Utrechtse armoederegeling onder de loep: signalen over misbruik U-pas Utrechtse armoederegeling onder de loep: signalen over misbruik U-pas

Utrechtse armoederegeling onder de loep: signalen over misbruik U-pas

Utrechtse armoederegeling onder de loep: signalen over misbruik U-pas
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Raadsleden hebben schriftelijke vragen ingediend bij het college nadat de partij Stadsbelang Utrecht signalen kreeg over schimmige bedrijven die de U-pas misbruiken voor eigen gewin. Leden van de gemeenteraad vragen nu om opheldering over dit mogelijke misbruik, en vragen het college van burgemeester en wethouders om deze signalen te onderzoeken.

Raadsleden hebben schriftelijke vragen ingediend bij het college nadat de partij Stadsbelang Utrecht signalen kreeg over schimmige bedrijven die de U-pas misbruiken voor eigen gewin. Leden van de gemeenteraad vragen nu om opheldering over dit mogelijke misbruik, en vragen het college van burgemeester en wethouders om deze signalen te onderzoeken.

Raadsleden Claire Derckx en Cees Bos van Stadsbelang Utrecht hadden in april al kritische vragen gesteld over het gebruik, en mogelijk misbruik, van de U-pas. Het college gaf dinsdag 20 mei inzicht in het beleid en de praktijk rondom de U-pas.

In het inzicht werd onder andere duidelijk dat volgens het tweejaarlijkse Klanttevredenheidsonderzoek (KTO) van de U-pas, de pasbezitters hun tegoed vooral besteden aan openbaar vervoer, computer, sport en verzorging. Het gedeelde inzicht leidt ook tot extra vragen over de transparantie van het gebruik van de U-pas.

Schijnvoordeel

De U-pas zou een beloofde kortingsnorm van 25 procent hebben, maar deze wordt lang niet altijd behaald, omdat ongeveer 60 van de 184 korting- en betaalacties minder dan 20 procent korting geven. Stadsbelang Utrecht stelt dat sommige aanbiedingen hierdoor zelfs duurder zijn dan bij andere bedrijven zonder U-pas.

Als voorbeeld hiervan gebruiken de raadsleden twee ondernemers in Utrecht die pasfoto’s maken; de ondernemer die verbonden is aan U-pas biedt 3,50 euro korting, waardoor de U-pashouder 10 euro zou betalen. De andere ondernemer, zonder U-pas, biedt dezelfde service aan voor 8,50 euro, waardoor het dus gunstiger is om naar de ondernemer zonder U-pas te gaan. Dit zou schijnvoordeel en een ongelijk aanbod creëren, aldus de raadsleden.

Kwakzalverij

Derckx en Bos stellen bovendien dat er sprake is van “kwakzalverij” in het U-pasaanbod en dat er een gebrek is aan kritische selectie van kortingen. Zo zouden bepaalde kortingen van de U-pas niet gebruikt kunnen worden in combinatie met andere aanbiedingen.

Het college beweert dat het niet aan hen is om te bepalen of er sprake is van kwakzalverij in de aangehaalde voorbeelden: “We bieden verschillende mogelijkheden aan U-pashouders om hun tegoed in te zetten en zij kiezen ervoor of ze er gebruik van willen maken”. De afweging om de U-pas te gebruiken ligt volgens het college daarom bij de gebruikers.

Grootschalig onderzoek

Het Stadsbelang Utrecht-raadslid Cees Bos en Yvonne Hessel van Utrecht Solidair hebben als reactie om meer transparantie gevraagd bij het B&W-college over het toewijzen van en controleren bij aanbieders van de U-pas. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe de gemeente voorkomt dat U-pas-tegoeden niet onrechtmatig worden omgewisseld naar contant geld.

Bos en Hessel geven bovendien aan vernomen te hebben dat ‘soms zelfs illegale immigranten of mensen die zwartwerken naast de bijstand worden betaald met de U-pas’. Al met al zou de U-pas en de bijbehorende regelingen ‘bovenmatig aantrekkelijk zijn voor louche ondernemers’. Bos en Hessel hebben nu om een grootschalig onderzoek naar (misstanden met) de U-pas gevraagd.

Tekst loopt door onder afbeelding

Beeld: U-pas

Wat is de U-pas?

De U-pas is een armoederegeling voor inwoners van onder andere de gemeente Utrecht met lage inkomens. Op deze gratis voordeelpas staat een persoonlijk tegoed dat bij allerlei aanbieders besteed kan worden. Denk hierbij aan een Museumkaart, sportcontributie, bioscoopbezoek, de kapper, OV-tegoed, en vele andere opties. Mensen met een U-pas komen bij veel aanbieders bovendien in aanmerking voor korting op hun aankoop.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
  1. Theo

    Een niet nader te noemen winkel in Utrecht adverteert trots met stoepborden dat je daar je telefoonhoesje ook met je U-pas kunt betalen. Ik neem aan dat dat ook onder de genoemde schimmigheid valt?

  2. Realist

    Een nobel streven maar als lieden er misbruik van maken moet de U-pas stoppen. Verdeel het bedrag wat de U-pas in totaal kost maar direct onder u-pas houders.

  3. Margriet

    Vaag ding die U-pas, gewoon mee stoppen.

