Utrechts schaatscomplex De Vechtsebanen weigert mee te werken aan coronapas en sluit liever de deuren Utrechts schaatscomplex De Vechtsebanen weigert mee te werken aan coronapas en sluit liever de deuren

Utrechts schaatscomplex De Vechtsebanen weigert mee te werken aan coronapas en sluit liever de deuren

Utrechts schaatscomplex De Vechtsebanen weigert mee te werken aan coronapas en sluit liever de deuren
Een van de ijsbanen van De Vechtsebanen
De schaatsbaan in Utrecht, De Vechtsebanen, gaat niet meewerken aan de coronapas. De directie laat weten dat ze de deuren voorlopig gesloten houden als de regel zaterdag 6 november ingevoerd gaat worden. Eigenaar Michael van de Kuit noemt de ‘testsamenleving’ een ‘gevaarlijke ontwikkeling’.

De schaatsbaan in Utrecht, De Vechtsebanen, gaat niet meewerken aan de coronapas. De directie laat weten dat ze de deuren voorlopig gesloten houden als de regel zaterdag 6 november ingevoerd gaat worden. Eigenaar Michael van de Kuit noemt de ‘testsamenleving’ een ‘gevaarlijke ontwikkeling’.

Het demissionaire kabinet heeft dinsdagavond tijdens een persconferentie een aanscherping van de coronamaatregelen aangekondigd. Zo werd duidelijk dat het coronatoegangsbewijs per 6 november ook ingevoerd zou moeten worden bij sportlocaties.

Dit is tegen het zere been van De Vechtsebanen in Utrecht. De ijsbaan gaat niet meewerken aan het nieuwe beleid. Michael van de Kuit is eigenaar van de baan, hij zegt: “Deze steeds verdergaande testsamenleving is een gevaarlijke ontwikkeling, waarvoor ik mijn ondernemingen onder geen beding laat misbruiken. Schaatsen is een brede volkssport, die mensen uit alle hoeken van de samenleving juist moet verbinden. Treurig dat dit door de politiek om zeep wordt geholpen zonder enige verifieerbare wetenschappelijke onderbouwing.”

‘Geen verschil’

Jan Willem de Langen, directeur van De Vechtsebanen heeft ook gereageerd. Hij schrijft: “Wij vertrouwen erop dat onze bezoekers thuisblijven wanneer zij klachten hebben die bij corona horen. Sportaccommodaties worden nu gedwongen om ongevaccineerden uit hun bezoekers te filteren en hen, door hen de toegang te ontzeggen, onder druk te zetten om zich alsnog te laten vaccineren. Voor ons is er geen verschil tussen een gevaccineerde en een niet gevaccineerde met klachten. Bij klachten blijf je thuis.”

Volgens de eigenaar en de directeur blijkt uit de coronacijfers dat sportaccommodaties geen grote rol spelen bij coronabesmettingen. Het coronatoegangsbewijs invoeren op sportlocaties zou volgens de twee niet bijdragen aan het bestrijden van de coronacrisis. Ook zou het praktisch lastig zijn om alle bezoekers te controleren.

In het Utrechtse sportcomplex trainen ruim 35 schaatsverenigingen. Volgens de eigenaar komen er jaarlijks 500.000 mensen schaatsen.

54 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Kijk, daar kan ik nou weer wel respect voor opbrengen. Als je handhaving van de maatregelen niet ziet zitten ga je niet lopen sjoemelen maar doe je gewoon de deur dicht. Een volwassen en vooral veilige benadering, daar kunnen ze in de horeca een voorbeeld aan nemen!

 2. Han Willemsen

  Aan het einde van het schaatsseizoen niet bij de gemeente aankloppen om steun vanwege de geringe inkomsten a.u.b.

 3. Utrechter

  Zo, die diskwalificeren zich op grandioze wijze. Je kunt je zeker afvragen wat de van de coronapas is, of het het waard is, of we niet doorschieten etc. Maar zeggen dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is van de effectiviteit van de vaccins, dan begeef je je echt op glad ijs. Ook worden sportaccommodaties niet gedwongen om ongevaccineerden te filteren, de bezoekers worden gedwongen zich te laten vaccineren óf te testen. Zo gek is dat niet want als iedereen zich aan het ‘thuisblijven bij klachten’-principe had gehouden dan hadden we nu geen vier golven en duizenden doden gehad. Sluit maar lekker de deuren heren, doei!

