Broodje Mario staat in de verkoop. Het bedrijf, sinds de oprichting in de handen van de familie Nistro, wordt aangeboden op een website waar horecaondernemingen verkocht worden. Het culinaire icoon is niet meer weg te denken uit het hart van de stad, en heeft bij veel Utrechters ook in hun eigen ‘hartsie’ een plekje gekregen.
De bedenker en naamgever van het broodje, Mario Nistro, kwam in de jaren 70 naar Nederland als drummer van de band Nuovi Cardinali. Als de inkomsten daaruit opdrogen, begint hij een broodjeszaak. In 1977 bedacht hij daar het broodje Mario, een Italiaanse bol met twee soorten salami, Chorizo, Rauwkost en optioneel een groene peper.
Sindsdien is het broodje uitgegroeid tot een icoon van de stad. Dagelijks staat er een lange rij voor de kraam. Er zijn namaakvarianten te krijgen en er zijn rechtszaken gevoerd over het gebruik van de naam. Rapduo de Stropstrikkers schreef er een nummer over dat een kleine hit werd. Burgemeester Sharon Dijksma stootte veel Utrechters tegen het verkeerde been toen ze het broodje kort na haar aantreden ‘vette hap’ noemde, iets waar ze later op terugkwam.
Verkoop
Toen Nistro op 73-jarige leeftijd overleed, namen zijn zoons de zaak over. Bijna vijftig jaar later is het nog altijd een familiebedrijf, maar daar komt nu dus waarschijnlijk een einde aan. Met de verkoop van het bedrijf is onder andere de inventaris, het recept en de merknaam gemoeid. De prijs is op aanvraag.
Het rijksmonumentale pand aan de Oudegracht waarin de broodjeszaak is gevestigd, is geen onderdeel van de verkoop. De nieuwe bedrijfseigenaar zal er per jaar 82.043 euro huur voor moeten neerleggen.

25 Reacties
ReagerenLekkere huur van 7 duizend euro excl btw, dus ongeveer 8.500 per maand
Hoeveel broodjes moet je daarvoor verkopen?!?!
“…Met de verkoop van het bedrijf is onder andere de inventaris, het recept en de merknaam gemoeid. De prijs is op aanvraag…”
Ach, het recept.
De bollen van de broodjes zijn goed, als je die hebt ben je klaar.
Daarna gooi je er gewoon wat zuur, supermarkt salami en -kaas op, en klaar.
En vooral niet niet teveel ook, “rijk belegd” is al sinds de millennium wisseling niet meer aan de orde.
Ondernemerschap ten top. 1580 huur per week. Alleen aan huur. Broodje 6 euro? Dat is 270 broodjes per week om de huur te betalen. Dan inkoop, dan energie, dan eigenaar en medewerkers betalen dat wordt echt een moeilijke klus. Met regen staat er niemand in de rij. Met kou ook niet en dan gaat je energie prijs sky up. Niet te doen. Geen wonder dat te koop staat. Heb ik er verstand van? Ja, zo een soort bedrijf gehad maar dat was voor de lol. En de lol gaat er echt af als je ervan moet leven en een pensioen op wilt bouwen zonder eigen pand. Toedeloo heet dat.
Nou broodje Mario zal heel veel concurrentie hebben van Broodje Ben. Daar zie je pas lange rijen plus ook veel meer keuzes en gezonder. Heb het idee dat broodje Mario op zn retour is en het vooral nog van de oudere generaties moet hebben. Maar ja, hopelijk blijft broodje Mario bestaan en kan de eigenaar het goed verkopen.
Eigenlijk kan ik niet zonder een periodiek broodje Mario 🙁
Smakeloos zooitje. Inpakken en wegwezen.
“Icoon”.
Bedenk eens wat anders. Kies je woorden wat minder volgzaam.
Maar verder een ramp van grote omvang natuurlijk.
Ik heb het recept nog niet gekocht maar ik weet wel dat er een ingrediënt ontbreekt in de beschrijving.
Broodje van Martin vlakbij Tivoli (Willemstraat) is toch ook mijn eerste keuze. Zij hebben betere prijzen en keuze. Plus dat extra kopje koffie en de beroemde bal gehakt maakt dat ik wel weet waar ik naartoe ga.
is al minstens 20 jaar niet meer wat t ooit was, vroeger waren de bollen lekkerder, en rijker belegd, tegenwoordig betaal je extra als je meer beleg wilt.
