Utrechtse ambtenaar terecht ontslagen na grensoverschrijdend en intimiderend gedrag | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse ambtenaar terecht ontslagen na grensoverschrijdend en intimiderend gedrag | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse ambtenaar terecht ontslagen na grensoverschrijdend en intimiderend gedrag

Utrechtse ambtenaar terecht ontslagen na grensoverschrijdend en intimiderend gedrag
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Een ambtenaar van de gemeente Utrecht is terecht ontslagen voor grensoverschrijdend en intimiderend gedrag op de werkvloer. De senior medewerker maakte onder meer seksistische en intimiderende opmerkingen en liet regelmatig boeren en winden.

Een ambtenaar van de gemeente Utrecht is terecht ontslagen voor grensoverschrijdend en intimiderend gedrag op de werkvloer. De senior medewerker maakte onder meer seksistische en intimiderende opmerkingen en liet regelmatig boeren en winden.

De man werkte sinds 1993 bij de gemeente Utrecht, in 2016 werd er een klacht ingediend door een collega vanwege structureel pesten en intimidatie. Na een onderzoek werd de man ontslagen vanwege plichtsverzuim.

De ambtenaar stapte daarop naar de rechter, maar kreeg steeds te horen dat zijn ontslag terecht was. Ook de Centrale Raad van Beroep stelt nu in een hoger beroep dat zijn ontslag terecht was.

De man heeft zich schuldig gemaakt aan stelselmatig grensoverschrijdend en intimiderend gedrag en zorgde voor een onveilige werksfeer op de afdeling. Zo zei hij collega’s te kunnen maken of breken, maakte seksistische opmerkingen naar vrouwen of raakte ze soms ongevraagd aan.

Daarnaast maakte hij kleinerende opmerkingen over het uiterlijk van collega’s en liet hij geregeld winden en boeren en het schoot hij stukjes snot naar collega’s.

‘Humoristisch gedrag’

Ook stuurde hij foto’s naar collega’s van een vrouwelijk geslachtsorgaan met geslachtsziekte omdat een vrouwelijke collega had verteld over een operatie aan haar vagina. De senior ambtenaar maakte verder ‘een volstrekt ongepast Sinterklaasgedicht’ over een vrouwelijke collega die zou stinken met als conclusie dat ze maar zelfmoord moest plegen.

Zijn verweer dat dit humoristisch gedrag was en paste in de op de afdeling heersende werksfeer werd niet gedeeld door de klachtencommissie of de rechter. De man had juist vanwege zijn senioriteit een voorbeeldfunctie moeten hebben op de afdeling.

15 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Krijg nou wat! Het is dus wel degelijk mogelijk om een ambtenaar te ontslaan….

 2. JdV

  @scherpschutter: alleen als zijn collega’s klagen. Niet voor zoiets onbelangrijks als het door onkunde verspillen van miljoenen van uw en mijn geld uiteraard. Het moet wel leuk blijven, als we ambtenaren gaan ontslaan voor het leveren van wanprestaties op het werk houden we niks over. Snotjes gooien naar je collega’s, das pas serieus reden voor onmiddelijk ontslag. U moet wel even in de gaten houden wat echt belangrijk is.

 3. Don

  Ja scherpschutter maar je moet er wel jarenlang je best voor doen.

 4. Lombokker

  Deze meneer had vlogger moeten worden en zijn pranks op Youtube zetten.
  Dan was hij nu rijk en beroemd geweest in plaats van verguisd en ontslagen.

 5. MJPD

  De eerste collega die snot in m’n richting zou schieten verlaat horizontaal en linea recta het kantoorpand. Geen onstlag voor nodig. Bij de overheid daarentegen.

 6. Belastingbetaler

  Je hoort zelden of nooit dat een ambtenaar ontslagen wordt
  In het stadskantoor wordt een burger bij klachten niet als klant behandeld
  Maar als lastige burger,,de hele tonatie van ambtenaar is ergelijk

 7. Bert

  @jdv

  Nee, die worden niet ontslagen. Die worden via een riante afvloeiingsregeling er uit gewerkt en middels een kromme (illegale) ZZP constructie weer terug ingehuurd.

  Wel fijn dat er verder geen onderzoek wordt gedaan naar die zgn “heersende werksfeer” of dat het in ‘slechts’ 4 jaar is opgelost.

 8. woutvr

  Wat een rechts geprietpraat hier. Ambtenaren zijn gewoon werknemers hoor en gelukkig is deze ontslagen. Ongelooflijk dat hij nog in beroep ging.

 9. JdV

  @woutvr: wellicht je eens wat verdiepen in de wetgeving ? Ondanks recente aanpassingen in de wet zijn ambtenaren nog steeds geen gewone werknemers. Linkse prietpraat dus.

 10. Wouter

  @Belastingbetaler: Gelukkig horen we dat inderdaad zelden. Het zou nogal merkwaardig zijn als iedere organisatie iedereen die ontslagen wordt publiekelijk aan de schandpaal gaat nagelen.

 11. Sjaak

  Al dat gelul over links dit, links dat.

  Feit is dat er in Nederland zelden een linkse partij landelijk aan de knoppen heeft gezeten. En de PvdA is al heel lang geen linkse partij. Alle kritiek die er is is dus altijd kritiek op rechts. Daar verschuift ook allez richting steeds radicaler rechts. Maar ja, aangezien rechts het probleem is….

 12. Piet

  @JdV dat zie jij toch verkeerd. door de recente aanpassing zijn er maar weinig verschillen met ‘gewone’ werknemers. Beter gezegd er zijn nu voor werknemers een aantal regelingen die juist slechter zijn geworden dan in het bedrijfsleven zijn.

  @belastingbetaler je hoort ook zelden of nooit dat iemand in het bedrijfsleven ontslagen wordt behalve bij een reorganisatie.

 13. JdV

  @piet: minder dan vroeger, maar er zijn en blijven nog steeds wel degelijk belangrijke verschillen.

 14. Bs

  Hij zat er voor piet snot

 15. Piet

  @JdV duidt deze dan even.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).