 4. VincentZ

  Niet alleen een schaatscomplex ook een: ik laat me gijzelen door de opinie van een minderheid complex. Michael van Kuit dupeert ruim 85 procent van de schaatsliefhebbers omdat hij bang is voor een paar procent enge antivax-wappies. En ja die hebben een grote bek, dat merk je ook hier op DUIC. Zij zullen wel weer reageren in de trant van helden, vrijheidstrijder, verzetshelden etc. Dat zijn de meesten niet, eerder enge narcisten die eindelijk kans zien hun onopvallende bestaan glans te geven.

 5. Bill

  “zonder enige verifieerbare wetenschappelijke onderbouwing”.

  Nou, hopelijk heeft-‘ie meer verstand van ijsbanen dan van wetenschap.

  Verder is het natuurlijk nogal lullig dat je mensen die keurig de regels volgen en zich laten vaccineren of testen in de kou laat staan, maar Dhr. Van de Kuit werkt blijkbaar volgens de principes die we wel vaker zien de laatste tijd: “Alles onder mijn voorwaarden”.

 6. horst

  Hoeveel overheidssteun heeft de schaatsbaan aan NOW ed ontvangen?
  Gewoon controleren!

 7. Om

  Wat een dapper besluit!
  Hoop dat veel meer bedrijven volgen.
  Zeer goed om je niet voor dit karretje van de overheid te laten spannen als controleurs.
  OM

 8. Scherpschutter

  Kijk. Dit zijn nou het soort mensen waar ik mee in een samenleving (niet te verwarren met maatschappij) wil zitten. Een samenleving met mensen die zich verzetten tegen tirannie. Mensen met een moreel kompas. Mensen met zelfrespect. Mensen die bereid zijn tot vergaande offers. Het soort mensen dat je waardig hoopt te zijn.

  Heren, jullie zijn ware helden. Niets dan mijn diepste, nederige en welgemeende respect. Een real life Atlas Shrugged actie. Stelletje eindbazen!

 9. JdV

  Prima. Uiteraard geen steun vanuit de overheid bij vrijwillige sluiting.

 10. Lombokker

  Dat schaatsen lijkt me nu juist een activiteit waarbij corona wél makkelijk wordt overgedragen. Je schaatst allemaal achter elkaar aan, en er wordt diep in- en uitgeademd.

  Maar het staat de eigenaar natuurlijk vrij om de tent dicht te doen als hij de maatregelen niet ziet zitten. Meneer van der Kuit staat in de Quote 500, dus die zal zich dat wel kunnen permitteren. Maar het is natuurlijk wel lullig voor al zijn klanten die wél van goede wil zijn.

 11. [email protected] 🤔

  Tja het is wel strak als je niet wil handhaven,gooi je boel dicht.
  Het probleem is met corona dat mensen vaak ontkennen dat ze het hebben en lekker mensen gaan besmetten,want ach het leven gaat gewoon door toch.
  In dit geval is sociale cohesie gewoon een belangrijke plicht,zeker voor je medemens.

 12. Ben Bovelander

  “ Sportaccommodaties worden nu gedwongen om ongevaccineerden uit hun bezoekers te filteren”. Dit is alleen al de grootste onzin. Ongevaccineerden zijn van harte welkom, mits getest. En de QR code laat dan helemaal niet zien of iemand gevaccineerd, genezen of getest is. Als iemand zich schuldig maakt aan stemmingmakerij en polarisatie is dat deze directeur wel. Die blijkbaar zijn positie misbruikt voor zijn persoonlijke agenda

 13. Binnenstadbewoner

  Schande! Of bakzeil halen of gelijk die tonnen aan subsidie en coronasteun terug eisen die zij zeer recent nog van de gemeente hebben gehad. Zonder steun van de overheid bestond deze tent allang niet meer.

  Er zijn hermetische toegangssluizen waar behalve een toegangskaartje ook net zo gemakkelijk een QR code kan worden gescand. Dit i.t.t. veel andere buitensporten.

 14. Ralf

  Prima hoor, beetje recalcitrant gedrag maar ieder z’n eigen keuze. En overigens van harte eens met wat Han zegt. Dan ook niet komen klagen bij de gemeente straks omdat de exploitatie niet uit kan. Die toko dicht dan daarna. Had dan natuurlijk niet gehoeven als de schaatsbaan zich gewoon net als elke andere inwoner zich aanpast aan relevant overheidsbeleid. Of zit er misschien een ander addertje onder het gras.. en is dit een afleidingsmanoeuvre om de consequenties van de gestegen energieprijzen niet te hoeven dragen. Het komt mij namelijk zo voor dat die energiekosten een zwaardere wissel op de exploitatie trekken als het moeten controleren op de QR code (dat kost niets, het gaat in een moeite mee met de entree van personen, en dat zijn echt ook geen honderdtallen in korte tijd) of het wegblijven van mensen zonder QR code (dat zijn er altijd minder als het geheel sluiten van de hut). Nee hoor, er ligt geen enkele rationelere grond onder dat besluit, het is wat ik al schreef gewoon recalcitrant gedrag.

