Terwijl Billie Eilish het publiek meevoert op haar elektronische beats tijdens de 27ste editie van Lowlands staat hoogleraar Daan Scheepers proefpersonen aan te sluiten op gevoelige meetapparatuur. Het wetenschapsprogramma van het festival werd ook dit jaar weer druk bezocht. Voor de Utrechtse hoogleraar en tal van studenten een mooie gelegenheid om het onderzoek naar de mensen toe te brengen.
Wat vinden mensen van veranderende sekserollen? Die vraag staat centraal in het onderzoek dat Scheepers uitvoerde op het festival. Het onderzoek wordt met behulp van allerlei metingen uitgevoerd.
De tientallen personen die afgelopen weekend mee hebben gedaan aan het onderzoek werden aangeslopen op onder andere hartslag- en bloeddrukmeters. Op die manier laat de data precies zien hoe deelnemers reageren op bepaalde stellingen die te maken hebben met sekserollen.
In een kleine ruimte vullen de deelnemers de antwoorden op stellingen in en wordt er ook een debat gehouden aan de hand van de stellingen ‘de overheid moet quota invoeren voor vrouwen in het bedrijfsleven’ en ‘feminisme discrimineert mannen’.
Door de fysieke reactie op de stellingen en het debat te meten kan beter worden gekeken of deelnemers sociaal wenselijke antwoorden geven.
Maatschappelijke waarde
Het evenement is volgens Scheepers, hoogleraar Psychofysiologie van Groepen aan de Universiteit Utrecht (UU), een mooie gelegenheid om heel veel data te verzamelen. Maar dat is niet de enige reden dat hij samen met studenten van de UU is afgereisd naar Biddinghuizen. “Via deze setting kunnen we ook veel beter aan het publiek laten zien en uitleggen wat de maatschappelijke waarde is van onderzoek”, vertelt hij.
Scheepers vervolgt: “Het is een leuke plek om onderzoek te doen, maar ook een hele uitdagende locatie natuurlijk. Wij werken met zeer gevoelige meetapparatuur, dat moet allemaal wel goed werken als een paar meter verderop een rockband staat te spelen in de Alpha.”
Breed
Het onderzoek op Lowlands heeft ook echt een aanvullende waarde. Scheepers: “Op voorhand dacht ik nog dat we ongeveer dezelfde groep mensen zouden aantrekken als bij ons op de universiteit. Maar de doelgroep blijkt hier toch veel breder te zijn. Daardoor krijgen we ook weer betere data. Daarnaast is de sfeer hier natuurlijk heel anders, maar we laten de deelnemers wel even een alcoholtest doen.”
De komende weken gaat Scheepers met zijn team alle data die verzameld is analyseren. Utrechters die er meer van willen weten kunnen op 4 oktober 2019 terecht op het Betweterfestival in TivoliVredenburg. Daar vertelt Scheepers meer over de resultaten.
1 Reactie
ReagerenHoogleraar Daan Scheepers laat de deelnemers wel even een alcoholtest doen, maar kennelijk geen drugstest.
Dit kan te maken hebben dat hoogleraar Daan Scheepers zich realiseerd dat hij zich bevind op Lowlands en dus niet op Highlands.