Utrechts innovatieproject BouwHub is de toekomst van de logistiek | De Utrechtse Internet Courant Utrechts innovatieproject BouwHub is de toekomst van de logistiek | De Utrechtse Internet Courant

Utrechts innovatieproject BouwHub is de toekomst van de logistiek

Utrechts innovatieproject BouwHub is de toekomst van de logistiek
De Utrechtse BouwHub, een centrale plek waar, bouwmaterialen en personeel naar de bouwplaats worden vervoerd, is volgens onderzoeksinstituut TNO een succes. Deze logistieke innovatie zorgt ervoor dat er veel minder overlast van bouwwerkzaamheden zijn en dat er duurzamer gewerkt wordt. In Utrecht wordt deze BouwHub gebruikt voor verschillende projecten in het stationsgebied.

De Utrechtse BouwHub, een centrale plek waar, bouwmaterialen en personeel naar de bouwplaats worden vervoerd, is volgens onderzoeksinstituut TNO een succes. Deze logistieke innovatie zorgt ervoor dat er veel minder overlast van bouwwerkzaamheden zijn en dat er duurzamer gewerkt wordt. In Utrecht wordt deze BouwHub gebruikt voor verschillende projecten in het stationsgebied.

De BouwHub is simpel gezegd een verzamelplek voor bouwmaterialen in een loods op Lage Weide. De komende jaren gaat er steeds meer binnenstedelijk gebouwd worden, de druk op de wegen neemt toe en gemeentes willen steeds duurzamer worden. VolkerWessels Bouwmaterieel is daarom aan de slag gegaan met een hub.

Vanuit de BouwHub gaan materialen van verschillende leveranciers in dagpakketten gebundeld naar de bouwplaats toe. Dus geen halfvolle vrachtwagens per leverancier, maar een enkele wagen met spullen van alle leveranciers vanuit de hub naar de stad. Op de terugweg nemen de vrachtwagens afval en restproducten mee. Het bouwpersoneel gebruikt de hub weer als carpoolplek.

De methode werd voor het eerst gebruikt bij nieuwbouwproject De Trip op Rotsoord. Zo zorgde initiatiefnemer VolkerWessels Bouwmaterieel ervoor dat er veel minder transport door de stad ging en dat er duurzamer gewerkt werd.

TNO heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar nieuwe concepten voor bouwlogistiek en het blijkt dat het Utrechtse project grote kansen biedt. Bij De Trip bleek dat er bijna 70 procent minder transportkilometers gereden werden en dat de vrachtwagens veel voller zaten. De bouw verliep sneller en in het volledige proces werd ook nog eens 68 procent minder CO2 uitgestoten.

De Trip op Rotsoord was proeftuin voor de BouwHub

Stationsgebied

Na het eerste succesvolle project De Trip werd de BouwHub ook gebruikt voor meerdere projecten in het stationsgebied; het Voorzetgebouw van Hoog Catharijne, het Noordgebouw en de torenflat bij de Van Sijpesteijnkade. De resultaten voor het Voorzetgebouw van Hoog Catharijne zijn ook bekend gemaakt. Die resultaten zijn ook positief, maar wel iets minder positief dan bij De Trip.

Directeur Ron Frazer van VolkerWessels Bouwmateriaal, laat weten dat dit ook de uitdaging laat zien: “We moeten de hele keten ervan overtuigen dat het voor iedereen het beste is dat we de logistiek zo veel mogelijk via de BouwHub laten verlopen. Maar soms komen er nieuwe onderaannemers die nog niet zo op de hoogte zijn van onze BouwHub en die laten het materiaal dan toch nog zelf aankomen op de bouwplaats. Door de BouwHub zien we echter ook een enorme verbetering in de samenwerking in de keten van bouwpartners. We zijn blij dat het aantal bouwbedrijven dat van de bundeling van transport en opslag gebruik wil maken, toeneemt.”

Het Voorzetgebouw bij Hoog Catharijne

Bij het Voorzetgebouw van Hoog Catharijne ging uiteindelijk maar 15 procent van alle ritten via de BouwHub, toch zorgde dit in totaal wel voor 47 procent minder ritten, 25 procent bespaarde kilometers en 40 procent minder CO2 uitstoot.

Een uitdaging voor de hub is nog het verzamelen van genoeg data. De bouw is sector die traditioneel is ingericht. Waar consumenten via track-and-trace per minuut kunnen volgens waar hun bestelde postpakketen zijn, wordt dit op de bouwplaats nog weinig toegepast. Op de BouwHub moet meer met dit soort data worden gewerkt. TNO spreekt in het onderzoek ook van de noodzaak van een digitale revolutie in de bouw. “De digitale revolutie biedt bouwers nieuwe kansen hun logistiek zó in te richten dat ze hun werk goedkoper, sneller, veiliger, schoner en met minder omgevingshinder kunnen doen.”

Samenwerkingspartners gemeente Utrecht, Goed op Weg en VolkerWessels Bouwmaterieel zijn in ieder geval tevreden over de BouwHub en de toepassingen. In Utrecht blijft deze hub gebruikt worden. VolkerWessels Bouwmaterieel is ook in gesprek met andere gemeenten om te kijken of er meer hubs gebouwd kunnen worden.

 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).