 15. Geert

  Ook als niet gevaccineerde kun je gewoon schaatsen, alleen even testen vooraf.

 16. J.Mulder

  Hulde aan de eigenaar. Het is geen makkelijk besluit en ook ik kan dit seizoen niet langer schaatsen, maar dat heb ik ervoor over. #vanangstnaarvertrouwen

 17. BW

  Ik weet niet of de semi-overdekte baan geldt als ‘buiten’ (lijkt me wel), maar dan is die maatregel inmiddels van tafel.

 18. Bob

  Prima, sluit de deuren maar. Beetje arrogant ten opzichte van mensen die zich de pleuris werken om deze pandemie een beetje te kunnen handhaven. Ze willen niet controleren? Als dat het enige is dat ze moeten doen? Ach ach ach wat heftig idd. Gooi maar lekker dicht de banen, en dan ook geen steun aanvragen!

 19. Nina

  Dus voor een kleine minderheid kan de overgrote meerderheid niet schaatsen?

  Waarom denkt men het beter te weten dan de experts die het kabinet adviseren? Zo vermoeiend.

 20. Joey

  Heel goed! Niet meer mee doen met zijn allen.
  De muur in Berlijn viel ook toen de massa eindelijk eens opstond!

 21. Bert

  Netjes, iemand met principes. Kunnen ze in de politiek nog wat van leren.

  Voor de mensen die hem als wappie duiden: voor het zwabberende *beleid* van de overheid is inderdaad geen enkel wetenschappelijk bewijs. En dan refereert ie dus aan de coronapas en de willekeur van het testen. Over vaccins heeft ie het niet, laat staan over de wetenschappelijke onderbouwing daarvan.

  En gezien het feit dat gevaccineerden ook nog steeds het virus kunnen over brengen, heeft ook de directeur een punt, dat er voor de ijsbanen geen verschil is.

 22. Lomboque

  Gisteren deze sport locatie nog bezocht, bij de schaats verhuur begon het al: er staat een klant te verkondigen dat zij graag het coronavirus WIL oplopen om zo vaccinatie te ontlopen. De medewerker probeerde nog uit te leggen dat het ernstig kon zijn maar vriendelijk glimlachend werd dat compleet genegeerd.
  Het voelt alsof er toch plekken zijn die dit narcisme/baldadigheid proberen in stand te houden. Waarom willen ongevaccineerden toch zo graag die tweedeling?

 23. henk

  Allereerst natuurlijk ongehoord dat een krant zonder enige vorm van kritiek opschrijft : “de directeur van een IJsbaan vindt dat de coronacijfers voor hem geen rol spelen”. In welke wereld en op welke manier heeft een directeur van een IJsbaan een bepalende rol over de invloed van een virus.

  Bizar, allemaal leuk en aardig als je als directeur een eigen mening hebt. Ook heel leuk dat je een statement wil maken, je goed recht.

  Prima als het over hem zelf gaat, als hij zich niet aan de regels wil houden goed en wel.

  Maar…. gewoon een semi-publieke sportvoorziening dicht houden omdat je het niet eens bent met de overheid is niet stoer, is niet netjes, is niet principieel, dat is gewoon een beetje zielig.

  Tevens lijkt me dat hij per direct opstapt.

 24. Pee

  @utrechter

  “Maar zeggen dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is van de effectiviteit van de vaccins, dan begeef je je echt op glad ijs. ”
  Wijs eens aan waar dat gezegd word want ik kan dat niet terug vinden.

 25. Nina

  @Lomboque

  Men gelooft blijkbaar liever de roeptoeters op Facebook, dan de experts die hun hele werkende leven wijden aan virussen en vaccins.

  Het is voor mij ook een raadsel waarom.

  Ik heb zelfs al iemand horen zeggen dat we het gewoon moeten laten rondgaan en dan de doden maar voor lief moeten nemen net als tijdens de Spaanse Griep. Ik schrok van zoveel domheid.

  Dan ben je toch echt niet goed, als je denkt dat we 30% van de bevolking kunnen missen zonder grote consequenties. Ik had ook niet het idee dat deze persoon zelf van plan was de schop op te pakken om de doden te begraven, als diegene zo’n besmettingsgolf al zelf zou overleven.