En voor iedereen die broodje Mario ophemelt? wees aub kritischer want er zijn inmiddels betere broodjes in de stad
Broodje Carlo
Nou ben benieuwd of er dan ook wat gedaan gaat worden aan het alleen CASH betalen. Misschien toch iets wat de belastingdienst interessant zou moeten vinden.
Kwam er als kind al. Lekkere broodjes. Daarna een ijsje bij venezia. Succes mensen
Wat een enorme azijnzeikers sommigen hier.
Het is niet alleen het broodje Mario, het zijn ook de focaccia die als pizza over de toonbank gaan. Eerlijk is eerlijk, die smaak is lekker, alhoewel het geen pizza genoemd mag worden is de smaak van die pizza nog steeds hetzelfde als 30 jaar geleden.
> Daar zie je pas lange rijen (Broodje Ben)
Ja, omdat je een eeuw moet wachten op een broodje. Broodje Mario bedient denk ik wel 10x zoveel klanten als Ben.
Die broodjes kunnen me gestolen worden maar de stukjes pizza zijn even lekker en goedkoop als die in Rome of Napels (pizza al taglio), dus die mogen wel blijven.
Heerlijke broodjes vond ik altijd. Maar de laatste jaren zijn ze inderdaad niet meer zoals in het begin. Echt duur zijn ze niet, zeker geen 6 euro.
In de tijd dat ze met een kraam op de Oude Gracht stonden was het heerlijk om te zien hoe hard ze werkten. Lange rijen voor de kraam, maar het ging allemaal ontzettend snel. Voor mij dus vooral de goede herinnering. En ik vind het ook heel bijzonder dat het nog steeds bestaat na zoveel jaar.
Er zit toch ook een broodje Mario op het JKH? Of is dat een ander?
ik weet nog dat ik m’n eerste broodje Mario kocht bij de kraam op de gracht. Het was 1979 en ik had net m’n zakgeld gekregen. 2 gulden 50 kostte het.
ik kreeg ‘m niet eens op.
Broodje Mario.
Leuk was die tijd. Schreeuwende bloemenverkopers bij Lorre Antiek voor de zaak. En patatwinkel manneke pis
Dat waren nog eens tijden.
Mijn oma bracht de kids nog naar school. Altijd vriendelijk en een hoop humor. Zal het missen zoals zoveel dingen in Utrecht.
Wat betreft broodje Ben op de oude gracht. Vroeger stond ik daar met een falafel kraam. Dat waren pas lekkere en gezonde broodjes. Enige nadeel was dat je scheten heel erg stonken. 😛
Ik vind eerlijk gezegd broodje Carlo lekkerder: het broodje is luchtiger en ligt minder zwaar op de maag. In zijn algemeen vind ik het wel jammer dat de gemeente niet meer doet aan het behouden van gebouwen of zaken die echt bij Utrecht zijn gaan horen.
Blijkbaar is er nog niet genoeg geld verdiend aan dit broodje? Enkele tonnen euro’s voor het recept is wel heel erg veel naar mijn mening.
Het is echt lekker. Zeker. Maar voor een goede broodbakker is dit broodje ook best bij benadering na te maken zonder enkele tonnen euro’s neer te tellen, lijkt mij.
En anders dan verdwijnt dit broodje wellicht uit Utrecht. Niks blijft hetzelfde. Het zij zo.
Vergeet ook niet dat er in de afgelopen jaren een aardige opmars is geweest van Italiaanse sandwichzaken die kwalitatief écht goede schiacciata‘s serveren, zoals Ombretta, Dodici, Nonna Rosa (2 zaken) en Farina. En dan hebben we enkel nog maar over de Italiaanse sandwiches.
Hoewel Mario in een iets lager (en dus betaalbaarder) segment opereerde, zal dit ongetwijfeld zijn weerslag op de omzet en evt. ‘marktwaarde’ van Mario hebben.
De hoge huren die vastgoedjongens in rekening brengen zijn de doodsteek voor veel kleine ondernemers. Maar het boeit die gasten niet, ze willen zo gemakkelijk mogelijk zoveel mogelijk verdienen en veel verhuurde panden zien er ook niet uit.