Utrechts restaurant De Pomp wordt gesloopt, maar voorlopig komt er niks nieuws Utrechts restaurant De Pomp wordt gesloopt, maar voorlopig komt er niks nieuws

Utrechts restaurant De Pomp wordt gesloopt, maar voorlopig komt er niks nieuws

Utrechts restaurant De Pomp wordt gesloopt, maar voorlopig komt er niks nieuws
Aan de Croeselaan is begonnen met de sloop van restaurant De Pomp. Hoewel altijd duidelijk was dat het restaurant tijdelijk zou zijn, is het verrassend dat eigenaar de gebruiksovereenkomst niet heeft verlengd. Er zijn op dit moment namelijk nog geen concrete bouwplannen voor de locatie. Voorlopig komt het terrein dus braak te liggen.

Aan de Croeselaan is begonnen met de sloop van restaurant De Pomp. Hoewel altijd duidelijk was dat het restaurant tijdelijk zou zijn, is het verrassend dat eigenaar de gebruiksovereenkomst niet heeft verlengd. Er zijn op dit moment namelijk nog geen concrete bouwplannen voor de locatie. Voorlopig komt het terrein dus braak te liggen.

Tot voor kort onderzocht eigenaar van de grond MRP Kruisvaartkade samen met de gemeente ontwikkelmogelijkheden. Intussen was het voormalige tankstation in gebruik als restaurant De Pomp. 

Onlangs kwam een einde aan deze situatie. Na een laatste feest op 16 maart sloot De Pomp, het restaurant dat zes jaar geleden begon als buurtinitiatief, haar deuren. Maar de eigenaar wil niet langer met de gemeente zoeken naar een nieuwe invulling van de locatie en trekt haar eigen plan, zo blijkt uit een brief van wethouder Eerenberg aan de raad. “Ik betreur deze keuze, maar heb hem niet tot een ander inzicht weten te brengen”, zegt Eerenberg. 

De Pomp 2.0

Als we langsfietsen bij De Pomp is de sloop nog in volle gang. We treffen Rinie de Bie van het Utrechtse aannemersbedrijf Van Zoelen. “We zijn vorige week begonnen met slopen”, zegt hij. “Ik was er zes jaar geleden ook bij toen we het tankstation ombouwden tot restaurant. Het was destijds gekraakt geweest. Ik herinner me nog dat de gebruikte heroïnespuiten uit de lamp vielen toen ik die demonteerde”. De sloop van De Pomp is een van de De Bie’s laatste klussen. “Ik ga met pensioen, de cirkel is rond”.

Behalve De Bie spreken we ook Joost Hutjes. Hij was één van de koks bij De Pomp en helpt nu een handje met het afbreken van het restaurant. De Pomp mocht een jaar langer blijven open blijven dan oorspronkelijk was toegezegd, maar nu wordt de gebruiksovereenkomst niet meer verlengd. “We moeten het in dezelfde staat opleveren als we het overnamen” zegt Hutjes. 

Toch is De Pomp niet definitief verdwenen. De exploitant van De Pomp is begin dit jaar gestart met een tweede locatie, Rooie Nel op de Jagerskade. 

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
  1. Leo K.

    Goed. zo nu nog 80 procent van de andere Horeca. Er is namelijk 80 procent teveel Horeca in onze stad en er woont 80 procent teveel aan studenten hier. Die moeten naar het USP Uithof. Klaar met de schreeuwerige Geamerikaniseerde cultuur hier. Normaal Utrechts weer a.u.b.

  2. Henk

    @Leo K.:Je brengt het als ene feit. Maar dit is natuurlijk gewoon jouw mening.
    Als het allemaal zo erg is verhuis je toch lekker naar een stad zonder studenten, Assen ofzo.

  3. Water svp.

    Er zou een vaarbaar waterverbinding kunnen komen tussen de Kruisvaart ( nieuwe wijk ) en de Historische veilinghaven.

  4. Peter Utreg

    De Pomp was een absolute parel in de buurt – een plek van en voor buurtbewoners, altijd vol en betrokken bij de omgeving. Jammer dat de projectontwikkelaar dit de buurt niet gunt en er liever een lege plek achterlaat. En dat terwijl de bouw van de Kruisvaart verderop nog moet beginnen, wat de buurt veel overlast zal geven. Het was slimmer en vriendelijker geweest van de ontwikkelaar om De Pomp als buurtlocatie als tegemoetkoming te laten staan. En 1 ding is zeker: de buurt zal er nooit woningbouw op die plek voor terug laten komen. Het is al volgebouwd genoeg.

  5. P.M.

    Wat komt daar dan voor in de plaats? Vast geen groen park… er komen straks duizenden extra bewoners bij aan de Kruisvaartkade, de dynamiek van die wijk wordt totaal anders. Daar zal de eigenaar van de grond een slaatje uit willen slaan. Dus het wordt vast weer een duur huurpand?

  6. Inez

    Jammer van de Pomp, was een mooi initiatief en leuke invulling.

    En wat gaan we met Leo K. doen? Ik denk ver van Utrecht weg.