 26. Marko

  Wat is die eigenaar een foute kerel zeg. 300.000 gemeentesubsidie opstrijken om open te blijven, 100.000 euro coronasteun opstrijken om niet failliet te gaan en vervolgens alle schaatsliefhebbers en de overheid die je gesteund heeft een middelsvinger geven. Rijke miljonairs denken alleen maar aan hun eigenbelang. Dat Machiel van de Kuit ook een financiele steunpilaar is van de FvD geeft al aan dat hij volledig in de wappiehoek zit.

 27. Janah

  Zijn de Vechtsebanen al energieneutraal? Anders kan de eigenaar zich daar ook eens druk over maken..

 28. BW

  @Lomboque
  Uiteraard absurd dat iemand een ziekte verkiest die voor alle leeftijden ernstig KAN zijn boven tweemaal een injectie, maar waarschijnlijk is het gewoon niet waar. Als iemand per se corona had willen oplopen, dan was dat de afgelopen 1,5 jaar echt wel gelukt.

 29. Van hoorn h

  Belachelijk de man van de vechtse banen,sluit je tentmaar.Totaal geen realiteitszin.
  Er gaan mensen dood man realiseer je dat wel.

 30. Theo

  @ Scherpschutter

  Ben je bereid je mening aan te passen als je weet dat die ‘eindbazen’ van de Stichting Vechtsebanen jaarlijks een kwart miljoen euro aan gemeentelijke subsidies incasseren om te kunnen blijven bestaan? En dus nu naast die subsidie nog eens extra subsidie nodig gaan hebben (en ongetwijfeld gaan krijgen) omdat de bezoekersinkomsten gaan opdrogen?

 31. W.

  @Pee: eens, volgens mij heeft die opmerking eerder betrekking op het toepassen van QR code in (buiten)sport.

 32. Realist

  Mede mogelijk gemaakt door mensen die fysiek en verbaal geweld gebruiken omdat ze niet mee willen werken.

 33. Erwin

  Die directeur zet gevaccineerde schaatsliefhebbers lekker in de kou met z’n “principes”.

 34. Scherpschutter

  @Theo 4/11/2021 – 12:33

  U denkt toch niet werkelijk dat deze ijsbaan OOIT ook nog maar een cent subsidie krijgt na publiekelijk te hebben medegedeeld dat ze niet mee willen werken aan tiranniek overheidsbeleid…? LOL

  Subsidie is nooit ‘gratis’! De prijs die je in Utrecht betaalt voor een zak subsidie is zwijgzame, absolute en volstrekt kritiekloze volgzaamheid aan links. Deze directieleden hebben harakiri gepleegd….Maakt u zich geen illusies. De Vechtsebanen is geschiedenis. Afgelopen. Klaar. Dat weten deze directieleden ook. Het maakt de keuze om op te staan tegen tirannie alleen maar heldhaftiger.

 35. henk

  @pee dat is dus precies waar hij volledig uit de bocht vliegt.

  Schoenmaker houdt je bij je leest.

  Dat er blijkens uit bovenstaande reacties mensen het normaal vinden dat de inschatting van de werking van een vaccin door een IJsbaandirecteur acceptabel is blijft mij pertinent verbazen.

  Wat mij betreft is deze directeur ongeschikt voor zijn functie.

 36. Wim

  Geen subsidie meer en ook geen WW voor deze directeur als de tent op slot gaat.
  Ik heb medelijden met zij medewerkers die voor zo’n sukkel moeten wetken

 37. PD

  “Sportaccommodaties worden nu gedwongen om ongevaccineerden uit hun bezoekers te filteren en hen, door hen de toegang te ontzeggen, onder druk te zetten om zich alsnog te laten vaccineren.” schrijft de directeur van de Vechtse Banen.

  Ehh, nee. Elke ongevaccineerde is en blijft welkom, alleen ff aantonen dat je geen virus met je meeneemt naar binnen. Kan heel eenvoudig, wattenstaafje in je neus en klaar. Ook nog gratis.

  Deze directeur reageert vanuit emoties die niet passend zijn voor iemand in een leidende functie. In zijn geval is het eerder een lijdende functie geworden.

 38. Olav Koss

  Prima actie van de directie. Sterke ruggengraat.

  In tegenstelling tot al die QR-code schaatsers die zich met onterecht verworven privileges ten koste van anderen hun pleziertje niet willen laten afnemen. Aanschouw de feiten: je hebt een medicijn genomen, het werkt niet goed, dat is duidelijk, en ga nou niet de schuld leggen bij degenen die het medicijn niet hebben genomen.

