hospice richten we ons op het vergroten van het welzijn. Dit gebeurt door goede samenwerking met artsen en verplegers.”

Een kamer in het hospice (Foto: Stadshospice Utrecht)

Vrijwilligers

“We krijgen hier uiteenlopende gasten, uit alle buurten van de stad en alle lagen van de bevolking. We hebben graag een groep vrijwilligers die dit weerspiegelt; dan is het voor gasten makkelijker om zich verbonden te voelen met één of meer vrijwilligers. We willen dat vrijwilligers twee keer per week vier uur beschikbaar zijn. Daar staat tegenover dat wij veel in de begeleiding van vrijwilligers investeren. Als ze een open hart hebben en gemotiveerd zijn komt het helemaal goed.” Mensen die willen helpen, als vrijwilliger of donateur, kunnen zich aanmelden op stadshospiceutrecht.nl.

Jonker: “Er wordt veel gepraat, over de dood maar vooral over wat er belangrijk is in het leven. Er wordt gelachen, gedronken, er worden sigaretjes gerookt. Natuurlijk is er soms verdriet, maar het is absoluut geen verdrietig huis.”

1 Reactie

Reageren
  1. Daan

    Mijn moeder heeft hier een week gelegen voor ze stierf. Wat een mooi initiatief is dit en wat een warmte krijg je er voor terug. 24 uur per dag waren wij als familie welkom. De vrijwilligers en de verpleegkundigen doen er prachtwerk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).