Utrechts Werkspoor krijgt nieuw volledig uit hout opgebouwd pand Utrechts Werkspoor krijgt nieuw volledig uit hout opgebouwd pand

Utrechts Werkspoor krijgt nieuw volledig uit hout opgebouwd pand

Utrechts Werkspoor krijgt nieuw volledig uit hout opgebouwd pand
Beeld: Woody Building Concepts
Werkspoorkwartier in Utrecht krijgt een nieuw gebouw dat volledig is opgebouwd uit hout. Het krijgt de naam HoutWerk en de bouw is afgelopen donderdag begonnen. Halverwege 2021 moet de bouw zijn afgerond.

Werkspoorkwartier in Utrecht krijgt een nieuw gebouw dat volledig is opgebouwd uit hout. Het krijgt de naam HoutWerk en de bouw is afgelopen donderdag begonnen. Halverwege 2021 moet de bouw zijn afgerond.

In het gebouw komen ‘creatieve werkplekken’ waar meerdere bedrijven gebruik van kunnen maken. HoutWerk wordt opgebouwd uit hout en voor de gevel en afwerking wordt deels gebruik gemaakt van circulaire materialen. Het gebouw krijgt een duurzame klimaatinstallatie waarbij stroom mede wordt opgewekt door de zonnepanelen die op het dak liggen. Door de manier van bouwen is het gebouw demontabel. De materialen die aan vervanging toe zijn kunnen vervolgens worden hergebruikt.

De bouw wordt gedaan door Woody Building Concepts, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van houten bedrijfspanden. Volgens het bedrijf worden in Nederland al wel veel houten woningen gebouwd, maar is het in de kantoorbouw nog in opkomst.

Bij de start van de bouw was ook Ivo van der Mark, CEO Janssen de Jong Groep, aanwezig: “Er worden in Nederland al veel houten woningen en chalets gebouwd, maar in de kantoor- en utiliteitsbouw is dit nog in opkomst. Wij willen dit versnellen, want ons houtbouwconcept biedt ondernemers veel voordelen. Hout is een natuurlijk product met een warme en sfeervolle uitstraling. Het is uitermate duurzaam en sluit goed aan op de gedachte omtrent circulair bouwen. Met onze geprefabriceerde houten elementen kunnen wij een enorme diversiteit aan karakteristieke gebouwen realiseren.”

6 Reacties

Reageren
  1. HArry

    Benieuwd wat de brandweer er van vindt en welke extra maatregelen noodzakelijk zullen zijn. Verder hoop ik maar dat ook het verduurzamen en onderhoud van het hout duurzaam zal gebeuren.

    Verder goed initiatief maar Jansen en de Jong is niet de meest duurzame club.

  2. Koel Hoofd

    Ik ben benieuwd wat Nederlandse insectenwereld vind van hout. Geen sarcasme, ben echt benieuwd.

    In de USA is hout standaard bouwmateriaal, lekker goedkoop en na een natuurramp (zoek er eentje uit, de keuze is daar reuze) makkelijk en goedkoop te herbouwen.
    Maar: het vergt ook veel onderhoud (verven, beitsen, impregneren etc.) en het is er ook standaard om puur gif te gebruiken om de kleine knagers met 6 pootjes (termieten e.d. ) te doden. Dat moet om de paar jaar gebeuren want anders wordt je huis opgevreten, letterlijk.
    Als er ergens een termietengiftent om een huis wordt gebouwd, is daar ook gelijk de hele straat in paniek, want zit er ergens één termiet, dan zitten ze ook in de omgeving…. Daarom is daar nu de trend om ‘plastic huizen’ (termite proof) te bouwen, of als je echt geld hebt, toch maar die bakstenen te gebruiken.

    Wij hebben (nog) geen termieten, maar wel boktorretjes en aanverwante typetjes. Allemaal dol op lekker hout om te eten en in te wonen….

  3. houten klaas

    @harry: die zullen er wat ik van dit soort bouw begrijp er blij mee zijn. veiliger dan beton, aangezien je van hout precies weet hoe het brand en hoe lang het hout (sic). Bij beton ben je altijd afhankelijk waar de bewapening sit en hoe goed die is, dus daar zit altijd een onzekerheid in.
    Maar er is vast een brandweerpersoon die daar wat zinnigs over kan zeggen

  4. Simon

    Harry, houten gebouwen zijn bij brand doorgaans veiliger dan gebouwen van staal of gewapend beton. Hout brandt dan wel makkelijk, maar dit beperkt zich tot de buitenkant van de balken. Hierdoor blijft de sterkte van de constructie lang behouden. Staal bezwijkt bij voldoende verhitting erg snel.

  5. Scherpschutter

    Goed. We bouwen dus nu kennelijk Amerikaanse troep, want dat is zo lekker ‘duurzaam’…Werkelijk, kijken deze idealisten uberhaupt wel eens verder dan hun neus lang is of…?

  6. Hadjememaar

    @Scherpschutter, hoezo “troep”. Houtskeletbouw, gebruikt in Amerikaanse woningen mag je troep noemen (vind ik niet overigens). Dit soort bouwwerken zijn vooral een Noord Europees dingetje waar de Amerikanen hun lippen bij aflikken.

    En ja, bouwen met hout is duurzaam. De constructies zijn lichter en gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.

    Moderne gebouwen van staal, beton en glas gaan tegenwoordig maar 30 jaar mee, dan gaan ze tegen de vlakte. Deze met hout geconstrueerde gebouwen gaan minsten net zolang mee, dus ik begrijp je punt niet zo.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).