 39. Speak Up

  Altijd fijn als iemand uit de Quote 500 van de staatskas leeft en de staatskast leegtrekt.

  Dat vinden mannetjes als Misschuttert altijd wel ok, maar dan nog je broodheer afzeiken natuurlijk. Lijkt Oost-Europa in de EU wel.

 40. Realist

  De overheid wil ongevaccineerden vooral niet tegen de schenen schoppen omdat dat kennelijk niet politiek correct is maar probeert ze via maatschappelijke druk wel te pakken. Dat werkt natuurlijk niet met dit soort toestanden en geveinsde volkswoede als gevolg.

 41. Koel Hoofd

  @Bert, goed gezegd.
  Jammer dat die nuances vele reaguurders ontgaat.

 42. Theo

  Dat zijn weer een hoop grote woorden, beste Scherpschutter: “tiranniek overheidsbeleid”, “harakiri”: u lijkt nogal zeker van uw zaak. Of u verbloemt hiermee dat u eigenlijk geen flauw idee heeft.

  Zullen we over een jaar nog eens evalueren of u gelijk hebt gekregen?

 43. Ingrid

  Respect!

 44. Janah

  Een ondernemer uit de Quote 500 met principes. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

 45. Hans

  Wel goed dat ze de tent dichtdoen nu men er niet op QR-codes wi controleren. Op deze aparte, geheel originele wijze draagt de directeur van deze ijscobaan bij aan het voorkomen van verdere verspreiding van het virus.

 46. Martinus

  Belachelijk, kind zit hier te janken omdat zijn hobby, zijn passie wordt afgepakt omdat een eigenaar zo graag politiek loopt te bedrijven.
  Sluiten benadeelt heel wat meer gevaccineerden en herstelden dan dat er ongevaccineerden benadeeld zouden worden bij controle.
  Sowieso bij kinderen zijn die regels echt niet zo streng, eigenaar wil weer met zijn grote mond zijn punt maken, bij Oud Valkenveen ook iedere keer t zelfde. Daar geregeld weggevlucht omdat er veel en veel te veel mensen binnen rondliepen.
  Betaal je en wordt je benadeeld omdat de eigenaar zo graag politiek wil bedrijven over de hoofden van betalenden en over de gezondheid van zijn klanten heen.

 47. Erwin

  @janah: als je geld genoeg hebt is het hebben van “principes” juist geen enkel probleem en lekker gratuit

 48. Scherpschutter

  @Theo 4/11/2021 – 21:20

  Legt u mij eens uit hoe er volgens u momenteel geen sprake is van tiranniek overheidsbeleid en wat er wel voor nodig is om over een jaar wel als zodanig te kwalificeren…?

 49. Jelle

  Zouden hoge energieprijzen misschien ook nog een rol spelen?

 50. Theo

  @ Jelle: dat is zeer wel mogelijk. Daar moest ik ook direct aan denken.

  @ Scherpschutter: discussies over een “tirannieke Nederlandse overheid” ga ik niet met u voeren. Dat doet u maar in de kroeg of in Noord-Korea. En als het u in Nederland niet bevalt, moet u lekker naar het land verhuizen waar men neoliberalisme tot een absolute volkskunst heeft verheven: Chili. Menig inwoner daar vertelt u met alle plezier hoe fantastisch het leven daar is.

 51. Ellen

  Geweldig besluit om niet mee te werken aan de tweedeling in onze maatschappij die door dit DEMISSIONAIRE kabinet wordt aangemoedigd mede dmv de niet wetenschappelijk onderbouwde en niet bewezen maatregelen waar onder coronapas!

 52. Martin

  De vechtsebanen krijgen jaarlijks tonnen subsidie. Die zijn niet bedoeld voor een gesloten ijsbaan. Een ijsbaan heeft niet als taak om politiek te bedrijven. Een statement maken is best, maar dit gaat ten koste van mensen die willen schaatsen en dan ook nog eens met belastinggeld.

 53. Xander

  Dus omdat meneer het er niet mee eens is moeten nu duizenden schaatsers de dupe worden? Ik heb wekelijks schaatsles daar en als dat niet door gaat mogen ze dat mooi allemaal terug gaan betalen en is het ook meteen het laatste seizoen geweest dat ik daar schaats. Boycotten die boel, net als dat restaurant, Wappie Wappie heet het geloof ik.

 54. Warmejas

  Andere reden misschien:
  Heeft de ijsbaan geen contract met vast gasprijs?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).