De Utrechtse moskee alFitrah moet meewerken aan het onderzoek van de Tweede Kamer, maar hoeft geen informatie te geven over personen of geld uit vrije landen, zoals Nederland. Dat heeft het Hof beslist in het hoger beroep. De moskee wilde niet alle documenten geven en de commissie stapte daarop naar de rechter.
Een parlementaire ondervragingscommissie van de Tweede Kamer, onder leiding van CDA’er Michel Rog, doet onderzoek naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen. De Utrechtse imam Salam is opgeroepen als getuige in het onderzoek. De commissie eist inzage in documenten van de moskee, maar Salam weigert deze papieren te overhandigen.
Het gerechtshof in Den Haag heeft nu uitspraak gedaan in de zaak tussen de parlementaire commissie van de Tweede Kamer en een aantal stichtingen rond de alFitrah-moskee in Utrecht.
Documenten
De parlementaire commissie wilde schriftelijke inlichtingen en afschriften van documenten zien van de stichtingen, zoals bankrekeningen, donaties en mensen die kwamen preken of lesgeven in de afgelopen tien jaar. De stichtingen hebben deze informatie niet gegeven.
Daarop heeft de commissie aan de rechtbank verzocht een bevel af te geven. De rechtbank heeft de stichtingen in januari van dit jaar bevolen alle gevraagde inlichtingen en documenten te verstrekken, maar de stichtingen zijn hiertegen bij het hof in hoger beroep gegaan. Zij vinden dat de rechtbank geen bevel had moeten geven.
Meewerking verplicht
Het Haagse gerechtshof heeft de stichtingen dinsdag grotendeels ongelijk gegeven. Het gerechtshof heeft bevolen dat de stichtingen moeten meewerken aan het onderzoek van de parlementaire commissie.
Het gerechtshof is het wel met de stichtingen eens dat de parlementaire commissie geen informatie mag opvragen uit vrije landen. De Tweede Kamer heeft de commissie opgedragen om beïnvloeding vanuit (deels) onvrije landen te onderzoeken.
Vrije landen
De stichtingen hoeven dus geen informatie te verstrekken over personen of gelden en dergelijke die (direct en indirect) alleen afkomstig zijn uit vrije landen, zoals Nederland. Verder moet de moskee wel alle informatie overhandigen die was opgevraagd.
Imam Suhayb Salam van de Utrechtse moskee alFitrah zei eerder ook nog dat ze geen documenten meer hebben, omdat hun administratie in 2016 in beslag is genomen. Het gerechtshof vindt dit geen reden om helemaal niet aan het onderzoek mee te werken. Wanneer de stichtingen bepaalde documenten niet meer hebben, kunnen zij dat concreet aan de commissie laten weten en zoveel mogelijk informatie geven zonder documenten.
Het gerechtshof oordeelt verder dat parlementair onderzoek om inzicht te krijgen niet discriminerend of in strijd met de godsdienstvrijheid is. Dit geldt ook voor de wijze waarop de commissie dat onderzoek doet.
Botsen
De imam van de moskee werd opgeroepen als getuige in het onderzoek. De commissie botste meerdere malen flink met Salam tijdens de ondervragingen. Enkele vragen werden niet of ontwijkend beantwoord door de imam en zodra hij daarop werd gewezen door de leden van de commissie was zijn respons: “U gaat niet over mijn antwoorden.”
Hij stelde dat de commissie hem monddood wilde maken en dat hij niet zijn eigen antwoorden mocht geven: “U bent mijn rechten aan het schenden.” Rog dreigde het verhoor te schorsen, maar zover is het uiteindelijk niet gekomen.
AlFitrah ligt al langer onder het vergrootglas. In 2017 kampte de moskee met een huurachterstand en moesten ze het pand verlaten, maar uit het niets werd de achterstallige huur betaald plus 1,8 miljoen euro voor het pand. Waar het geld precies vandaan kwam, was niet duidelijk.
Gekoppelde berichten