  7. WV

    Doodzonde

  8. Vincent Zonderland

    Utrecht is vanouds een studentenstad, waarom moeten studenten naar een buitengebied?. Wat een stomzinnige rancune. Studenten maken wat Utrecht is, een levendige stad. Horeca mag wellicht minder, maar 80 procent kom op zeg!
    Horeca , studenten het heeft helemaal niets met amerikanisering te maken. Wat een a historisch inzicht. De concentratie cafe’s lag rond 1900 veel hoger dan nu. Leuke restaurantjes en cafe’s zijn in middelgrote Amerikaanse steden lastig te vinden en schaars. Prima als iets je niet bevalt maar gebruik geen populistische onzin.

  9. Kanis

    Ach Leo, Veenendaal is ook leuk

  10. Tinus van Leemput

    Dat is wel erg negatief, over de Pomp niets kwaads!
    En het nieuwe initiatief van de eigenaren is erg geslaagd, Rooie Nel bij de Rooie brug! Uitzicht op de Vecht, goede keuken in mooi opgeknapt historisch pand.
    Dit is niet de zoveelste koffielaptoptent voor studenten maar kwaliteitshoreca.

  11. Gré Braadslee

    Tjonge jonge… Loop naar de pomp !!! Ow nee. gaat niet meer.

  12. Henk P.

    Leo is een beetje verbitterd door de jaren heen denk ik

  13. Jeroen

    @Leo K. Normaal Utrecht is een totaal verkrotte binnenstad, Hoog Catherijne weer vol met junks, overal looduitbrakende auto’s en de Oudegracht een open riool?

  14. Chef Plongeur

    Jammer. Jammer ook dat er in beperkingen wordt gedacht door het lokale bestuur. Dit was een mooi voorbeeld, tussen de vele andere voorbeelden, van initiatieven die zónder regels-en-vergunningen-omdat-het-moet prima zou blijven gedeien. Slechts een enkeling moppert natuurlijk, dat zal je altijd houden. Nu, door beperkende regels, is er niets. Een braak terrein. Eeuwig zonde voor die buurt.
    Ik woon er zelf niet, maar kwam er nogal eens, en had er met plezier gewoond.
    Tot slot een tip voor Leo K. : overweeg eens een dorpje op het Drenthse platte land. Alle rust, geen Amerikanisering… (ik heb óók niets met Amerikanisering, maar dit is er typisch géén voorbeeld van…)

  15. Wim

    @ Tinus

    Aan Rooie Nel heeft de buurt Croeselaan niks.

  16. cas

    Nu ben ik benieuwd, als ze het in dezelfde staat moeten opleveren, waar halen ze dan al die spuiten vandaan en de krakers. Toch lastig om dat snel te vinden denk ik.

  17. Kevin

    @Vincent Zonderland. Studenten maken Utrecht? Een levendige stad?

    Als levenslange inwoner van de binnenstad (inmiddels bijna 42 jaar) moet ik je hier toch even corrigeren.
    Studenten in Utrecht geven stelselmatig overlast.
    Ik woon aan het Zocherpark en zie meerdere keren per week groepen studenten door de straat trekken, al schreeuwend en lallend van de alcohol. Daarbij schromen ze niet om op hun gemak tussen de auto’s te gaan zitten voor zowel boodschap nummer 1 als 2. En ook de dames zonder schaamte. Overigens speelt tijd ook geen rol, want ze produceren hetzelfde kabaal om 2 uur snachts op bijvoorbeeld een dinsdag waardoor je ook nog midden in de nacht nog bezig kan je kleine kinderen weer in slaap te krijgen.

    Als je er wat van zegt krijg je een grote smoel. Fietsen worden overal neergegooid in de binnenstad. Het is gewoon een ordinaire bende, dus geen probleem als dat de stad uit gebonjourd wordt. Misschien krijgen we dat ook heel ander stemgedrag ipv een GroenLinks beleid die de binnenstad nog verder de ellende in drukt

  18. N.

    @ Kevin

    Die studenten lopen hier al rond sinds 1636, nog een paar eeuwen langer als je de voorlopers van de universiteit meerekent.

    Onhandige beslissing van je om in de binnenstad te gaan wonen, dus.

  19. Jeroen

    @Kevin och och wat heb je het toch zwaar aan het Zocherpark. Straks ga je me ook nog vertellen dat je moeilijk je auto kunt parkeren..

  20. Koel Hoofd

    “de eigenaar wil niet langer met de gemeente zoeken naar een nieuwe invulling van de locatie en trekt haar eigen plan”
    Waarom wil de eigenaar niet langer met de gemeente (D666 wethouder) werken??
    Vragen, vragen en nog meer vragen…
    De Croeselaan e.o. blijft beteutert achter en dat heeft toch iets met de gemeente te maken.

  21. Floris

    Eens met Kevin.
    Studenten zorgen voor verpaupering. Niemand wil naast een studentenhuis wonen. Ze geven niets om de stad.

    De commercie maakt de stad levendig, want die kunnen flink geld verdienen aan studenten met de verkoop van bier. Verder niets. Bier. Waarna de cirkel van verpaupering weer verder gaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).