  4. Yoshua

    Dit is toch al sinds 2010 bekend dat je bij sommige voor de Upas tussen de 20 en 30 contant kunt krijgen zonder iets te kopen.
    Dat van die pasfoto’s weet iedereen die naar de gemeente moet voor een ID dat het goedkoper is zonder Upas.
    Lijkt wel of stadsbelang in een heel ander deel leeft van de stad, dan waar de mensen leven van bijstand en AOW.
    Genoeg mensen die Upas nooit gebruiken, maar wel een paar leuke dingen kopen van het contante bedrag.
    Dat is toch geen fraude, als je 20 contant krijgt, voor een pas waar je anders niets mee doet, vanwege geldgebrek.

  5. Utrechter

    @Yoshua ik kom blijkbaar uit dat deel van de stad waar met angst de volgende gemeentelijke belasting verhoging tegemoet zien. Van dat belasting geld krijgen de mensen met een uitkering hun 20 a 30 euro contant. Vervelend dat geld gebrek maar de hele stad schreeuwt om personeel moet niet zo moeilijk zijn om aan de slag te gaan.

  6. Herman

    Utrecht kan beter een U pas voor zichzelf aanvragen.

    Kunnen ze gratis beton, asfalt en bomen ophalen voor huizen, stadsboulevards en parken.

  7. Maarten de Vries

    Wie de schoen past…….

  8. Pieter

    Dat komt er nou van als je de stad laat besturen door een stelletje amateurs

  9. Fvw

    Vertel eens wat nieuws, dit is al jaren bekend.

  10. gekkehansie

    voor alle klagers en alle niet-klagers: Dit krijg je wanneer je stemt zoals de afgelopen keer!

  11. Geenstijl@Utrecht

    Dat een paar rotte appels misbruik maken van dit goedbedoelde systeem, wil nog niet zegen dat je het af moet schaffen.
    Er zijn gezinnen zat die hier dankbaar gebruik van maken, dus last ze niet het slachtoffer worden.
    Pak de rotte appels aan …..

  12. van Dam

    Ik word vaak uitgelachen in de buurt als ze weer voor de deur zitten te drinken met mooi weer en vragen of ik ze weer verdient heb voor hun en ik vooral veel moet overwerken, met al die toeslagen enz. hebben ze bijna net zo veel geld als de meeste andere mensen die de hele dagwerken.
    Word het niet eens tijd dat al deze mensen iets voor de samenleving gaan betekenen en werk ervaring opdoen, (vrijwillige werk), het is toch niet meer van deze tijd dat zo veel mensen buiten de maatschappij vallen.

  13. Ihsan

    @Utrechter, wat een drama. In angst leven voor verhoging van de gemeentebelasting? Dat gaat om een paar tientjes! Als je een halve dag werkt heb je die verhoging al binnen.

  14. Realist

    @ishan. Als het toch maar over ‘een paar tientjes’ gaat schaffen we die u-pas toch gewoon af? Die paar tientjes voordeel maakt niet zoveel uit.

  15. Ihsan

    @Realist, een paar tientjes op een jaar tijd is toch iets anders dan een paar tientjes per maand.

  16. Koel Hoofd

    Ik denk dat Stadsbelang wel een puntje heeft met “kwakzalverij” in het U-pasaanbod. Ga maar kijken op de website, link in het rood in het cursief gedrukte ‘nawoord’ van het artikel.
    U-pas verdeling van tegoed besteden of korting:
    32% sport
    23% cursus
    13% verzorging
    12% school
    10% cultuur
    3% computer
    3% fiets
    1% eettafel
    1% bioscoop
    1% attractie
    0.3% bieb
    0.3% vervoer
    0.3% overig

    Daar kan best eens watt kritischer naar gekeken worden, of op zijn minst een evaluatie van ‘gebruik naar aanbod’ worden uitgevoerd.
    Want zaken waar mensen echt behoefte aan hebben zijn mijnsinziens karig bedeeld.
    Andere zaken zien er op het oog uit als ‘circulair vestzak-broekzak handelen’ binnen de policor elite bubbel.
    Kortom, het lijkt er op alsof e.e.a. met de elite bril top-down is ingevuld zonder dat iemand de moeite heeft genomen om de u-pas houders te vragen waar ze nou echt behoefte aan hebben.
    Bijvoorbeeld 33% van het aanbod betreft cursus/cultuur gangbaar in de bubbel, maar of u-pashouders uit Kanaleneiland of Overvecht diezelfde interesses delen durf ik wel openlijk te betwijfelen.

  17. Stadsie

    Je kunt een pas krijgen als je inkomen laag is en je vermogen hoog… dat zou niet moeten kunnen. Net als bij toeslagen ook het vermogen meenemen in de toets.

  18. Koel Hoofd

    @Stadsie
    Je kan ook vermogen hebben waar je helemaal niks mee kunt maar wel voor moet betalen omdat je het hebt. Bijvoorbeeld een afbetaald hoopje bakstenen waar alleen jij in kan wonen maar waarvoor de overheid geld wilt zien omdat jij het wel hebt en zij niet en het politieke eigenbelang boven jouw belang gaat.
    Ook die arme woningbezitters hebben daarmee recht op een u-pas omdat de overheid ze van hun inkomen beroofd.

  19. M.A

    mijn moeder van 99 recht op U pas , eenzaam afhankelijk van mantelzorgers kan nergens gebruik van maken .Gevraagd of zij het bedrag kan gebruiken voor parkeren mantelzorgers , parkeertarieven in lombok utrecht onbetaalbaar voor haar en haar bezoek .Bedankt Utrecht dat jullie zo geweldig voor jullie ouderen en mantelzorgers zorgt.Wel je hele leven belasting betalen , vrijwilligerswerk doen, en nu je zelf wat nodig hebt kan er niets

  20. Realist

    @Ishan. Al is het per dag, jij kan niet voor een ander bepalen wat veel of weinig is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).