Utrechts-Kopenhaags concept voor vleesvervanger krijgt 7,5 miljoen euro Utrechts-Kopenhaags concept voor vleesvervanger krijgt 7,5 miljoen euro

Utrechts-Kopenhaags concept voor vleesvervanger krijgt 7,5 miljoen euro

Utrechts-Kopenhaags concept voor vleesvervanger krijgt 7,5 miljoen euro
Foto: Archief DUIC
Utrechtse en Kopenhaagse onderzoekers hebben 7,5 miljoen euro steun gekregen om een nieuw soort vleesvervanger te maken. Door het nieuwe concept met schimmels en bacteriën moet plantaardig materiaal een ‘upgrade’ krijgen waarmee het net zo smaakvol en voedzaam is als vlees.

Utrechtse en Kopenhaagse onderzoekers hebben 7,5 miljoen euro steun gekregen om een nieuw soort vleesvervanger te maken. Door het nieuwe concept met schimmels en bacteriën moet plantaardig materiaal een ‘upgrade’ krijgen waarmee het net zo smaakvol en voedzaam is als vlees.

“Dit is geweldig nieuws. Met deze beurs kunnen we een enorme beginstap zetten”, zegt prof. dr. Han Wösten, die de Utrechtse groep onderzoekers leidt. “We willen plantaardige eiwitten niet meer eerst aan dieren voeren, en vervolgens de dieren het laten omzetten tot voeding voor mensen. In plaats daarvan willen we eiwitten rechtstreeks omzetten door ze heel geraffineerd vooraf te laten verteren. Als dat lukt, kan het een hele grote stap vooruit zijn in duurzaamheid en voedselzekerheid.”

Sleutelrol

Een sleutelrol in de nieuwe methode is weggelegd voor schimmels en bacteriën. De organismen worden toegevoegd aan plantaardig materiaal, waarna ze dat op hun manier gaan verteren. Het resultaat is een stevige hoeveelheid hoogwaardige en voedzame eiwitten waaruit vleesvervangers te maken zijn.

Door de juiste samenstelling van schimmels en bacteriën uit te kienen, moet het volgens de onderzoekers mogelijk zijn om de optimale smaak, structuur, houdbaarheid en verteerbaarheid te bereiken.

Het geld is beschikbaar gesteld aan de onderzoekers van de Universiteit Utrecht en enkele Deense Universiteiten door Novo Nordisk Foundation Challenge Programma. Het project zal zes jaar duren.

9 Reacties

Reageren
  1. Esrin W.

    En de gróótste knieval die de vleesvervangende industrie heeft gemaakt is de vleesvervangers te laten lijken op…

  2. Berk

    Als die professor Hans had geheten en er nog een r in z’n achternaam zat had ie pas echt een leuke naam gehad 😉

    Mooie innovaties, veel succes!

  3. W.

    @Esrin W.: Hoezo? Veel mensen vinden vlees wel heel lekker, maar kiezen ervoor om het niet of minder te eten, bijvoorbeeld, vanwege dierenwelzijn en/of de industrie er omheen.

    Als er dan een vervanger komt die deze nadelen (grotendeels) ondervangt én qua smaak en textuur dicht bij het vleesproduct komt, dan is dat toch prima?

    Ik ben in elk geval blij dat de technologie steeds beter wordt en vind het mooi dat dit onderzoek ook een flinke impuls krijgt.

  4. Ton

    En dat terwijl er eindeloos veel lekkere plantaardige alternatieven zijn die gewoon heerlijk naar zichzelf smaken.
    Maar oke, een seitan 2.0 kan natuurlijk ook heel lekker zijn.

  5. Herman

    Lijkt een flink bedrag.
    Maar valt volledig in het niet als je alle subsidies op onze landbouw zou optellen om de vleesproductie mogelijk te maken.
    Om nog maar te zwijgen over de enorme milieu schade die vlees eten toebrengt. Enorme percelen schaarse oppervlakte die veel efficiënter gebruikt kunnen worden enz. enz.

  6. Scherpschutter

    Op wat is de aanname dat het middels schimmels laten rotten van plantaardige eiwitten een eindproduct oplevert dat net zo “smaakvol en voedzaam” is als vlees, precies gebaseerd?

    Dat is een nogal boude claim, aangezien ze op dit moment nog niet eens weten hoe schimmels door deze eiwitten groeien. Dat is een van de eerste onderzoekspunten…

    Als dit de wetenschappelijke basis is waarmee dit onderzoek wordt ingestoken, dan valt te vrezen voor de uitkomst…over 6 jaar! Zes jaar ook echt..LOL. Dan printen marktpartijen al hamburgers met een 3D printer out of thin air.

    Noemt u mij een scepticus, maar u kunt vast noteren: dit wordt niets.

  7. RABE

    Waarom een vleesvervanger???
    Als je geen vlees wil eten kun je dat deel van je bord toch gewoon leeg laten???
    Of een kleiner bord nemen, of wat meer groente.
    Mogelijkheden genoeg.

  8. Koel Hoofd

    “met schimmels en bacteriën moet plantaardig materiaal een ‘upgrade’ krijgen”
    Klinkt als rottend tofu…

  9. Ton

    @ Koel Hoofd
    Je drinkt nooit bier en eet nooit zuurkool ?
    (schimmels en bacteriën)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).