Gesprekken alFitrah en onderzoekscommissie gestrand; Rechter moet uitspraak doen
De gesprekken tussen de parlementaire ondervragingscommissie en imam Suhayb Salam van de Utrechtse moskee alFitrah…

Harde clash tussen imam alFitrah en parlementaire commissie
De imam Suhayb Salam van de Utrechtse moskee alFitrah, is woensdag hard gebotst met de…

Utrechtse alFitrah-moskee moet openheid van zaken geven
De Utrechtse alFitrah-moskee moet de financiële stukken overhandigen aan een onderzoekscommissie. Dat heeft de rechter…

‘Wij’ tegen ‘zij’: vermeende sektarische praktijken bij Utrechtse alFitrah-moskee
Polygamie wordt er als normaal gezien, leerlingen dienen zich af te wenden van alles wat…
8 Reacties
ReagerenIk vind dit schandalig. Dat een organisatie ineens geld heeft om een pand te kopen betekent op geen enkele wijze natuurlijk dat dit geld uit criminele kringen afkomstig is.
Als het justitie een vermoeden heeft dat dit wel het geval is dan moet ze er een zaak van maken en berust die bewijslast natuurlijk bij justitie en niet bij de organisatie zelf….Onschuldig tot schuldig bewezen, nietwaar?
In een morele rechtsstaat worden organisaties niet gedwongen om herkomst van gelden aan te tonen. In een morele rechtsstaat bewijst het justitie dat het geld uit criminele kringen afkomstig is…
Te bizar voor woorden dat een organisatie in Nederland gedwongen wordt tot openheid van zaken ZONDER een strafzaak, ZONDER ook maar enig hard bewijs of zelfs maar een aan zekerheid grenzend vermoeden…
De imam heeft gelijk. Hier worden op schandelijke wijze rechten geschonden.
Waarom niet gewoon meewerken
Als je niets verbergen hebt
Deze paljas bijna vergeten. Typisch… schreeuwen om schending van rechten, terwijl je mensenrechten niet erkent.
Gewoon een bibop ertegenaan
Ik vind het maar raar.
Nu kan kunnen er toch geldstromen lopen VIA mensen in vrije landen, maar die dus wel een bron hebben die verdacht, strafbaar of ernstig discutabel is.
Een soort witwassen van je geldstromen.
Organisaties die dubieus handelen vallen mijn inziens onder strafrecht en zouden dan net iets minder rechten moeten mogen hebben dan de individuele burger. Ik ben een erg groot voorstander van rechten en privacy, maar dat deze organisatie geen inzage hoeft te geven in al haar geldstromen is bizar.
En dan ook nog een organisatie die doorgaans vrij veel lak heeft aan het recht en hier geldende waarden.
@ Scherpschutter: niemand suggereert dat het geld uit criminele kringen afkomstig is.
In Nederland hebben we al sinds 1993 de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (WMOT, opgevolgd door de WWFT). Vanuit het niets € 1,8 miljoen ophoesten is binnen de kaders van deze wetgeving een ongebruikelijke transactie die wel degelijk onderzocht moet worden. Het gaat in deze rechtzaak ook niet om de bewijslast an-sich, maar om dat Al-Fitrah moet meewerken aan een dergelijk onderzoek.
@PD
U hoeft mij niet uit te leggen wat de wetten zijn nadat ik vertelde dat de wetten niet deugen uiteraard.
Al Fitrah moet helemaal niets! Een morele overheid moet….
Iedere Nederlandse ingezetene is belastingplichtig. Waarom moet er zo nodig voor deze verzwijger van inkomsten, waar dan ook vandaan, een uitzondering gemaakt worden. Dit is gewoon een hele slechte zaak. Niet alleen voor de beeldvorming, maar ook veroorzaakt een dergelijk vrijstellingsvonnis een zeer fout signaal en ook een precedent bij volgende procedures..